Чортові скелі, миші й шамани

  • 17.07.23, 19:07
Рівнинна частина Львівської області виглядає не надто насиченою природними пам'ятками, на які варто витрачати час, якщо ви приїхали здалеку. Принаймні у моєму списку таких місць усього декілька. Цього разу я не парився і для відвідин обрав те, що знаходиться найближче до самого Львова, в межах його окружної дороги.


[ Читати і дивитись далі ]

Унів. Четверта лавра

  • 04.07.23, 18:49

З численних монастирів України лише чотири вшановані високим статусом лаври. Три із них православні й загальновідомі: Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська. На їх фоні постійно в тіні залишається Унівська лавра, що належить греко-католикам, схована в тихому сільці за 50 км від Львова.



[ Читати і дивитись далі ]

Від долі наркомана не втечеш

  • 26.06.23, 18:30
Або "які дивні досягнення є у вас"? Мене, наприклад, уже тричі шманали копи на предмет того чи я наркоман / закладник наркоти.

Вперше було давненько, ще в студентські роки в Кривому Розі. Перестріли мене під час моєї традиційної велопокатушки у зоні обвалення. До того їздив там десятки разів і взагалі не зустрічав людей та не підозрював, що місце є популярне серед наркоманів. А воно таки популярне, бо під кущами вже сиділи пару спійманих чуваків зі звязаними руками.

Вдруге уже в Вінниці, зацікавились що я роблю на скелі над Бугом (за психушкою і кладовищем) в 6 ранку. Звісно, зустрічаю світанок, а не закладки роблю, лол.

Втретє сьогодні на виході (далеко не основному) із лісопарку, куди ходжу розвіятись в обідню перерву.

У першому і третьому випадку поліціянти були в цивільному.
У першому і другому випадку сфотографували паспорт.
У першому і третьому випадку обшукували речі й дивились фото та переписку в телефоні (уже потім вичитав, що під час військового стану вони мають право перевіряти телефон, тому добре, що не бикував).

Загалом це для мене невесело із двох причин. По-перше, кожен раз виявляється, що я в такій ситуації втрачаю волю до спротиву. Добре, що всі три рази копи були адекватні, а не такі, що самі підкинуть щось цікаве або запропонують проїхатися з собою. Той же паспорт і телефон можна не віддавати й показувати з рук, і хто мені доктор, що без заперечень віддаю? (У цей момент спрацьовує думка, що мені нема чого приховувати, правда, цього разу з мене поржали, що підписаний на чатик де роздають повістки). По-друге, вертатися в місця, де попався, не хочеться ще дуже довго, а біля роботи більше немає де прогулюватись.

А все тому, що самотній тип у безлюдному місці за замовчуванням виглядає підозріло. Навіть якщо він ніякий не наркоман, а хоче розвіятися і сховатись від усіх, бо люди його заїбали.

Таке собі.

Олика. Кам'яна перлина

  • 20.06.23, 19:20
Досить довго у моєму списку бажаних для візиту місць протрималася Олика – колись вагоме місто, а зараз тихе смт трохи осторонь траси Луцьк – Рівне. Однак, хоча найбільш славні сторінки її історії залишилися в минулому, слідів цієї величі ще немало, включаючи непогано збережений замок. І не тільки його.


[ Читати і дивитись далі ]

Луцьк, частина 3. Теплий (не)путівник

  • 08.06.23, 19:28

Я досить добре облазив Луцьк ще у свій перший приїзд у січні далекого 2018 року та описав це у двох замітках (центр і за його межами), не сумніваючись проте, що побачив далеко не все. Новий довгоочікуваний візит тільки підтвердив ці припущення. У той самий час, я не позбавив себе задоволення пройтись давно знайомими місцями, тільки тепер оточеними соковитою квітневою зеленню та буянням квітів. Тому у цій новій замітці я не обійду їх увагою поряд з новими локаціями, про які раніше не писав. Відповідно вирішив спробувати оформити це у свого роду путівник «що подивитися у Луцьку». А дивитися там є що, не дарма це місто залишається для мене одним із найулюбленіших.



[ Читати і дивитись далі ]

Про замки й не тільки

  • 08.05.23, 18:48
Моя зацікавленість усякими фортифікаційними спорудами з'явилася дуже давно, певно, коли я вперше побачив вежу Костянтина у Феодосії, яка так вдало вмістилася недалеко від вокзалу. Було мені років чи то 6, чи то 8, інстаграмів тоді не існувало, щоб звіритись зараз. Пізніше я таки встиг облазити всю фортифікацію Феодосії, як і багатьох інших замків по Україні та за кордоном. Були там і зразково-показові твердині у відмінному стані, і відверті руїни, од яких майже нічого не лишилося. Якщо вікно можливостей для мандрів з часом звузиться ще більше, можливо, я від нудьги систематизую їх та перерахую. Але не зараз, поки ще виникає можливість поповнити ці майбутні списки шляхом живого відвідування.


[ * * * * * ]

музична пауза

  • 26.02.23, 23:03
ось хто вже рік ні разу не розчаровує. чому це так просто і геніально?

Силуети й марева

  • 16.02.23, 18:43

Найпевніше, у минулому житті це була б чергова «мандрівна» замітка про Житомир. Місто, якому я свого часу й так присвятив три розлогі частини (раз, два, три), дуже багатогранне, але водночас сподобається далеко не кожному. Сам би їздив туди ще не раз, а от показати комусь так, щоб передати своє захоплення, навряд вийде. Хоча б тому, що, на жаль, не так і багато людей дуже зацікавиться колекцією муралів з буквами, старовинними некрополями чи навіть найвищим пішохідним мостом України. Але цього разу мова не зовсім про факт одноденної подорожі, а про відчуття, з нею повязані.



[ * * * * ]

Верховина, Ігрець та пошуки снігу

  • 06.02.23, 18:55
Повідомлення про перший сніг на найвищих вершинах українських Карпат минулої осені почали з’являтися ще в кінці вересня, а на рівнинах, зокрема у Вінниці, справжню зимову погоду вдалося побачити уже в листопаді. Тому, бронюючи собі 4-денну відпустку в горах на початку січня, я навіть не сумнівався, що побачу їх вкритими товстим та пухким білим шаром.

1. Натомість на місці на мене чекала плюсова температура та відсутність опадів, як і на більшій частині території України в той час. Насправді така зима дуже доречна, зважаючи на ситуацію з електрикою і газом, тож жалітися не буду. Тим більше в гори я все одно піднявся. Тим більше навіть без снігу взимку вони чудесні. Власне першому своєму зимовому трекінгу в Карпатах я присвячу другу частину цієї замітки, а в першій подивимось мимохідь Верховину – основний логістичний центр тієї короткої подорожі.


[ Читати і дивитись далі ]

Народження сонця або гуцульське Різдво задом наперед

  • 23.01.23, 18:44
У часи великих потрясінь, у які нам не пощастило зануритись, все йде шкереберть, здається, до найдрібніших деталей. Похитнулися навіть релігійні підвалини, і те, що здавалося вічним, почало швидкоплинно змінюватися. Так, деякі православні громади, що раніше одностайно користувалися Юліанським календарем, почали переходити на Григоріанський. І, приїхавши до Криворівні 6 січня, замість підготовки до старту знаменитої гуцульської коляди можна було застати її завершення, що збігається зі святом Водохреща. А вже наступного дня – переміститися в якесь із сіл, що не встигли змінити календар, та зустріти Різдво. Ну а на честь того дивовижного факту, що я вперше в житті приїхав взимку Карпати, аби побачити їх у снігу, цього самого снігу не було взагалі, як і звичних для цієї пори морозів.


[ Читати і дивитсь далі ]