хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Як Швеція зробила революцію в переробці

Сьогодні Швеція переробляє 99% всіх відходів. Ця країна стала настільки добре поводитися з відходами, що змушена імпортувати 700 тис. тонн сміття з сусідніх країн, щоб отримувати з неї енергію для своїх потреб. 

У Швеції поняття «сміття» практично відсутнє Так чи інакше 99 % усіх побутових відходів переробляється. Ця країна пережила справжню революцію за останні десятиліття, враховуючи що в 1975 році тут перероблялося тільки 38% побутових відходів.

Як правило, станції з переробки знаходяться на відстані 300 метрів від будь-якого житлового району. Більшість шведів поділяють всі відходи для переробки в своїх будинках і зберігають їх у спеціальних контейнерах або відразу відвозять на станцію утилізації.

"....Повторне використання матеріалів або продукції, означає, менші  витрати енергії для створення продукту. Це краще, ніж спалювати один і робити ще один з нуля.
Ми намагаємося максимально заохочувати переробку, а не утилізацію."
 
Між тим, шведські домогосподарства продовжують роздільно збирати газети, пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Багато муніципалітетів також заохочують споживачів відокремлювати харчові відходи. І все це повторно використовується, переробляється або компостується.
Газети перетворюються в паперову масу, пляшки використовуються повторно або переплавляються в нові елементи, пластикові контейнери стають пластичною сировиною; їжа компостується і стає добривом або біогазом. Сміттєві вантажівки часто працюють на переробленій електроенергії або біогазі. Стічні води очищаються до такої міри, що їх можна пити. Спеціальні вантажівки їздять по місту і забирають електроніку і небезпечні відходи, хімічні речовини. Фармацевти приймають залишки ліків. Об"ємні відходи, типу старого телевізора або зламаних меблів шведи відвозять на переробні центри на околицях міст.
 
Енергія з відходів
Відходи - відносно дешеве паливо і шведи розробили ефективну і прибуткову технологію перетворення побутових відходів в електроенергію. Швеція навіть імпортує більше 700000 тонн відходів з інших країн.
 
Залишковий попіл, який становить 15% від початкової ваги відходів, сортують і знову відправляють на переробку. Залишки просівають, щоб витягти гравій, який використовується в дорожньому будівництві. І тільки 1% залишається і зберігається на сміттєвих звалищах.
 
Дим від сміттєспалювальних заводів складається з 99,9 % нетоксичного двоокису вуглецю і води, але їх досі фільтрують через сухий фільтр і воду. Шлак з фільтрів використовується для наповнення занедбаних шахт.
 
Переробка справа добровільна
 
У Швеції ніхто нікого не змушує насильно розділяти відходи. Все побудовано на свідомості в споживанні. Звичайно багато агентств з охорони навколишнього середовища вимагають від влади підвищення податків за збір відходів. Багато екоактивістів впевнені, що тільки так можна підвищити усвідомленність громадян щодо загальної проблеми сміття. Особливо це стосується харчових відходів.
 
Уряд активно розробляє програми по стимулюванню виробників створювати якісні товари, які б служили як можна довше. Навіть є пропозиції зменшити податки компаніям, які проводять поточний ремонт своїх товарів.
 
Також, тут прагнуть використовувати менше токсичних речовин у виробництві, що означатиме меншу кількість продуктів, які вимагають дорогого лікування.
 
Компанії, які йдуть на зустріч
 
Деякі шведські компанії добровільно підтримали цю ініціативу.
Наприклад, компанія Н & М почала приймати вживаний одяг від клієнтів в обмін на купони зі знижками.
 
На заводі з переробки відходів Optibag, розробили машину, яка може відокремити кольорові сміттєві мішки один від одного. Люди кидають їжу в зелений мішок, папір в червоний, а скло або метал в наступний. Таким чином вдалося усунути сортувальні станції.
 
У південному шведському місті Хельсінгборг на баки для вторсировини навіть встановлені музичні плеєри, які грають приємну музику - все це в ім'я переробки.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/yak-shvetsiya-zrobila-revolyutsiyu-v-pererobtsi/

0

Коментарі