хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Маловідома перша страва.Суто осіння.

  • 03.10.16, 00:44
Серед різномаїття грибних супів,є два які випадають з загального
списку,є маловідомими,а саме - грибний зелений суп з сморчків,
який є самим першим повноцінним весняним блюдом,але сама
поширенність й доступність сморчків дуже обмежена,тому здебільш
їх смак добре знають лише на Закарпатті.

Другим,маловідомим грибом - є оленячі роги,причому їхня проблема вже не у рідкості чи малопоширенності,скільки у тому,що мало хто про них знає,та ще й на додачу восени вибір грибів чималий.

Отже,на Закарпатті розрізняють два головні різновиди,це власне відомі за прямою назвою - оленячі роги:


які там виростають майже до півметра заввишки,й більш їх рідкісний різновид,відомий за місцевою назвою "квочка":

Сам я особисто зустрічав лише перші,але місцеві цімбори повідали,що квочка значно цінніша та смачніша.Оскільки сам не куштував - повірю їм на слово.

Але,якщо Закарпатцям можна лиш позаздрити,то що робити їншим?
А виявляється цей гриб широко поширений скрізь Україною,й зустрічається він не лише у лісах,але й навіть у лісосмугах півдня.
Єдина різниця - у розмірах,тобто,наші олені розміром максимум з киценя або цуцикаlol

Вигляд при цьому,не дуже суттєво змінюється,єдине,що для пошуку цього гриба у вологих місцях серед лісу треба пильно приглядатися,оскільки як правило наззовні стирчать лише 2-3 см верхівки гриба.
Разом з тим,щоб Ви знали що шукати надаю чергові картинки:
молодий гриб(найцінніший)

максимально старий,але ще має всі смакові якості дещо темніший:


Й часто буває зрощений варіант з товстими ніжками(але це все той самий гриб):


Все це для ознайомлення.

Тепер суть.
Отже,якщо хто пам"ятає з моїх даааавнішніх описів,сморчки за смаком та структурою майже рівноцінні вареним курячим яйцям,то оленячі роги цінняться не стільки смаком самих грибів,скільки бульоном з них!
Тобто,сам гриб чимось за смаком нагадує варенне м"ясо курки,але от бульйон з нього - майже курячий,жовтий та досить насиченний й дуже смачний.

Готують його просто:
1.перебирають гриб(між "гілочками рогів" часто потрапляє пріле листя,гілочки дерев,колючки- тощо.
2.заливають водою,приблизно з таким розрахунком,щоб її було приблизно так само як й самого гриба.
3.додають дрібно-нарізану моркву,хто любить чорний перець,сіль.
4.Варять від "точки кипіння" на повільному вогні півгодини-хвилин 40.

Все,чудовий бульйон готовий.

Щодо зберігання,гриб примхливий.Підходить лише для заморозки у свіжому вигляді,ані сушці,ані приварці не піддається.

До того ж,для того,щоб назбирати таку масу гриба,щоб його,ще й запасати,за умов півдня треба добряче налазитися,оскільки самі найбільщі екземпляри у лісосмугах мають розмір чайного горнятка.

Плодить гриб,на відміну,від білого досить довго,майже до заморозків й практично щороку.Дуже часто на гілках,що вже давно впали й пролежали не один рік й як правило під прілим листям.

Шукайте,смакуйте й Хай Вам щастить!
10

Коментарі

Гість: чеБуран

13.10.16, 01:24

не .. пробачте, дядьку...
сморчки - то без мене .. то до Пєлєвіна..

    Гість: ohoronik

    23.10.16, 07:57


    Не, я все понимаю... но рогатик...ппц и как теперь кохве пить?

      Гість: deepstar75

      33.10.16, 08:23

      О, а я про него и не знал нифига... Дякую. Бум пробовать )

        43.10.16, 08:36

        Яка краса!!! Так я ще таке пропустила мимо уваги, бувши на Закарпатті?

          53.10.16, 08:37

          оййй.. щось я не проснулась... То ж восени, саме пора їхати

            63.10.16, 08:41

            никогда не видела такого чуда. ну шож, бум искать!

              73.10.16, 09:36

              я люблю этот гриб и каждый год его собираю, рогатик вкусно жарить после отварки с морковью, можно делать икру и всё что угодно на основе его фаршаЯкщо гриба багато, то все саме так
              В наших південних умовах трошки тяжче.

                83.10.16, 09:36Відповідь на 1 від Гість: чеБуран

                не .. пробачте, дядьку...
                сморчки - то без мене .. то до Пєлєвіна..
                Прізвище чув, хто такий не маю уявлення.

                  93.10.16, 09:37Відповідь на 2 від Гість: ohoronik


                  Не, я все понимаю... но рогатик...ппц и как теперь кохве пить?
                  Не ловлю зв"язку, зрештою, тобі видніше.

                    103.10.16, 09:39Відповідь на 3 від Гість: deepstar75

                    О, а я про него и не знал нифига... Дякую. Бум пробовать )Думаю, що на Київщині розмір цього грибу дещо більший-зверни увагу на перший коментар, реально смачно.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна