хочу сюди!
 

Таня

44 роки, терези, познайомиться з хлопцем у віці 44-48 років

Окремі правові аспекти загибелі майна установи

  • 18.04.22, 21:18

  Одним з безпосередніх учасників трудових відносин є наймані працівники. Чи дозволено працедавцю відкликати вищевказаних осіб з щорічної відпустки для відвернення загибелі майна установи?

    Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, з’ясовуючи, чи можна працедавцю відкликати найманого працівника з щорічної відпустки для відвернення загибелі майна установи, слід дослідити  такі правові джерела:

1.         1. Конституцію України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України);

2.          2. Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII зі змінами та доповненнями (далі – КЗпП України);

3.        3. Закон України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Закон України «Про відпустки»).

    Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил, водночас гарантує всім особам цілу низку різних за своєю суттю можливостей, яким в свою чергу притаманний майновий чи особистий немайновий характер. Скажімо згідно з правовою нормою, яка закріплена вітчизняним законодавцем в ч. 1 ст. 45 Конституції України, кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    Подібне за своїм змістом положення передбачають інші нормативні акти, що посідають одні з головних місць в непростій структурі приватного права. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 2 ст. 2 КЗпП України, всім працівникам гарантовано право на відпочинок, як це встановлено законами про обмеження робочого дня та робочого тижня, а також про щорічні оплачувані відпустки.

    Окремі нормативні акти передбачають істотні обмеження такої можливості. Скажімо згідно з правовою нормою, яка закріплена вітчизняним законодавцем в ч. 8 ст. 79 КЗпП України та в ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки», відкликання з щорічної відпустки допускається тільки у виняткових випадках, за згодою найманого працівника виключно для:

-                  -  відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків,

-        - відвернення нещасних випадків, простою, загибелі чи псування майна підприємства, установи, організації;

-                  - в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

    Звідси випливає чимало важливих аспектів, що мають практичне значення. Зокрема з метою відвернення загибелі майна установи працедавець може відкликати найманого працівника з щорічної відпустки.

0

Коментарі