хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Український хід конем.

  • 03.10.13, 02:55
Український хід конем у торговельній війні — заборонити ввіз російських книг25.09.2013  

 

Росія розпочала, нав’язала і продовжує торговельну війну з Україною.

 

Передісторія

 

Перша ластівка сталася 14 серпня. В Федерації роботодавців України заявили, що російські митники включили до переліку «ризикових» товари всіх без винятку українських виробників, що призвело до фактичного блокування експорту з України в РФ.

 

Фактично, Путін перейшов дорогу українському олігархату. Приблизно 40 підприємств, що потрапили під прес російських обмежень, належать впливовим українським підприємцям - Петру Порошенку, Дмитру Фірташу, Ігорю Коломойському, Борису Колеснікову та Андрію Клюєву.

 

Причина очевидна — спроба перетиснути українській економіці горло так, щоб вона зрозуміла, що без Росії — гаплик і кришка. Щоб Україна вступила в Митний Союз. Щоб Росія, фактично, змогла підім’яти під себе свої «імперські» околиці — Казахстан, Білорусь, а з ними й Україну.

 

Але українські олігархи збунтувалися. Політикум — і провладний, і опозиційний — чи не вперше з часів президентства Януковича — об’єднався в одному пориві. Пориві захистити своє.

 

Весільний генерал у порожній бібліотеці

 

Головний «весільний генерал» цього дійста — голова Роспотребнадзору Генадій Онищенко — постійно знаходить якісь хвороботворні бактерії то в грузинському вині, то в українських цукерках, то в білоруському сирі... Цікаво, чи зможе він знайти хвороботворні бактерії в українських книжках?

 

Варіант №0

 

Одним з вагомих чинників, яким Україна може натиснути у відповідь — заборона на ввезення російських книг.

 

vestnik.in.ua стверджує, що загалом вітчизняна продукція становить близько 10% асортименту книжкового ринку України. Решта – книги російських видавців.

 

Як розповідають в Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів України, кількість української продукції в книжкових магазинах варіюється залежно від регіону.

Так, на заході країни українська продукція становить більше половини асортименту книжкових крамниць. Щодо центру, то там кількість може доходити до 20%. А от на сході ситуація більш критична – лише 5-8% від усіх реалізованих книг видані вітчизняними видавництвами.

 

 

 

 

Йдеться не про російськомовну книгу. Йдеться про книгу, завезену з Росії.

 

Тож, якщо буде введена заборона на російську книгу, то в Україні можна буде друкувати не лише україномовні книги, але й задовольняти потреби російськомовних читачів — друкувати російськомовні книги українськими видавництвами.

 

Втрати України — суцільний розвиток

 

Це дасть шалений виток для розвитку видавничої справи. Якщо виданнями українських видавництв покрити нестачу російської книги, то заробіток українських видавництв зросте в десятки разів.

 

Відповідно, кошти з видань будуть осідати саме в Україні.

 

Відповідно, зросте якість видань.

 

Відповідно, в рази зменшиться ціна на українську книгу, за рахунок значного збільшення тиражів.

 

В українських видавництв збільшаться фінансові обороти.

 

Збільшиться кількість питомо українських книгарень.

 

Саме цей крок дозволить Януковичу претендувати на другий президентський строк, адже рейтинг симпатій до Віктора Федоровича на Західній Україні зросте.

І взагалі, ця вся війна, часом, не змова Януковича і Путіна в розрахунку на другий президентський строк теперішнього президента України?

 

Реальна ситуація двомовності в Україні. Факти

 

За статистикою, відсоток російськомовних книг дощо відсотку російськомовного населення — приблизно зберігається.

 

Дані за 2009 рік. Було видано 22491 назв книг загальним тиражем 48,5 млн примірників.

 

 

 

 

Чверть книг в Україні видається російською. Нагадаємо, що у 2001-ому російську визнали рідною 29% українців.

 

Хоча, в реальності спостерігається засилля російськомовної книги в книгарнях. Причина очевидна — в глибокій переважній більшості — це книги, імпортовані з Росії.

 

Але з україномовними газетно-журнальними виданнями — ситуація катастрофічна.

 

Наприклад, за даними на типовій газетній розкладці в столиці України — більше 90% - російськомовні видання! І це при тому, що українською в столиці спілкується щонайменше третина населення.

 

 

Тут проблема залишається відкритою.

 

Можливі відповідні кроки Росії

 

Є багато питань, які унеможливлюють або обмежують ідею заборони або обмеження ввозу російської книги в Україну.

 

Так, російський літературний діяч і критик, головний редактор газети «Книжное обозрение» Александр Гаврилов влучно стверджує, що «російські видавці шукають нові ринки - в першу чергу, на території СНД. Зрозуміло, що Україна - перша, про що вони думають. І обидва російських видавничих гіганта - «АСТ» і «Ексмо» - вже давно увійшли на український ринок.»

 

Головною проблемою є те, що «українська книготоргівля значною мірою вже скуплена росіянами. Українські книжкові магазини в чому побудовані за участю російського капіталу.»

 

Також, за твердженням Александра Гаврилова, «якщо ж українську книгу будуть протекціонувати і захищати від ввозу російської, то видавництва «Ексмо-Київ», «Азбука-Україна», «Пітер-Київ» та інші фірми, що по суті є дочірніми структурами російських видавництв, стануть видавати ті ж самі книги, які зараз завозяться з Росії, в Україні.»

 

Це — вихід Росії з ситуації.

 

Проте, лише великі видавництва, які мають представництва в Україні, зможуть задіяти схему, яку описав Гаврилов.

 

І також, для видання книг в Україні представництвам російських видавництв треба буде не просто завозити книги в Україну, як вони могли робити раніше, а, насамперед, треба буде співпрацювати з українськими друкарнями, розповсюджувачами тощо.

 

Головна втрата Росії — занепад культурного та ідеологічного впливу

 

Оскільки в Україну потрапляє ледве не третина усього російського книжкового ринку, то головних втрат Росія зазнає з фінансової точки зору.

 

Проте, головні втрати Росії полягатимуть не в зменшенні ринку збуту. У довгостроковій перспективі відродження українського книжкового ринку принесе можливість поширення україномовних книг.

 

Також, втрати зазнає ідеологічна сторона впливу Росії на Україну.

 

Насамперед, я сподіваюся, що більше ніколи не побачу в пересічному київському книжковому магазині атласу, де окремою країною позначена Абхазія.

Павло КОРОБЧУК

14

Коментарі

13.10.13, 07:38

На війні як на війні, а тому треба йти у наступ по усім напрямкам, аж повної капітуляції дряхлої. Російської імперії.Та для цього треба змінити сам підхід можновладців до свого бізнесу, звернути більшу увагу на український ринок, бо Україна реально претендує на статус супердержави третього тисячоліття, і це станеться з ними, або без них.

    23.10.13, 08:36

    Все, що нас не вбиває - робить сильнішими.

      Гість: NeManul

      33.10.13, 10:29

      Це найкращий хід

        Гість: NeManul

        43.10.13, 10:29Відповідь на 2 від ЯКриворожанка

        Все, що нас не вбиває - робить сильнішими.100%

          53.10.13, 10:40

          Заборони тут проблему не вирішать. Допоки наш читач буде всеїдним, буде купувати російськомовну літературу, тим самим створюючи на неї попит, вона буде займати місця і на полицях в Українських книгарнях, і на газетних розкладках. До речі, слово разкладка, як на мене, є русизмом.
          Я не купую російськомовні книги. Знаю людей, котрі чинять так само.
          Чим більше нас буде, тим більшою буде нана підтримка і українського книговидання, і періодики (газет та журналів).
          Хоча російськомовна періодика (науково-популярна) варта уваги.

            анонім

            63.10.13, 11:02

            Мене це також завжди дивувало, тому зараз принципово не купую газети та журнали російською, тільки українською.

              Гість: Лукаш

              73.10.13, 15:47

              "І взагалі, ця вся війна, часом, не змова Януковича і Путіна" - у цьому щось є.

                83.10.13, 16:08Відповідь на 5 від Brand Manager

                Заборони тут проблему не вирішать. Допоки наш читач буде всеїдним, буде купувати російськомовну літературу, тим самим створюючи на неї попит, вона буде займати місця і на полицях в Українських книгарнях, і на газетних розкладках. До речі, слово разкладка, як на мене, є русизмом.
                Я не купую російськомовні книги. Знаю людей, котрі чинять так само.
                Чим більше нас буде, тим більшою буде нана підтримка і українського книговидання, і періодики (газет та журналів).
                Хоча російськомовна періодика (науково-популярна) варта уваги.
                Коли я бачу ідіотів, що купують газету 2000 - хочеться одного: посадити весь кацапський навоз в теплушки, в котрих навезли в Україну їх предків, бо горбатого лиш могила виправить.А ці "горбаті" совки штампують собі подібних україноненависників і виживають нас...

                  93.10.13, 16:09Відповідь на 7 від Гість: Лукаш

                  "І взагалі, ця вся війна, часом, не змова Януковича і Путіна" - у цьому щось є.Це було і до янука, і до пукіна. ЗАВЖДИ!

                    103.10.13, 16:12Відповідь на 1 від КРИВОРІЖЖЯ

                    На війні як на війні, а тому треба йти у наступ по усім напрямкам, аж повної капітуляції дряхлої. Російської імперії.Та для цього треба змінити сам підхід можновладців до свого бізнесу, звернути більшу увагу на український ринок, бо Україна реально претендує на статус супердержави третього тисячоліття, і це станеться з ними, або без них.Україна претендує на цей статус давно, ще з часів Київської Русі, а ось сили для цього не має, бо ВІКАМИ покірно терпить своїх сусідів-поневолювачів, прощає катівні, Голодомори і репресії. Може щось в психології "хохла" треба міняти? ( З талантами у нас НІКОЛИ не було проблем).

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна