Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Вічна пам’ять воїнам-афганцям

  • 13.02.12, 15:01

Прикарпатські школи вшанували подвиг земляків відкриттям меморіальних дощок

 

   У переддень відзначення Дня виведення радянських військ з Афганістану на стінах кількох прикарпатських шкіл були відкриті меморіальні дошки на честь військовослужбовців, які навчались там і загинули під час виконання свого інтернаціонального обов’язку.

 – Кожному з нас потрібно пам’ятати про наших героїв, які воювали в різні часи і на різних війнах, – наголосив з цього приводу міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. – Говорити про війну в Афганістані надзвичайно боляче, адже наші хлопці воювали не за свою землю і не з власної волі. Це була примха тодішнього тоталітарного режиму. Але сини і дочки України чесно виконували свій обов’язок. І було б добре, щоб такі пам’ятні дошки з’явилися на всіх школах, де вчились наші молоді герої.

   Одна з відкритих сьогодні меморіальних дощок висітиме на будинку, в якому розміщена Івано-Франківська загальноосвітня школа №7. І присвячена вона молодшому сержанту Олегу Базилевичу, який загинув в Афгані, виконуючи розвідницьке завдання. До свого двадцятиріччя він не дожив лише кілька днів. Додому повернувся в цинковій труні, і як розповіла його сестра Галина, рідним та батькам навіть не дозволили відкрити труну, аби переконатись, що там їхній син.

На урочисте відкриття пам’ятного знаку прийшли не тільки рідні Олега, але й його однокласники та друзі. Вони показували сучасним учням фотографії, на яких Олег у школярському віці грає в футбол, дарує квіти дівчатам…

– Ми пам’ятаємо Олега як веселого і компанійського юнака, що любив футбол і життя, – розповіла директор школи Марія Попович. – За сприяння міської спілки ветеранів Афганістану ми кілька років тому організували в школі куток героя, а от тепер відкрили цю дошку, щоб всі, хто проходить повз нашу школу, бачили: тут вчився воїн-інтернаціоналіст.

– Відкриття таких дощок – це визначна подія, – наголосив голова Івано-Франківської міської спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько. – Я вдячний всім державним структурам, що пішли нам назустріч і допомогли з вирішенням усіх питань, пов’язаних із встановленням цих пам’ятних знаків.

  Загалом Івано-Франківська міська спілка ветеранів Афганістану нараховує 1357 членів. З них 95 інвалідів, які потребують постійної допомоги. Загалом у тій війні брали участь майже 170 тисяч українців. За офіційними даними, загинуло 13100 осіб, але, за словами «афганців», їх набагато більше: адже в перші роки війни забороняли навіть на надгробках писати, що людина загинула під час виконання інтернаціонального обов’язку.

  В Івано-Франківській області марафон пам'яті продовжиться 15 лютого – в День виведення радянських військ з Афганістану.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

4

Коментарі

113.02.12, 15:17

Вічна пам'ять хлопцям, що пішли з життя у кращі свої роки за чужу країну, незрозумілу ідею, втілюючи примхи тодішньої тоталітарної влади. Вони недожили, недокохали, недоотримали радості молодості. За цей злочин ніхто не відповів, нікого не покарано. Люди загинули ні за що. Але, це наші брати. Ми їх любимо і пам'ятаємо.
Вічна пам'ять. Вічна слава. Вічний спокій.

    213.02.12, 15:18

    перед віборами у многих обостряется память....

      313.02.12, 15:26Відповідь на 2 від Rэst

      хорошо сказал

        413.02.12, 15:27

        КРАЇНА-тогда была у всех одна !!!

          513.02.12, 15:43Відповідь на 2 від Rэst

          Память - она разная. У кого обостряется. А в ком - живет вечно.

            613.02.12, 15:52Відповідь на 5 від Eternelle

            только у родных и близких.....

              анонім

              713.02.12, 15:58

                анонім

                813.02.12, 16:18

                сначала льгот лишают...потом мемориалы ставят

                  Гість: Re@der! c@m

                  913.02.12, 16:22

                    Гість: Re@der! c@m

                    1013.02.12, 16:23Відповідь на 6 від Rэst

                    только у родных и близких.....это так

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна