Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Чи змінився в камуфляж?

  • 26.03.18, 15:24

Чи змінився в камуфляж?

Приблизно рік тому я написав матеріал про незадовільний стан військових польових одностроїв нового взірця. Приводом для публікації стало те, що мій новий комплект «пікселя» після трьох місяців лайтової носки в умовах штабу, та прання відповідно до всіх вимог «шильдіків», просто розлізся  на мені. Тоді публікація спровокувала чималий резонанс та жваве обговорення. Минув рік. І відповідно до свого журналістського сумління я вирішив написати ще один матеріал на цю тему. Адже і тепер є про що поговорити.

Напередодні зими 2017-2018 року, я отримав черговий комплект польового однострою, та інші речі, що відповідно до нового переліку видають військовослужбовцям. Перше, що вразило це – відчутне збільшення так би мовити асортименту. З нових надбань я б хотів виділити флісову куртку. Якщо вірити документам, то вона іде, як дотатковий утеплювач до «вітровологозахисної куртки». Хоча пошита досить сучасно і гарно. На ній є місця для необхідних наліпок (військового звання, шевронів тощо), тобто її можна носити відповідно до погоди і без верхньої куртки. Міцний замок. Комір зроблений таким чином, що закриває собою шию і горло. Це дуже зручно, адже в морози не потрібно додатково намотувати на себе шимак, або баф. Під самим горлом, щоб не робити незручностей користувачу,  замок захищений м’якою вставкою. Внизу зашита гумка, що виконує функцію такого собі тепло утримувача. А видається ця фліска в спеціальній сітці, яка потім використовується для прання власних речей у загальних пральнях, щоб не ділити потім зі всіма бойовими побратимами власні шкарпетки, або не маркувати їх додатково. Одним словом, виріб отримує від мене 10 балів по 12 шкалі. Адже немає меж досконалості.

Крім цього значних змін зазнала і тепла курточка, яку раніше називали «аватаркою». В армії її не любили носити без верхньої куртки. Бо по перше, через неприємний зелений колір, та низьку якість матеріалу крізь який у всі боки постійно вилазив синтепон. І військові нагадували таких собі «мохерових ведмежат». А по друге – виглядала ця куртка так, ніби її щойно зняли з жебрака. Та й рвалась вона вже за кілька тижнів після початку експлуатації. Так ось, тепер в цьому виробі змінилось буквально все. Залишившись за номенклатурою утеплювачем куртки зимової вітро-волого захисної вона отримала сучасний фасон. Зовні використано матеріал класу «wind water protection», з піксельним малюнком.  З середини обшита приємним на дотик цупким флісом. Наповнювач залився синтепоновий, але значно вищої якості. Рукава, та низ курточки обшиті гумками, що регулюються і дозволяють утримувати тепло навіть за несприятливої погоди. Для збереження документів передбачено вологозахисну внутрішню кишеню. Доречно зауважити, що і для цієї куртки використано посилений подвійний замок. Отже за красу і зручність можу дати цьому виробу 11 балів.

Також чималих змін зазнала і сама так звана «вітровологозахисна куртка з утеплювачем». Для людей не військових поясню – це куртка з капюшоном, яку армійці носять зверху свого однострою. Розповідати про зміни почну з матеріалу – ззовні це якісний «wind water protection»  а в середині цупка підкладка з болоньї, яка на відміну від попередніх моделей є навіть в капюшоні. Додатково вшито м’який і приємний до тіла флісовий комірець. Подвійний посилений замок на верху захищено м’якою вставкою, а ззовні додатковим клапаном, що фіксується наліпками. Змінено дизайн рукавів. Їх продовжено зверху, щоб у негоду було захищено руки а долоні при цьому залишались вільними. Рукава також можна внизу зафіксувати наліпками. Разом з цим змінено дизайн кишень.  Вони стали боковими, і замість наліпок тепер зачиняються на замок.  Крім цього куртку, для збереження тепла і зручності у використанні, можна регулювати по своїй фігурі внутрішніми вшитими пасками-гумками. Також до зимового комплекту входять теплі штани з додатковим утеплювачем. Вони виконані в такому ж стилі як і куртка. На відміну від попередніх варіантів внизу штанин є клапан з наліпкою, що дозволяє фіксувати їх зверху пів черевиків. Таким чином захищаючи гомілку від попадання снігу та болота. Отже за зимовий варіант теж твердих 11 балів.

