хочу сюди!
 

Кристина

34 роки, діва, познайомиться з хлопцем у віці 30-40 років

Из неопубликованного тупым редактором-бездарью

  • 20.10.15, 10:39
ПАРАМЕТРИ УСПІШНОСТІ – НЕ ВИРОК? 

Що таке рівень IQ і яке він, власне, має значення для кожного з нас і для суспільства загалом? Побутують полярні думки, не припиняються суперечки, однак цікаво те, що за 110 років з тих самих пір, як Міністерство освіти Франції доручило психологу Альфреду Біне розробити тест, за допомогою якого можна відрізнити лінивих дітей, які мають здібності до навчання, і дітей, які страждають вродженими дефектами і не можуть навчатися у звичайній школі, хоч і багато води стекло, втім і досі є як прибічники, так і скептики щодо такого визначення. Проте, як і завжди у таких ситуаціях, арбітрами мають бути час і результати. Коли пізніше на основі шкали Біне було створено знаменитий тест на визначення коефіцієнту IQ, тобто співвідношення розумового віку з віком фактичним, шкала Стенфорд-Біне набула значного розповсюдження, лише в Америці опубліковано декілька її редакцій. Остання і сьогодні використовується для визначення IQ. Судити про те, наскільки розумною є людина, справа вельми суб’єктивна. Адже суть не лише у коефіцієнті. Як показують дослідження, близько 50 відсотків людей мають рівень IQ від 90 до 110. Два з половиною проценти є розумово відсталими з IQ нижче 70, стільки ж – переважають більшість за рівнем інтелекту з IQ понад 130, а піввідсотка є геніями і мають IQ вище 140. 
І якщо розглянути і наших сучасників, і тих, хто у минулому розвивав цивілізацію, можна дійти висновку, наскільки цей індекс відображає дійсну картину людського інтелекту. Геній – не означає щасливий На сьогодні вважається, що найвищий рівень IQ мав Уїльям Джеймс Сідіс, який народився 1 квітня 1898 року у Нью-Йорку. На думку експертів, цей показник у нього сягав від 250 аж до 300! Уїльям був сином єврейських емігрантів з України, його батько викладав психологію у Гарварді і вважався свого часу одним із найвидатніших психологів і психіатрів, а мати, хоч і закінчила університет у Бостоні, присвятила себе вихованню сина. Батьки прагнули зробити із свого сина генія і застосовували власні методи виховання, які сучасникам здавалися неприйнятними, і проти яких виступала тодішня преса. А хлопчик тимчасом вже у півтора роки читав «Нью-Йорк Таймс». У шість років він став атеїстом, а у вісім – написав чотири книжки! Його IQ вважається найвищим із зафіксованих в історії. В одинадцятирічному віці Сідіс вступив до Гарварда. На сьогодні відомі його дослідження в галузі американської історії, космології і психології. Але… Генії – примхливі особи, і мають так само дивні й неординарні на наш середній погляд звички. Сідіс не виключення. Його пристрастю було колекціонування… залізничних квитків і вивчення транспортних систем. Він навіть написав трактат про залізничні квитки під псевдонімом «Франк Фалупа». У тому труді автор ідентифікував способи збільшення пропускної спроможності транспортної мережі, які тільки тепер (!) починають знаходити визнання. А 1930 року він одержав патент на беззмінний безкінечний календар, що брав до уваги лише високосні роки. За різними даними, Сідіс знав від 40 до 200 мов, вільно перекладаючи з однієї на іншу. І навіть створив штучну мову на основі латини, грецької, німецької, французької та інших мов, яку назвав Vendergood вже у своїй другій книжці, написаній у 8 років. До інших дивацтв генія можна віднести те, що замолоду він відмовився від стосунків і з жінками, вирішив не одружуватися і присвятити себе інтелектуальному розвиткові. Але всі ті здібності виявлялися досить несподівано. Зокрема, він написав дослідження з альтернативної історії США. І при тому все життя пропрацював простим бухгалтером, носив вбрання селянина і одразу ж звільнявся з роботи, тільки-но виявлялася його геніальність. Він прагнув непомітного життя і ховався від журналістів. Помер Сідіс у Бостоні від крововиливу у мозок у 1944 році, тобто коли йому було лише 46 років… То за якими критеріями його назвали найобдарованішою людиною планети? 
Біографи наводять такі аргументи: Уїльям навчився писати в 1 рік, на четвертому році життя читав Гомера в оригіналі, у шість засвоїв Аристотелеву логіку, від 4 до 8, як уже згадувалося, написав 4 книги з монографією по анатомії включно, у сім склав іспит Гарвардської медичної школи з анатомії, у вісім років знав 8 мов – англійську, латину, грецьку, російську, іврит, французьку, німецьку і мову, винайдену особисто. Дорослим Уїльям вільно володів як не сотнями, то принаймні десятками мов. В 11 років Сідіс вступив до Гарварда і незабаром вже читав лекції у математичному клубі Гарварського університету, а закінчив цей заклад у 16 років. 
Списки най… 
