Світ світом, але самі українці здивовані ще сильніш

Україна здивувала світ своїми досягненнями у реформах – Директор-розпорядник МВФ Лагард після зустрічі з Президентом

***

#ЧарЗілляТравниці
ЧЕБРЕЦЬ здавна користався пошаною українців. Народні вірування наділяли цю дрібну запашну рослину потужною магічною силою і недарма: відвари чебрецю успішно застосовували для лікування безпліддя, післяпологових ускладнень та запальних захворювань. Саме тому чебрець вважали «жіночим» зіллям, звідси й походить народна назва рослини - «мала богородичина трава». За легендою, саме по слову Божої Матері, що зглянулась на тяжку дівочу долю, виріс чебрець: стелеться низенько біля самої землі, наче гнеться від щоденних клопотів, та все знай кучерявиться й розвивається. 
Аби довше зберегти дівочу вроду, дівчата вмивали біле личко у наварах чебрецю. У Галичині сплетені на Купала вінки з «богородичної трави» святили у церкві та зберігали протягом року. Під час хвороби людей чи худоби напували хворих настоєм із зілля тих вінків. На Поліссі відваром освяченого на Трійцю чебрецю напували дітей «од злого ока», купали новонароджених перед святами - «аби вроки не брали». 
Вважали, що пучечок запашної трави береже людину під час мандрів від «знепамятсва» та різної ворожби. Трава чебрецю має надзвичайний аромат, який здатна зберігати довгий час, навіть висушена, вона при спалюванні дає ніжні пахощі степу. Подекуди в Україні досі під час церковних служб використовують підкурювання чебрецем і вважають, що це забезпечить добробут родині.

***

Оригінали грамот Івана Грозного, Бориса Годунова та інших московських царів з золотими царськими печатками, що зберігаються в архіві одного з афонських монастирів. Цікаво, що Іван Грозний у цих грамотах підписувався не як цар Московський, а як цар Казанський та Астраханський, тобто татарський… Повний титул у цих грамотах звучить так: ''Царь Казанский и Астраханский, великий князь Владимирский, Московский...'' Татарські титули у нього стоять на першому місці. Виходить, царем Іван Грозний називав себе задовго до самопроголошення нащадком візантійських василевсів, правда по татаро-ординській лінії «царів Казанських»

***

в минском храме покупаю молитвослов на белорусском. 
интеллигентного вида бабушка даёт сдачу. 
я ей - дякую.
она - дякую - эта па-польску. спасибо па-беларску будет - дзякуй.
- я по-украински сказал...
- да?
- да - вторая бабушка, стоявшая у лотка с восковыми свечами, кивает - па-польску будет dziki, а мужчина сказал дякую. ты просто не расслышала.
- дякую, дзякуй... а... - махнула рукой - мы же тут славяне, у нас одинаково, это русские бандиты поделили нас на польшу, беларусь, украину...

Про освіту

Услышал, что со следующего года в Украине в средних школах будут учиться 12 лет - вместо нынешних 11. 
Казалось бы - мелочь. 
Но даже в этой мелочи проявляется вся тупизна, идиотизм и обезьянничание украинского политического класса. 
Евроинтеграция по многим позициям понимается в Украине как культ карго. Надо тупо повторять за странами ЕС - и буде щастя! Т.е. идут путем колониальных стран и наций, не способных к субъектному развитию.

Я не думаю ничего хорошего о Табачнике и много раз писал и говорил его деятельности именно то, что думаю. 
Но несомненное достижение его пребывания на посту министра образования - это сокращение срока обучения в средней школе с 12 лет до 11 лет. Думаю, правильным было бы сокращение до 10 лет, хотя это спорный вопрос, согласен.

Думаю, что Россия (если не развалится, конечно) обгонит Украину в долгосрочной перспективе именно потому, что в России пытаются восстанавливать классическую советскую и немецкую модель образования (разумеется, это касается негуманитарных наук; гуманитарное воспитание и обучение в современной российской школе - это такая же циничная пропаганда, как и в телевизоре).

Нынешняя же украинская модель образования создает не нацию-субъекта истории, а сервисную нацию, большая часть которой после школы будут какими-то менеджерами, парикмахерами, работниками гостиниц, дизайнерами, бухгалтерами, работниками сервиса и т.д., и т.п.

Именно модель образования - это фундамент той исторической судьбы, которую ты хочешь для себя и своей страны.

***

За кров’ю, вибухами і смертями людей влада вдало приховала головне – в парламенті сформовано «ширку» з БПП, НФ, Опозиційного блоку і тушок, які голосували за диктаторські закони і вірно служили Януковичу.

Для мене дуже показово, що в списку тих, хто натиснув «за», є одночасно Сергій Лещенко і Олесь Довгий.

Пане Сергію, не питаю, що змусило вас так голосувати. В мене інше питання - як вам така компанія?

Цікаво, що серед тих, хто голосував, є такі достойні парламентарі, як Ківалов, який фальсифікував вибори, працював на Януковича, але до якого у влади немає жодних питань. І в цьому немає нічого дивного – він член команди. І коли влада намагається пояснити народу, звідки голоси за Конституцію, якщо її не підтримали три фракції демократичної більшості, то називає Ківалова і вчорашніх тушок «позафракційними».

Якби не трагедія під Верховною Радою, про це знала б уся країна. Але, за кров’ю простих солдатів ця зрада стала не помітною. Так само, як і за кров’ю, яку наш народ проливає на Сході, не такою помітною є корупція у Києві.

***

Слухайте, ця влада сама не піде, вона буде відстрілюватися жорсткіше за минулу. Між вами і нею завжди поставлять курсантів вевешників ч солдатів-строковиків чи ще яких кадетів. Не дратуйте мене розмовами про добровольців, які повернуться і когось зметуть чи не допустять зради, колабораціонізму, капітуляцій.
Пів країни стєнатєлєй за дітьми, які готові були вас затоптати за наказом, або прикривати тих, хто це робитиме. 
Ублюдкам, які рейданули у яника нашою кров'ю ресурс і примножили його доходами від війни нічого не варто вальнути десяток-другий рабів-гладіаторів для того, щоб налаштувати прекраснодушних ховрашків проти духу, що тіло рве до бою.
Ситуація, да?