Новий виток спіралі.

  • 05.06.13, 01:39
Що заважає польсько–українському примиренню? 
Провокаційні дії польської сторони можуть завести процес примирення у глухий кут

У польському Сеймі 11 квітня цього року зареєстрували проект ухвали «у справі геноциду, здійсненого ОУН–УПА щодо польського населення Східних Кресів у 1939—1947 роках». З українського боку відразу залунали численні коментарі та заяви політиків, істориків та політологів, які дали свої оцінки цій законодавчій ініціативі депутата від проурядової Польської селянської партії Францішка–Єжи Стефанюка. МЗС України заявило, що прийняття Сеймом Польщі ухвали щодо ОУН та УПА не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами. На сесіях обласних та міських рад західних областей України депутати озвучили відповідні звернення. Якою ж є правова оцінка зазначеної ухвали, найперше, її пункту щодо «злочинності» Організації українських націоналістів та Української повстанської армії?

Світло з Гааги

Коли українців, які брали участь у національно–визвольних змаганнях, поляки чи росіяни в черговий раз називають злочинцями та розбійниками, в пам’яті зринає вірш Шевченка «Холодний Яр», де на звинувачення «Гайдамаки не воины — разбойники, воры», Кобзар відповідає: «За святую правду–волю/ Разбойник не стане, / Не розкує закований /У ваші кайдани / Народ темний»...

Депутати польського Сейму мали би усвідомлювати, що у разі визнання ОУН та УПА злочинними організаціями, вони тим самим потопчуть усталені правові європейські цінності, зокрема про розподіл влади на законодавчу, виконавчу та судову. Не може законодавчий орган підміняти собою судову гілку влади. Тільки суд може встановити, чи був у якихось діяннях склад злочину. Польські депутати мали б дати належну оцінку автору цього проекту з його низьким рівнем правової культури.

Дуже часто ОУН і УПА об’єднують в одній абревіатурі «ОУН–УПА», хоча це дві різні структури: ОУН була підпільною військово–політичною організацією, а УПА — збройною силою воюючої сторони. У Гаазькій конвенції 1907 року про закони і звичаї суходільної війни, норми якої вважаються загальними для міжнародного права і мають застосовуватися у відносинах між усіма державами, визначені критерії належності до статусу «воюючого»: «Військові закони, права та обов’язки застосовуються не тільки до армії, а й також до ополчення та добровольчих загонів, якщо вони відповідають всім нижче наведеним умовам: мають на чолі особу, відповідальну за своїх підлеглих; мають визначений і чітко видимий здалеку розпізнавальний знак; відкрито носять зброю і додержуються у своїх діях законів і звичаїв війни.

Збройна сила воюючої сторони

Чи є потреба доводити, що військові формування УПА відповідають усім цим чоти­рьом критеріям. Варто також звернути увагу і на статтю 2 Положення до цієї Конвенції, в якій зазначено: «Населення незайнятої території, яке при наближенні ворога візьметься за зброю з власної ініціативи для боротьби з військами, що нападають, і яке не мало часу сформуватися, відповідно до статті 1, буде визнаватися як воююче, якщо воно буде відкрито носити зброю і дотримуватися законів та звичаїв війни».

Щодо надання статусу комбатанта особам, які входили до складу збройних сил воюючих сторін, зараз прийнято застосовувати критерії, встановлені в Додатковому протоколі I від 8 червня 1977 року до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року. Тож вояки УПА підпадають під статус комбатантів, оскільки в Додатковому протоколі зазначено: «Збройні сили сторони, що перебуває в конфлікті, складаються з усіх організованих збройних сил, груп і підрозділів, що перебувають під командуванням особи, відповідальної перед цією стороною за поведінку своїх підлеглих, навіть якщо ця сторона представлена урядом чи властями, не визнаними супротивною стороною». А також: «Особи, які входять до складу збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті, є комбатантами, тобто вони мають право брати безпосередню участь у воєнних діях».

Отже, військові формування УПА відповідають усім критеріям щодо визнання їх воюючими або збройними силами воюючої сторони, а вояки УПА відповідають усім вимогам щодо надання їм статусу комбатанта.

Суд і Закон

Прийняття ухвали про «визнання ОУН та УПА злочинними організаціями» виявить неповагу польської сторони до чинного українського законодавства, насамперед до Указу Президента України від 28 січня 2010 року №75 «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті». Згідно з ним люди, які боролись за незалежність, зокрема у складі ОУН та УПА, офіційно визнані борцями за волю України. Усі (перша, апеляційна та касаційна) судові інстанції підтвердили законність цього указу. До речі, польську сторону представляли в цьому тривалому судовому процесі Щепан Секерко та Яцек Вільчур, які є членами польського «Товариства вшанування пам’яті жертв злочинів українських націоналістів». У польської сторони були необмежені можливості довести в судовому порядку свою «правоту», але суд визнав бездоказовими їхні твердження. У мотивувальній частині судового рішення є висновок: «Жодним судовим рішенням, у тому числі вироком Нюрнберзького трибуналу, діяльність перерахованих в указі формувань засуджена як фашистська не була».

Якщо ж польські депутати таки наважаться прийняти цю одіозну ухвалу, то згодом місцеві ради західного регіону України, в яких більшість складають депутати від ВО «Свобода», можуть визнати злочинними такі польські формування, як Армія кра­йова, Кресова самооборона, Батальйони хлопські тощо. І це призведе до ще більшого українсько–польського протистояння.

Молитва без примирення?

У своєму інтерв’ю Українській редакції радіо «Свобода» автор скандальної ухвали Францішек–Єжи Стефанюк заявив, що прийняття цього документа не матиме жодних правових наслідків і українсько–польські стосунки від цього не погіршаться. Невже цей польський депутат справді нічого не розуміє, коли заявляє, що до жодних правових наслідків не призведуть такі слова в запропонованій ним ухвалі: «Сейм РП засуджує геноцид стосовно польського населення, скоєний Українською повстанською армієюй іншими формуваннями українських націоналістів у 1939—1947 роках»?

За словами пана Стефанюка, головною метою прийняття цієї ухвали є вшанування жертв трагічних подій на Волині. Автор скандального документа декілька разів наголосив у своєму інтерв’ю на потребі помолитися: «Наші родини просто хочуть помолитися за ці жертви... Невже не можна навіть помолитися? Чи вшанувати пам’ять тих, чиї рідні навіть не знають, де їхні могили?». Виникає запитання: хіба українці заважають полякам молитися чи забороняють вшановувати пам’ять загиблих?

Незрозуміло тільки, як можна молитися і водночас перебувати у гніві, ненависті. Сподіваємось, що більшість у польському парламенті складають мудрі депутати, які постійно пам’ятають про третю сторону, що завжди виграє від польсько–української ворожнечі.

Олекса ЧОРНОТА, 
правозахисник

 ВАРТО ЗНАТИ

«Пробачаємо і просимо вибачити» — це гасло повоєнного польсько–німецького примирення. Поштовхом до зближення народів–сусідів стало звернення у 1965 році 34 польських католицьких єпископів із закликом до німецьких єпископів про примирення двох народів. У відповідь на польське звернення надійшов лист, який підписав 41 німецький єпископ — iз ФРН та НДР. Згодом листування польських і німецьких єпископів почали вважати однією з найважливіших подій у процесі повоєнного порозуміння поляків і німців.

У січні цього року польські ЗМІ з посиланням на патріарха УГКЦ Святослава повідомляли, що українські греко– і римо–католики готують спільне послання до 70–річчя Волинської трагедії — «лікувати рани минулого, щоб воно не отруювало нам майбутнє». Пізніше голова Римо–католицької церкви в Україні Мечислав Мокшицький повідомив, що не вдалося виробити спільної позиції через те, що «запропонована греко–католиками формула «пробачаємо і просимо пробачення» є нонсенсом», а вибачатися треба тільки українцям»?

 ДОВІДКА «УМ»

Волинська трагедія — обопільні вбивства українського і польського населення, здійснені УПА (Українська повстанська армія) та польською АК (Армія крайова) за участю польських батальйонів нацистської поліції — шуцманшафту — та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Тоді загинули десятки тисяч поляків та українців.

Офіційно процес примирення розпочали у 2003 році президенти Кучма і Кваснєвський, у 2006–му його продовжили Ющенко і Качинський, відкривши у селі Павлокома на Волині пам’ятники замордованим українцям і полякам.

У червні 2011 року повідомлялося про заплановане прийняття Верховною Радою України і Сеймом Польщі спільної заяви щодо подій українсько–польського протистояння часів Другої світової війни, а також планувалося, що президенти Янукович і Коморовський спільно візьмуть участь у відкритті меморіальних комплексів у Волинській області (убитим полякам) та Люблінському воєводстві (убитим українцям). Цього не відбулося.

У березні 2013 року звернення «з приводу 70–х роковин Волинської трагедії» виголосив Синод єпископів УГКЦ за підписом Верховного архієпископа Святослава, згодом своє звернення «з нагоди 70–х роковин масових убивств на Волині» виголосив патріарх УПЦ КП Філарет. На початку квітня 2013 року у Києві створено громадський комітет «Примирення між народами», до складу якого ввійшли перший Президент України Леонід Кравчук, патріарх УПЦ КП Філарет, митрополит Вінницький і Барський УПЦ МП Симеон, кардинал УГКЦ Любомир Гузар, Ігор Юхновський, Борис Олійник, Марія Матіос, Володимир В’ятрович, Ада Роговцева, Мирослав Маринович та інші.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам’яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько–польський міжетнічний конфлікт 1940–х на українців, називаючи трагедію «різаниною» і «геноцидом».

"Україна молода".

Гнила гілка родовідного дерева.

ВБИТИ РАБА
В очікуванні покращення
Коли ми вже виростимо з дитячих штанців? Чому ми усі намагаємося впхнути у невпіхуєме. Про що це я? Та все про те ж. Про нашу Рідну Україну, про своє місто, та про політику. До речі про політику. Такі величезні і важливі події відбуваються останні дні, а народу все по хер. Мабуть дуже міцна у нас радянська закваска, що не дивлячись на те, майже вже чверть країни не знають що таке Радянський Союз але Страх у нас залишився на генетичному рівні. Страх на рівні тих людей, яких вели в газові печі і вони не чинили опір, сподіваючись своєю покірністю розчулити гестапівця. Як же потрібно всього боятися, щоб дозволити цій купці відщепенців взяти гору над собою. А може ми не так боїмся, як не бажаєм?. Наскільки огидний був Радянський Союз, який всього за 70 років зміг так змінити філософію людей, зумів прищепити їм такий жах, що тепер навіть онуки Радянських людей, виходячи на вулицю озираються, чи не вартує іх там КДБ. Народ за роки Радянської влади привчили брехати, викручуватися, пристосовуватися, красти і грабувати, але тільки так, щоб ніхто не бачив. Недарма в радянському Союзі була така приказка «Щоб я вам стільки працював, як ви мені платите» або, "Вони роблять вигляд що платять, я роблю вигляд, що працюю". 
 
Народ настільки звик до цього, що вже іншого і не бажає. Наш працелюбний народ не бажає чесно жити. Свіжий приклад Грузія. Її з совдепівського болота силою витягли на сонечко, та й що? Переважна більшість людей не бажає цього і партія олігархів та злодіїв має зараз в Грузії 80% підтримку. А скажіть, вам би сподобалося, якби у нас було як в Сінгапурі. Впевнен що так. Але там ти плюнув на тротуар і отримав тисячу доларів штрафу! Точно б тобі не сподобалося це і ти б тицяв поліцейському 100 доларів, аби щоб він тебе відпустив. Так і в Грузії, так і в Україні. Кто бажає часно процювати? Мабуть нікто. Крім мабуть токарів, слюсарів, електриків, ну і так далі за списком, нікому. Але навіть токаря та слюсаря не проти зробити ліву роботу на  верстаті, які  їм не належать, також використовують крадені матеріали та енергію, а гроші за виконану роботу  покласти до своєї кишені, ну мабуть не гроші, а пляшка, але суть від цього не змінюється. 
 
А що казати про  тих, який на руках має печатку, (я маю на увазі таку, маленьку, кругленьку, яку ставлять на папір).  Коли в країні 135 різних видів податку і доблесне міністерство Мінздох гадає, які ще податки вигадати, тоді сам бог велів печатеутримувачів дурити його та давати хабара і придумувати нові засоби мінімізувати свої витрати. А Мінздох робить вигляд, що це не бачить і це всіх влаштовує. Ось така у нас країна. Вирубують цілі парки для того щоб поставити чергову нікому не потрібну висотку чи церкву. Знову ж всім по хер. У нас в Одесі наприкінці вул. Тираспольській був маленький скверик, в який виходили погуляти люди , які живуть поруч. Скверик хоч не великий, а в Одесі взагалі мало зелені, але все одно, шматочок свіжого повітря там був. В один чудовий день його оточили парканом і поставили вивіску що тут мають побудувати черговий храм Російського патріархату. Хоч в окрузі, де не плюнь, всюди церква. Я, як зразковий громадянин, взяв аркуш ватману, приклеїв його на фанеру і написав плаката з надписом, щоб повернули парк людям. Вийшов на акцію протесту. Міліціонер, який проходив повз мене, подивився, покрутив пальцем біля скроні і пішов мовчки далі. Люди на мене зовсім не звертали уваги. Приблизно через півгодини приїхав мікроавтобус, звідти висадився десант однозубий бабуль, керованих ченцем сидячим у машині. Так оці бабулі, замість того, щоб піти до зубного лікаря та полагодити зуби, накинулися на мене як ворога усьго людства,  звинувачуючи мене в богохульстві та безбожництві. Проти безбожництва я не заперечував, каюсь, безбожник, але навіщо ж мене за це лупити палицями? 
 
А ось ще один приклад нашої загальної любові один до одного. Кілька днів тому над Одесою пронісся буревій. Дійсно було страшне видовище, але ще страшніше було те, що було потім. Дерева падаючи, розбили вітрини деяких маленьких магазинів-будочок, так наші добропорядні «одесити», татусі благородних родин, які повинні навчати своїм прикладом підростаюче покоління, вискакували зі своїх будинків практично в чому мати народила, і бігом мародерствувати, тащили до своєї нори все, що бачили їх завидющі очі. Бачте з'явилася дармова ковбаса. Їх не цікавило те, що господар цієї маленької будочки, який купив за останні або взяті в кредит під величезний відсоток гроші, закупив товар і тепер залишився ні з чим. Ось це і є наш рідний, совковий, бандитський, похренітельскій, хамський і жлобський менталітет. 
 
Але народ який він є, такий і буде і іншого не буде. Ну не потрібні нам зміни. Не потрібні!!!! Ось у неділю відбулися довибори в багатьох районах України. Як ви вважаєте, хто переміг? Природно ПР. Опозиція створила там дуже жорсткий контроль, спостерігала за всім, ну тай що?
Народу не потрібні зміни!! Їм потрібна хамська влада, з батогом, але зате якщо даси хабара, то тебе не чіпатимуть, а сусіда ...... Чорт з ним, цим сусідом, все одно я його не любив. 
 
Ось ми сподіваємося, що виженемо Хама і у нас буде все добре. Хрін з два. Куди ми дінемо нашу доблесну, непідкупну міліцію? Розстріляємо? Найчеснішу в світі прокуратуру - втопимо? Благородних суддів - повісимо? Безкористних чиновників живцем закопаємо? А себе куди подінемо, з нашою патологічної жагою дати кому небудь хабара?
А якщо всіх перерахованих мною поміняти, то і країна напевно буде в нас не Україною зватися, а наприклад Швейцарія, де там звісно всіх нас немає. Не думаю якщо прийде до влади опозиція, то що то кардинально зміниться. Аж ніяк ні. Але навіть якщо почнеться щось то і змінюватися, то ми самі не дамо їм щось то поміняти. Не такий ми народ і швидше знову покличемо Януковича, чи йому подібного, ніж відучимося брати та давати хабарі. 
 
Згоден з вами, що наша країна ще молода. Вірно. І шлях нашої демократії короткий. Теж вірно. Усі країни які знаходяться західніше до нас, до свого рівня демократії  йшли тисячоліття, а ви прагнете всього за двадцять років. За двадцять років, коли в країні правлять злодії-комуністи, і бандити з ПР,  стати вільними людьми неможливо, але боротися за це треба і не можна опускати руки. Треба по трохи, по крапельці, вичавлювати з себе раба. На це, на жаль, підуть сторіччя. У нас в Україні, на щастя, все це поки ще можливо, є ще трохи генетичної пам'яті свободи. Наприклад наш східний сусід вже ніколи не видавить із себе раба. Навіть наявність мерседеса і особистого літака не зробить їх вільними. Як відомо, в тій країні, навіть у самого великого демократа, демократія закінчується при слові Україна. 
 
Вірно робить опозиція. Треба народ виховувати, навчати, треба по крапельці прищеплювати волю і вичавлювати з себе страх. Ось пройшла акція протесту в славному місті Донецьк. Не повірю, що там всі сто відсотків люблять Януковича. І начебто на мітинг протесту прийшло аж всього нічого, але для Донецька, навіть ця, не велика кількість вільних від страху людей ввігнало в страх і ступор можновладців. А якби народ не боявся!!!! Чому не боїться народ виходити на вулиці в інших країнах. Там і поліція посильніше нашої, і закони по суворіше. Наприклад в Туреччині зрубали 10 дерев, і мільйонне місто повстало. В Англії вбили одного військового і Англія тиждень вирувала. І так в багатьох країнах. А ми сидимо, хто біля комп'ютера, хто біля телевізора і підраховуємо, а скільки вийшло людей на акцію протесту? Та не підраховуй скільки вийшло, а йди і протестуй. Ага, скажуть мені, знайшов дурня. Сам іди .... Я то піду! .... А ти??? ...... Що боїшся, завтра у тебе заберуть зарплату, пенсію, роботу і у тебе не буде що їсти? Зрештою, якщо будеш сидіти, то й відберуть.
© Tutanhamon [03.06.2013]
P.S. Для "тєрпіл", кому "малавата будєт" - ось вам казочка про солом'яного Лоха:http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/17951.phtml

Нова дискримінація українців в Україні.

  • 02.06.13, 22:20
Донецькі комуністи проти України: пластунам хочуть перекрити фінансування

30 травень, 2013 - 15:12
Боротьба проти «фашизму по-донецьки» триває. Опозиція заявляє про провокації під час акції «Вставай, Україно!», а в донецькій адміністрації тим часом намагаються підірвати імідж молодіжної організації «Пласт». Представники Комуністичної партії вважають скаутський рух націоналістичним та хочуть залишити його без фінансування.

Вихованці скаутських загонів - «свободівці відморожені»

Управління у справах сім’ї та молоді Донецької ОДА надає щорічну підтримку молодіжній організації «Пласт». Тим часом не всіх влаштовують подібні бюджетні вливання. Депутат Донецької обласної ради від Комуністичної партії України Антоніна Хромова під час обговорення Регіональної комплексної програми «Молодь і сім'я Донеччини» на 2013-2017 роки виступила проти підтримки скаутського і пластунського руху в області. Хромова назвала рух націоналістичним та ледь не фашистським. 

«Скаутський і пластунський рух. Це було в Українській повстанській армії, щоб ви знали. Скаутський рух не характерний для слов'ян та українського народу. Вихованці цих скаутських загонів і пластунських - Тягнибок, Ільєнко та інші «свободівці відморожені». У нас в Артеку вже є інциденти, коли нас вітають «Слава Україні, героям слава!». Ви розумієте, чим це загрожує?», - виклала Хромова свою точку зору.

Щодо самого депутата, то Антоніну Хромову можна назвати чи не головним провокатором від Компартії у Донецьку. 1 травня, наприклад, під час мітингу вона назвала Україну Російською імперією. Тим часом газета «Коммунист», що не дивно, розповідає про неї як про «відважну і мудру жінку». Хромова стала головною фігурою в протестах комуністів проти видобутку сланцевого газу. Якщо пошукати більш прискіпливо, можна знайти ще багато подібних одіозних заяв від одного з «командирів червоних краваток та серпів-молотів» у Донецьку. 

Тим часом комуністичні протести завжди такі однакові. Партія хапається за привід і починає його розкручувати, іноді доводить до абсурду. Але сама, окрім гучних та завжди схожих заяв (націоналасти, фашисти, олігархи), нічого не робить. У минулому році, наприклад, комуністи влаштували мітинг біля заводу «Топаз». По-перше, жодної фінансової допомоги підприємству вони так і не надали. По-друге, сам протест нагадував більше рекламу партії. Зрозуміло, тоді «на носі» були вибори. Зараз нападки на «Пласт» - лише підтримка іміджу та піар. 

«Скаутський рух виховує патріотів своєї держави. Звинувачувати «Пласт» у політичний діяльності безглуздо, бо в уставі навіть прописана аполітичність, - каже пластун сеньйор отець Ігнатій (Воловенко). - Неполітичність простежується і в діяльності, яку можна простежити за часи незалежності України. Дорослі члени є людьми різних політичних симпатій: ті, хто зараз входить до Партії регіонів, Соціалістичної партії. Комуністів немає через те, що вони позиціонують себе як «воинствующие атеисты», а скаути є віруючими».

Підтримувати будемо, бо так наказав президент 

Голова міської організації «Пласт» в Авдіївці Тетяна Переверзєва зазначає, що гасло «Слава Україні, героям слава!» взагалі не є пластунським «Так, іноді ми так вітаємось, але гасло пластунів — СКОБ, тобто Сильно, Красно, Обережно, Бистро», - розповідає вона. Антоніна Хромова у своїй промові додала, що Донеччині потрібні табори «Спадкоємці перемоги», проведення військово-патріотичної гри «Зарница». На це Тетяна Переверзєва зазначає, що піонерське гасло «Будь готовий, завжди готовий!» не вписується в сучасні реалії, бо під ним здійснювались репресії. «Від комуністів ми таке чуємо не вперше. Коли ми ще реєстрували організацію 10 років тому, вони попереджали владу, що пластуни — реакційна організація», - розподає Тетяна Переверзєва. Голова міської організації «Пласт» в Авдіївці не розуміє, чому можливі подібні випади, якщо декілька років тому президент підписав документ про підтримку «Пласту». «Я вважаю це черговою політичною грою, - каже вона. - Тільки ця гра стосується тисяч дітей».

До слова про радянські піонерські табори: у рамках фестивалю «32 травня», що відбудеться біля «Донбас Арени» з 1 на 2 червня, покажуть фільм «До першої крові» - стрічку про дітей. У таборі вони грають у традиційну військо-спортивну гру. На плечах кожен має погони. Якщо суперник їх зриває, учасник гри вбитий. Головна теза стрічки, що гра у війну робить дітей агресивними та жорстокими.

Голова Крайової пластової старшини старший пластун Дмитро Колесник не може дати гарантій, що влада не прислухається до виступу Антоніни Хромової. «Ми досить довго співпрацюємо з Управлінням у справах сім’ї та молоді ДОДА. Я сподіваюсь, що це має більший вплив, аніж подібні заяви, які я вважаю просто піаром», - каже Колесник. За його словами, фінансування в Донецькій області не є критичним. «Ми вдячні за ці гроші, але кілька тисяч на рік не є критичними. Заходи організовуються в основному за кошти батьків. Звичайно, ми б хотіли, аби фінансування було більшим», - розповідає Дмитро Колесник.

Голова Управління у справах сім’ї та молоді ДОДА Лілія Золкіна тим часом зазначила, що фінансувати «Пласт» будуть і далі. «Скаутські та пластунські організації держава має підтримувати, бо є постанова президента. Це звичайні дитячі організації. Я думаю, що Антоніна Хромова говорила просто щодо підтримки своїх організації, можливо, вона не знайома з діяльністю «Пласту», - каже Золкіна.

Указ «Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні» був виданий у 2008 році Віктором Ющенком. Тоді ж підписали угоду із Міністерством освіти і науки України.

Зараз по всій Україні нараховується більше 10 тисяч пластунів. «Пласт» організовує численні табори, кожен з яких має свою спеціалізацію. Також відбуваються спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», міжнародний захід «Вифлеємський Вогонь Миру», інтелектуальні змагання «Орликіада» та інші.

Deja vu.

02.06.13 02:12 Креатив Януковича иссяк: Война с "фашизмом" оппозиции 10 лет назад. ФОТОрепортаж
Партия регионов решила использовать в борьбе с оппонентами "фашистскую карту", которую уже провально использовали во время президентских выборов 2004 года. Похоже, скандальный "антифашистский митинг", который обернулся избиением журналистов , будет только началом

Потому что председатель Донецкой ОГА Шишацкий уже успел заявить, что "жители области дадут отпор" организаторам акции оппозиции в Донецке 31 мая 2013. По его словам, против акции оппозиции в Донецке "выступят так же, как против фашизма", сообщает Цензор.НЕТ со ссылкой на INTV.

Журналисты предлагают вспомнить, как Партия регионов и ее соратники из СДПУ (о) уже организовывали выступления "против фашизма", изображая оппозицию едва ли не сторонниками Гитлера.

31 октября 2003. Партия регионов приветствует партийный съезд "Нашей Украины" в Донецке этаким креативом 


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НА Цензор.НЕТ: Дончанам надоела бесконечная балалайка ПР сначала о "покращенні", а когда стало нечего есть - об угрозе фашизма", - "свободовец" 

Дворец "Юность", где должен был проходить съезд оппозиционной партии. С самого утра его заняли несколько тысяч молодых людей, которые начали там пьянку. Перед дворцом тоже собрали бюджетников. Сообщалось также, что сам дворец заминирован.


Протестующим выдавали также российские флажки и сладости фабрики "Конти" (принадлежит одному из видных деятелей Партии Регионов Борису Колесникову). Конфеты и печенье рассыпаны на плакатах, вокруг которых мобилизованы на борьбу с фашизмом мирные жители водят хоровод.


31 октября 2003. Протестующим против "фашиста Ющенко"* раздали выполненые одинаковым способом плакаты


Фотографы, освещающие уличные акции, должны помнить эту женщину из всевозможных просталинская акций, она всегда радует своим креативом. Не подвела она и 31 октября 2003 года в Донецке.



ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НА Цензор.НЕТ: Изнурительная борьба с фашизмом: "регионалы" легли спать прямо на флаги. ФОТО

Тогда же, 31 октября 2003 разгневанный Ющенко устроил скандал в помещении Донецкого облсовета, назвав местную власть холуями Кучмы. Через год предвыборный листок "Голос Донбасса" напишет, что Ющенко назвал холуями всех дончан. Еще позже медиа Януковича* будут говорить, что Ющенко обещал обнести Донбасс колючей проволокой. А фразу "Я готов стать перед шахтерами на колени" переведут как "Я поставлю шахтеров на колени".


"Народный фронт освобождения" - мифическая организация, которая "за Ющенко" и поэтому выпускает листовки со свастикой.


В ноябре 2001 года УНА-УНСО, лидеры которого были арестованы по "делу 9 марта", раскололась изнутри. Новые "лидеры", которых возглавил бывший шофер Шкиля Эдуард Коваленко, ввели новую символику (на флаге сзади), за которую их прозвали "вентиляторами". "Вентиляторы" получили новый офис на Шелковичной, а летом-осенью 2004 года проводили "марши за Ющенко" (на фото). Эти марши, выдержанные в нацистской эстетике, активно показывали на контролируемых Медведчуком телеканалах. Сейчас господин Коваленко возглавляет правую "партию" СПАС - за "власть славян", против инородцев и т.п.. Может, увидим его скоро в марше "за оппозиционера"?


Материал из "Голоса Донбасса" о том, как оппозиционные фашисты зарезали мирного парня, который защищал свою девушку. Добавлено образно и страшно. "Ах, с.. а, так ты за Януковича!" "Из груди фонтаном брызнула кровь"


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НА Цензор.НЕТ: Небоженко: "Цель борьбы ПР с "фашизмом" показать, что все плохие, кроме центральной власти с "большим" президентом"

Веселые яйца:) сначала были очень страшными и фашистскими. Газета "Сегодня", 25 сентября 2004.


Производители яиц осуждают «яичный теракт». Обратите внимание, как с одного яйца (снежок) уже вырастают кровь, оружие и вообще Чечня по всей стране. Подольская газета "Край Каменецкий", 30 сентября 2004


Активисты "Поры" не могли поджечь рейхстаг, поэтому взялись палить штаб Януковича в Донецке:). Газета "Факты"


2004 год, "спецвыпуск" в газете "Сегодня". Ющенко победил, а никакой базы НАТО у нас что-то не появилось, наоборот - даже украинские войска из Ирака были выведены.


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НА Цензор.НЕТ: "Дельфинарий против фашизма": в Партию регионов записали животных. ФОТО

А еще фашист Ющенко наведет на украинские головы американские ракеты...


... И организует "полньий разгром города Донецка":) Дончане, выгляньте в окно, как там результаты президентства Ющенко? Другие пункты этой безумной программы тоже дадут фору Геббельсу.


Картинка для тех, кому лень читать. Фото внизу - сцена драки в ЦИК 24 октября 2004, когда провокаторы напали на мирных демонстрантов. Депутаты-"ющенковцы" задержали нескольких нападавших, в тех оказались милицейские удостоверения. Но милиция обвинила в "кровавой расправе" оппозицию (знакомо, нет?) И это заявление активно растиражировали провластные телеканалы. Голый человек на фото внизу - депутат-медведчукивець Нестор Шуфрич, "по торсу" бегал ЦИК и сражался с ющенковцами.Показательный момент для исполнителей преступных приказов - командир полка "Беркут" Силяков, которого обвиняли в организации избиения людей под ЦИК, через два года при загадочных обстоятельствах разбился на прыжках, у него почему-то не раскрылись оба парашюта.

Рубрика "Жуть!" Неудивительно, что в Донецке так боялись Ющенко. Но ни одного ядерного могильника за 5 лет власти Андреевича так и не было построено.


Провокационная открытка, распространяемая от имени Ющенко. "Наша власть будет страшной для москаля, еврея, поляка и... пузырь". Всех вон, одним словом.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НА Цензор.НЕТ: "Региональные" обезьяны играют с "фашистской" гранатой, - Луценко

Те же листовки против Ющенко с разделением на "три сорта". Из них и началась война одного региона против другого. Автором этого ублюдочного агитпропа называют некоего Тимофея Сергейцева из Москвы.


Газета "Сегодня", последние дни перед вторым туром-2004. Тогдашний министр унутришних дел Белоконь анонсирует драки и призывает граждан не ходить на демонстрации, а взамен бухать по домам.

Акція "Вставай, Україно" в Донецьку.



Попри погрози і залякування місцевої влади, мітинг опозиційних сил під назвою "Вставай, Україно!", пройшов в Донецьку мирно, красиво і без будь-яких ексцесів.


З п'ятнадцятої години на площі біля Національного Оперного театру  почали збиратись люди для мирної ходи до будівлі облдержадміністрації.


Прошу звернути увагу, яка під час мітингу і після нього чистота та порядок.



Представники різних опозиційних партій принесли на мітинг величезний прапор України.



Серед мітингуючих можна було зустріти знайомі лиця відомих опозиційних політиків.





В очікуванні мирної ходи по центральній вулиці Донецька, мітингувальники зручно влаштувались в скверику біля пам'ятника Анатолію Солов'яненку.

 Журналістам, як і міліціянтам роздали яскраво-жовті жилети.

Прошу порівняти, як себе поводить інтелігентна опозиція в центрі Донецька, в очікуванні початку маршу, ось з цією дикою отарою в столиці України:http://blog.i.ua/user/2675316/1223234/.


На дозволеному владою місці проведення мітингу були заздалегідь встановлені агітаційні намети.

Щоб не надати опозиції зарезервовану ще тиждень тому площу перед своєю будівлею, ОДА створила собі ось такі "заградотряди" із дітей і їх батьків, привезених автобусом від партії регіонів.
Свято до Дня захисту дітей влаштували не очікуючи самого свята - авансом! (Погана прикмета!)



Ну, який же мітинг опозиції без одіозного провокатора Алєкса Хрякова?

Про кількість мітингувальників ви можете судити самі. Їх не тисяча і навіть не дві, як намагаються стверджувати правоохоронці Донецька.











Як легко можна помітити з фоторепортажу, СВОБОДУ, як і ВО"Свобода", в Донбасі теж поважають!







Мітингувальників зібралось настільки багато, що ніякі тротуари їх не вміщали, а тому, не звертаючи уваги на заборону хитрих властей, колона вийшла на проїздну частину вулиці Артема.





Традиційно розгорнули величезний прапор України, який ніяк не міг поміститись, якби ми йшли по тротуару.

Наші рідні активісти виставили навпроти вікон ОДА свої плакати з вимогами припинити антиукраїнські репресійні дії.



На мітинг з Києва приїхала делегація, в числі котрих були помітні Генеральний продюсер 5 каналу Юрій Стець і правознавець,  правозахисник, дружина ексміністра МВС України Юрія Луценка пані Ірина Луценко.

На акцію "Вставай, Україно!" прийшли Ветерани Шахтарської Слави.



Не дивлячись на перепони, створені  владою:http://www.ostro.org/lugansk/politics/news/420073/
представники Луганської опозиції вчасно прибули на мітинг. 





Відкрив мітинг Арсеній Яценюк.

Далі слово мали Вячеслав Кириленко.

Микола Катеренчук.


Замість відсутнього на мітингу опозиції Віталія Кличка слово тримала його замісник Ірина Продан.


А також з промовою виступив Голова незалежної спілки гірників Михайло Волинець.



Лідер ВО"Свобода" Олег Тягнибок.



А ось практично такий же фотозвіт місцевої "опозиційної газети":

До і після акції опозиціонери роздавали автографи і позували на фотографіях з тими, що усіма, що бажають, відповідали на численні запитанні донетчан.Серед них були Ірина Луценко, Юрій Стець, Людмила Денисова, Тетяна Чорновол, Андрій Іллєнко.

Під час ходу були поодинокі вкрай  негативні відгуки з боку перехожих. А доки у пам'ятника Шевченка йшов мітинг, один чоловік напав на " свободовца" біля оперного театру. Вирвав у секретаря облорганизации Олексія Погорилого  прапор, зламав вудку і став бити нею активіста по обличчю. Після втручання колег потерпілого, агресора затримали і передали до рук міліції. "Свободовцу" довелося зняти побої і написати заяву.

Онлайн репортаж. Донецьк. Мітинг "ВСТАВАЙ,УКРАЇНО!"

  • 30.05.13, 23:55
Фотография: Вставай Україно!  (ВСТАВАЙ ДОНБАС!)
Онлайн репортаж митинга оппозиции в центре Донецка - обновляется

Народный депутат Украины, член фракции "Батькивщина" Александра Кужель встречалась с председателем Донецкой областной государственной администрации Андреем Шишацким накануне акции оппозиции в Донецке, 30 мая.

Об этом Кужель рассказала в интервью "Новости Донбасса".

"Завтра будет акция "Вставай, Украина!" в Донецке. Подготовка проходит в боевой обстановке. Из некоторых областей запретили перевозчикам доставлять людей. Мы встречались с губернатором, корректная встреча была. Мы объяснили почему мы настаиваем на маршруте - в 16.00 собираемся у оперного театра и пройдем к памятнику Шевченко, где проведем мирную акцию", - рассказала парламентарий.

"Наша акция - это как включить свет и сказать людям: "Не бойтесь, проснитесь", - добавила она.

По данным Кужель, к протестующим оппозиционерам власть намерена вывести 500 ветеранов войны.

"Но я каждого обниму", - сказала Кужель.

Также она сообщила, что власть готовится привести к колонне оппозиции учителей и врачей. 

"Наша акция доносит информацию о том, что эта власть, которая вышла на руках избирателей Донецкой и Луганской области, теперь остановила все выплаты чернобыльцам, афганцам и детям войны... Донецкий бизнес воет - здесь идет монополизация одной семьи и мы не можем развиваться... Они обложили каждого предпринимателя, который связан с оппозицией", - сказала она.

Кужель заключила, что "самое главное - это преодолеть собственные страхи":  "Потому что нам нечего терять, нас и так опустили ниже плинтуса всю страну".

Напомним, Донецкая областная партийная организация "Всеукраинского объединения "Батькивщина" уведомила Донецкий городской совет о проведении массового мероприятия в пятницу, 31 мая в городе Донецк.

Начальник Главного Управления МВД Украины в Донецкой области Роман Романов заявил, что милиция постарается сделать все возможное для мирного проведения акции оппозиции 31 мая в Донецке.

Донецкая областная организация Партии регионов не намерена противодействовать проведению митинга «Вставай, Украина!» в Донецке 31 мая.

Ранее председатель Донецкой облгосадминистрации Андрей Шишацкий заявил, что власти Донецкой области не намерены организовывать "отпор"  проведению акции «Вставай, Украина!» в Донецке.

Источник: Новости Донбасса 30.05.2013 

13:16 / 31.05.2013 — Новости Донбасса31 мая в Донецке проходит митинг оппозиционных партий "Вставай, Украина!". Основные мероприятия начнутся в 16.00 - пеший ход от здания оперного театра к памятнику Тарасу Шевченко, где в 17.00 запланирован митинг с участием лидеров оппозиции Арсения Яценюка и Олега Тягнибока.

13.00 - у активистов оппозиции в палатках играет музыка "Вышел в степь донецкую парень молодой"

12.50 - в здании Донецкой областной государственной администрации усиленный наряд охраны

12.30 - в Донецк прибыл Вячеслав Кириленко (его встретили журналисты в аэропорту):

С 12.00 на улице Артема - вдоль маршрута следования оппозиционеров уже выставлены палатки.

Власти, в непосредственной близости от памятника Шевченко, у здания Донецкой облгосадминистрации, установили украшенную сцену для проведения праздника, приуроченного Дню защиты детей. Здесь пройдет «Праздник мороженого».

 

11.00 - в Донецке возле школы на переулке Орешкова стоит автобус с символикой молодежного крыла Партии регионов — Всеукраинской молодежной организации «Молодые регионы».

 

Акції "Вставай, Україно!" відбудеться в Донецьку.

  • 27.05.13, 23:55



Акція "Вставай, Україна"! почнеться в Донецьку 31 травня в 16.00. Опозиція оголошує збір на 14.00. у оперного театру. Звідти колона на чолі з Яценюком, Тягнибоком і Кличко  пройде до облдержадміністрації. Ця відстань складає не більше 200 метрів, але в плані опозиції вказано, що хід займе годину. Потім планується ще 2 години мітингувати на площі біля облдержадміністрації.

Опозиція проведе свою акцію в Донецьку, незважаючи на заяву губернатора Донетчины Андрія Шишацького "дати відсіч доморослим революціонерам". Про це в коментарі Gazeta.ua" сказав нардеп від " Батьківщини" Андрій Сенченко.

Опозиція планує зібрати в Донецьку 5-тисячний мітинг.

На пятницу, 31 мая, в центре Донецка кроме проведения оппозиционного митинга «Вставай, Украина!» запланирован еще ряд мероприятий, в связи с чем оппозиционерам предложат провести свой митинг без шествия. Об этом сообщил начальник управления по связям с общественностью Донецкого городского совета Максим Ровинский.«Мы подготовили письмо и будем просить оппозицию проводить свое мероприятие на площади Ленина без шествия», – цитируют г-на Ровинского «Новости Донбасса».
Так, по его словам, на 31 мая на площадь перед зданием Донецкой облгосадминистрации есть еще 3 уведомления на мероприятия – от управления по делам семьи и молодежи Донецкой областной госадминистрации, завода «Винтер» и общественной организации, название которой он не озвучил.
Все три уведомления поданы в связи с проведением на площади перед ДонОГА праздничных мероприятий 31 мая-1 июня ко Дню защиты детей.
Как сообщал НБН, 28 мая Донецкая областная парторганизация ВО«Батькивщина» подала заявку на проведение в центре Донецка 31 мая марша и митинга в рамках общенациональной акции протеста «Вставай, Украина!».
Следует отметить, ранее губернатор Донецкой области Андрей Шишацкий заявил, что в Донецкой области дадут отпор акции оппозиции «Вставай, Украина!».
Следите за свежими новостями НБН на Facebook.

Середа, 29 травня 2013, 19:07 • Тоня Туманова
Донецький “УДАР”: місцева влада намагається зірвати акцію “Вставай, Україно!”

КИЇВ. 29 травня. УНН. Донецька влада вдається до всіляких методів аби зірвати проведення акції опозиції “Вставай, Україно!” 31 травня в Донецьку. Про це повідомили в прес-службі Донецької обласної організації партії “УДАР”, передаєУНН.

Зокрема, виконавчий комітет Донецької міської ради повідомив про те, що на місці запланованого проведення акції “Вставай, Україно!” відбуватиметься свято “Країна з назвою “Дитинство ”. Організаторами дитячого свята є завод Бориса Колеснікова “ВІНТЕР” спільно з обласною держадміністрацією.

“Ми вже вкотре стикаємося з тим, що на місці кожної нашої акції, влада організовує фестивалі, ярмарки і цирки. Мабуть реалізувати план губернатора по збору бюджетників не вийшло, і партія влади вирішила прикриватися дітьми. Подібна ситуація вже була в Черкасах і Полтаві, там проти мітингу опозиціонерів вигнали пенсіонерів”, — сказав голова Донецької обласної організації “УДАРу” Єгор Фірсов.

За його словами, якщо правляча партія дійсно проводитиме свято, то опозиція не буде вступати в конфлікти, а змінить свій маршрут — хода відбудеться по вулиці Артема до будівлі міської ради. “І ми будемо витравлювати звідти мера Лук’янченка, так само як це було в Харкові з Кернесом”, — сказав Фірсов.

Крім того, на 31 травня неможливо замовити жоден автобус з Донецької області для того, щоб на акцію доїхали активісти. “У нас є інформація, що перевізникам погрожують санкціями за допомогу опозиції, аж до позбавлення ліцензій. Але в разі блокування в’їзду автобусів в Донецьк, активісти партії „УДАР“ готові перекривати рух”, — зазначив Єгор Фірсов.

Нагадаємо, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко закликала політиків припинити акції "Вставай, Україно!" та так званний "антифашистський" рух і визначити спільний план дій щодо інтеграції України до Європейського Союзу.

http://www.unn.com.ua/uk/news/1217336-donetskiy-udar-mistseva-vlada-namagayetsya-zirvati-aktsiyu-vstavay-ukrayino

Зустріч маріонетки з "кукловодом".

  • 26.05.13, 13:46
Янукович раптово вирішив злітати до Путіна
Неділя, 26 травня 2013


Президент Віктор Янукович у неділю здійснить одноденний робочий візит до Російської Федерації, де проведе зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомляє в неділю зранку прес-служба президента.

Глави держав обговорять стан двосторонніх україно-російських відносин, а також питання багатосторонньої співпраці, зокрема, в рамках підготовки до засідання Вищої Євразійської економічної ради, яке відбудеться 28-29 травня 2013 року в Астані (Казахстан).

Як повідомлялося, у суботу посол РФ в Україні Михайло Зурабов не виключив проведення двосторонньої зустрічі Путіна і Януковича в Астані 29 травня.

"Найближчим часом, у найближчі дні відбудуться консультації на вищому політичному рівні... за наявною у мене інформацією, є висока ймовірність приїзду Віктора Януковича до Астани", - сказав Зурабов.

P.S. Справа, звичайно не в тім, що на фото. В сатанинській Астані, збудованій по проекту масонів, будуть вирішуватись куди складніші питання, а саме недопуск Кремлем України до підписання асоціації з ЄС, входження в "мутний тайожний союз" і здача Газпрому української ГТС.

Президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін проводять у неділю зустріч у Сочі.

На порядку денному були питання приєднання України в якості спостерігача до Митного союзу і ситуація з постачаннями газу. Цілком імовірно, що Віктор Янукович повідомив Володимиру Путіну про готовність України створити газотранспортний консорціум на умовах, запропонованих Росією.

"Схід" і "захід" разом!

  • 25.05.13, 22:44
Марія Матіос: Цього дня ми чекали, як діти Великодня 
У Донецьку актори Івано–франківської драми виставою «Нація» «зшивали» східних та західних українців
Антін БОБИР   

Афiша вистави перед Донецьким обласним театром. (Фото  з сайта 62.ua.)

У середу ввечері у шахтарській столиці відбулася подія справді державної ваги. Те, що нині не під силу зробити політикам–«державотворцям», роблять українські митці. І роблять це з успіхом.

Україна велика і дуже різна. І люди різні. Не можна сказати, що вони хороші чи погані, — вони просто різні. Але що всі українці — в цьому сумніватися не доводиться, просто з різними баченнями свого щастя, з різною історією, але, як правило, для кожної української родини, із заходу чи сходу, — важкою і трагічною. Підтвердженням цього стала демонстрація вистави «Нація» за книжкою української письменниці, лауреата Шевченківської премії, народного депутата України Марії Матіос у Донецькому Національному музично–драматичному театрі.

«Я розчулена, я вражена, я шокована, я щаслива… Для мене як письменника і колективу Івано–франківського музично–драматичного театру мені Івана Франка і його художнього керівника Ростислава Держипільського це є історичний день. Нарешті ми в Донецьку», — розпочала прес–конференцію перед виставою Марія Матіос. Тут же пані Марія шокувала присутніх журналістів, порівнявши Чикаго і Черкаси. Виявляється, що коли два роки тому після вистави «Нація» у Чикаго і тиждень тому в Черкасах вона оголосила, що колектив Івано–франківського театру покаже «Націю» у Донецьку, то в обох містах тисячні зали аплодували стоячи.

Відверто кажучи, побоювання були не лише у «батьків» вистави, а й в українців Донбасу. Проте, як з’ясувалося, вони були марними. Забігаючи наперед, можна сказати, що митців у Донецьку зустріли привітно, створили комфортні умови для праці, а виставу зустріли переповненою залою і бурхливими оваціями.

«Люди чекають, що Україна почне чути саму себе з різних боків. І цей процес «зшивання» під силу лише митцям, — тим, хто володіє єдиною і бездоганною зброєю — словом, — говорить Марія Матіос. — Ще жоден політик не випередив ні одного митця, поета чи філософа, — Коли я поринаю в історію, і неважливо, чи це історія двохсот чи п’ятдесятилітньої давності, відчуваю себе сапером, який іде замінованим полем. Так замінували наше минуле, теперішнє, i багато кому хочеться замінувати і наше майбутнє. Я абсолютно точно знаю, що люди у Львові, Донецьку чи Херсоні чекають від притомних громадян, які є у всіх сферах, людяної розмови про їхні проблеми. Я як письменник хочу вчити людей любити, а не ненавидіти. Я хочу, щоб люди були людянішими...».

Відтак саме у Донецьку Марія Матіос оголосила конкурс «Дерево мого роду». Спочатку він проводиметься серед студентів Донецького національного університету. Майбутні конкурсанти мають намалювати своє родинне дерево і записати одну цікаву історію з минувшини власної родини. Першим тридцяти студентам, роботи яких визнає кращими інтернет–спільнота, письменниця пообіцяла безкоштовний тижневий відпочинок у Львові, Чернівцях чи Івано–Франківську. За її словами, конкурс має стати всеукраїнським, бо молоді люди мають знати своє коріння.

«Донецьк — це остання фортеця, яку підкорив Івано–франківський театр, — наголосив керівник театру Ростислав Держипільський. — Це вистава–молитва за українську націю, за мільйони невинно убієнних українців, які через тi чи іншi причини опинялися по різні боки».

Що ж до самої вистави, то вона пройшла з величезним успіхом та повним аншлагом. На виставу завітала дружина Президента України Людмила Янукович, яка подарувала авторам і акторам великий кошик iз квітами.

ДО РЕЧІ

 Марія Матіос розповіла, що про показ вистави «Нація» розмовляла у Верховній Раді з депутатом від Партії регіонів Миколою Левченком (це саме той колишній секретар Донецької міськради, голова регіонального осередку ПР, який «уславився» українофобськими виступами. — Ред.). Левченко, каже пані Марія, щиро кликав її у Донецьк та попросив письменницю давати йому уроки української мови, що вона має намір найближчим часом зробити.