Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Садиба Бантиша: забута перлина Донеччини

  • 15.04.17, 22:11


Донеччина може отримати туристичний центр європейського рівня. Попри вже хронічну війну, різноманітні проблеми. Варто згадати про унікальне село Прелесне.

Це у Слов`янському районі, неподалік від кордону з Харківською областю.

Нині саме тут перереєстровано на підконтрольній території України Донецький обласний художній музей. На базі колишньої філії ДОХМ – Музею народної архітектури і дитячої творчості. Це, до речі, єдиний скансен Східної України…

Всі основні скарби і фонди художнього музею залишилися в окупованому Донецьку. Тож, діяльність такого знакового для Європи музею доводиться розпочинати практично з нуля у маленькому селі, де живе менше тисячі людей.

Однак, все не так безнадійно і жахливо, як здається на перший погляд.

Село Прелесне можна швидко перетворити на потужний туристичний центр Донецької області міжнародного значення! Якщо розглядати Донецький художній музей, скансен, прекрасний парк на 66 гектарах, озеро і легендарну садибу Бантиша в комплексі!

В принципі, якщо буде розуміння і зацікавленість Голови Донецької ВЦА Павла Жебрівського, його заступника Ігоря Стокоза та начальника Управління культури і туризму Аліни Певної, можна переконати керівництво Укрзалізниці передати архітектурний комплекс садиби Бантиша на баланс Донецького обласного художнього музею!

Потім – невеликий ремонт, наповнення експонатами і Донеччина отримає свій культурний Батурин! Проект вартий уваги як керівництва області, так і держави. Ніяких великих проблем його реалізація не викличе. Звичайна добра справа планетарного рівня! Спробуємо?

Трохи історії.

1718 року, цар Петро І подарував родині Бантишей, близькій до молдавського короля Кантеміра, землю, за участь у турецькій війні. В 1768 році, відставний поруччик В.Бантиш заснував слободу Веселу, яку пізніше перейменували у село Прелесне.

Десь у середині ХІХ століття, тут спорудили палац, а у 1858 році, заклали парк. Облаштували озеро з штучними острівцями, побудували церкву, яку спалили комуністи. При СРСР тут був санаторій та дитячий табір.

Нині власник садиби – Донецька залізниця, вірніше Укрзалізниця, яка “забула” про творіння роду Бантишей ще 1995 року.

Палац пустує і тихо занепадає – хоча не розграбований – цілі навіть вікна.

Просто потрібно знайти господаря, зробити необхідний ремонт, музеєфікувати і відкрити для туристів!

Головне – аби було бажання! Кошти знайти не проблема. Укрзалізниці садиба давно не потрібна – після передачі області не треба сплачувати податки і думати про утримання. А Україна отримає ще один турцентр європейського рівня.

Значення такого позитивного  кроку можуть оцінити всі мислячі люди, особливо, як я сподіваюся, нинішні керівники Донеччини. Всі увійдуть в історію!

Отже, чи зможе державний менеджмент Донецької області передати на баланс Донецького обласного художнього музею парк і садибу Бантиша? Чи оформити якусь оренду? І чи зможемо ми всі разом облаштувати і розвинути цю унікальну перлину краю?

Найближча Музейна експедиція журналу “Музеї України” відбудеться за маршрутом Краматорськ-Прелесне.

Сподіваємося повідомити про рішення керівників Укрзалізниці і Донецької ВЦА щодо порятунку і музеїфікації садиби Бантиша.

Зробимо гарну справу разом!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

dscn5616

bant08

bant04

bant07

0

Коментарі