хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 43-55 років

Найпотужніший спалах на Сонці

Випадковість уберегла Землю від найпотужнішого спалаху на Сонці

23 липня 2024 року, стався найпотужніший у поточному циклі активності нашої зірки спалах на Сонці. Він був класу X14 і майже вдвічі перевершив за силою травневий спалах класу X8.7, після якого полярні сяйва спостерігали далеко на півдні нашої країни і в багатьох інших регіонах. На щастя, найпотужніший за багато років спалах стався на зворотному боці Сонця, що вберегло нас від наслідків.

Спалах 23 липня супроводжувався вражаючим корональним викидом маси з Сонця. Це хмара плазми — заряджених частинок, які здатні викликати збої в роботі радіозв’язку на Землі та в роботі супутників аж до їхнього повного пошкодження і навіть сходження з орбіти через розширення атмосфери Землі під впливом сонячного вітру. Оскільки спалах стався на зворотному боці Сонця, «постріл» КВМ пішов у порожній простір.

«Відповідно до класифікації GOES — це був найбільший спалах на сьогодні, — розповів Семюел Крукер (Samuel Krucker), провідний співробітник спектрометра і телескопа для отримання рентгенівських знімків (STIX) на SolO. — Інші великі спалахи, які ми виявили, сталися 20 травня 2024 року (X12) і 17 липня 2023 року (X10). Усі вони сталися зі зворотного боку Сонця».


Якби гігантська пляма, що породила спалах, на Сонці дивилася в бік Землі, а це лише питання синхронізації за часом обертання зірки, то нас вразила б геомагнітна буря потужніша за травневу. Полярні сяйва було видно далеко на півдні. З іншого боку, могла постраждати енергетична та інша інфраструктура планети, у чому індустріальної цивілізації мало хорошого.

Під впливом сонячного обурення магнітне поле Землі починає рухатися, що викликає наведення постійних струмів у протяжних металевих конструкціях — рейках, трубопроводах, лініях електропередач. Це створює критичне навантаження на електронне та електричне обладнання з ризиком аварій.

2

Коментарі

129.07.24, 10:20

    230.07.24, 00:54

    Обійшлося.

      330.07.24, 23:08Відповідь на 2 від Nech sa paci

      Обійшлося.Ні.... можливо побачимо невдовзі полярне сяйво...
      https://life.pravda.com.ua/society/koli-na-zemlyu-chekayut-novi-magnitni-buri-doslidniki-poperedzhayut-pro-jihnye-nablizhennya-3 02926/

        430.07.24, 23:11Відповідь на 2 від Nech sa paci

        Насуваються геомагнітні шторми: українці, ймовірно, зможуть побачити полярне сяйво Сильна активність Сонця призведе до потужних геомагнітних штормів з 30 липня по 1 серпня. За досягнення прогнозованих викидів корональної маси на середніх широтах Землі можуть виникнути полярні сяйва.

          51.08.24, 14:21Відповідь на 4 від M@Sln

          Якби Сонце було до нас іншим боком, то полярні сяйва змогли би побачити на екваторі. І був би ризик виходу з ладу електроніки й електромереж узагалі.

            63.08.24, 20:50Відповідь на 5 від Nech sa paci