Маленькие большие люди


Маленькие большие люди

Мартин Брест


Пулемет совершенно по-идиотски смотрится среди этих деревьев, этой травы, этого утра, этого прозрачного воздуха и неожиданного пения птиц.

Пулемет совершенно органично смотрится среди этих людей. Они ходят в военной форме с элементами флибустьерского шика, много курят, мало спят и постоянно хмыкают. Им всем хорошо за тридцать, они хитры, недоверчивы и очень толковы, они умеют и зброю почистить, и насос починить, и зае...ать всех своими жуткими, но очень смешными шутками.

Они находятся в своей стихии. В состоянии долбанного комфорта, если вообще можно употреблять это слово в нашей стране крайние восемь лет. На них ото смотришь и думаешь: “Люди на своем месте, йопт”. Олег Бондаренко ворчит, Игорь Тамплиер в пятый раз рассказывает мне, откуда и куда стрелять. Я вроде не тупой, с третьего раза понял, но Игорь в это явно не верит.

Все цокают и хмыкают на “хеклер”, лениво отстреливают по магазину и сдержанно интересуются, где такое можно намутить. На самом деле, им по...еру. Они умеют воевать любым оружием, делают это привычно, экономно, рассчетливо и обязательно – с мерзкими комментариями.

И всем давно наплевать, кто как смотрится, кто как выглядит, у кого и о ком какое мнение. Все пришли в войска, стали под команду и виконують задачі за призначенням, даже долбанный пулемет, которому восемьдесят лет, и который своим грохотом совершенно не мешает утреннему пению птиц.

Маленькие большие люди.


Це геноцид

Це геноцид
Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Коли йдеться про різню в Бучі, Ірпені, Бородянці, Ворзелі напрошується питання: «Навіщо?!». Перше, що спадає на думку, це списати все на довічне російське бузувірство і зневагу до людського життя. Звісно, таке має місце ще з часів общини та домостроя. Проте, як на мене, пояснювати все одною лише відсутністю у росіян емпатії до всіх, починаючи від себе, буде надто легковажно.
Дуже багато ознак вказують на те, що події у Бучі були спланованою операцією, підготовленою заздалегідь.
По-перше, масове мародерство. Вже написано кілька статей про те, що початися воно не могло без санкції з самого верху. Навіть у Чечні росіяни мародерили по-тихому, по дрібницях, з простої причини – ніякий офіцер не хоче відповідальності. Російська бюрократія бездушна. Спустять з гори наказ «боротися з мародерством» – не відкрутишся. Зате. Ми бачили, як натхненно мародерили російські війська у Грузії. Ба більше, росіяни практично хвалилися пограбуванням грузинів. Навіщо? Бо це форма приниження. «Я тут пан, тому я беру що хочу, а ти або погоджуєшся, або вмираєш».
По-друге, численні зґвалтування. Що це нагадує? У Німеччині 1945 р. зґвалтування німкень солдатами Червоної армії мали масових характер. Ветеран тої війни Ніколай Нікулін описав апокаліптичні картини, коли ґвалтували під гарячу руку навіть радянських жінок-військовослужбовців, якщо ті були в цивільному. Нічого дивного, з давніх давен масові зґвалтування були інструментом придушення волі населення на завойованих теренах. Москва відродила у 21-му ст. цю бузувірську технологію.
По-третє, мішки для трупів і мобільні крематорії. Ми ще дивувалися – навіщо їм стільки? Невже вони планують втрати більші за обидві Чеченські війни? Тепер очевидно. Все це було не для окупантів, а для нас.
По-четверте, вам не спадало на думку, чому окупанти кидали трупи просто валятися на вулицях багато днів? Вони ж, хай їм, можуть бути джерелом зарази для самих же окупантів! Тим не менше, окупанти навіть не думали прибирати вбитих. Ховали їх переважно місцеві мешканці. Не дивно, що тікаючи з Бучі та Ірпеня, про вбитих окупанти просто забули. Що нам нагадує це? Відповідь – Батурин 1708 року. Так само місто було вирізане. Так само ніхто й не думав прибирати трупи. А Петро І потім за всякої нагоди погрожував містам, що пручалися, «сотворіті яко в Батурінє».
Вже відомо, що окупанти в зайнятих містах шукали цілком певних людей – за заздалегідь складеними списками. Активістів українських партій, учасників АТО, волонтерів тощо. Про складання таких списків раніше попереджала американська розвідка.
Ба більше, після Бучі прийшла інформація, що у захоплених районах Маріуполя окупанти заходилися негайно прибирати трупи і спалювати їх у мобільних крематоріях. Цивільне населення масово вивозять на окуповані райони Донбасу і в Росію. Очевидно, Москва масово прибирає сліди та свідків своїх злочинів.
Все перелічене свідчить – ми мали справу з організованими масовими вбивствами і насиллям. Так, на рівні виконавців кожен бузувірствував на власний розсуд, але карт-бланш давали згори.
Але навіщо?
Відповідь – аби зламати і роздушити.
Політексперти не можуть збагнути – як Москва зважилася на пряме вторгнення до України? Хіба Москва не відала, що в українців довга історія боротьби за свою незалежність? У Москві забули про Отаманщину та про опір ОУН-УПА? Відповідь, як на мене, така. Ні, там як раз гарно про це знали. Тому вирішили діяти за рецептом більш давнім – часів Петра І. Україну вирішили ламати так само, як після виступу гетьмана Мазепи – різнею в Батурині, різнею на Чортомлицькій Січі, Лебединською комісією тощо. А далі до діла став би весь інструментарій 20 сторіччя – до концтаборів, Биківні та Голодомору включно. Нам готували злам самої національної свідомості – через насилля. Все це називається просто – ГЕНОЦИД.
Партія «Європейська Солідарність» зареєструвала постанову, якою закликає ВРУ та світову спільноту визнати воєнні злочини Росії геноцидом проти українців. Підстав – більше ніж достатньо.








