Богдана Світлик

«Сніг був вище колін і було тяжко відступати. Большевики гналися зі собакою нашим слідом, майже за ногами. Ми були змушені ще кілька разів стріляти по большевиках... Відступ нам був цілий час лісом, а большевики переслідували нас аж до темної ночі", – пригадував події того дня один із повстанців.

29 грудня 1948 р. був останнім днем життя 30-річної Богдани Світлик. Спецгрупа енкаведистів наскочила на друкарню, що знаходилася під землею в лісі неподалік с. Бряза, Болехівського району, Івано-Франківської області. Підпільники підпалили друкарню, аби знищити цінні папери і з боєм відступили до села Либохори. 29 грудня 1948 р. загинула Богдана-Марія Юліанівна Світлик (псевдонім Марія Дмитренко).

Богдана Світлик закінчила у Львові гімназію сестер-василіанок, була студенткою факультету класичної філології Львівського університету. Писала, успішно друкувалася, мала хист музикознавця. Навесні 1939 року у поїзді на повороті до Ґданська була арештована польською поліцією, як член ОУН засуджена й ув’язнена в тюрмі «Бригідки». У вересні 1939 р. їй удалося вийти з тюрми, але треба було ховатися від нових окупантів-«визволителів». Перебралася на Закерзоння. Там організовувала українське підпілля.
На тій землі знайшла своє щастя – Зенона Литвинка, сина залізничника, студента лісничої академії. Богдана вийшла заміж, а уже в червні 1941-го Литвинко пішов із Похідними групами ОУН на південь України. Повернувся восени того ж року через Одесу та Румунію до Львова, де тоді жила й працювала дружина. У Львові першого лютого 1942 р. Богдана народила сина Андрія.
Коли її чоловік вступив до лав дивізії «Галичина», Богдана віддала сина на виховання мамі, сама ж пішла в УПА. Зенон разом зі своїм двоюрідним братом Олесем Світликом брав участь у бою з радянськими окупантами під Бродами. Невдовзі молода жінка отримала вістку, що її чоловік без вісти пропав під Бродами. Вони разом з іншими дивізійниками вийшли з оточення. Зенон Литвинко загинув на території Польщі у 1944 р. Олесь Світлик опинився в таборі інтернованих осіб у Німеччині, де залишився жити.

Талановита письменниця, яка вправно володіла словом, стала жаданою мішенню для окупанта. У тріскучі морози, біля засніженого підніжжя гори Магури Богдана Світлик, щоб не здатися в руки енкаведистів, останню кулю використала для себе. Тіло вбитої вороги привезли до с. Брязи. «Вбиту жінку висадили на коня і за ноги, руки та коси прив'язали», – так згадував загибель Богдани-Марії Світлик Ярослав Кирейто. Його родина у Лихоборі, що на Львівщині, намагалась допомогти повстанці, яка разом з побратимами тікала від облави емгебістів наприкінці 1948-го.

Після того тіла загиблої ніхто більше не бачив. Лише на фотографіях.
Андрія Світлика усиновила бабуся, дала онукові своє дівоче прізвище. Довго хлопчик кликав її матір’ю і не знав правди. Зараз Андрій Світлик мешкає в Одесі, декан факультету Одеського інженерно-будівельного інституту.

Не обминула лиха доля Ліду (1924 р. н.), сестру Богдани Світлик. Енкаведисти арештували її в ніч проти 7 вересня 1940 р., дівчину, десятикласницю Львівської СШ №6; судили у «Справі 59». Спочатку кати засудили на смерть 42 особи, згодом половину помилували. 16-річну Лідію Світлик заслали до уральських концтаборів. Голод, холод, важкі хвороби вона витримала, дочекалась звільнення у 1947 р. Трохи згодом вийшла заміж за Бориса Квашина (Квашу) і поселилась із чоловіком у Каховці, бо на Галичину їх більшовики не пускали.
Про смерть сестри довідалась аж у 1992 р. і разом із Андрієм, сином Богдани, відвідала неподалік с. Либохори Сколівського району місце загибелі.


Фільм "Незламні"

Фільм "Незламні" з'явився у відкритому доступі
"Незламні" - короткометражний художній історико-документальний фільм, знятий на основі реальних подій, розгортаються у місті Городку на Львівщині у 1932 році.

Група бійців УВО-ОУН (Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів) здійснюють напад на польське поштове відділення у провінційному містечку для експропріації коштів, з метою використати їх на користь боротьби проти польського гніту над українським населенням Галичини.

На головних героїв Василя Біласа, Дмитра Данилишина, Володимира Старика та Юрка Березинського чекають нелегкі випробування, виклики долі, та зустрічі віч-на-віч із ворогом. Ризик, зазирання смерті у вічі, авантюри та зрада, а все заради одного – аби розворушити тут темні українські маси.


https://www.istpravda.com.ua/short/2020/01/1/156811/

Трохи про Бандеру

  • 01.01.20, 18:01

В нього був гарний гумор,веселий хлопець з Пласту,який мріяв бути агрономом. Так можна було б охарактеризувати Степана Бандеру в роки юності. Він полюбляв спорт і був затятим футбольним вболівальником, гарним татком і чудовим чоловіком. Не дивлячись на ці всі риси характеру доля його склалася інакше і прізвище Бандера стало для мільйонів українців символом боротьби за незалежність України.

Народився Степан Бандера 1 січня 1909 р. в родині греко-католицького священика. В 1919-1927 навчався у Стрийській гімназії. Після закінчення гімназії хотів продовжити навчання в Чехословаччині в Українській Господарській Академії в Подєбрадах, але не отримав дозволу від польської влади.
У 1928 році стає членом Української Військової Організації, отримав призначення спочатку у відділ розвідки, пізніше -пропаганди.
Одночасно належав до студентської організації Група Української Націоналістичної Молоді, яка була тісно пов'язана з УВО. У 1929 вступив в Організацію українських націоналістів (ОУН), з 1931 - член Крайової екзекутиви ОУН на Західно-українських землях (ЗУЗ), а з червня 1932 - заступник Крайового Провідника і референт пропаганди. У 1933 спланував і провів шкільну акцію, спрямовану проти спроб польського уряду полонізувати українську школу. Підтримував акції протесту Українського Національно-Демократичного Об'єднання проти спланованого Голодомору 1932-33 рр. в Наддніпрянській Україні.

У червні 1934 року був заарештований і в ході Варшавського процесу був засуджений до смертної кари: «так, я є крайовий Провідник і я розумію, що ви мене стратите, але ви не зупините боротьбу за волю України, бо за мною прийдуть інші»- промова Бандери на суді вразила всіх присутніх непохитність і силою духу от, це було також однією із рис Степана Бандери, згодом смертна кара була замінена на довічне ув'язнення.

З 1936 Бандера перебував у в'язниці "Swity Krzy" ( "Святий Хрест") у Варшаві. Після окупації Польщі нацистами у вересні 1939 звільнений з в'язниці. Степан Бандера як і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року за такі дії нацисти 5 липня 1941 Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року - в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 нацисти відправляють Бандеру до концентраційного табору Заксенхаузен. У вересні 1944 року його звільнили. Після виходу на волю, перебуваючи в еміграції, він почав створювати мережу ОУН. Зокрема, його кілька разів обирали лідером організації, а після смерті Романа Шухевича та арешту Василя Кука Бандера став повноцінним Провідником.

І тут цікавим є останнє засідання ОУН 1955 року, на якому Бандеру обрали головою проводу. А його відповідь на це була: «Я приймаю ваш вирок смерті». Він прекрасно розумів, що будучи на чолі організації, яка воює за незалежність України, він один із перших є під прицілом ворожих спецслужб. Він розумів, що життя йому дане для того, щоб зробити все для незалежності своєї країни. На його думку «смерть без мети – це ганебна смерть, а смерть за Україну – це найвища нагорода». Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 р.





Чи воно варте того?

  • 31.12.19, 16:55
Салютів бояться майже всі, діти, тварини, люди, що війну пережили, незалежно від політичної позиції, чи просто хворі. Чи воно вартує тих грошей і спокою інших?


Какая страна - такие и герои

  • 30.12.19, 17:58

Сегодня по обмену отдали россиянам также киллера Денисултанова, который пытался убить Окуеву и Осмаева, но был ими обезврежен и арестован.

То есть, помимо мясников из Беркута и харьковских террористов, убивших подростка, отдали ещё и наемного киллера. Какой достойный список героев у России.


Денис Казанский



Виставка "Диво-птахи Марії Примаченко". Київ

«Спочатку були птахи на небі і квіти на землі… Від початку всі літали, навіть дерева і квіти, тільки потім літати взялися звірі». (Марія Примаченко)
Представляємо дивовижне птаство української художниці-примітивістки Марії Примаченко. Це частина її власного барвистого світу, уявного бестіарію, населеного фантастичними створіннями.
Кожен птах на виставці - таємничий. Дивакуваті, вони дивляться людськими очима з пухнастими віями, вбрані в намисто, сережки, із крилами-вишиванками. Небачена «Леваха» - ніби з праісторичних глибин, існує тільки в містичному світі художниці. Сама мисткиня «коментує» роботи цікавими авторськими написами-приповідками.
Відчуйте радість зустрічі з незбагненним, утаємниченим і прекрасним птаством Марії Примаченко. Роботи із колекції НМТШ.
Вхід – за музейним квитком.
Виставкою проводитиметься екскурсія-гра. Подробиці повідомимо згодом.
Наша адреса: провулок Тараса Шевченка, 8-А (поруч із Майданом)

Подія на ФБ https://www.facebook.com/events/591954274962865/


Великий митрополит

Митрополит Андрей Шептицький мав зріст 2 м 10 см. Поруч Северин Левицький (рідний брат Ольги Басараб), голова Верховної Пластової Команди, 1929 р.



А тут біля залізничного вокзалу у Подєбрадах неподалік Праги, Чехія. 1926 рік




Не Гагариным единым...

  • 27.12.19, 19:35
СОВЕТСКИЙ КОММУНИСТИЧЕСКИЙ "РАЙ": МНОГОЧАСОВАЯ ОЧЕРЕДЬ ЗА БЮСТГАЛЬТЕРАМИ В МОСКОВСКОМ ГУМЕ. Советский союз никогда не мог обеспечить своё население промышленными и продовольственными товарами в полно объёме. Дефицит промтоваров и продуктов питания был все 74 года существования СССР



Петро Федун «Полтава»

68 років тому, 23-го грудня 1951-го року в лісі на Рогатинщині, після того як його криївку оточили чекісти, змушений був накласти на себе руки керівник головного осередку пропаганди при проводі ОУН, автор праці «Хто такі бандерівці і за що вони боряться» - Петро «Полтава» Федун.
У 1940-му році Петра Федуна мобілізували до лав Червоної армії. Є версія, що він навіть брав участь у совєцько - фінській війні, але її спростовує історик Михайло Романюк. Він знайшов прізвище Федуна у списках студентів медичного інституту за період перших місяців 1940-го року. Після звільнення із німецького полону в 1941-му, він приїхав до Львова і вже наступного року став членом Крайового проводу Юнацтва ОУН, вступив до організації «Союз українського націоналістичного студентства», а у 1943–1944-му роках редагував націоналістичний журнал «Юнак» і почав друкувати свою публіцистику під псевдонімом «Вол».
Із наближенням більшовиків до Львова «Полтава» перейшов на нелегальне становище і в березні 1944-го року востаннє приїхав до рідного села Шнирів, що на Бродівщині, щоб попрощатись із батьками. Влітку 1944-го року Федун стає політичним виховником юнацької школи кадрів. Коли було розформовано референтуру політичного вишколу, його призначили референтом пропаганди Карпатського крайового проводу ОУН. Завдяки своєму хисту писати публіцистичні статті та вміло дискутувати він швидко став відомим поміж націоналістичного підпілля. А коли наприкінці 1945-го року загинули Яків Бусел і Дмитро Маївський, відомі політвиховники УПА, то Провід призначив Федуна «Полтаву» керівником Головного осередку пропаганди й інформації та начальником політвиховного відділу Головного штабу УПА.
Пропагандистська робота вимагала від Федуна знання ідеології своїх опонентів, тому він не шкодував часу на їх студіювання. «Пригадаю, як у червні 1944-го року він розповідав мені, що пильно читає твори Маркса, Леніна і інших, а я йому щиро співчувала», – згадувала підпільниця Ірина Савицька - Козак (псевдо «Бистра»). Головному ідеологові УПА у пригоді ставала його добра пам'ять. Друзі згадували, що він чудово тямив прізвища і псевдо повстанців, історичні дати, міг з пам’яті цитувати цілі фрагменти прочитаних книг, навіть «Короткого курсу історії ВКП(б)».
Вийти на Криївку Федуна взимку 1951-го року більшовикам допоміг випадок. Вранці 23-го грудня курсанти навчального полку МГБ у лісі біля села Новошини на Жидачівщині за струменями пари, які здіймалися над землею з вентиляційних отворів, виявили криївку. Повстанцям запропонували здатися, ті у відповідь почали стріляти. Розуміючи своє безвихідне становище, підпільники спалили документи, а потім вкоротили собі життя. Коли гебісти розкопали криївку, то виявили тіла чотирьох загиблих, поміж яких був і Петро Федун «Полтава».