хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями

  • 19.08.21, 12:37

hlavnyj-rysunok-2-scaled-e1629309256306.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, Власниками компанії «Дафі» здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями в яких будуть розміщуватись житлові, комерційні приміщення. Ми спробували дослідити можливі порушення українського законодавства, які пов’язані із майбутнім будівництвом. 

На території міста Дніпра постійно з’являються новобудови. Нажаль, як ми раніше писали, часто підприємці здійснюють будівництво з порушеннями норм чинного законодавствавикористовуючи різноманітні схеми. В нашій практиці представники ІА Антикорупційна правозахисна рада стикалися, зокрема, з незаконною забудовою водоохоронних, прибережних територійзабудовою території історичного ареалу міста, без отримання необхідних погоджень, тощо.  В даній статті ми проаналізуємо як саме здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями, адже зазначена територія знаходиться в межах історичного ареалу міста та на прибережній захисній смузі річки Жабокряч. Слід зазначити, що планується зведення дев’яти багатоповерхових будівель, в яких будуть розміщуватись чисельні житлові та комерційні приміщення.

20210620_180629-scaled-e1629309716579.jpg?resize=1000%2C750&ssl=1

 

Будівельні роботи в Довгій балці ведуться на великій ділянці, яка обмежена вулицями Виконкомівською,  Паторжинського,  Гоголя і Чернишевського. Квартал планують забудувати багатоповерховими будинками, замість приватної забудови, яка на сьогодні знесена.

Замовниками робіт стали п’ять компаній: ТОВ «ХОЛМ ЛТД» (42565771), ТОВ «СТРІМ ЛТД» (42032684), ТОВ «ПОЛОВИЦЯ» (41138933) та ТОВ «МАУНТ» (42032354). Деякі ЗМІ зазначають, що саме власниками компанії «Дафі» здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями в яких будуть розміщуватись житлові, комерційні приміщення

20210620_180638-scaled-e1629309964186.jpg?w=1000&ssl=1Особливість забудови частини балки полягає у тому, що з верхів’я Довгої балки (район парку Богдана Хмельницького) витікає невеличка річка.  Пройшовши по тальвегу балки вона впадає в арковий міст в районі вулиці Паторжинського. Далі по колектору позаминулого століття вода стікає у Дніпро. Відома річка під назвою Жабокряч.

Незважаючи на невелику довжину описана річка має певний юридичний статус. Відповідно до статті 1 Водного кодексу України, водний об’єкт природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води. Стаття 3 Водного кодексу України визначає, що усі води (водні об’єкти) на території України становлять її водний фонд.

rehionalnyj-ofis-vodnykh-resursiv-1-scaled-e1629311328252.jpg?w=849&ssl=1Таким чином водотік у Довгій балці є водним об’єктом. І відповідно до статті 79 Водного кодексу України належить до малих річок. Площа водозбору яких не перевищує 2000 км2, а довжина є меншою 10 кілометрів.

Наявність водного об’єкту частково обмежує діяльність навколо нього. Такі обмеження зумовлені необхідністю збереження екологічно стану річок та інших водойм. 

Відповідно до статті 87 Водного кодексу України та статті 58 Земельного кодексу України вздовж водойм встановлюються водоохоронні зони. Ширина прибережної смуги залежить від розміру водного об’єкта. В нашому випадку ширина прибережної захисної смуги річки у тальвегу Довгої балки складає 25 метрів по кожному берегу. Будівництво будь-яких споруд, крім споруд гідротехнічних, навігаційного призначення, у прибережних захисних смугах заборонено. Забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями здійснюється з порушенням зазначених обмежень.

В прибережній захисній смузі річки вже декілька місяців працює техніка та ведуться будівельні роботи, хоча це протирічить вимогам Водного кодексу України. Також, з урахуванням постійних підтоплень міста після випадання осадків, виглядає досить ризиковим проведення неузгоджених експериментів з  річкою в центрі середмістя…

В Містобудівних умовах та обмеженнях, виданих Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради привертає увагу графа «Планувальні обмеження». В ній прописано, що забудова Довгої балки ведеться в межах історичного ареалу «Центральний». А отже забудовник мав погодити проектну документацію на будівництво в Міністерстві культури та інформаційної політики. Також Міністерство мало надати дозвіл на  проведення робіт в історичному ареалі «Центральний».

minkulut_2-scaled-e1629310559604.jpg?resize=849%2C1200&ssl=1Втім Міністерство культури та інформаційної політики погоджень на забудову Довгої балки не надавало.

Після власної перевірки викладених фактів в  Міністерстві мають скласти Акт про вчинення порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Далі складається припис, яким компанії-забудовників зобов’язують припинити проведення будівельних робіт в Довгій балці. 

До речі станом на 12 серпня в видачі Дозволу на виконання будівельних робіт в Довгій балці компаніям-забудовникам відмовлено.

Тобто, забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями на сьогодні здійснюється з чисельними порушеннями вимог законодавства. З урахуванням відсутності отримання необхідних погоджень,  враховуючи, що роботи проводяться на несприятливій для будівництва території (балка, річка), вважаємо, що здійснення даної забудови може призвести до негативних наслідків.

Про можливі порушення, виявлені під час забудови Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями, ми направили відповідне звернення до Правобережної окружної прокуратури. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 197-1 Кримінального кодексу України, здійснюється досудове слідство.

3

Коментарі

Гість: _ _ vs __

119.08.21, 19:31

это правда, Днепропетровск застраивается быстрым темпом)