Що стосується самого однострою, або як він значиться в документах «костюм літній польовий». Найперше, він тепер виготовлений з матеріалу до якого входить 60 відсотків бавовни та 40 відсотків поліестеру. Таким чином матеріал стає міцнішим і на відміну від перших «піксельок» не спалахує від попадань навіть найменшої іскри,  та не плавиться. Змінено дизайн кишень. Доступ до кожної є тепер з обох сторін. Це викликано тим, щоб навіть вдягнутий у повне спорядження боєць мав легкий доступ до всього, що лежить у кишені. (до речі за своїм об’ємом вони теж значно збільшились від попередніх варіантів). Так само, бічну застібку на замок, отримали і кишені на рукавах. До штанів повернули маленькі кишеньки внизу. А сам дизайн штанів розрахований на те, щоб носити покриваючи собою пів черевик. Для цього в самому низу штанини вшито спеціальний шнурок. До речі, на літо існує літній полегшений варіант цього однострою і його вже починаючи з минулого року видають в бойових частинах. Та про нього напишу коли отримаю і протестую на собі. Отже за однострій сумлінна 10 –тка.

Приємно вразила нова зимова шапка. На відміну від всіх варіантів, що мені були видані Міністерством оборони за 27 років служби – це найкращий варіант. На її виготовлення використано матеріал у складі 30 відсотків вовни та 70 відсотків акрилу. Вона має два прошарки. В середині є флісова підкладка, яка не дає змерзнути навіть в сильний мороз. Крім цього шапка не розтягується від носки та добре закриває вуха. Одним словом 11 балів.

Також я був вражений термобілизною українського взірця. Вона є кількох видів на осінь і зиму. І хоча та, яку маю я нібито розрахована на осінню погоду, я проходив в ній всю зиму день в день. І скажу, що навіть в найсильніші морози почував себе комфортно. До речі, на сезон видається два комплекти такої білизни. Також тут хочу сказати і про зимові військові шкарпетки – гольфи. Це дійсно тепло і зручно. А крім того вони виявились витривалими до досить тривалої носки в екстремальних умовах. Тому за нижню білизну теж 11.

Але останнім, що мене просто вибило з колії, це взуття. Адже начальник складу запропонував мені відразу кілька пар – зимових та літніх напів черевиків. Найперше, що відчуваєш то це те, що вони набагато легші, бо зроблені з натуральної гідрофобної шкіри. Підошва – двошарова ПУ-гума, де використано поліуретан від компанії BASF. У підкладці використано волого поглинаючий дихаючий матеріал МЕШ. Сам черевик вирізняється високою стійкістю до розривів та тертя. Крім цього на нього не діють більшість хімічних реагетів та мастил. Незважаючи на температуру він зберігає еластичність. Якщо порівнювати з кирзовими «берцями», які нам видавали раніше по одній парі на 5-6 років то це реальний прорив – 12 балів!

Також, на відміну від армії взірця 2013 року військовим, за власної потреби, та відповідно до поставлених бойових завдань видають гумові чоботи, спальні мішки, карімати, дощовики, флісові підшоломники, бафи, тактичні сорочки, футболки, бронежилети, кевларові шоломи.

Так отож – я людина, яка більшу частину свого свідомого життя присвятила армії. І та революція, яка відбулась в забезпеченні військовослужбовців за останні чотири роки не може не вражати. А всім тим, хто невдоволений і дальше репетує про «зрадавсепропало» нагадую – ми ведемо війну. А це дуже дорого. І якщо держава знайшла сили і можливості не лише перевдягнути свої війська, але й значно покращити і збільшити обсяг всіх речей… То робіть висновки.

Тарас Грень.

13

Коментарі

Гість: petit caporal

126.03.18, 15:37

коли таке буде і кожного по два екземпляри тоді буде добре

    Гість: NoTaRь

    226.03.18, 16:31

    лучше бы больше подгузников выпускали...Получиш ранение, собез випише (флегматично)

      Гість: сонный

      326.03.18, 17:43

        426.03.18, 18:15

        http://photo.i.ua/user/1912359/433276/15037002/ проблемка таки є..

          526.03.18, 18:35Відповідь на 2 від Гість: NoTaRь

          лучше бы больше подгузников выпускали...Получиш ранение, собез випише (флегматично)Може скинемось пану Вісмуту на підсрачники?

            анонім

            626.03.18, 18:43

            На таких как ты не напасёшся

              726.03.18, 18:52Відповідь на 5 від Поговорим

              лучше бы больше подгузников выпускали...Получиш ранение, собез випише (флегматично)Може скинемось пану Вісмуту на підсрачники?та підсрачників десь то вдосталь отримує. бач підгузків йому не вистачає

                анонім

                826.03.18, 19:22

                Напугал ежа жопой

                  Гість: InnaFL

                  927.03.18, 02:38

                    1027.03.18, 10:02

                    На таких как ты не напасёшсятипа гостроВумный? скоро и тебе пригодятся.... в окопах
                    а ти по ходу вже всрався, що тобі памперсів мало?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна