Топ самых популярных имён новорождённых за 2019 год в Киеве




Топ самых редких имён:




В 2019 году в Киеве выдано 32 634 свидетельств о рождении, в Киевской области — 14 361 документ.

Экзотические имена девочек, появившихся на свет в 2019 году в Украине:

·         Арья; Альма; Веста; Венера; Веселина; Забава; Грета; Квитка; Кая; Ляля; Леля; Кармен; Ясноведа; Шарлотта; Фаина; Тереза; Касандра; Вия; Златояра; Ирис; Роксолана; Мария-Афродита; Арьяна.

Редкиее имена мальчиков, которые давали украинцы:

·         Аристарх; Бажен; Аскольд; Марсель; Златозар; Зевс; Соломон; Рувин; Сварг; Фараон; Михей; Тадей; Ердоган; Диодор; Габриель; Азарий.

В Украине планируют ввести ограничения на экзотические имена для новорожденных

В Верховной Раде представитель депутатской группы «Партия «Видродження» Владимир Мысык зарегистрировал законопроект, которым предлагается ограничить для родителей право выбора имени для ребенка.

Документ предлагает внести изменения в Гражданский и Семейный кодексы относительно возможных имен.

В частности, речь идет о запрете давать детям имена, состоящие из названий неодушевленных предметов, вымышленных персонажей, географических названий, титулов, болезней, аббревиатур, содержащие одновременно буквы, символы и/или цифры, нецензурную лексику или оскорбляющие общественную мораль.

Такие же ограничения предлагается распространить и на порядок смены имени.

Необходимость таких ограничений автор обосновывает, ссылаясь на Конвенцию о правах ребенка, которая устанавливает, что страны-подписанты принимают меры, в частности, чтобы обезопасить детей от всех форм физического или психологического насилия, оскорбления или злоупотребления.

Кроме того, автор приводит примеры регулирования этого вопроса в других странах: запрет использовать нецензурную лексику в качестве имени в Румынии; перечень запрещенных имен в Новой Зеландии и Малайзии; свод специальных правил о выборе имени ребенка в Германии.

Законопроектом также предлагается определить, что решение органов регистрации актов гражданского состояния об отказе в присвоении ребенку имени на основании несоответствия таким требованиям может быть обжаловано родителями. В то же время желание родителей присвоить ребенку какое-то «экзотическое» имя не должно нарушать законные права ребенка. 

В пояснительной записке к законопроекту со ссылкой на данные Минюста говорится, что за предыдущие годы в Украине были зарегистрированы такие имена, как Черешня, Золушка, Атлантида, Таймер, Сервер, Космос, Кукла, Мерседес, Алейна, Книгиня, Израиль, Милорд, Сероп, Султан, Панна, Китти, Янукович и другие.

Примечание: имя Мерседес очень распространено в Испании, Франции и в странах Латинской Америки, а Израиль (Израэль) -  у иудеев, Султан – у мусульман.



Зачем Украине честный министр, если он дебил?

Зачем Украине честный министр, если он дебил?

 

Mark Savchuk



У нас многие люди считают, что если человек не коррупционер – он годен для госслужбы.

Сегодня я вам докажу, что этого недостаточно. Еще нужно иметь мозги.

Смотрите:


Фото 1: Министр цифровой трансформации Михаил Федоров, в интервью Левому Берегу говорит “кибербезопасность переоценена”.

Эта фраза вообще топчик:

“Когда мы пришли в Офис президента, it-команда показала дашборды с тысячью атак в день, перегрузкой сайтов и тд. Через две недели мы их уволили, и ничего не происходило на протяжении нескольких месяцев, пока мы собирали новую команду”.



 

Фото 2: Проходит примерно МЕСЯЦ, и в сеть сливают персональные данные украинцев с госпортала вакансий госслужбы.

Еще раз для тех, кто в танке, – в период войны с РФ, когда на нашу страну сыпятся кибератаки, МИНИСТР ЦИФРОВОЙ ТРАНСФОРМАЦИИ говорит о том, что “роль кибербезопасности преувеличена”.

Зачем Украине честный министр, если он дебил?

Этот человек был выбран лично Зеленским, так как Федоров отвечал за онлайн-маркетинг Зе-команды на выборах.

Забавный факт – Федорова спрашивали уже после того, как стало известно, что данные людей были слиты в сеть, “не пересмотрел ли он свою точку зрения по вопросу кибербезопасности”. Он вспылил и сказал, что считает, что он все равно прав.  

На месте Кремля, я бы аплодировал стоя. А, стоп… рыги же это и делали во время инаугурационной речи Зеленского. Хм…



Феєрія лицемірства

Феєрія лицемірства



 

Mark Savchuk

Это просто какой-то верх цинизма.

Сбивают самолет – ты молчишь. ТУПО МОЛЧИШЬ.

Даешь вказивку посольству написать, что самолет упал из-за технической неисправности. Потом удаляешь пост.

Иран говорит, что любой, кто говорит о том, что самолет был сбит ракетой, – провокатор. Ты поддакиваешь врагу.

Украина – ПОСЛЕДНЯЯ страна, которая признает, что Иран сбил ракетой самолет (после самого Ирана).

Потом ты врешь и говоришь, что “мы раньше всех это знали”.

Зато когда возвращают тела погибших домой, ты снимаешь клип, как на съемках фильма, чтобы на камеру показать, как тебе жаль этих людей.

И вам было стыдно за Порошенко? Серьезно? А за это, блть, не стыдно?

Боже, какой pizdec…




Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Дивлюся трансляцію зустрічі тіл українців, які загинули у катастрофі Боїнга МАУ в Ірані. Бачу гарно зрежисоване шоу. Помпезне! З розмахом! В стилі російського телебачення ім. К. Ернста. До болі знайомі прийоми. До огиди посилений пафос.

Відчуття ніби на похоронах директора заводу, де кожен з «дорогих соратників» розливається у ніжній любові до небіжчика, хоча всі присутні знають, коли і яких свиней підкладав померлому кожен з них. А говорили поза очі…

Феєрія лицемірства. Звіти по загиблих на фронті давно стали просто рядками в стрічці новин. Похорон комбрига Коростельова – другого комбрига, загиблого на фронті за всю війну (перший загинув в Іловайському бойовищі), пройшов скромно і непомітно. А тут…

Я слова б не сказав, якби розумів, що керівництво держави і кабмін (який прибіг на зустріч тіл у повному складі) справді щиро переймаються через трагедію. На жаль, я розумію протилежне. Все оце траурне шоу – намагання виправдатися за повну неспроможність і некомпетентність, проявлені в перші дні після трагедії. Чинне керівництво країни – не політики. Вони шоумени. Там, де треба швидко і ефективно реагувати на подію, вони впали в прострацію. Натомість шоу робити вони вміють. Коли треба їм.

Факт загибелі на фронті українського комбрига ЗЕкоманді псував враження від тези «розведення сил» і «просто перестати стріляти». Тому там все пройшло скромно – поховали, стрельнули, випили. Чого вам ще?!.. А тут справа інша. Тут треба виправдовувати політичний провал ЗЕкоманди. Тому на шоу грошей не пожаліли. Бачте, мовляв, які ми хороші – співчуваємо. Прямо як Пуйло в Беслані – аналогія проситься сама.

Знаєте, як все це називається? Спекуляція. Спекуляція на почуттях людей. На людській болі. Ті, хто роблять таке, мають цілком певну назву – спекулянти. Так-так, бариги. І мародери. Справжні, а не те, що ви там…

Що мусив робити Зеленський в цій ситуації? А думаю, мусив би вийти до родичів загиблих і сказати щось типу: «Вибачите нас за те, що ми так обхезалися. За те, що в ту хвилину, коли Іран уже визнав провину, МВС і прокуратура України все ще шукали, як зробити винними в катастрофі от як раз ваших рідних. Ми…» Що? Дати їм ще 100 днів? Сказав би я…

Дивлюся я на все це і думку гадаю. У нас тепер завжди буде так? Тепер що б не сталося, ми завжди будемо бачити спершу розгубленість і порпання штибу «аби когось не скривдити», а потім – помпезні шоу? Телекартинку замість реальності? Я хочу запитати у прибічників ЗЕ – не упоротих, а тих, які вміють думати і аналізувати (сам знаю таких), я хочу запитати, невже ви не бачите цього параду лицемірства? Невже вам не огидно від ТАКОГО піару на крові? Невже вас не нудить від совка і ернстовщини, якими смердить це траурне шоу? Невже не розумієте наслідків?

Думай.Те.

Серед моїх родичів авіаторів не бракує, я дуже гарно знаю, що відчувають сім’ї «на землі», відправляючи рідних у політ. Я уявляю той жах і біль, які зараз відчувають родичі членів екіпажу і пасажирів. Авіатори, які загинули на посту, стають часткою неба над нами і бачать нас. Пам’ятайте це.

Загиблим – вічна пам’ять. Вони житимуть допоки ми пам’ятатимемо їх.

А тим, хто на трагедії людей влаштовує собі піар після лютого провалу, – вічна ганьба.

Олексій Петров

Уявляється, шкода, що наші ВОЯКИ не гинуть десь біля Ірану. Так би їхні тіла теж зустрічали з пафосом, кортежами, і президент Голобородько робив би сумний вигляд.

Уви… Вони гинуть десь під Золотим чи Широкиним, а тому тут не хайпанеш. Тому і зустрічають їх на колінах тільки рідні та ті, кому болить за Україну!

Володя… Яке ж ти г….о мале.

Згадай, як ти співчував загибелі комбрига сто два вісім. Ледве видавив декілька слів…




Мы живем в 5 сезоне «Слуги народа»



Мы живем в 5 сезоне «Слуги народа»

 

Светлана Самборска

Гостайну №1 выдал Гончарук, а Гостайну №2 выдам я прямо сейчас.

Угадывать развитие событий в украинской политике сейчас легко, как никогда. Это потому, что мы живем в 5 сезоне Слуги народа. И когда для зеленой власти есть варианты: 1. эффективный, 2. безопасный и 3. зрелищный, – выбран будет вариант 3.

Мы живем в сериале. Мы живем в 5 сезоне Слуги народа. Какие у квартальной власти были варианты развития сценария? Увольнение Гончарука? Это банально. Это сюжет “Пустоголовый мажор разобиделся на правду от технократа-консультанта с западным образованием и выгнал его”. Этим никого не удивишь.

Зеленский делает то, что он умеет: ставит сценки и играет в них. Квартальная власть мыслит рамками сценария сериала. А в сериале сюжет “Технократ-консультаньт с западным образованием, публично пресмыкаясь, ползет целовать туфлю пустоголового мажора” – это ход. Это интересно. Наше поколение это точно видит впервые. Блевотно, зато зрелищно: подобного ведь не было даже у Януковича. То ли Янукович всё же свои инстинкты в условных рамках держал, то ли, что вероятнее, до сих пор технократы обладали каким-никаким, но самоуважением.

Мы живем в сериале, друзья. В буквальном смысле. Это то, о чем совочки мечтали десятилетиями, начиная с Рабыни Изауры. “Эх, хоть денечек бы так пожить! Хоть глазком бы взглянуть!” Что ж, мечты сбываются. Мы живем в 5 сезоне Слуги народа с претензией на уровень Карточного домика. Пустой претензией. Впрочем, это как раз элемент сценария: по Сеньке73% и шапка.

Сенька проголосовал за “Хлеба и зрелищ”. Он думал, что у него не было хлеба, он считал, что Квартал 95 раз в неделю – этого мало. Что ж. Заблуждение насчет “было мало хлеба” реальность исправит. Зато Кварталом 95-нон-стоп Сенька наконец-то нажрется досыта.



 

Лист міністру Арсену

Лист міністру Арсену

Інна Білецька (журналістка, продюсерка)


Про каміння, зовні схоже на бурштин, та чоловіків, зовні схожих на працівників міліції.

 

Міністр Арсен, пише вам 33-річна жителька Рівного.
Може вам не казали, то хочу повідомити, шо на території області добувають камінь, зовні схожий на бурштин (саме так це називають працівники УМВС). Ваші підлеглі, зовні схожі на працівників міліції, знають в обличчя усіх людей, зовні схожих на старателів.

Ваші підлеглі проводять обшуки у зовні схожих на старателів людей, і вилучають в їхніх помешканнях, зовні схожих на замки, велику кількість каміння, зовні схожого на бурштин і велику кількість грошових знаків, зовні схожих на долари США.

Потім зовні схожі на міліціонерів, люди повертають каміння, зовні схоже на бурштин зовні схожим на старателів, людям за, зовні схожу на долари США, винагороду.

Часом вашим підлеглим доводиться вилучати з кримінальних проваджень, зовні схожих на паперові папки, документи, зовні схожі на протоколи обшуків, або виносити з приміщення, зовні схожого на управління міліції, мішки, зовні схожі на мішки з камінням.

Зовні це все схоже на корупцію.

Чи не були би ви ласкаві бути зовні схожим на міністра не лише в Фейсбуці і в трудовій книжці? Бо нам тут усім, зовні схожим на громадян, людям гидко і некомфортно слухати про вашу, зовні схожу на показуху, боротьбу з корупцією.

Розумію, що у нас в країні АТО, зовні схоже на війну, і це би мало надовго зайняти нам серця, голови і руки, але ми втомились миритись з вашим, зовні схожим на роботу, перебуванням на посаді. Смаколики, у вигляді зовні схожих на чиновників, хабарників, нас вже мало заспокоюють.

Хтілося б написати – з повагою, але то буде зовні схожим на лицемірство.

Інка.

 




 


 


 

 

 

Як Зеленський з контрабандою боровся

Як Зеленський з контрабандою боровся

 

Mason Lemberg

Як ми вже знаємо, вельмишановний Володимир Олександрович Зеленський пообіцяв побороти контрабанду до кінця 2019 року. Якщо не знаєте, то подивіться відео – там є його цитата.

Що б мало відбутися, якщо б Зеленський поборов контрабанду? Звісно, мало б відбутися збільшення надходжень в бюджет від митниці, мало б відбутися закриття магазинів, в яких торгують контрабасом.

Оскільки другого, принаймні у Львові, точно не відбулося, то я вирішив поцікавитися, що з першим – як в нас справи з надходженнями в бюджет від митниці.

І виявилося, що справи в нас погано:

– доходи від митниці в 2019 році зменшилися на 19 мільярдів у порівнянні з 2018 роком (339 мільярдів в 2018 і 320 мільярдів в 2019);
– план по доходах митниці в 2019 році виконаний всього на 90,7%;
– план по доходах митниці в 2019 році не виконаний в жодному з місяців, крім листопада і грудня. Але це виконання відбулося не за рахунок того, що митниця в ті місяці добре працювала, а за рахунок того, що зменшили план. Наприклад, в листопаді 2018 року було отримано 33,6 мільярдів гривень митних доходів, а план на листопад 2019 було встановлено на рівні 26,2, факт вийшов аж 26,5. В грудні 2018 року було отримано 29,7 мільярдів гривень митних доходів, а план на грудень 2019 встановлено значно менший ніж торік – 27,2 мільярда, а отримали 30,3, тобто, трохи більше ніж в минулому році;
– в усіх місяцях, крім періоду з лютого по травень 2019 року і грудня 2019 року, надходження митних платежів в бюджет є меншими ніж в 2018 році;
– при цьому імпорт товарів збільшився на 7%, експорт товарів збільшився на 7%;
– при цьому об’єми контрабанди оцінюються приблизно в 10 мільярдів доларів;
– при цьому ефект в гривнях і виконання плану є мінусовими.

АЛЕ Ж ДОЛАР ВПАВ, скажете ви.
Тому я заради справедливості порахував всі суми щомісячних надходжень в доларах по середньомісячному курсу НБУ на основі даних з офіційного сайту НБУ.

… і вийшло, що сума митних надходжень в бюджет в 2018 і 2019 роках до непристойності ідентична і становить 12,44 мільярда доларів.

При цьому за період з січня по травень 2019 року (до якого Зеленський відношення не має) митниця давала приріст надходження в розмірі 75 мільйонів доларів. Отже, з приходом Зеленського навіть в доларах доходи бюджету від митниці зменшилися на 75 мільйонів доларів.

Знову ж наголошу… Об’єми контрабанди оцінюються 10 мільярдами доларів, зовнішньоторговий оборот зріс на 7%. А в митних платежах маємо мінус не те що в гривнях, а й в доларах.

Пруфи:
Дані про митні надходження.
Середньомісячні курси НБУ.

У відео нижче є таблиця, графіки та інше.
Вирішив зробити у відео, бо так наочніше, так нічого не буде плутатися, нічого не треба шукати. В цьому є один мінус – для того, щоб порозглядати графіки детальніше треба тиснути паузу. Але ви справитеся.  😉

Зате у відео є декілька бонусів. Адже тепер, з висоти 2020 року, дуже цікаво послухати переможні реляції Алли Мазур про те, що контрабанда на митниці ставалася з дозволу вищого керівництва, про те, що нарешті люди будуть жити краще, і розповіді Зеленського, як їх бояться контрабандисти, як не можуть знайти шляхи вручення хабарів, і як він поборе контрабас до кінця 2019.

Відео тут: https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=JYgLly7ruZA&feature=emb_logo



Поплавать и позагорать....



В этом году на Крещение можно будет не только окунуться и поплавать, но и позагорать.


Всем участникам Крещенского купания просьба за буйки не заплывать!..


Современные дети читая сказку "12 месяцев" никак не могут понять: а в чем прикол с подснежниками в январе?

 

- Дорогая, а наши дети - это мои дети?
- А почему это ты спрашиваешь?
- Уж больно красивые и умные.

 

Гляжу я на жизнь и все больше чувствую: какими же счастливыми, благополучными и наивными мы скоро будем считать сегодняшние дни!

 

Кот съел четыре килограмма шашлыка, взвесили кота - ровно 4 килограмма. Загадка - куда делся кот?

 

Жена говорит мужу:
- Дорогой, к нам пришло много гостей, не хватает одного стула. Сходи к соседям, посиди пока у них...

 

Есть только два плеча, на которые ты можешь твёрдо положиться. И каждый раз ты убеждаешься, что эти плечи - твои собственные.

 

Если фотоальбомчик маленький и тоненький, а фотография одна и страшненькая - это паспорт!

 

Если бы у моего калькулятора была история, мне было бы стыдно больше, чем за историю браузера.

 

«Кто был ничем — тот станет всем» — когда стоишь в очереди и рядом открывается ещё одна касса.

 

Моя страна идет ко дну
Со мною заодно,
И мне обидно за страну
И боязно за дно.

 

О погоде: такого бессмысленного перелёта на юг птицы ещё не совершали.

 

Корабль не тонет, когда он на воде - он тонет, когда вода в нем. Не так важно, что происходит вокруг нас - важно то, что происходит внутри нас!

 

- Я - еврейский джинн, у тебя есть два желания.
- Как же так?! Всегда дают три!
- Ладно, исполнено. У тебя осталось два желания.

 

Помните, как вы говорили "Давай уже после праздников"? Так вот, настал час расплаты.

 

- Фу-у-у, как отвратительно! Убери это от меня! Что это вообще за гадость такая?
- Это работа...

 

Детские книги - чтобы у детей было меньше вопросов.
Взрослые книги - чтобы у взрослых было больше вопросов.

 

Кофе был настолько грубого помола, что утром послал всех нах!

 

Все мы для власти — среднестатистические граждане со среднеарифметическими доходами.

 


Добрая половина населения не поддерживает правительство. Злую половину населения не рискуют опросить.

 

Жалко, что гаремы у нас запрещены, а то моя Люся в одиночку уже не может меня на четвертый этаж затаскивать!..

 

я депрессивная зануда
ты жизнерадостный кретин
женись на мне ты слишком счастлив
один

 

Включил телевизор. Непонятно, как и куда писать комментарии, перемотки нет. Выключил.

 

Что кopoлеву Eлизавету II не пережить, понял уже не только её сын, но даже внук.

 

- Надо встретиться.
- Зачем?
- Есть вопросы.
- Я не хочу есть вопросы.

 

Сделав умное лицо, молчи, не выдавай себя словами!

 

- Ну что, разобрались?
- Ага!
- И что это было?
- Не, ну мы не настолько разобрались...

 

Объявление: "Меняю время, которое у меня есть, на деньги, которых у меня нет. Работу не предлагать".

 

 

Если вы хотите снять порнофильм, вам понадобятся люди без чувства стыда. Ищите таких в караоке.

 

 


Кінець епохи гідності

Карл Волох:
Вся ця влада - профанація від першого дня існування - навіть заяву на звільнення прем‘єр підлабузницьки, всупереч Конституції, подає президентові, а не в парламент.

Янелоха не зацікавили плівки Вовка, де Портнов призначає суддів на керівні посади, Богдан вирішує свої справи, судді блокують діяльність органів державної влади тощо.
Янелоха не стурбували записи Труби, де люди з його адміністрації керують правоохоронним органом, замовляють політичні розправи чи прикривають контрабандні схеми привілейованого олігарха.
Янелох стрепенувся лише після оприлюднення цілком, на перший погляд, невинних записів із кабінету Гончарука. Чому?
Бо там розголосили державну таємницю щодо вмісту його черепної коробки.




Дмитрий Паут:

Две звизды сегодняшнего дня. Гончарук :- Зеленскай, прости меня грешнага...




Дристайко:
- Я хрен его знает,что Зеленскай делал в Омане с официальным визитом

После указа Верховного говнокомандующего о призыве из школы сразу в Армию, в министерстве образования решили ввести в школе урок с изучением героический службы и тернистого пути великого воина Зеленскага



ЗеБєня:
Може хто скаже його справжнє прізвище?
В управлінні армією - дилетант
В економіці - дилетант
У фінансах - дилетант
В соціальній политиці - дилетант
В міжнародній политиці - дилетант
В юриспруденції - дилетант
В державоутворенні - дилетант
Проффесор з роялті та грі на роялі.
Хто?




Олена Монова:
Есть какой-то сатанинский глум в том, что уклонист-рецидивист подписывает президентский указ о призыве на срочную службу.
У мироздания очень своеобразное чувство юмора.

Oleg Helgiv:
А в принципе. Если Зеленский подписал указ о приыве в армию с восемнадцати лет. Было бы справедливо продлить призыв до пятидесяти, для всех уклонистов.
Я так и вижу три танкиста - Зеленский, Юзик, Кошевой и Ленка пулемётчица.

Нормальный Пассажир:
Уверен, скоро голосовавшие за Зё будут признаны невменяемыми и смогут откосить от армии...

Что такое "Личный бренд"?
Это когда под фразой "Идиот на самокате" никто не спрашивает, о ком речь.

Тепер, якщо податківці на базарі чи в ларьку виявляють продавця, у якого немає договору з ФОП як найманий працівник, то це означає, що він на волонтерському періоді роботи. А те, що йому сплатить хозяїн, це ніяка на зарплата, а премія за волонтерство.
Доказано Найємом.

Roman Donik:
На самом деле, все эти сливы и дальнейшие телодвижения говорят только об одном. Точнее подтверждают то, о чем говорило "воинствующее меньшинство". Зеленскому не на кого опереться. Абсолютно. Пустота. Вакуум. Есть несколько групп влияния, приведшие его к власти, но на этом их интерес к самому Зеленскому растворился во внутривидовой борьбе. Он им не нужен. Он для них ресурс, за который они воюют между собой. И если даже у него, там, где-то в глубине головы, не совсем пусто по каким то вопросам, им на это плевать. Потому что они сами формируют повестку для него. И даже те люди, которых назначает сам Зеленский, относятся к нему, как бы так помягче сказать: снисходительно, что ли.
К этому добавить полную импотенцию в защите информации. Ну и еще полную импотенцию...во всем.




Vitaliy Portnikov:
Україна - парламентсько-президентська республіка. Кандидатура прем'єра висувається і затверджується коаліцією. Саме перед Верховною Радою прем'єр-міністр складає свої повноваження. Саме депутати парламенту, а не президент і співробітники його офісу вирішують долю голови уряду і всього кабінету.

Якщо вам не подобається такий порядок речей - міняйте Конституцію, повертайтеся до моделі президентсько-парламентської республіки, до часів Кучми і Януковича. Але поки зміни не відбулися - поважайте, будь ласка, Конституцію України. Поважайте державу, якій ви служите. Не перетворюйте її на пострадянську авторитарну потвору, в якій чиновники ігнорують закони заради прихильності самозакоханого правителя. Не дійте на потіху безграмотного дезорієнтованого натовпу. Натовп - не народ.

Народ - це відповідальні люди, які поважають свою країну і її закони. І влада повинна захищати закон і право саме для того, щоб народ не перетворився на юрбу.




Гліб Бабіч

Після опублікованого індексу Біг Мака в лавах прихильників зеленого економічного дива захват!
У нас найбільш недооцінена валюта в світі! Ура!

Для початку, що таке індекс Біг Мака – простою мовою?
Це коефіцієнт виведений одним з найбільш шанованих економічних видань журналом The Economist, що публікується в січні та червні кожного року. Він (по версії Economist) визначає стан споживчого ринку і відповідає на питання – скільки повинен коштувати Біг Мак в національній валюті країни щодо курсу долара, виходячи з цін на продукти, що до нього входять. Коефіцієнт показує, наскільки відрізняється реальна ціна від “ідеальної”.
Якщо коефіцієнт негативний – валюта недооцінена.

Тобто на кожен умовний долар вашої зарплати ви можете купити більше Біг Маків ніж в тій країні, де негативний коефіцієнт нижче (або він взагалі позитивний).
Треба сказати, що курс долара в цьому коефіцієнті – просто змінна.
Коефіцієнт говорить саме про купівельну спроможність національної валюти на споживчому ринку. І тільки.
Однак. Для нашого особистого «споживчого кошика» це безсумнівно відчутний фактор.

Можна по різному ставитися до індексу Біг Мака, і серйозні економісти ставляться до нього несерйозно. Оскільки він не відображає стан економіки в цілому. І взагалі якийсь смішний.
Однак, коли його вже схопили за древко і почали розмахувати ним як прапором успіху, познайомлю вас з деякими цифрами.

Тим більше, раз вже цілий прем’єр пропонує складати економічне розуміння цілого президента на підставі вартості салату Олів’є, чим Біг Мак гірше?

На заході правління міцного господарника Віктора Федоровича до січня 2014 року коефіцієнт Біг Маку склав – 51%. Ну ОК, валюта недооцінена вполовину, і на рідну гривню (щодо долара) ми могли купити вдвічі більше Біг Маків ніж мешканець Нью-Йорка.

Далі він втік, залишивши порожню казну. Потім росіяни віджали Крим і розв’язали війну на сході. Частина території та економіки опинилася в окупації і потягнула за собою курс національної валюти.

Проте, я покажу Вам, що відбувалося з індексом Біг Мака за роки Порошенка, який у всіх все вкрав.
У січні 2015 він склав – 74,9%. Не дивлячись на війну і курс, що вже змінився від її наслідків.
Тобто купівельна спроможність гривні (на продукти харчування) щодо Біг Мака зросла.

З 2016 курс національної валюти впав ще, але ситуація почала стабілізуватися з досить непоганими показниками Біг Мака – 68,8%. Що видно по 2017 – 69,5% і 2018 – 69,0%.
До січня 2019 він трохи знизився (ну, Гончарук же ж сказав, що “гривню сильно розхитували перед виборами” (ой, а хто?   ). Але 65,2% – теж непоганий показник.

Ну, ось ми і підійшли до світлого сьогодення. Так ось, коефіцієнт Біг Мака на січень 2020 склав 58,1%.
Упс …

Тобто при «клятому баризі» покупна здатність умовного, заробленого вами долара була вище (хоча б відносно продуктів).
І штучно забитий молотком у підлогу курс на хліб не намажеш.
Десь там знизу махає недоїденим золотим гамбургером Віктор Федорович.

Я до чого це?
Мила більшість. Коли наступного разу почнете чимось пишатися, будьте обережні.
З продуктів складається не тільки Біг Мак і ваше священне Олів’є.
Просто порожні місця можуть початися не тільки в голові президента. Але і в холодильнику.
Хоча… На звільнене місце цілком можна поставити невеликий телевізор.
Відчиняєш, а там порожньо… але весело!

Я, до речі, не економіст. Точніше, повний профан в економіці.
Тому вирішив очолити у… (закреслено)
Тому вирішив допомогти колегам з уряду.
Не мучтеся з Олів’є. Покажіть йому розклад по Біг Маку.
Нехай у нього в голові хоч щось буде.
Ну, принаймні на шаурму перерахуйте.
А то ж як він в Давос поїде?

P.S. Маю надію, що мої друзі-економісти мене не поб’ють 

P.P.S. Хто зжер мій Біг Мак ?!


Дитячий письменник 

Може всі наші біди від того, що впродовж останніх 28 років це непорозуміння - Зєлєнський, проживає на території України?