Скільки це можна терпіти?

  • 15.10.13, 02:42
Смерть на «зебрі» 
Прокурора, який у Кiровоградi збив пішохода i втiк, утримують пiд вартою
Наталка ПОЗНЯК-ХОМЕНКО   

У Кіровограді резонансна ДТП: 12 жовтня близько 4.20 на вул. Шосейній автомобіль Мitsubishi працівника міської прокуратури збив 17–річного юнака, який переходив дорогу на пішохідному переході. Від удару хлопця відкинуло на 40 метрів, i він загинув на місці. Автомобіль iз місця ДТП помчав, навіть не зупинившись. Винуватця ДТП — кіровоградського прокурора Анатолія Душинського — було затримано аж під вечір. Учора суд задовольнив клопотання прокуратури і призначив йому максимальний запобіжний захід — утримання під вартою на два місяці.

За неофіційною вер­сі­єю, розповсюдженою ЗМІ, Душинський був одним з учасників автомобільних перегонів, які влаштували нічними вулицями на своїх позашляховиках кілька співробітників прокуратури, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. «Ми зараз перевіряємо цю версію», — зазначила в коментарі «УМ» речник Кіровоградської обласної прокуратури Наталя Алексєєва i підкреслила, що прокуратура вимагатиме максимального покарання для вбивці — до 8 років позбавлення волі.

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

До речі, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я Global status report on road safety 2013, в Україні половина смертей внаслідок аварій припадає на пішоходів, а це один iз найвищих показників у світі. Вищий він тільки у двох тихоокеанських країн — Вануату і Кірибаті, в латиноамериканському Сальвадорі, а також в африканських Мозамбіку та Ліберії. Журнал «Кореспондент», який оприлюднив ці дані, доходить до висновку: ситуацію посилює не тільки відсутність у водіїв досвіду і незнання ПДР, а й те, що часто співвітчизники, які опинилися за кермом дорогого автомобіля, вважають тих, кому машину купити не вдалося, невдахами, з якими можна не рахуватися. Водійське свавілля добре ілюструє статистика: наїздів на людей, які переходять вулицю по «зебрі», удвічі більше, ніж поза нею, — 4,5 тис. проти 2,4 тис. випадків.

Скільки кроків від мирного віча до суду Лінча?

  • 15.10.13, 02:36
«Чурок бєй, спасай Россію!» 
У Москві знову війна «русскіх» із «кавказцями»: після вбивства росіянина націоналісти пішли громити овочеву базу, де працюють мігранти
Зоряна КРІТ   

Наслідки погрому овочебази.
«Бей черную мерзость!», «Смерть проклятым чуркам!», «Мы русские — мы дома!», — лунало минулої неділі в московському районі Західне Бірюльово. «Спасать Россию» шляхом «мочіння хачів» в пориві загального натхнення рвалися навіть діти середнього шкільного віку. Кількатисячний натовп, що зібрався на спершу мирну нібито акцію, завершився погромом місцевої овочебази, масовою бійкою з поліцейськими і масовими ж арештами. Як зазначає російська преса, це наймасовіші заворушення з націоналістичним прикладом, починаючи з грудня 2010 року, коли вбивство вболівальника «Спартака» вихідцями з Північного Кавказу спричинило п’ятитисячний мітинг–істерію проти мігрантів.Скільки кроків від мирного віча до суду Лінча

Цього разу події також розвивалися за традиційним для таких акцій сценарієм. У ніч на 10 жовтня на очах у своєї дівчини загинув 25–річний Єгор Щербаков. Як розповіла згодом дівчина, коли хлопець проводжав її додому, до пари став чіплятися невідомий чоловік. Єгор обурився, спалахнула сварка, і незнайомець ударив його ножем. За словами очевидиці, вбивця мав вигляд «приїж­джого з Кавказу».

Через день у Бірюльово відбувся стихійний мітинг. Місцеві мешканці зійшлися до районного відділку поліції з вимогою знайти і покарати вбивцю, посилити міграційне законодавство і закрити розташовану неподалік базу «Бірюза», де працюють сотні мігрантів.

Зрештою юрба розійшлася, але було оголошено, що на неділю призначене «народне віче». До людей вийшов голова управи Західне Бірюльово Віктор Легавін, але його зустріли нецензурною лайкою. Оголосивши, що ні від влади, ні від поліції (яку принагідно звинуватили у «роботі на чурок» за «великі відкати») чекати розв’язання проблеми не варто, найактивніші учасники заходу з числа футбольних фанатів та членів націоналістичних угруповань закликали «розібратися самостійно» і «йти на базу».

І пішли. Спершу розбили вітрини й намагалися підпалити торговельний центр «Бірюза», далі рушили до найбільшої в Європі овочевої бази, де ховалися перелякані працівники «неслов’янської зовнішності».

«Овочевикам» загрожував негайний суд Лінча, і навряд чи хтось би став шукати конкретного винуватця загибелі Єгора Щербакова — під гарячу руку хлопцям із затуленими хустками обличчями й расистськими гаслами на вустах краще було не потрапляти. Але тут на захист потенційних жертв став спецназ. Після нерівних сутичок, у яких все ж постраждало кілька бійців, було затримано близько 400 осіб.

Водночас в офіційній групі Західного Бірюльова у мережі «Вконтакті» з’явилося повідомлення, що в районі почалися облави на мігрантів. За даними Слідчого комітету Росії, станом на вчора було перевірено щодо причетності до загибелі Єгора понад 90 осіб. Справу про вбивство Щербакова СК взяв на особливий контроль.

Овочі і мафія

Учора зранку обстановка в небезпечному районі залишалася напруженою. Місцеві мешканці скаржилися, що бояться вийти з дому, причому одні — з остраху перед «кавказцями», інші — перед «націоналістами».

Бірюльово патрулювали посилені загони поліції. У всіх перехожих «неслов’янської зовнішності» перевіряли документи, водіїв просили вийти з авто. Як повідомляє РБК, багатьох із них одразу садили в «автозаки». Кілька сотень поліцейських оточили горезвісну овочебазу, яка закрилася «на санітарний день». «Русская служба новостєй» повідомила, що серед затриманих під час рейду гастарбайтерів є й підозрюваний у вбивстві Щербакова, проте офіційого підтвердження цієї інформації станом на вчора по обіді не надходило. Водночас прес–служба МВС Росії повідомила, що на території бази було виявлено автомобіль із мільйонами рублів та кількома видами зброї в салоні.

Варто зазначити, що такі бази загалом і конкретно бірюльовська зокрема справді мають за собою величезні гроші й складну мафіозну структуру, а над собою — солідний «дах». Здавалося б, овочі, фрукти й зелень — не газ і нафта. Але і прибутки, й небезпеки від цього величезного ринку, принаймні в Москві, можуть вражати не менше. Варто бодай зазначити, що, за однією з версій, саме перерозподіл овочевих ресурсів білокам’яної став причиною вбивства могутнього кримінального авторитета Аслана Усояна, більш відомого як Дід Хасан.

Загалом кількість затриманих під час «антимігрантського рейду» перевищила 1200 осіб, і на той час, коли верстався цей номер, перевірки ще тривали. Причому не лише в Бірюльово: за даними російських ЗМІ, на оперативній нараді міністр внутрішніх справ РФ Володимир Колокольцев нагадав підлеглим про своє доручення розібратися з плодоовочевими базами. До слова, за прийом на роботу нелегальних мігрантів працедавцям у Росії загрожує значний штраф — до 22 мільйонів рублів (понад 5 мільйонів гривень).

Перші звіти про Марш боротьби УПА.

  • 15.10.13, 02:28
Покрова без червоних 
Націоналісти провели Марш боротьби УПА в Києві без опонентiв та ексцесiв. У Львовi натомiсть були сутички
Іван ЛЕОНОВ.   

Цього року Марш боротьби, присвячений 71–й річниці створення УПА, який націоналісти традиційно проводять у столиці на свято Покрови, вперше за останні роки обійшовся без протистояння правих із лівими. Дивно, але Компартія в останній момент скасувала свою акцію біля пам’ятника Леніну на Бессарабській площі в Києві, раніше призначену на десяту ранку. Тож замість комуністів на чолі з Петром Симоненком сюди прийшли лише кілька десятків міліціонерів, а на прилеглих вулицях розташувалося три автобуси з бійцями «Беркута» (ще чотири автобуси спецпідрозділу МВС припаркувалися поблизу парку Шевченка, де на 16.00 запланували власне віче «свободівці»). Утім, охороняти було нікого: чи то в послідовників Маркса не знайшлося потрібного «капіталу», щоб звезти своїх прихильників до столиці, чи то гроші комуністи вже витратили на свої нещодавні акції проти підписання асоціації з ЄС. Та, незважаючи на відсутність ідеологічних опонентів, почуватися зовсім вільно під час Маршу боротьби УПА націоналістам не вдалося. Адже, як повідомила ВО «Свобода», багатьом їхнім прихильникам не вдалося виїхати з регіонів до Києва через перешкоджання правоохоронців. Доїхали не всі. Проте, на Марші цього року була рекордна кількість учасників - понад 20 тисяч осіб!

роїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН–УПА національно–визвольною боротьбою української нації та проголосити День створення УПА державним святом. Після віча націоналісти мали пройти маршем центральними вулицями й завершити святкування на Михайлівській площі концертом.

Але доїхати до столиці вдалося не всім. За словами голови Донецької облорганізації «Свободи» Ігоря Славгородського, через погрози облуправління ДАІ позбавити ліцензії та дозволів на перевезення пасажирів перевізник у Донецьку відмовив сотні «свободівців» у наданні трьох автобусів для поїздки у Київ. Хоча про транспорт вони домовилися заздалегідь. Низка перевізників відмовила й націоналістам Миколаївщини.

Окрiм того, під час зупинки одного з автобусів iз Донецька в Олександрівці якийсь невідомий у камуфляжі важким предметом розбив лобове скло і втік. Подібний інцидент iз розбитим склом стався з іншим мікроавтобусом неподалік Слов’янська, де його «підрізав» легковик iз хлопцями у камуфляжі.

Утім міліція Донеччини заперечує свою причетність до нападу на орендовані «Свободою» автобуси. Речник облуправління міліції Ігор Дьомін повідомив, що голова Слов’янського міського осередку «Свободи» пан Лілеєв дійсно повідомив міліції, що невідомий ще в неділю ввечері розбив лобове скло мікроавтобуса поблизу супермаркета. Але пана Дьоміна обурює те, що тоді пан Лілеєв стверджував, що їхав не в Київ, а на залізничний вокзал Слов’янська. Нині ж нібито говорить протилежне.

Хто кого провокує

У Києві ж напередодні проведення маршу правоохоронці звернулися до його організаторів з проханням сприяти працівникам міліції в охороні громадського порядку й не провокувати конфліктних ситуацій. Представники ВО «Свобода» одразу відповіли, що не збираються порушувати громадський порядок і закликали міліцію самій не порушувати закон та убезпечити учасників Маршу боротьби від провокацій. Мовляв, не вперше проводимо патріотичні марші на честь свята Покрови, тому такі заклики МВС до патріотів є абсурдними.

«За весь цей час якщо і траплялися якісь інциденти, то лише через неспроможність або небажання міліції забезпечити належний рівень громадського порядку в центрі столиці, — наголосили «свободівці» у заяві. — Єдині, хто дійсно можуть бути зацікавлені у якихось провокаціях, — самі силові структури: саме вони можуть спробувати вкотре настрахати чинну владу й продемонструвати свою «доблесну» боротьбу з опозицією. Саме цим можна пояснити численні перепони, які створили силовики для охочих долучитися до маршу в Києві».

Ставай до боротьби з українофобiєю

Власне, на саме вiче «Свободi» вдалося зiбрати не набагато бiльше заявленої кiлькостi учасникiв — близько 17 тисяч осiб. Впадала в око велика кiлькiсть молодi у вишиванках та ветерани УПА у своїх бо­йових одностроях. Окрiм державних синьо–жовтих прапорiв, було чимало червоно–чорних стягiв УПА.

Цим упiвським кольорам виступальники присвятили чимало уваги. «Синьо–жовтий прапор є державним, а червоно–чорний для всiх нас є прапором боротьби», — пояснив голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Ведучий вiча, нардеп Ігор Мiрошниченко, пiшов ще далi за свого лiдера: «Червоно–чорний прапор уже видно на всiх футбольних стадiонах вiд Львова до Луганська, хоча ця влада намагається його заборонити. Наша мета — щоб цей прапор був у всiх офiцiйних кабiнетах державних установ поруч iз державним». Якщо екс–командувач ВМС України Ігор Тенюх наголошував на силi української армiї i зброї, то нардеп Ірина Фарiон — на силi українського слова, якого так бояться україножери. Панi Фарiон також зiнiцiювала встановлення пiд пам’ятником Тарасу Шевченку символiчного стовпа ганьби, на якому «свободiвцi» розмiстили фотографiї та прiзвища цих 148 нардепiв вiд провладної бiльшостi, якi просили польський сейм визнати волинську трагедiю українським геноцидом проти полякiв.

«Влада поширила україноненависництво та українофобiю по всiй державi. А цi 148 мерзотникiв навiки увiйдуть в iсторiю як зрадники України, — наголосив Олег Тягнибок. — Бо де це бачено, щоб українськi обранцi зверталися до iноземного парламенту i просили визнати своїх пращурiв злочинцями?». Очiльник «Свободи» також закликав кожного українця боротися з українофобiєю, а iншi керiвники партiї неодноразово заявляли, що обов’язково вiзьмуть усю владу в державi.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, «свободiвцi» вишикувалися на лiвiй смузi Володимирської, готуючись до запланованого маршу. Тим вони дещо ускладнили автомобiльний рух, але працiвники ДАІ не заважали патрiотам, а навпаки, перекрили рух на цiй сторонi.

НАПЕРЕДОДНІ

У Львові та Сімферополі мітинги відбулися в неділю. Біля Львівської облдержадміністрації спалахнула сварка між організаторами кількох різних акцій, яка ледве не переросла в сутичку. За словами представника ВО «Свобода» Маркіяна Лупачака, організація «Молода Галичина» подала заявку на проведення урочистого маршу до дня створення УПА, нардеп–«свободівець» Юрій Михальчишин організував зустріч із виборцями, а активісти проросійської організації «Захист праці» — свій мітинг. Мер Львова Андрій Садовий дозволив одночасне проведення трьох акцій, що й призвело до конфлікту. Учасників суперечки оточила поліція, яка затримала 58 осіб. Усіх їх після допиту в Галицькому райвідділі міліції відпустили. У декого було вилучено ножі, газові балончики та інші небезпечні предмети, порушено кримінальне провадження за ст. 262 КК (незаконне володіння зброєю).

У Сімферополі учасники пікетування пам’ятника Шевченку, влаштованого проросійськими організаціями, підпалили, а потім розтоптали прапор із символікою УПА. Як повідомляє УНН, літні мітингувальники тримали плакати «Фашисти — геть із Криму», «Зупинимо нацизм» та з осудом ВО «Свобода».

http://www.umoloda.kiev.ua/number/2349/180/83591

Трилер про золоту рибку.

  • 15.10.13, 02:18

Трилер про золоту рибку 
Унікальні рибні скарби Азов’я ось–ось остаточно згублять браконьєри, металурги та чиновники
Володимир ВОЛОВНЕНКО   

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.
Цього жовтня надії мешканців Донбасу поласувати свіжою рибкою під час чергової путини на «домашньому» Азовському морі катастрофічно не виправдовуються. Рибні ряди базарів зустрічають порожнiми прилавками. Якщо й трапиться випадковий продавець, то запропонує хіба що дрібного — кістки та голова — бичка або молодь пеленгаса, яку не на пательню хочеться класти, а ридати над її довчасно загубленою долею. Що ж до славетного азовського судака, то шукати його у продажу, навіть за шалені гроші, даремно. Залишається хіба що ностальгічно згадувати не такі вже давні часи, коли двічі на рік, восени та навесні, місцеві базари буквально ломилися від найсвіжіших та напрочуд дешевих дарів моря.Пацієнт, швидше, ... що?

Мабуть, недарма саме зараз у Донецьку зібрався представницький «круглий стіл» із фахів­ців–іхтіологів, екологів, громадських діячів, чиновників контролюючих органів, аби обговорити проблеми риболовлі на Азовському морі. Простіше кажучи: визначитися, чи варто ще рятувати унікальну водой­му, здатну потенційно давати до 80 кілограмів «живого срібла» з кожного гектара поверхні — або вже «не тратьте, куме, даремно сили»...

Як тут не пригадати, що сторіччя тому азовської рибки виловлювали стільки, що в прибережних селищах її сушили, аби взимку використовувати як паливо для печей. А за радянської доби копійчаною тюлькою відгодовували свиней на колгоспних фермах.

Мабуть, ставлення до унікальної азовської фауни як до дармових ресурсів, яким кінця–краю немає, й послужило голов­ною причиною поступового збіднення водних глибин: спочатку щезли «царські» білуги та осетри, потому переселилися до «Червоної книги» та рибальських байок рибки, яких, за звичаєм, потрібно було різати у глибокій мисці, бо в процесі приготування натікало «на два пальці» жиру. Лише у спогадах гурманів залишилася справжня азовська тараня, що мусила наскрізь просвічуватися проти сонця, ніби на рентгені. Та що там шляхетні породи — зовсім зник дрібненький, проте надзвичайно смачний азовський оселедець–шемая, якого колись просто на березі солили у величезних діжках та мерщій відправляли до великих міст — кілька днів у дорозі було достатньо, аби вийшло добірне частування.

Уже напередодні горбачовської «перебудови», зрозумівши, що промисловий потенціал Азовського моря катастрофічно підірвано, сюди завезли далекосхідну кефаль–пеленгас. Непримхливий новосел прижився, почавши активно витісняти традиційного судака. Проте нині чужак–пеленгас також потрапив до списку зниклих азовських видів, а левову частку офіційного вилову рибалок складають малоцінні бичок та тюлька. Та й тих катастрофічно меншає від невода до невода.

Пелікани голосують за канікули

З тим, що риби в Азовському морі залишилося «всього нічого», погоджувалися всі прибулі на згадуваний вище «круглий стіл», організований Донецьким обласним прес–клубом. А от рецепти, як діяти в цій катастрофічній ситуації, сильно залежали від відомчого стільця, на якому покоїться той чи інший учасник.

— Треба заборонити промисловий вилов риби мінімум на п’ять років, — гаряче переконував директор ландшафтного парку «Меотида» Геннадій Молодан. — Азовське море ще не втратило потенціал для оновлення, треба лише дати йому відпочити. Там, де не стоять неводи та вода трохи чистіша, риба поки що є. Я наведу такий приклад: кілька останніх років на Кривій косі, у заповідній зоні, отаборюється на літо колонія пеліканів, а ці крилаті рибалки вміють обирати зручні місця для харчування.

Згідно з думкою провідного експерта Азовської екологічної інспекції Любові Галушко, фатальним фактором для мілководного моря стало використання донних тралів, які залишають по собі мертву зону, руйнуючи хистку підводну екосистему Азов’я. І що цікаво, ліцензії на варварський спосіб лову (причому навіть у священний для професійних рибалок період риб’ячого нересту) мають аж три науковi інститути, причому один із них розташований за сотню кілометрів від моря та спеціалізується здебільшого на комп’ютерах.

— Лише 5 відсотків так званого наукового вилову дійсно використовують для досліджень, — доповнив колегу Геннадій Молодан. — Решта — узаконене браконьєрство.

З багатим не судись...

Присутні на зустрічі представники державних органів, яким доручено контролювати риболовлю в Азовському морі, у цілому підтримували інших учасників щодо серйозності ситуації, але категорично не погоджувалися з тезою про тривалий мораторій на вилов риби. Мовляв, не можна ось так залишати країну без важливого продовольчого ресурсу.

Від себе додамо: це ж скільки чиновників, що сьогодні приставлені до вельми «хлібної» справи, стануть, у разі риб’ячих канікул, зайвими...

Дуже неохоче експерти, і державні, і від громадськості, згадували потужний фактор, що вочевидь впливає на стан маленького моря. Портовий Маріуполь, центральне місто азовського узбережжя (яке за старою, позбавленою здорового глузду, традицією прийнято вважати курортом), «прикрашено» відразу двома металургійними гігантами. Й обидва, комбінат ім. Ілліча та «Азов­сталь», як твердять маріупольські «зелені», цілком свідомо гублять море, поруч із яким розташовані. Щороку природоохоронні органи виставляють на їхню адресу багатомільйонні штрафні санкції. Юристи підприємств, належних до холдингу Ріната Ахметова, вміло відбиваються, мовляв, не там шукаєте винних, наші металурги дбають про екологію.

Та ось показовий факт: кілька років тому Азовське море зненацька продемонструвало «бум народжуваності» дорогого та смачнючого судака. Апетитні рибини прикрашали тоді всі продуктові прилавки, а ціни зовсім «не кусалися». Пояснення феномену від незалежних фахівців було просте: металургійні підприємства Донбасу переживали стагнацію виробництва й, відповідно, по мінімуму скидали виробничі стоки в мілководне Азов’я. Морське ж населення, відреагувавши на «просвіт», не забарилося використати свій, можливо, останній шанс на виживання.

600 «коней» на кормі

Цікаве твердження довелося почути від фахівців державних органів контролю: мовляв, ще одним вимираючим азовським «видом» наразі стає... місцевий браконьєр. Нібито і кількість малих промислових суден у водному секторі, що припадає на Донеччину, за останні роки скоротилася вп’ятеро, з 750 до 150 одиниць, і кілометрових сіток–ставенів, що колись цілком перегороджували рибі шляхи до міст нересту, зараз і не спостерігається. Правда, незалежні експерти відразу дали свій коментар: ловити стаціонарними браконьєрськими сітками на мілині стало нерентабельно, бо ризики попастися рибнагляду великі, а кількість риби зменшилася в рази. Щодо статистики «піратських» плаводиниць, то тут, швидше, спостерігається заміна кількості на якість: професійні азовські браконьєри нині виходять в море на сучасних катерах iз двома потужними «движками» по дві сотні кінських сил. А останнім часом, як розповів Геннадій Молодан, у моду входять монстри, оснащені аж трьома моторами і, відповідно, мають 600 «коней» на кормі.

Звісно, такі обладунки коштують вельми недешево. Але кримінальний рибний промисел усе ще дає можливість заробити і на життя, і на якісний морський «реманент», і, треба розуміти, на «дах», що гарантує спокій від усіляких перевіряючих. Бо, як слушно зауважив на «круглому столі» депутат Новоазовської райради Василь Коваленко, браконьєрські водні маршрути, зреш­тою, закінчуються на березі, і ось тут правоохоронці демонструють невиправдану пасивність.

Море без хазяїна

Тим часом світовий досвід доводить, що ефективне збереження морських ресурсів можливе там, де контролюючі структури та професійні рибалки перебувають по один бік барикад. Тобто останні, зв’язавши своє життя з водною стихією та годуючись від неї, кревно зацікавлені в тому, щоб риби вистачило і їм, і їхнім нащадкам.

Чому такий варіант на Азов’ї наразі недосяжний, стало зрозуміло з пояснень головного інспектора Рибфлотагентства Геннадія Карпова, який розповів про канцелярський шлях, що його проходить кожен бажаючий долучитися до морського промислу. Придбавши плавзасоби та обладнавши на березі базу з причалами та пунктом перевантаження (що, своєю чергою, передбачає оренду земельної ділянки), підприємець мусить звернутися по квоти до Агентства рибного господарства. Далі, вигравши відповідний конкурс, зареєструватися в рибінспекції та отримати там спеціальні талони на промислову риболовлю. Потім, здійснивши атестацію промислових екіпажів, виписати їм паспорти на промисел, у яких має бути означено, де, коли і скільки риби можна виловити. Плюс — оформити належний допуск на сам човен. І бути готовим відповісти власною гривнею за найменшу похибку в означеному порядку.

Зрозуміла річ, що подолати всі паперові пункти пiд силу лише людині небідній та з чималими зв’язками. Так воно, власне, й відбувається: український сектор Азовського моря поділили нечисленні заможні «шефи», які самі в море не ходять, а рахують прибутки на березі. Прості ж рибалки здебільшого виступають у ролі найманих батраків — звідси й відповідне «шабашницьке» ставлення до водної ниви–годувальниці.

Уже третє десятиріччя тягнеться проблема з розподілом Азовського моря між двома сусідніми державами, Україною та Росією. Наразі водойма юридично перебуває в спільній власності та використанні. Як воно реалізується на практиці — наочно продемонстрував недавній трагічний інцидент, коли українських рибалок холоднокровно потопили біля російського берега тамтешні прикордонники. Водночас сейнери з триколором на флагштоці відкрито промишляють на траверзі Новоазовська та Маріуполя.

Справедливий розподіл «нічийого» моря відкрив би шлях до вирішення багатьох його проб­лем. Зокрема, до штучного поновлення рибних запасів. Сьогодні ж унікальне Азов’я тихо конає, перетворюючись на промисловий відстійник із «мертвою» водою, який ще завдасть головного болю нашим нащадкам.


Сказ Кремля.

  • 14.10.13, 04:39
а я гуляю по Москві...

Росія в сказі. Сусідні країни усе менше залежать від Кремля і його політики. Зовсім нещодавно російська влада відновила торгову війну з Україною через її бажання інтегруватися в Європу.

Тепер ось, за те що поліція Нідерландів затримала п'яного до неадеквата російського посла " експерти" визнали голландські сир і тюльпани що не відповідають якості і погрожують заборонити їх ввезення в Росію.

А буквально днями ті ж " санітари" вже заборонили імпорт литовській молока і сирів. Але тут причина виявилася куди цікавіше - Литва вирішила закуповувати сланцевий газ у США. Причому не просто вирішила, а вже почала будувати для цього газовий термінал в Клайпеді. А зріджений сланцевий газ дозволить Прибалтиці відмовитися від послуг Газпрому.
Найбільший газовий термінал, який зможе обслуговувати усю Прибалтику і стане альтернативою знахабнілому монополістові Газпрому, буде побудований до грудня 2014 року в порту Клайпеди в Литві. Американські політики дали позитивні оцінки цьому чудовому проекту.

Шатунас також помітив, що за лібералізацію експорту зрідженого газу з Америки в інші країни особливо активно виступають республіканці США. Завдяки їх зусиллям, останнім часом Департамент енергетики США видає все більше ліцензій на експорт зрідженого природного газу, навіть в ті країни, з якими у США немає договорів про вільну торгівлю. Нині видані 4 таких ліцензії і різні компанії просять видати ще 18 ліцензій.

Швидше за все, Литва закуповуватиме дешевший сланцевий газ у американської компанії Cheniere, з якою зараз ведуться успішні переговори. До того ж, цій компанії Департамент енергетики США вже видав дозвіл експортувати зріджений газ із США і поставляти його по всьому світу. Така ліцензія на експорт видана в США уперше за останні 40 років!

Тим часом, будівництво терміналу в Клайпеді ведеться ударними темпами. Будівництво здійснюють литовська компанія Klaipdos nafta і германський концерн PPS Pipeline Systems, і, як вже було сказано вище, все буде готово до грудня 2014 року.

Ну а утримувачам акцій Газпрому прийшла пора замислитися про позбавлення від цих сумнівних активів, щоб не залишитися біля розбитого корита.

Национализм по-русски.

  • 14.10.13, 04:00
ВЕСЬ ГАРНИЗОН СТОЛИЧНОЙ ПОЛИЦИИ ПОДНЯТ ПО ТРЕВОГЕ ПОСЛЕ СОБЫТИЙ В СТОЛИЧНОМ МИКРОРАЙОНЕ БИРЮЛЕВО
13 октября 2013 | 22:31

Весь гарнизон столичной полиции поднят по тревоге после событий в столичном микрорайоне Бирюлево, сообщил на оперативном совещании в ГУ МВД РФ по Москве начальник главка Анатолий Якунин. 

"В воскресенье экстремистски настроенные лица решили воспользоваться ситуацией. Они собрались на месте, где было 
совершено убийство Егора Щербакова, - в пределах 400 человек - многие из них находились в состоянии алкогольного опьянения. Это были молодые люди, к сожалению, среди собравшихся были женщины", - сказал Якунин. 

В результате народного схода в Бирюлево 7 человек получили резаные ранения, один человек оказался в больнице, рассказал "Эху Москвы" заммэра в правительстве Москвы по вопросам социального развития Леонид Печатников. Печатников отметил, что вряд ли у пострадавших есть ножевые ранения, вероятно речь идет о порезах стеклом. 

Еще около 100 человек задержаны за противоправные действия в районе станции Бирюлево-Товарная; общее число задержанных в Южном округе Москвы составило 300 человек, сообщили в пресс-службе ГУМВД РФ по столице. 


После убийства в Бирюлево в Москве проснулся «Вулкан»
Власти так и не сделали выводы из истории на Матвеевском рынке: игнорирование жалоб жителей Западного Бирюлево на мигрантов закончилось погромами и массовыми беспорядками
После убийства в Бирюлево в Москве проснулся «Вулкан»

фото: REUTERS

Депутаты Госдумы просят Генпрокуратуру и Следственный комитет проверить действия полиции и чиновников в столичном районе Западное Бирюлево, где после убийства местного жителя Егора Щербакова вспыхнули массовые беспорядки. Уже известно, что жители района давно жаловались на резкое ухудшение криминальной ситуации, которую они напрямую связывали с местной овощной базой, однако полиция и власти на это никак не реагировали. После убийства Щербакова люди провели стихийные митинги, вновь напомнив о своих проблемах, однако глава столичной полиции Анатолий Якунин приехал к ним лишь на четвертый день. В воскресение власти потеряли контроль над ситуацией и она перешла в руки националистов — они спровоцировали беспорядки и попытались устроить антимигрантские погромы. 

В воскресенье вечером глава МВД Владимир Колокольцев ввел в Москве в действие специальный план усиления «Вулкан». Весь личный состав столичной полиции был поднят по тревоге, к городу стягивались дополнительные силы и спецназ. Поводом для этого стали массовые беспорядки и погромы в столичном микрорайоне Западное Бирюлево, которые начались после убийства в Востряковском проезде 25-летнего местного жителя Егора Щербакова. В ночь на 10 октября он возвращался домой со своей девушкой и поссорился на улице с неизвестным мужчиной неславянской внешности. Тот достал нож и два раза ударил его в грудь. Несмотря на то что у полиции есть видеозапись с изображением преступника, задержать его или хотя бы установить его личность до сих пор не удалось. Пока полицейские склоняются к версии о том, что это был уроженец Азербайджана.  

После убийства Щербакова местные жители вышли на стихийный митинг к зданию УВД по Южному округу Москвы на Харьковской улице. Люди требовали найти убийцу, а также ужесточить миграционное законодательство и навести порядок на местной плодоовощной базе. Они уже неоднократно жаловались на криминогенную ситуацию в районе, обращая внимание на то, что база стала рассадником преступности. Они требовали закрыть предприятие, на котором, по их мнению, работает и убийца. Людей попытался успокоить и.о. начальника УВД ЮАО Александр Половинка. Он пообещал сделать все, чтобы убийца был задержан и справедливо наказан, а также  распорядился направить на улицы района дополнительные патрули. Полиция провела зачистки, задержав более сотни мигрантов, однако убийцы среди них не оказалось. 

В воскресенье стихийный митинг в Западном Бирюлево вспыхнул с новой силой. На этот раз в толпе появились националисты. 

— Сейчас сложилась ситуация, когда крайне радикальные националистические организации, воспользовавшись моментом, направляют эту историю не в то русло и призывают к разжиганию межнациональной розни, — рассказал «Известиям» один из друзей Егора Щербакова. — Семья Егора преследует другие цели: самое главное, чтобы преступник был пойман и наказан по всей строгости закона. 

К толпе вновь вышел Половинка, которому пришлось опять успокаивать людей и отвечать на многочисленные неприятные вопросы. Никто из местных, городских и федеральных депутатов около бушующей толпы так и не появился. Лишь в воскресенье в 16.00, на четвертый день после убийства, к жителям Западного Бирюлево приехал глава столичной полиции Анатолий Якунин. Он заявил, что берет расследование убийства под личный контроль и объявил вознаграждение в 1 млн рублей за информацию, которая поможет найти и задержать преступника. После этого генерал уехал. 

— Анатолий Якунин с первого дня взял под контроль раскрытие этого преступления, а сегодня выехал в Бирюлево для разрешения организационных вопросов, — сообщили «Известиям» в пресс-службе ГУ МВД по Москве. 

Представители столичного главка также пояснили, что полицейские знают о ситуации на овощной базе в Западном Бирюлево, регулярно проводят там проверки и находят нарушения. 

К вечеру воскресенья ситуация вышла из-под контроля. Толпа из нескольких сотен агрессивно настроенных молодых людей собралась около торгового центра «Бирюза», где часть магазинов арендуют выходцы с Кавказа. Они начали громить стекла в магазинах и припаркованных автомобилях, а когда хулиганов стал задерживать спецназ, то камни и бутылки полетели в полицейских. После этого хулиганы разбились на группы и побежали в сторону овощной базы. По дороге они громили грузовики. Полиция перебросила к базе дополнительные силы и спецназ, однако это не помогло — толпа снесла ворота и ворвалась внутрь территории. После этого глава МВД ввел в Москве в действие план «Вулкан». 

Депутаты Госдумы собираются жестко отреагировать на беспорядке в Москве. 

— Я уже направил заявление в адрес Генпрокуратуры и Следственного комитета с просьбой дать оценку событиям, а также бездействию и неверным действиям местных властей. Это касается не только событий последних четырех дней, но и всей ситуации, которая была до этого, — рассказал «Известиям» первый зампред комитета Госдумы по делам национальностей Михаил Старшинов. — Это как раз то, о чем говорит президент Владимир Путин — наплевательское отношение к интересам граждан. Мы будем крайне наивны, если предположим, что местные полицейские чиновники не знали о том, что происходит на этой базе, и игнорировали обращения и просьбы граждан.

Аналогичный «разбор полетов» готовится и в Мосгордуме. 

— Обыватель часто считает, что во всем виноваты мигранты, и, надо признать, что в большинстве случаев это подтверждается. Эта ситуация уже выходит из-под контроля. И это проблема номер один для полиции и городских властей. Если граждане не увидят, что правительство что-то делает, то будут очередные бунты, очередная Манежка, — заявил «Известиям» зампредседателя комиссии по безопасности Мосгордумы Сергей Гончаров. — Я считаю, что нужно ужесточить законы. Завтра, когда Якунин будет готов об этом говорить, мы разберем эту ситуацию. ЧП идет за ЧП, и каждый раз уже люди выходят и начинают выражать свое мнение, а реакция властей должна быть более жесткой и более адекватной. Если полиция по каким-то причинам не принимает меры непосредственно по инциденту, надо править законы, чтобы отсутствие реакции не провоцировало людей на митинги.

Представители национальных диаспор Москвы призывают крайне осторожно оценивать эту ситуацию. 

— Мы выезжали в Западное Бирюлево, были на месте протеста и пытались выйти к местным жителям, чтобы объяснить им, что у преступников нет национальностей и мы также заинтересованы в том, чтобы преступники понесли заслуженное наказание, но полиция порекомендовала нам ради нашей же безопасности этого не делать, — рассказал «Известиям» президент Федерации мигрантов Мухаммад Амин Маджумдер.

По его словам, азербайджанская диаспора проведет собственное расследование убийства Щербакова и, если к нему действительно причастен их земляк, они помогут столичной полиции его найти и задержать. 

Представители националистических кругов утверждают, что они не имеют отношения к погромам. По мнению главы национального наблюдательного совета движения «Русские» Александра Белова, это была реакция местных жителей на бездействие властей. 

— Сход был скорее стихийным. Я лично пытался организовать процесс, обращался к людям, хотел поговорить с префектом, побудить его к открытому диалогу с горожанами с трибуны, ответить на их вопросы, — рассказал Белов. — Люди спрашивали, как власти будут менять ситуацию в этом районе и почему никакой реакции не было раньше. Были предложения сформировать дружины и патрулировать улицы и требования уволить местное руководство полиции. По мнению собравшихся, приезжие, обосновавшиеся на базе, коррумпировали местное отделение. Глава управы, однако, быстро ретировался, оставив многие вопросы без ответа. Поняв, что диалога с властью не получится, люди двинулись к овощебазе.

Покровская плодоовощная база располагается в бирюлевской промзоне около железнодорожных путей Павелецкого направления. Местные жители неоднократно, еще в 2012 году, писали заявления в адрес мэра Москвы Сергея Собянина, в префектуру ЮАО, в ФМС и на имя главы УМВД Москвы Анатолия Якунина. В своих обращениях граждане просили ликвидировать или перенести базу за пределы МКАД, потому что из-за ее близости у жителей «возникает масса неудобств». В распоряжении «Известий» оказалось обращение Руслана Хизриева, датированное 15 мая 2012 года, где говорится, что «существование этой базы обеспечивает повышенный уровень опасности совершения преступлений», «затрудненную дорожную ситуацию», «стабильно высокий уровень нелегальной миграции» и огромное количество отходов и мусора. По словам автора заявления, водители и продавцы базы зачастую пренебрегают требованиями российских законов. Также в заявлении отмечается, что «сотрудники ГИБДД и 137-го отделения полиции не принимают никаких мер по удалению неправильно припаркованных» «Газелей» базы с обочин.

В последнее время в столичном регионе произошло уже несколько громких инцидентов с участием выходцев из других стран и регионов Кавказа. По аналогичному сценарию в 2010 году в Москве вспыхнули самые крупные националистические беспорядки. Случилось это после убийства болельщика Егора Свиридова, когда подозреваемых в его убийстве выходцев с Кавказа сначала доставили в ОВД, а после вмешательства неизвестных лиц почти сразу же отпустили на свободу. Лишь после массовой акции протеста в центре Москвы и столкновений с полицией они были вновь задержаны. 

После недавнего инцидента на Матвеевском рынке, когда уроженец Дагестана Магомед Расулов жестоко избил полицейского, замруководителя администрации президента Магомедсалам Магомедов выступил с идеей создания ситуационного центра с горячей линией, куда бы стекалась информация от граждан о межэтнических конфликтах в столице, однако он до сих пор не работает. 

Читайте далее: http://izvestia.ru/news/558741#ixzz2hefWEJju

Наперсточника не простимо!!!

  • 14.10.13, 03:47



Frankfurter Rundschau: Украина не простит Януковичу краха переговоров с ЕС
11 октября, 20:04    Русская служба DW  
Янукович - Тимошенко - Украина ЕС - Frankfurter Rundschau: Украина не простит Януковичу краха переговоров с ЕСГазета пишет о критичности отказа от освобождения Тимошенко
АР

Накануне подписания соглашения об ассоциации с ЕС президент Украины сигнализирует о готовности выполнить условия Запада. Отказ освободить Юлию Тимошенко равносилен политическому самоубийству, утверждает немецкая газета.

Обозреватель Ульрих Крекель в опубликованном 11 октября комментарии Надежда для Украины, в частности, пишет:

"Виктор Янукович всегда готов преподнести неприятный сюрприз. Украинский президент повторно нарушил свое слово. В 2011 году он пообещал европейским политикам с помощью амнистии разрешить ситуацию с заключенной под стражу его политической противницей Юлией Тимошенко. Вот только вскоре после этого он спустил своих цепных псов в органах юстиции.

Помня об этом, стоит быть осторожным, когда в эти дни Янукович явно сигнализирует, что ситуация с Тимошенко все же может быть решена. С другой стороны, не выполнить свое обещание и на этот раз было бы равносильно политическому самоубийству. После года переговоров высокопоставленная миссия ЕС подала оговоренное заранее ходатайство о помиловании. Отклонить его было бы равносильно оскорблению. Тогда о сближении Украины с Западом, которое в ноябре должно быть закреплено договором, можно будет забыть. Тем самым Янукович дискредитирует себя в глазах своих собственных граждан - и его страна будет полностью отдана на откуп России.

Такого безумия трудно ожидать даже от непредсказуемого украинца. Поэтому все указывает на то, что Тимошенко освободят. И тогда ЕС и Украина могли бы принять историческое решение, которое изменило бы всю геополитику на востоке Европы".

Источник: Русская служба DW Украина

"Любі браття"-мацкалі.

  • 14.10.13, 03:32
В России создают специальную бригаду ВДВ, чтобы угрожать Украине

  11.10.2013    

В соответствии с приказом министра обороны РФ Сергея Шойгу до 2016г. будет сформирована еще одна отдельная десантно-штурмовая бригада (ОДШБР), которая будет дислоцироваться возле границы с Украиной – в Воронеже.

Заявил об этом во вторник, 8 октября, командующий ВДВ Шаманов. 345-я ОДШБР, как теперь она будет именоваться, на 80 % будет укомплектована военнослужащими-контрактниками и на 20 % (подразделения обеспечения) – срочниками.

После бескомпромиссной позиции, которую занял президент Украины Виктора Януковича в вопросах евроинтеграции, руководство РФ от политического и экономического давления на Украину готово приступить к военным угрозам.

Читайте также  : Новая десантно-штурмовая бригада ВДВ будет сформирована в 2016 году в Воронеж

Боевой состав бригады и план боевого применения еще уточняется в Генеральном штабе, но, даже судя только по названию соединения, можно сказать, что помимо других подразделений оно будет включать не менее двух десантно-штурмовых батальонов и его задачей, в соответствии с боевым уставом, будет уничтожение органов государственного управления, средств связи, командных пунктов, аэродромов, разрушение инфраструктуры в тылу вероятного противника.

Кроме того три десантно-штурмовые бригады СВ войдут в боевой состав ВДВ в ближайшее время, на всех уровнях этот вопрос согласован, необходимые документы подготовлены, ожидается указ президента РФ. Командование объясняет целесообразность данных организационных мероприятий необходимостью иметь в одном кулаке, под единым управлением все воздушно-десантные и десантно-штурмовые соединения и части, которые в качестве мобильного резерва Верховного главнокомандования и основы войск оперативного реагирования действовали бы по единому оперативному плану в интересах обороны государства. Еще в июне Шаманов заявил, что боевая мощь ВДВ будет увеличена за счет формирования десантно-штурмовых и парашютно-десантных полков, новые полки будут сформированы до 2020 года.

В составе соединений «крылатой пехоты» будут подразделения армейской авиации, беспилотные летательные аппараты и самолеты Ан-2. Все они в основном дислоцируются в европейской части России. Формирование новых аэромобильных частей на границе с Украиной удивительным образом совпало по времени с незаконным перевооружением Черноморского флота РФ. И странно, что наш МИД не реагирует на то, что силы сосредотачиваются на границе с Украиной в обход Договора об ограничении обычных вооружений в Европе.

 

Первоисточник :

svodka.net