хочу сюди!
 

Марина

45 років, діва, познайомиться з хлопцем у віці 37-49 років

Вуглецеве сільське господарство - новий шлях збереження клімату

Изображение

Більшість сучасних фермерських господарств оре грунт під посіви для придушення бур'янів, таким чином спрощуючи посадку, але ця технологія також випускає вуглець, що накопичуються в грунті у вигляді двоокису вуглецю (СО2). Зі збільшенням світового виробництва продуктів харчування, за останні 200 років грунт втратила від 50 до 80% вуглецю. Ситуацію може змінити так зване «вуглецеве» сільське господарство.

Дослідники з університету Огайо, свого доповіді «Порятунок в грунті» (a savior in soil) стверджують, що втрата грунтового вуглецю є відносно сучасним явищем, як результат різкого зростання населення в бідних країнах та промислового сільського господарства в багатьох.
Зорювати грунт люди почали відносно давно, десь в 5000 році до нашої ери. Але це було невинне перевертання грунту на глибину не перевищує 15-20 сантиметрів. Природа з легкістю справлялася з таким втручанням. Так було до тих пір, поки на поля не вийшла важка сучасна техніка, яка сильно ущільнювали грунт, що вимагало більш глибоко спахування, щоб розпушити грунт.
Так на поверхні виявився вуглець, який зберігався в грунті, можливо, десятки тисяч років. Увійшовши в реакцію з киснем, вуглець утворює СО2, і йде верхню атмосферу. І це тільки один з факторів втрати вуглецю в грунті. Наступний фактор - це промислове тваринництво, яке фактично змітає всю живність з грунту, таким чином руйнуючи її структуру і біорізноманіття.
Існує 2 ключових переваги вуглецевого сільського господарства:
По-перше, зворотний процес звільнення вуглецю, який як-би втягується його в грунт з повітря.
По-друге, це може допомогти поліпшити грунт без синтетичних добрив і призводить до кращої якості продукції рослинництва.

«Насичена вуглецем грунт - головний шлях збереження біорізноманіття в грунті і поживних речовин, ніж більше в грунті вуглецю, тим краще вона утримує воду», стверджує Ротанг Лал, професор ґрунтознавства та засновник вуглецевого центру при Університеті штату Огайо.
В даний час, земна атмосфера містить близько 400 частин на мільйон діоксиду вуглецю. Ерік Toensmeier, викладач в Єльському університеті і автор книги «Рішення для вуглецевого фермерства» (The Carbon Farming Solution), стверджує, що рівень вуглекислого газу в атмосфері повинен бути скорочений до 350 частин на мільйон або нижче, щоб приборкати зміна клімату.

У Парижі активісти пропонують програму розвитку сталого сільського господарства під назвою "Ініціатива 4/1000". Її суть полягає в тому, щоб збільшити обьем вуглецю в грунті всього на 0,004 відсотка. На їхню думку, це незначне, на перший погляд, зміна «дозволить зупинити нинішнє зростання викидів СО2 в атмосферу». Автори визнають, що це не реалістична мета, але таким чином вони хочуть підкреслити, наскільки навіть невелике збільшення грунтового вуглецю може внести зміни в кліматі.

І хоча для багатьох грунтовий вуглець досить абстрактне поняття, кожен з нас може зберегти його в грунті на своїй ділянці, застосовуючи методи органічного землеробства.
0

Коментарі