Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

«САН СІТІ» забруднює узбережжя Азовського моря

  • 26.08.21, 16:48

hlavnyj-rysunok-2-1-e1629910161103.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, Через ігнорування посадовими особами ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області своїх обов’язків ОК «САН СІТІ» забруднює водоохоронну зону узбережжя Азовського моря

Журналістам Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» стали відомі результати перевірки, яку провело Головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області. Перевірка стосувалася того, що Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» (ЄДРПОУ 40577277) забруднює водоохоронну зону узбережжя Азовського моря. Вірогідний забруднювач морських вод розташований в селищі Кирилівка, на вулиці Коса Пересип, 104 і включає в себе до тридцяти котеджів. Які щодня продукують каналізаційні зливи та накопичують чималий об’єм сміттєвих відходів. Раніше ми писали про забруднення берегу та вод річки Дніпро, також проводили журналістське розслідування, щодо нецільового, самовільного захоплення земель водного фонду. Тепер, враховуючи сезон відпусток, вирішили написати про прикрі випадки використання охоронних земель узбережжя Азовського моря, які забруднює ОК «САН СІТІ».

         В липні минулого року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області перевірили Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ». З’ясовували чи забруднює він узбережжя Азовського моря. Перевірили факти незаконного розміщення ОК «САН СІТІ» мережі каналізації та вигрібних ям, які знаходилися поблизу житлових будинків та моря.

         В ході перевірки було складено Акт та винесено Припис, щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства. Дата до якої Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» мав усунути наявні порушення було визначено 15 серпня 2020 року. До цього дня Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» мав розмістити свої вигрібні ями згідно з чинним законодавством. - Пункт 2.22 «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць». Також в ОК «САН СІТІ» мали перенести сміттєзбірники на відстань не менше 20 метров від стін власних житлових будинків. - Пункт 2.8 «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць». Окрім цього в «САН СІТІ» мали призупинити функціонування вигрібних ям, які розташовані поруч з житловим будинком.

Також після перевірки, проведеної Держпродспоживслужбою 09.07.2020, був складений протокол про адміністративне правопорушення з боку керівника ОК «САН СІТІ» Л.М.Берези. До відповідальності посадову особу притягнули за статтею 42 КУпАП. Штраф пані Береза платити не хотіла, винною себе не вважала, а тому звернулась до суду. Якимівський районний суд Запорізької області, а згодом і Третій апеляційний суд позов голови «САН СІТІ» відхилили. Посадову особу Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» було визнано винною.

         Припис, складений в липні минулого року, мав змусити посадових осіб Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» припинити порушення санітарних норм. Втім нові порушення з боку «САН СІТІ» почалися відразу після винесення Припису. Так в Обслуговуючому кооперативі, скоріш за все, проігнорували вимогу про призупинення функціонування вигрібних ям. Адже в іншому випадку важко пояснити куди поділися каналізаційні стоки з тридцяти будинків. Можна звісно припустити, що всі виїхали або просто перестали митися та користуватися санвузлами, але в розпал сезону такий сценарій малоймовірний. Скоріш за все в Обслуговуючому кооперативі «САН СІТІ» вимоги Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області проігнорували. Більш того, у зв’язку з напливом відпочиваючих у липні-вересні викид нечистот в вигрібні ями лише збільшився.

         Далі Держпродспоживслужба здивувала, ще більше. Після винесення Припису щодо Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» ставлення Держпродспоживслужби у Запорізькій області до цього кооперативу раптово змінилося.

Так після 15 серпня 2020 року - дати до якої в «САН СІТІ» мали виправити виявлені порушення, до Обслуговуючого кооперативу ніхто з Держпродспоживслужби не приїздив. Хоча повинні були приїхати і в разі невиконання вимог припису скласти протокол про адміністративне правопорушення  за статтею 188-11 КУпАП відносно посадових осіб ОК «САН СІТІ».

         Подібна бездіяльність фахівців Держпродспоживслужби у Запорізькій області тягнула за собою відповідальність вже для працівників цієї служби.

         Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулися до Держпродспоживслужби України. Серед іншого ми просили вжити передбачені законом заходи реагування спрямовані на безумовне виконання вимог Припису від 15.07.2020. А саме - припинення функціонування вигрібних ям та притягнення до відповідальності винних юридичних та фізичних осіб.

В столиці України на нашу заяву відреагували и стимулювали своїх колег із Запорізької області до роботи. Перевіряти виконання власного Припису щодо Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» Держпродспоживслужба у Запорізькій області приїхала лише в кінці березня 2021 року. Через півроку після того, як їхній Припис мав бути виконаний.

         Під час перевірки 26.03.2021 фахівці Держпродспоживслужби у Запорізькій області мали діяти по простій схемі. Треба було взяти свій минулорічний Припис і порівняти вимоги, які він містив, із реальним станом речей на 26.03.2021. Стало б зрозуміло чи «САН СІТІ» забруднює узбережжя Азовського моря і далі чи припинив цю хибну звичку.

Проте належний контроль за виконанням Припису від 15.07.2020р. та усуненням порушень не здійснено не було. Про це свідчать матеріали позапланового заходу державного нагляду від 26.03.2021 - АКТ № 295/06 від 26.03.2021.

         18.05.2021 нам вдалося ознайомитися з відеоматеріалами, знятими під час проведення заходу державного нагляду Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» 26.03.2021. В цей же день ми записали коментар в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлани Власової.

         Так пані Власова в ході інтерв’ю неодноразово заявляла, що перевірка виконання Припису взагалі не проводилась, а висновок щодо виконання припису не робився.

Інформація надана в ході інтерв’ю, на наш погляд, суперечить наданим документам позапланового заходу контролю. А також викликає сумніви компетенція та належне виконання своїх посадових обов’язків співробітниками Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

На сьогодні зробити одностайний висновок щодо результатів та щодо виконання Обслуговуючим кооперативом «САН СІТІ» Припису від 15.07.2020р не можливо.

Виходить, що весь цей рік «САН СІТІ» порушував закони України, а в Держпродспоживслужбі в Запорізькій області про це знали, але дієвих заходів щодо усунення порушень та покарання винних не вживали. Відповідальність понесла лише керівник Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» Л.М.Березі в розмірі 204 гривень.

Таке ставлення може бути зумовлене халатністю, або змовою з метою отримання неправомірної вигоди з боку посадовців Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Адже до теперішнього часу посадовці жодних дієвих заходів щодо виконання винесеного ними же Припису не вжили. «САН СІТІ» працює і далі, не виконавши вимог Припису, винесеного в липні 2020 року.

В цій історії є ще один цікавий факт. Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області просив. В позові «САН СІТІ» просив скасувати Припис №961/06 від 15.07.2020. Запорізький окружний адміністративний суд в задоволенні позову відмовив в повному обсязі.

Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ», незважаючи на наявні порушення, продовжує використовувати вигрібні ями ...

Окрім розміщення сміттєзбірників та вигрібних ям з порушенням законодавства «САН СІТІ» самі ці ділянки міг зайняти в обхід Законів України. Це вже питання до депутатів та голови Кирилівської селищної ради.

1

Коментарі