Нідерланди почали нове розслідування щодо катастрофи MH17

Нідерланди почали нове розслідування проти Росії щодо катастрофи MH17

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін у коментарі РБК-Україна.

Він зазначив, що 17 липня російські ЗМІ поширили фейк про нібито початок нового розслідування проти України для з'ясування, чому Київ не закрив повітряний простір над Донбасом після початку бойових дій.

Єнін назвав цю інформацію російською пропагандою та зазначив, що розслідування стосується саме дій Росії напередодні катастрофи.

«Росія як тоді, так і зараз не може пояснити, чому вона закрила свій повітряний простір поблизу українсько-російського кордону в районі Донбасу саме з 00.00 17 липня 2014 року. Саме після того, як російський «БУК» перетнув кордон і за декілька годин до збиття цим «Буком» малайзійського боїнга», — пояснив Єнін.

https://hromadske.ua/posts/niderlandi-pochali-nove-rozsliduvannya-proti-rosiyi-shodo-katastrofi-mh17-mzs

Літературний клуб "Пломінь" в небезпеці

  • 06.02.21, 17:05
Вчора невідомими було здійснено підпал приміщення, де знаходився склад видавництва Пломінь.  

Пожежа почалася внаслідок займання даху будівлі. Внаслідок пожежі та гасіння вогню постраждала зокрема частина бібліотеки нашого літературного клубу та книг видавництва. Ми просимо вашої допомоги та підтримки, в першу чергу, для розголосу цієї жахливої події. 

Вже кілька місяців робота Козацького Дому призупинена у зв'язку з проблемами із електроенергією та водопостачанням, що виникли через незаконні земельні оборудки та фактично спроби вижити всіх, хто вів тут свою діяльність, в тому числі, наш літературний клуб.

Фейк: В Украине запретили роман “Мастер и Маргарита”

  • 01.02.21, 14:55

В соцсетях появились посты о том, что якобы в Украине запретили роман «Мастер и Маргарита» Михаила Булгакова. Некоторые пользователи сообщают, что причина — «любая хорошая книга из РФ вызывает положительные ассоциации с государством-агрессором». Эта информация не соответствует действительности. Госкомтелерадио запретило ввозить не роман в целом, а книгу издательства «Азбука-Аттикус», где в предисловии вспоминаются представители российского кино, которые внесены в список лиц, угрожающих национальной безопасности. В частности, из-за публичной поддержки военной интервенции в Украину. Роман, изданный другими издательствами, можно свободно приобрести в интернете или книжном магазине.

Скриншот — facebook.com
Скриншот — facebook.com

В конце января 2021 года начальник управления разрешительной процедуры и контроля по распространению издательской продукции Госкомтелерадио Сергей Олийнык дал интервью агентству Укринформ, в котором отметил, что среди изданий, которые запретили ввозить в Украину за последнее время, доминировали книги не антиукраинского содержания, а такие, в которых содержалась пропаганда в пользу государства-агрессора.

Так, в пример Сергей Олийнык приводит и книгу Михаила Булгакова «Мастер и Маргарита», в предисловии к которой «вспоминаются представители российского кино, которые за публичную поддержку военной интервенции в Украину внесены в Перечень лиц, которые создают угрозу национальной безопасности».

В пресс-релизе Государственного комитета телевидения и радиовещания Украины уточняется:

«В предисловии к книге Михаила Булгакова «Мастер и Маргарита» издательство «Азбука-Аттикус» пропагандирует представителей российского кино Юрия Кару, Николая Бурляева, Валентина Гафта, которые за публичную поддержку военной интервенции в Украине внесены в Перечень лиц, которые создают угрозу национальной безопасности. Это издание не будет распространяться в Украине».

Скриншот — comin.kmu.gov.ua

Роман, изданный другими издательствами, можно свободно приобрести в интернете или книжном магазине.

Кияни просять викупити будинок із “балконом Грушевського”...

  • 31.01.21, 17:45
Кияни просять викупити будинок із “балконом Грушевського” і створити там музей УНР

Кияни просять владу міста викупити будинок на розі Софійської та Володимирської вулиць, з балкона якого у 1918 році Михайло Грушевський оголосив про незалежність УНР та Акт злуки УНР і ЗУНР. Наразі будівля знаходиться у критичному стані, хоча мер Віталій Кличко ще у 2017 році обіцяв не допустити її руйнування.

Кияни просять викупити будинок із “балконом Грушевського” і створити там музей УНР

Петиція №10416 з такою пропозицією з’явилась на сайті Київради.

Автор звернення Василь Николишин просить громаду Києва в особі міськголови Кличка та місцевих депутатів розпочати процедуру викупу чи відчуження будівлі на вулиці Софійській, 20/21 на користь киян “у зв’язку з доведенням до критичного стану (відсутня покрівля, конструкції що несуть навантаження піддаються кліматичним впливам)”.

Він наполягає на терміновості таких заходів, адже будинок є визначною пам’яткою Києва та в цілому України, і нагадує, що мер Віталій Кличко у 2017 році пообіцяв не допустити руйнування будинку з “балконом Грушевського”.

 

Довідково. Будівля на вулиці Софійській, 20/21 була зведена у 1869-1870 роках і розташована у буферній зоні Софії Київської, внесеної до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 1994 році будинок внесли до списку пам’яток архітектури, у 2005 звільнили від орендарів, відтоді не використовують.  

У 2005 році у Київраду внесли проєкт реконструкції будівлі, що передбачав будівництво 6-поверхового офісного центру зі збереженням кутової частини будинку з балконом, з якого виступав Грушевський. Через протести остаточне рішення так і не прийняли.

Будинок обнесли маскувальною сіткою, а в 2011 році його позбавили охоронного статусу. Однак у 2015 році Київрада ввела мораторій на будівництво у буферній зоні Софії Київської.

У 2017 році будівлю на Софійській обнесли зеленим парканом, а також встановили будівельні риштовання. Крім того, було оприлюднено проєкт будівництва на цій ділянці 10-поверхового офісного будинку із підземним паркінгом. Мер Віталій Кличко тоді пообіцяв не допустити руйнування будинку з “балконом Грушевського”.

У лютому 2018 року на першому поверсі історичної будівлі сталася пожежа

https://bigkyiv.com.ua/kyyany-prosyat-vykupyty-budynok-iz-balkonom-grushevskogo-i-stvoryty-tam-muzej-unr