Маловідома перша страва.Суто осіння.
- 03.10.16, 00:44
Серед різномаїття грибних супів,є два які випадають з загального
списку,є маловідомими,а саме - грибний зелений суп з сморчків,
який є самим першим повноцінним весняним блюдом,але сама
поширенність й доступність сморчків дуже обмежена,тому здебільш
їх смак добре знають лише на Закарпатті.
Другим,маловідомим грибом - є оленячі роги,причому їхня проблема вже не у рідкості чи малопоширенності,скільки у тому,що мало хто про них знає,та ще й на додачу восени вибір грибів чималий.
Отже,на Закарпатті розрізняють два головні різновиди,це власне відомі за прямою назвою - оленячі роги:
які там виростають майже до півметра заввишки,й більш їх рідкісний різновид,відомий за місцевою назвою "квочка":
Сам я особисто зустрічав лише перші,але місцеві цімбори повідали,що квочка значно цінніша та смачніша.Оскільки сам не куштував - повірю їм на слово.
Але,якщо Закарпатцям можна лиш позаздрити,то що робити їншим?
А виявляється цей гриб широко поширений скрізь Україною,й зустрічається він не лише у лісах,але й навіть у лісосмугах півдня.
Єдина різниця - у розмірах,тобто,наші олені розміром максимум з киценя або цуцика
Вигляд при цьому,не дуже суттєво змінюється,єдине,що для пошуку цього гриба у вологих місцях серед лісу треба пильно приглядатися,оскільки як правило наззовні стирчать лише 2-3 см верхівки гриба.
Разом з тим,щоб Ви знали що шукати надаю чергові картинки:
молодий гриб(найцінніший)
максимально старий,але ще має всі смакові якості дещо темніший:
Й часто буває зрощений варіант з товстими ніжками(але це все той самий гриб):
Все це для ознайомлення.
Тепер суть.
Отже,якщо хто пам"ятає з моїх даааавнішніх описів,сморчки за смаком та структурою майже рівноцінні вареним курячим яйцям,то оленячі роги цінняться не стільки смаком самих грибів,скільки бульоном з них!
Тобто,сам гриб чимось за смаком нагадує варенне м"ясо курки,але от бульйон з нього - майже курячий,жовтий та досить насиченний й дуже смачний.
Готують його просто:
1.перебирають гриб(між "гілочками рогів" часто потрапляє пріле листя,гілочки дерев,колючки- тощо.
2.заливають водою,приблизно з таким розрахунком,щоб її було приблизно так само як й самого гриба.
3.додають дрібно-нарізану моркву,хто любить чорний перець,сіль.
4.Варять від "точки кипіння" на повільному вогні півгодини-хвилин 40.
Все,чудовий бульйон готовий.
Щодо зберігання,гриб примхливий.Підходить лише для заморозки у свіжому вигляді,ані сушці,ані приварці не піддається.
До того ж,для того,щоб назбирати таку масу гриба,щоб його,ще й запасати,за умов півдня треба добряче налазитися,оскільки самі найбільщі екземпляри у лісосмугах мають розмір чайного горнятка.
Плодить гриб,на відміну,від білого досить довго,майже до заморозків й практично щороку.Дуже часто на гілках,що вже давно впали й пролежали не один рік й як правило під прілим листям.
Шукайте,смакуйте й Хай Вам щастить!
списку,є маловідомими,а саме - грибний зелений суп з сморчків,
який є самим першим повноцінним весняним блюдом,але сама
поширенність й доступність сморчків дуже обмежена,тому здебільш
їх смак добре знають лише на Закарпатті.
Другим,маловідомим грибом - є оленячі роги,причому їхня проблема вже не у рідкості чи малопоширенності,скільки у тому,що мало хто про них знає,та ще й на додачу восени вибір грибів чималий.
Отже,на Закарпатті розрізняють два головні різновиди,це власне відомі за прямою назвою - оленячі роги:
які там виростають майже до півметра заввишки,й більш їх рідкісний різновид,відомий за місцевою назвою "квочка":
Сам я особисто зустрічав лише перші,але місцеві цімбори повідали,що квочка значно цінніша та смачніша.Оскільки сам не куштував - повірю їм на слово.
Але,якщо Закарпатцям можна лиш позаздрити,то що робити їншим?
А виявляється цей гриб широко поширений скрізь Україною,й зустрічається він не лише у лісах,але й навіть у лісосмугах півдня.
Єдина різниця - у розмірах,тобто,наші олені розміром максимум з киценя або цуцика
Вигляд при цьому,не дуже суттєво змінюється,єдине,що для пошуку цього гриба у вологих місцях серед лісу треба пильно приглядатися,оскільки як правило наззовні стирчать лише 2-3 см верхівки гриба.
Разом з тим,щоб Ви знали що шукати надаю чергові картинки:
молодий гриб(найцінніший)
максимально старий,але ще має всі смакові якості дещо темніший:
Й часто буває зрощений варіант з товстими ніжками(але це все той самий гриб):
Все це для ознайомлення.
Тепер суть.
Отже,якщо хто пам"ятає з моїх даааавнішніх описів,сморчки за смаком та структурою майже рівноцінні вареним курячим яйцям,то оленячі роги цінняться не стільки смаком самих грибів,скільки бульоном з них!
Тобто,сам гриб чимось за смаком нагадує варенне м"ясо курки,але от бульйон з нього - майже курячий,жовтий та досить насиченний й дуже смачний.
Готують його просто:
1.перебирають гриб(між "гілочками рогів" часто потрапляє пріле листя,гілочки дерев,колючки- тощо.
2.заливають водою,приблизно з таким розрахунком,щоб її було приблизно так само як й самого гриба.
3.додають дрібно-нарізану моркву,хто любить чорний перець,сіль.
4.Варять від "точки кипіння" на повільному вогні півгодини-хвилин 40.
Все,чудовий бульйон готовий.
Щодо зберігання,гриб примхливий.Підходить лише для заморозки у свіжому вигляді,ані сушці,ані приварці не піддається.
До того ж,для того,щоб назбирати таку масу гриба,щоб його,ще й запасати,за умов півдня треба добряче налазитися,оскільки самі найбільщі екземпляри у лісосмугах мають розмір чайного горнятка.
Плодить гриб,на відміну,від білого досить довго,майже до заморозків й практично щороку.Дуже часто на гілках,що вже давно впали й пролежали не один рік й як правило під прілим листям.
Шукайте,смакуйте й Хай Вам щастить!
10
Коментарі
Гість: чеБуран
13.10.16, 01:24
не .. пробачте, дядьку...
сморчки - то без мене .. то до Пєлєвіна..
Гість: ohoronik
23.10.16, 07:57
Не, я все понимаю... но рогатик...ппц и как теперь кохве пить?
Гість: deepstar75
33.10.16, 08:23
О, а я про него и не знал нифига... Дякую. Бум пробовать )
Flow*
43.10.16, 08:36
Яка краса!!! Так я ще таке пропустила мимо уваги, бувши на Закарпатті?
Flow*
53.10.16, 08:37
оййй.. щось я не проснулась... То ж восени, саме пора їхати
ёlkа
63.10.16, 08:41
никогда не видела такого чуда. ну шож, бум искать!
Лъйошкин_Кот
73.10.16, 09:36
Якщо гриба багато, то все саме такВ наших південних умовах трошки тяжче.
Лъйошкин_Кот
83.10.16, 09:36Відповідь на 1 від Гість: чеБуран
Прізвище чув, хто такий не маю уявлення.
Лъйошкин_Кот
93.10.16, 09:37Відповідь на 2 від Гість: ohoronik
Не ловлю зв"язку, зрештою, тобі видніше.
Лъйошкин_Кот
103.10.16, 09:39Відповідь на 3 від Гість: deepstar75
Думаю, що на Київщині розмір цього грибу дещо більший-зверни увагу на перший коментар, реально смачно.