Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

98 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Плакати Майдану їдуть на Донеччину!

  • 14.02.17, 15:46


Три прифронтові музеї Донеччини отримають виставкові комплекти плакатів Майдану. На цей сміливий експеримент зважилися Донецький обласний краєзнавчий музей і Музей плакату при журналі “Музеї України”.

Діяльність Музею плакату України була дуже помітною під час драматичних подій Євромайдану. Тоді активісти та художники згуртувалися довкола сторінки Музею плакату України в Фейсбуку (згодом підло знищеної рашистськими хакерами), відвідуваність якої сягала до 200000 симпатиків! Саме там формувалася електронна колекція плакатів, яка розходилася сотнями сайтів, роздруковувалася, у тому числі українською діаспорою десятків країн…

16683829_1808094732790049_4034551997249496461_n-Вже 28 лютого 2014 року, на території Нацмузею у Пирогові, була відкрита легендарна виставка “Плакати Майдану”, яку відвідали тисячі людей. – розповіла куратор виставки Наталка Іванченко, – І ось, вперше така знакова акція буде на Донеччині. Трохи хвилюємося. Сподіваємося, все буде добре!

Активісти Музею плакату з перших місяців, як волонтери працюють у зоні АТО. Організовано понад 100 виставок патріотичного плакату авторства арт-директора музею, добровольця 92 бригади ЗСУ Юрія Неросліка в бойових частинах і закладах культури вздовж всієї лінії фронту – від Сартани до Станиці Луганської…

-Практично у всіх основних музеях Донеччини розгорнуті виставки патріотичного плакату Юрія Неросліка! – зазначила начальник Управління культури та туризму Донецької ВЦА Аліна Певна, – А у Костянтинівці навіть встановили світовий рекорд – презентували 102 повноформатних плакати!

Варто зазначити, що Донецький обласний краєзнавчий музей найбільше постраждав від цієї війни. Центральний офіс в окупованому Донецьку так і не змогли евакуювати, частина колекції була розграбована терористами, а щоб приховати сліди, будівлю обстріляли важкою артилерією і Градом…

emblema1Більше двох років співробітники трьох філій ДОКМ, що залишилися на українській території, зберігали музеї, проводили екскурсії без опалення, світла і заробітної плати – бюрократичні перепони…

Врешті всі труднощі подолано. Музей перереєстровано на підконтрольній Україні території, обрано енергійного директора, у Краматорську відкрито центральний офіс, знайдено науковців.

16729455_1808094836123372_6110937283353203358_n-Попри всі негаразди військового часу, окупацію, роботу Донецького обласного краєзнавчого музею повністю відновлено! – заявила директор ДОКМ Світлана Глушко, – Хоча, всі три наші філії опинилися у трьох лініях оборони – під Волновахою, поруч з Красногорівкою, під Великою Новосілкою, що накладає певну специфіку, особливо, під час активізації бойових дій… Розпочато  виставкову діяльність, налагоджено співпрацю з краєзнавцями, почали інвентарізацію археологічних пам`яток області… У нас у штаті вже два кандидата наук! Ми вже розгорнули виставки плакатів про героїв АТО Юрія Неросліка. Готуємо виставку “Плакати Майдану”. Дякуємо всіх, хто нас реально підтримує! Музей відкритий до співпраці для споріднених закладів з мирних областей!

Команда часопису “Музеї України” і наш Музей плакату, намагаються підтримувати Донецький краєзнавчий – зробили сайт, просуваємо інформаційно і методологічно. Сподіваємося, спільні проекти з ДОКМ почнуть краєзнавчі музеї інших регіонів. Це дуже важливо!

Плакати Майдану їдуть на Донеччину!

Віктор Тригуб, директор Музею плакату при журналі “Музеї України”

0

Коментарі