Суперечки з приводу того, кого вважати розумним, не стихають, але стосовно тих імен, які ми зараз наведемо, сумнівів немає – це дійсно найрозумніші наші сучасники. Серед них – британець Стівен Хокінг (IQ 160), фізик-теоретик, астрофізик, кореєць Кім Унг-Йонг (IQ 210), що увійшов до Книги рекордів Гіннеса. У 2 роки він вільно володів двома мовами, а до чотирьох вже вирішував складні математичні задачі. У 8 років його запросило НАСА для навчання до США. Співзасновник компанії Майкрософт Пол Аллен – також у цьому списку із IQ 170. Його розум приніс йому 14,2 мільярди доларів статків. Рік Роснер працював стриптизером, офіціантом на роликах, натурщиком. Зрештою IQ у 192 бали привели його на посаду телепродюсера. Природно, найбільше розумників – серед шахістів. Найвищий показник має Гаррі Каспаров – 190, який одержав титул чемпіона світу у 22 роки і тримав шахову корону найдовше від усіх відомих гросмейстерів. До речі, угорська шахістка Юдіт Полгар теж увійшла до списку найрозумніших, і стала гросмейстером у 15 років, маючи IQ 170. IQ 170 має сер Ендрю Уайлс, який майже двадцять років тому довів знамениту теорему Ферма. Ледь не сягнув рівня Уїльяма Сідіса американець Крістофер Хірата, який має IQ 225. У 14 років він вступив до Каліфорнійського технологічного університету, а в 16 вже працював у НАСА у проектах, пов’язаних з колонізацією Марсу. Вже у 22 роки він отримав звання доктора наук з астрофізики. Але його випередив співвітчизник Теренс Тао з IQ 230. У 2 роки хлопчик вже виконував арифметичні дії, у 9 відвідував математичні курси університетського рівня, а вже у 20 отримав ступінь доктора в Прінстонському університеті. За чотири роки він став наймолодшим професором Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, і вже опублікував понад 250 наукових робіт. Не пасуть задніх і представники гуманітарної частини людства. Скажімо, відомий голлівудський актор Джеймс Вудс має IQ 180. Щоправда, він спочатку засвоював курс лінійної алгебри у Каліфорнійському університеті, потім – вивчав політику в Массачусетському. Але врешті залишив усе те заради акторської кар’єри. На його рахунку дві премії Еммі і дві номінації на «Оскар». Серед геніальних сучасників варто також згадати Крістофера Лангана (рівень IQ – 195), який розробив теорію під назвою «когнітивно-теоретична модель світу», і Філіпа Емегвалі – нігерійського вченого (IQ – 190), лауреата премії Белла Гордона за використання суперкомп’ютера при спостереженні нафтових полів. 
Програма-вундеркінд 
Психолог Університету штату Іллінойс Вільям Джоел Шнайдер займається двома проектами – «Програма з клінічного консультування» і «Програма кількісної психології», співпрацює зі Службою моніторингу успішності учнів коледжів. Туди може звернутися будь-хто, щоб дізнатися про свої інтелектуальні здібності. Так от, він вважає, що поняття «інтелект» - суто суб’єктивне і кожен його розуміє по-своєму. Психолог підкреслює, що не варто розглядати дослідження інтелекту як розділ науки, адже люди постійно змінюють свою думку. А на запитання, що ж виявляють IQ- тести, він відповідає: - Важливіше не те, що вони виявляють, а те, з чим їх корелювати, адже сьогодні їх корелюють із багатьма ключовими факторами. 
Пам’ятаєте, як в тому анекдоті: «Це працює на практиці – але чи буде працювати в теорії?»… На даний момент сувора теорія когнітивних процесів для підрахунку IQ поки не розроблена… Ми робимо тільки перші кроки. Простіше кажучи, якісний IQ-тест має виявляти те, наскільки добре людина вміє набувати нову інформацію. Сьогодні в нашому суспільстві цінуються здатність робити висновки на основі неповної інформації, а також генерувати нову інформацію на базі абстрактних понять. 
За допомогою IQ-тестів вимірюється здатність суб’єкта до міркувань за мінімальних попередніх знань в конкретній галузі. Про що говорить загальний IQ людини? Він недосконалий. Звичайно, у людини з низьким IQ можуть виникнути проблеми, але все ж цей рівень не може враховувати індивідуальні особливості багатьох людей. З іншого боку – багато людей з високим IQ не здатні створити що-небудь значуще, у той час як багато інших людей з помірним інтелектом здатні досягти істинної величі. Насамкінець варто згадати, що Вільям Шнайдер взяв участь у розробці спеціальної комп’ютерної програми Compositator, за допомогою якої вже сьогодні можна отримати не лише оцінки, що характеризують пізнавальні здібності, а й виявити інші параметри успішності людини. 
Візьмемо, наприклад, проблему порушення у дітей розуміння прочитаного тексту. Ця програма спочатку аналізує пізнавальні здібності, а потім намагається зрозуміти, чим можна пояснити вказані порушення – швидкістю читання або ж неправильним розумінням окремих слів тексту. В Україні теж ведуться дослідження з цього напряму, зокрема, подібні методи застосовує у своїй роботі і Валерій Аристов, про якого йшла мова у попередніх публікаціях. 
2

Коментарі

121.10.15, 01:17

В избранное, завтра почитаю.

    анонім

    222.10.15, 00:54

    А де сам тест?

      322.10.15, 22:15Відповідь на 2 від анонім

      В Гугле