Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Волонтерство - це цікаво і корисно. І не кажіть, що це не так.

  • 02.10.13, 10:54

(розміщую статтю, яка вийде а районній газеті "Нива")

 

Успішний досвід учасників тренінгу-семінару, який відбувся у м. Бердянськ з 13 по 15 вересня в рамках проекту «Волонтерство – це рух життя» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Волонтерство – це рух життя. Тренінг-семінар з такою назвою пройшов у Чернігівці Запорізької області.

Організатором виступили ЧРЦСССДМ, спеціалізоване формування центру «Школа волонтерів» та волонтери, які приймали участь у семінарі ЗММГО «СТЕП» - «Волонтерство – це рух життя».

Волонтерство – це рух життя - під таким девізом живе і працює  у м. Запоріжжя волонтер «Корпус мира США» Вільям Осолинский, який був одним з координаторів і експертом на цьому тренінгу. Оскільки Вільям – американець, тому школярі майже весь час практикувались спілкуватись з ним англійською мовою.

Основною метою семінару було по-перше, ознайомитись з роботою волонтерів інших країн, проінформувати молодь про волонтерський рух, як соціальне явище, і, звичайно, підвищити рівень англійської мови, - говорить директор центру Ілона Щипенко. - У нас при центрі вже декілька років дії спеціалізоване формування «Школа волонтерів». Наші волонтери брали участь у різноманітних конкурсах і отримували призові місця, ними постійно ведеться робота по збору речей для допомоги сім’ям, які опинилась в складних життєвих обставинах, займаються фандрайзингом.

 - Ми відкриті для співпраці з усіма організаціями, аби була користь нашим дітям, - додає керівник  «Школи волонтерів» Ставицька Ольга. - Вільяма ми змогли запросити завдяки постійній співпраці і дружбі з запорізькими організаціями бізнес-союзом «Порада» і ЗММГО «СТЕП», саме за їхнім запрошенням він приїхав з Америки до Запоріжжя.  Нещодавно волонтер Дар’я Ісакова, з Чернігівського району була на семінарі «Волонтерство – це рух життя» в м. Бердянськ, організатором даного семінару була ЗММГО «Степ» в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Ми хотіли, щоб і чернігівська молодь, всі наші волонтери підвищили своє знання і англійської мови, а також потенціал суспільної роботи. Дуже добре, що наш експеримент виявився вдалим.

(Для довідки) Корпус Миру США  - неполітична організація уряду США. Він існує близько сорока років, протягом яких надав допомогу більш ніж 20 країнами світу . Фінансується діяльність КМ на гроші американських платників податків. КМ з українськими урядовими та громадськими організаціями співпрацює за трьома напрямками: лінгвістичне (викладання англійської мови у школах , вузах , громадських організаціях) , економічний ( радники з економічних питань , розвитку підприємництва , робота в бізнес- асоціаціях ) і екологічне (консультування екологічної інфраструктури міста , радники громадських екологічних організацій).

 

Багатьом пересічним громадянам  не зрозуміло , як можуть хлопці, мешканці такої розвиненої країни, як Америка, все кинути на кілька років і поїхати невідомо куди. Дійсно, волонтери до останнього моменту не знають, в яку країну їх направлять. І вже незадовго до від'їзду до них приходить посилка з необхідними документами і вказівкою країни .

На тренінг були запрошені кращі знавці англійської мови і волонтерського руху Чернігівського району.

Перший день пройшов на базі Чернігівської школи-інтернату.

- Діти, у вас є шикарна можливість - вивчати мову разом з її носієм. Без англійської зараз – нікуди, я знаю з свого досвіду,  - виступив з вступною промовою директор школи-інтернату  Бехтер О.В.  Саме на базі цієї школи проходив семінар у перший день.

 

Тренінг проходив у неформальній обстановці. Спочатку діти знайомились, слухали розповідь Вілла про свою організацію і себе, про рух волонтерства, тоді ставили  запитання Вільяму.

Питання школярів були найрізноманітніші. Від особистих - яких тварин любите і яке у вас хобі, і до загальносуспільних – про життя, мрії, про волонтерство.

Віллу дуже сподобався рівень знань школярів і вчителів.  Також його вразили наші пісні, які співали учасники тренінгу і англійською, і російською, і українською мовою під аккомпонемент наших талановитих гітаристів школяра Костянтина Ламанова і вчителя Миколая Юрієвича Міхно.

Улюблена українська група Вілла – «Океан Єльзи», а їжа – борщ. До речі, він навчився сам його готувати.

У процесі рольових волонтерських ігор всі проявили себе дуже активними. Учасники отримували певні завдання, поділялись на команди і показували те, що змогли організувати.  Активними були всі, навіть волонтери з с. Стульневе, які в школі вивчали німецьку. Тетяна  Кудлай організувала зі своєю командою організувала сбір одежі для малозабезпечених сімей, Аліна Хатунцева провела аукціон на користь дітям – сиротам, і Юля Кривонос зі своєю командою організувала спортивні змагання «Ми – за здоровий спосіб життя». Волонтери Владівської і Богданівської школи разом з керівниками активно пояснювали, як  правильно зробити «Клуб велосипедистів» і фандрайзинговий захід на користь дітям - інвалідам.  Всі пояснення учасників були на англійські мові. На жаль, ми не все розуміли, але ігри нам дуже сподобались,

-          Ми дуже вдячні організаторам проекту директору ЧРЦСССДМ Ілоні Щипенко і керівнику «Школі волонтерів» Ользі Ставицькій за таку можливість – поспілкуватись з носієм справжньої англійської мови і також просто гарної і позитивною людиною – Віллом Осолінскі, - подякувала Ірина  Петрівна Єременко, вчитель  англійської мови Владівської ЗОШ 1-3 ст. 

-          Я не очікував, що буде так цікаво. Дуже приємно, що Даринка, яка прийняла участь у семінарі в м. Бердянськ розповіла дуже багато цікавої інформації, щодо волонтерського руху та надала певні рекомендації учням з написання проектів. Всі учасники тренінгу були дуже активними і проявили себе з найкращої сторони, - ділився враженнями вчитель  Миколай Міхно. – Ця зустріч була дуже корисною у плані удосконалення англійської мови і для особистого розвитку. Дуже хочеться, щоб такий досвід мав продовження.

 

Не залишилась осторонь і культурна програма. Вілл був в краєзнавчому музеї, в музеї менонітів у Владівці, яким займаються родина волонтерів Єременко Миколая і Ірини; також спортивній школі, подивився на тренування з вільної боротьби. Сам Вілл займається американським футболом. Про Чернігівку сказав, це дуже гарне і чисте місце.

Це був його перший візит в сільську місцевість і перший досвід робот зі школярами, бо до цього він працював у великих містах і переважно з молоддю і підприємцями.

 Ставицька Ольга

2

Коментарі

12.10.13, 11:26

Познакомься с Эвелиной:
http://blog.i.ua/user/2120441/
Вам будет интересно вместе.

    22.10.13, 12:49

    Что такое ЧРЦСССДМ ?

      32.10.13, 23:11Відповідь на 2 від Хайдер

      Ой, это такая страшная аббревиатура - язык сломаешь. А всего-то: черниговский районный центр для детей, семь и молодёжи. Занимается проблемными семьями, проблемными детями, малообеспеченными; консультацией, профориентацией и др.
      Проблема в том, что пути помощи для всех категорий населения приходится выискивать самим. Денег-то у государства нет.

        42.10.13, 23:12Відповідь на 1 від RomahaN

        Спасибо. Обязательно. На быстрый взгляд - интересный блог, посмотрю подробнее.