хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Операція "Улуси".

  • 27.12.12, 23:28
28 грудня 1943 року – у Радянському Союзі почалась депортація калмицького народу. Під час каральної операції з депортації під кодовою назвою "Улус" у 46 залізничних ешелонах до Сибіру було відправлено 26 539 сімей (понад 99 тисяч людей). Калмицьку АРСР було ліквідовано. 

Згідно з переписом 1939 року, загальна чисельність калмиків в СРСР становила 134 402 людини, крім Калмицької АРСР чимало калмиків проживало в Сталінградській області і в Ставропольському краї. Були вони, в основному, кочівниками і тваринниками. 

У серпні 1942 р. німецькі війська окупували 8 з 13 улусів (районів) Калмикії включаючи її столицю - Елісту, п'ять улусів були захоплені повністю, три - частково. Близько 25% населення пішло разом з худобою за Волгу і в неокупованій улуси. Радянські війська звільнили Калмикію на початку 1943 року. 

У Калмикії, як і в ряді інших регіонів СРСР, сформувалося антирадянське повстанський рух. За даними НКВС, воно налічувало 12 угруповань загальною чисельністю понад 500 чоловік. Крім того, німцями був створений калмицький кавалерійський корпус чисельністю 1300-1500 вершників. 

Рішення про депортацію калмиків як було прискорене звинуваченнями в здачі в полон 110-й Калмицької кавалерійської дивізії. 

27 грудня 1943 Президія Верховної Ради СРСР прийняла Указ «Про ліквідацію Калмицької АРСР і утворення Астраханської області у складі РРФСР». Відповідно до Постанови Ради Народних Комісарів СРСР від 28 грудня 1943 р. «Про виселення калмиків, що проживають в Калмицької АРСР», депортації підлягали близько 95000 калмиків. 

Депортація 

Операція з депортації калмиків проводилася 28-29 грудня 1943 року під кодовою назвою «Улуси». У ній брали участь 2975 офіцерів НКВС, а також 3-й механізований полк НКВС, раніше виселяють карачаївців. Керував операцією начальник УНКВД по Івановській області генерал-майор Маркєєв. 

У всі будинки, де проживали калмики увійшли групи військових з військ НКВС СРСР і оголосили, що за Указом ВР СРСР всі калмики виселяються в Сибір, як змінили батьківщині. На збори сім'ям давали не більше години. Багато сімей, які не знали російської мови, йшли зі своїх будинків, не захопивши теплого одягу і продуктів. На збірні пункти підганялися "студебекери", в яких спецпереселенців доставляли до залізничних станцій, до потягів, що складається з двуосного вагонів - "теплушок". У кожен вагон поміщали по 40-50 чоловік. Усього було сформовано 47 ешелонів. 

Першим заходом було депортовано 91 919 чоловік. За січень 1944 року до них приєдналося ще 1014 людей. Між районами вселення вони були розподілені наступним чином: Омская область - 24325 людини, Красноярський край - 21 164, Алтайський край - 20 858, Новосибірська область - 18333 чоловік. Більше половини калмицького контингенту в Омській області було розселено в її північних округах - Ямало-Ненецькому, Ханти-Мансійському і Тобольське. Оскільки виселення відбувалося в самий розпал зими, смертність при перевезенні була надзвичайно високою. У місцях вселення нерідко спалахували епідемії (висипного тифу). 

У 1944 році депортації калмиків продовжилися за рахунок виселення тих, хто проживав поза Калмицької АРСР. 25 березня 2536 чоловік з Ростовської області відправили в Омську область, 2-4 червня 1178 осіб з Сталінградської області відправили у Свердловську обл. 

Пізніше до них приєдналися демобілізовані з армії калмики - більше 15 000 чоловік.Всі солдати і офіцери калмицької національності були направлені в Астрахань і передані НКВС, який вивіз офіцерів в Ташкент і Новосибірськ, а рядових направив на будівництво Широківської ідроелектростанціі в Пермській області. 

Слід зазначити, що жінки-некалмичкі, колишні заміжня за калмиками, також бралися на облік і піддавалися всім покладеним репресіям. У той же час калмичек, що вийшли заміж не за калмиків на облік не брали. 

Праця депортованих калмиків використовувався в сільському господарстві, на лісоповалі, але найчастіше - в промисловому рибальстві; їх багатовіковий досвід в області тваринництва, особливо відгінного, виявився незатребуваним. 

З моменту депортації і До квітня 1946 р. значиться 14 343 померлих калмицьких поселенців. При цьому народжуваність серед калмиків була вкрай низькою.

У листопаді 1948 р. був виданий Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про кримінальну відповідальність за втечі з місць обов'язкового і постійного поселення осіб, виселених у віддалені райони Радянського Союзу в період Вітчизняної Війни», суть якого полягала в тому, що репресовані народи вислані навічно, без права повернення на етнічну батьківщину. Цим же указом режим спецпоселення посилювався ще більше. Документ передбачав за самовільний виїзд з місць поселення 20 років каторжних робіт. 

Основна частина калмицьких улусів і Еліста увійшли у новостворену Астраханську область. Західний і Яшалтінскій (перейменований в Степновского) улуси відійшли до Ростовської області, а Малодербетовскій і Сарпінской - до Сталінградської.Ставропольському краю були передані Пріютненскій улус, а пізніше - Троїцький. Ще 211 га пасовищних угідь перейшли в користування дагестанських колгоспів.Калмицькі назви більшості сільрад замінялися російськими, Еліста була перейменована в Степовій. 

Пізніше райони з калмицьким населенням ліквідовувалися і в інших місцях. 9 березня Коломацький район Ростовської області був скасований і територіально розділений між Мартиновський, Романовським, Зімовніковскім і Пролетарським районами. 

Реабілітація 

17 березня 1956 з калмиків були зняті обмеження по спецпоселеннях, але без права повернення на батьківщину. 

9 січня 1957 була утворена Калмицька АТ у складі Ставропольського краю. Їй була повернена колишня територія республіки (крім Наріманского і Лиманського районів, що залишилися у складі Астраханської області), відновлено більшість старих назв населених пунктів. 

25 січня 1957 заступник міністра внутрішніх справ Толстіков підписав наказ «Про дозвіл проживання та прописки калмикам, балкарцам, карачаевцам, чеченців, інгушів та членам їх сімей, виселених в період Великої Вітчизняної війни». 

29 липня 1958 Калмицька АТ Ставропольського краю була перетворена в Калмицька АРСР.

Неповернення двох районів, калмицьке населення яких становило від 2 до 11%, не привело до яких-небудь масових виступів.

14 листопада 1989 Декларацією Верховної Ради СРСР були реабілітовані всі репресовані народи, визнані незаконними і злочинними репресивні акти проти них на державному рівні у вигляді політики наклепу, геноциду, насильницького переселення, скасування національно-державних утворень, встановлення режиму терору і насильства в місцях спецпоселень. 

У 1991 р. був прийнятий закон РРФСР " Про реабілітацію репресованих народів ", який визначає реабілітацію народів, що піддалися масовим репресіям в СРСР, як визнання і здійснення їх права на відновлення територіальної цілісності, що існувала до насильницького перекроювання кордонів.

У сучасної Калмикії 28 грудня відзначається як День пам'яті жертв депортації калмицького народу.

Джерела: П.Полян "Не по своїй волі ... Історія й географія примусових міграцій у СРСР". - О.Г. - Меморіал, Москва 2001; Н.Бугай "Депортація народів", збірник "Війна і суспільство, 1941-1945 книга друга". - М.: Наука, 2004.

                                                                         

http://www.youtube.com/watch?v=705uAQ-SUOU

16

Коментарі

127.12.12, 23:31

Так и хочется пафосно сказать,-Спасибо партии и правительству за наше счастливое детство!

    227.12.12, 23:36Відповідь на 1 від Sатана

    Так и хочется пафосно сказать,-Спасибо партии и правительству за наше счастливое детство!Якби ж тому прийшов край. Виродки цих нелюдів мріють продовжити їх справу, полюбуйся - Тоша Брєдіхін, як і "наш" Юра Болдирєв, ніяк не заспокояться: http://blog.i.ua/user/2675316/1139883/

      327.12.12, 23:43

      І що їм зробив поганого "друг степей калмык"?

        427.12.12, 23:44Відповідь на 2 від Alter ego*

        адже недарма ж у нього прізвище таке , нехай мелить

          528.12.12, 00:02Відповідь на 3 від ab absurdo

          І що їм зробив поганого "друг степей калмык"?Зачистка території для "личных целей", а заодно й інакомислячих. З казахами те ж саме зробили. Тепер на місці Байконир "Байконур".

            Гість: lyo Dnepr

            628.12.12, 00:06Відповідь на 5 від Alter ego*

              728.12.12, 00:28

              якщо цікаво, почитайте чиї землі де зараз славне місто Сочі і де народ який там жив. ось це апогей російського імперіалізму. не гірше за іспанців-конкістадорів. знищили цілу націю. якщо не знайдете, я допоможу.

                828.12.12, 01:11Відповідь на 7 від Пробіотик

                якщо цікаво, почитайте чиї землі де зараз славне місто Сочі і де народ який там жив. ось це апогей російського імперіалізму. не гірше за іспанців-конкістадорів. знищили цілу націю. якщо не знайдете, я допоможу.Знаю, що депортували і українців, і армян, і чеченів, казахів, киргизів...добрі бляття мацкалі.
                Підкинь, будь ласка, лінк, бо вже сил ніяких немає шукати. Шию аж зводить. Завтра прочитаю. А ця замітка до дати однієї із цих жахливих цинічних подій.

                  928.12.12, 01:40Відповідь на 7 від Пробіотик

                  якщо цікаво, почитайте чиї землі де зараз славне місто Сочі і де народ який там жив. ось це апогей російського імперіалізму. не гірше за іспанців-конкістадорів. знищили цілу націю. якщо не знайдете, я допоможу.Садист-інтріган, лінк давайте!!!

                    1028.12.12, 02:21Відповідь на 9 від Східняк

                    якщо цікаво, почитайте чиї землі де зараз славне місто Сочі і де народ який там жив. ось це апогей російського імперіалізму. не гірше за іспанців-конкістадорів. знищили цілу націю. якщо не знайдете, я допоможу.Садист-інтріган, лінк давайте!!!Немногочисленный народ адыгов. По разным подсчётам, в начале XIX века их численность не привышала одного миллиона человек. А по иным данным, популяция адыгов составляла менее семи сот тысяч человек.
                    Потерей адыгами родных земель, можно считать так называемое махаджирство которое представляло собой насильственное переселения адыгов в Турцию. Это событие, являлось следствием поражения в Кавказской войне.
                    В то время, в общей сложности, родину покинуло около 500-700 тысяч человек.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна