хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Шоколадна Руслана

  • 10.10.07, 08:35

       Не мені, звичайно, з виглядом занудного мистецтвознавця визначати, що ж є прекрасним, а що ні. Але на днях став свідком розмови, яка наштовхнула мене на певні думки з цього приводу. Діло було надвечір. І я, після тривалої роботи з книгами, повільно почвалав нести нелегкі фоліанти чужих думок назад до віконця видачі літератури в читальному залі. Ставши в невелику чергу (всім же додому хочеться!), я перевів свій трохи стомлений погляд на журнальні полиці, де мляво і безцільно почав ковзати по заголовкам статей. Піймавши себе на цьому, вирішив знайти заняття поцікавіше, до того ж, учасники розмови, яка розгорнулась майже переді мною, начебто були і не проти моєї присутності, очевидно вже не приховуючи її предмету. Я прислухався. Одна з жіночок активно і захоплено ділилась своїми враженнями від щойно здійсненого походу до Пінчук Арт Центру, ілюструючи свої слова за допомогою фото, що радували око слухачів з екрану мобільного телефону. "Ось! Ось воно! Ні, ви лише уявіть - лебідь з шоколаду! А оце - Руслана Лижичко з того ж таки шоколаду! Невже не гарно?" - заповзятливо підбадьорювала вона до схвальних відгуків своїх слухачів. А ті лише гнучко кивали головами, як дерева - гіллям, в волосся якого вривається вітер. "Цікаво... Цікаво... О так! Краса! ... І де це можна побачити?" Далі розмова зійшла на пояснення подробиць маршруту до будівлі, в якій проводилась згадана виставка. "Обов"язково завітайте - не пожалкуєте! Унікальний захід!" - сказала щасливиця, покидаючи своїх вражених слухачів.
      Та мої бідні мізки чомусь відмовились розуміти необхідність такого візиту. За чим, власне, туди йти? Невже шоколадна Руслана має викликати в мене відчуття дотику до прекрасного і нетлінного, що осяває душі під час споглядання чудової картини чи читання справжньої поезії? Мені здається, що нічого, крім гастрономічного інтересу, такий "твір" викликати не може. Звичайно, можна сміливо дозволити собі вішати на мене ярлик сноба і ретрограда, але, все ж таки, може варто пильніше придивитись до такого, з дозволу б сказати, мистецтва. Почнемо з того, що хотів сказати автор. Мабуть, з його глибоко концептуальної точки зору, він здійснив спробу культурної рефлексії на предмет сучасного бачення мистецтва в суто національному контексті. Або щось подібне. Та за усіма цими сухими, мов гербарій, формулюваннями я не бачу головного - гармонії. Можна скільки завгодно накидати сітку власних амбіцій, увлень, досвіду і абстрактних знань на бачення прекрасного - та від того воно не робиться зрозумілішим і яскравішим. Не можна висловити прекрасне за допомогою лише розуму - і все тут! Воно незбагненне, оскільки відображає суб"єктивну духовну реальність самого автора! Тому від усіх цих псевдонаукових потуг в мистецтві вже іноді аж тоскно стає. І все ж, і все ж. Багато теперішніх митців чомусь забувають про це, подекуди прикриваючи концептуальністю, як фіговим листочком, свою безталанність. В результаті отримуємо шоколадну Руслану, механічного соловейка в декілька метрів ростом і т.д. Подібне "мистецтво" нагадує крайню форму садомазохізму, коли над глядачем самовдоволено знущаються в цілях усвідомлення ним своєї нікчемності і помилковості власного існування. Відразу додам, що справа тут не в особливому відчутті таїнства краси митцем (як наприклад, у МАрселя Пруста чи Клода Дебюссі, які ніколи не стануть масовими) - сучасні митці доволі логічні, передбачувані і доступні для розуміння. Тільки от краси, гармонії, душі в їх творіннях чомусь аж занадто мало, а подекуди і взагалі немає. Тоді що ж вони можуть дати глядачеві, окрім приниження? Невже сучасне мистецтво нагадує ту шоколадну Руслану, яка гідна ремісника, але не майстра? Куди поділись ті, хто оспівували КРАСУ, а не саркастично зловтішались над дисгармонією оточуючого світу?

P.S. Висловлене має виключно суб"єктивну природу і не претендує на звання істини в останній інстанції. Зроблені узагальнення аж ніяк не виключають можливості існування приємних виключень.

1

Коментарі

Гість: МармеладГо

110.10.07, 10:12

Я не ходила, проте витвори з шоколаду вразили. А ось шоколадна Руслана не дуже..

    210.10.07, 10:37Відповідь на 1 від Гість: МармеладГо

    А чим саме вразили? Так, цікаво просто...

      Гість: МармеладГо

      310.10.07, 10:49Відповідь на 2 від Stranger83

      Я бачила не все, тільке те, що в знайомих на фото. Вразили тим, що я так не вмію і для цього не аби яку вправність мати треба. Щоб руки з потрібного місця.. Ну, розуміеш..

        410.10.07, 10:57Відповідь на 3 від Гість: МармеладГо

        Так я щодо цього і не сперечався. Але досконале уміння щось робити і творчість - то різні речі, як на мене. При всій повазі до умілих рук автора, називати це мистецтвом не дуже поспішаю.Це швидше схоже на виконання суспільного замовлення. Мовляв: "Хочете хліба і видовищ - ось вам!" Тільки от ще раз кажу, що Краси, на мою думку, в тому немає...

          Гість: МармеладГо

          510.10.07, 11:17Відповідь на 4 від Stranger83

          А якщо, наприклад взяти кутюр'є. Вони навчилися добре шити і створюють одяг. Це мистецтво чи ні? Або малювати..Я просто настільки приземлена людина, що взагалі мало чим мене можна вразити. Так гарно, так, багато сил вкладено, але я подивлюсь і забуду.

            610.10.07, 12:13Відповідь на 5 від Гість: МармеладГо

            Вигадувати і шити красивий одяг, якщо це дійсно красивий одяг - це мистецтво. Та й взагалі, мистецтвом може бути будь-що, якщо воно є відображенням авторського бачення прекрасного і втілює особливий мистецький підхід, сповнений прагнення Досконалості і Гармонії. Але якщо я, наприклад, навчусь добре перемальовувати Рембрандта чи грати на замовлення в ресторані, не привносячи нічого нового, - це не здається мені мистецтвом. Це ремісництво. Митець, на мою думку, - той, при погляді на творіння якого ти бачиш Досконалість, Красу і Гармонію. При погляді на шоколадну Руслану ти це відчуваєш?

              Гість: МармеладГо

              710.10.07, 12:55Відповідь на 6 від Stranger83

              Я Руслану взагалі не сприймаю ні в якому вигляді, ні в живу, ні в шоколадному відтворенні. В принципі, ти правий, але навіть, якщо навчишся перемальовувати Рембранта, то все ж таки митець..

                810.10.07, 13:14Відповідь на 7 від Гість: МармеладГо

                Отже, беру до рук фарби і починаю перемальовувати "Нічну варту" ... Страх як хочеться, щоб мене митцем називали!

                  Гість: МармеладГо

                  910.10.07, 13:18Відповідь на 8 від Stranger83

                  Давай!!
                  Потім покажеш!

                    1010.10.07, 14:38Відповідь на 9 від Гість: МармеладГо

                    А ти не боїшся, що потім кошмари будуть снитись?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна