Мозок дає команду різним ділянкам виконувати різні задачі
Нове дослідження показує, чому людям так важко робити більше ніж дві справи одночасно.
Французькі наукрвці кажуть, що коли ми намагаємося робити дві справи заразом, кожна половина мозку фокусується на одній справі. Цей розподіл праці може пояснити, чому нам так важко робити кілька справ одночасно, каже доповідь, опублікована в журналі Сайєнс.
Один з авторів дослідження доктор Етьєн Кошлін сказала Бі-Бі-Сі: "Людина може готувати їсти і водночас говорити по телефону, але не може насправді в той самий час виконувати ще й третю задачу, наприклад, читати газету. Якщо ви робите три чи більше справ, то одна з них губиться".Французька команда використала техніку сканування для моніторингу розумової діяльності 32 волонтерів, яких попросили виконати тест із підбирання літер. Коли добровольці виконували одну задачу за раз, у лобових частках висвітлювалася одна сторона певної зони.
Але коли вони виконували дві задачі водночас, лобові частки розподіляли завдання між собою. Дослідники кажуть, що це може пояснити, чому люди інколи приймають ірраціональні рішення, коли перед ними стоїть більше двох завдань.
Не дзвоніть за кермом по мобілці!провести необычный эксперимент с любимой едой школьников — чипсами и сухариками. В качестве подопытных выбрали 12 грызунов. Их разделили на четыре группы: одних кормили чипсами, вторых — сухариками, третьим в еду насыпали усилитель вкуса глутамат натрия (Е621), который производители добавляют в колбасы и в фастфуд, а четвертых кормили зернами, овощами и фруктами.
«Когда детям говоришь, что чипсы вредны для здоровья, они все равно их едят, — утверждает учитель химии и основ здоровья Татьяна Дейнега. — Я решила, что ребята должны увидеть воочию, что будет происходить со здоровьем грызунов после употребления сухариков и чипсов».
По словам Татьяны Дейнеги, крысы, которых кормили сухариками, на двадцатый день стали одна за другой умирать. Перед смертью они ослепли и облысели. Позже экспертиза показала — животные умерли от цирроза печени, серьезного нарушения пищеварения и сетчатки глаза.
«Печень этих животных стала желтоватой. Это значит, что ее клетки стали наполняться жировыми капельками и погибать», — объяснил кандидат ветеринарных наук Валентин Ефимов. Не лучшее состояние было и у тех крыс, которые ели сухарики. Грызуны из третьей группы, уплетающие еду, сдобренную глутаматом натрия, стали агрессивными и зависимыми. И лишь те, кто питался зерном и овощами, чувствовали себя прекрасно.
После эксперимента школьники сообщили, что чипсы и сухарики больше никогда не будут есть. «Мне очень жалко крыс, но продукты, которыми мы их кормили, употребляют и люди, а людей мне жалко еще больше», — рассказала школьница Мария Каширина. Текст: Ольга Бондарчук"
http://gorod.dp.ua/news/news.php?id=59754