10 тез про війну.

Ми вистояли першу фазу. 10 тез про війну.

Ганна Маляр

Заступник міністра Оборони України


Ми звільняємо наші території і це гарні новини. Але вони закінчуються, коли ми заходимо туди, де були окупанти

1. Компромісів зі злом не може бути. Не ховайте голову у пісок. Сьогодні третій президент Росії Дмитро Медвєдєв заявляє, що їхні плани це Євразія — від Владивостока до Лісабона. Так от я хочу вам сказати: це означає - буде Буча від Владивостока до Лісабона.

2. У Гітлера для знищення цивільних і геноциду були війська СС. Вся Путінська армія сьогодні - це «Ваффен-СС».

3. Звертаю увагу: офіційні інформаційні ресурси РФ сьогодні вже говорять не просто про «денацифікацію» українців, вони прямо говорять про необхідність знищення всіх, хто ідентифікує себе українцем.

4. Ми звільняємо наші території і це гарні новини. Але вони закінчуються, коли ми заходимо туди, де були окупанти, розуміємо апокаліптичні масштаби жертв серед мирного населення. Закатовані мирні люди. Братські могили. Пакети для трупів. Вони планували це з самого початку.

5. Сьогоднішня Росія — це цивілізаційна катастрофа. Якщо світ цього не виправить, у вас буде своє «24 лютого 2022».

6. Рейтинг підтримки Путіна серед росіян росте. Російське суспільство інфіковане нацизмом і несе повну відповідальність за ці злочини.

7. Ми вистояли першу фазу війни. Попереду, можливо, навіть складніший етап нашої боротьби. Путіна може зупинити лише військова поразка Росії.

8. Українці готові помирати за свою землю. Ми просимо світ: дайте нам зброю, щоб жити за свою землю.

9. Старе прислів'я: «Не хочеш годувати свою армію, годуватимеш чужу» сьогодні звучить так: не допоможете Україні воювати проти Росії сьогодні, завтра будете воювати проти Росії!

10. Виживе Україна, виживе Європа і Світ. Рецепт нашого спільного виживання — зброя та військова допомога.



10 кг сахара за голову питуна

Максим Мирович

«К Соловьёву приставлена охрана из ФСБ». Начинают что-то подозревать. Вообще смешнее всего будет, если за ним и за Симоньянихой к стенам телестудии придут не аккуратные приставы Гаагского Трибунала, а собственные обманутые телезрители с факелами, кольями, вилами и верёвкой.

 

Дмитрий Чекалкин

Неизвестные облили красной краской виллу роспропагандиста Владимира Соловьева.
Вилла расположена на берегу итальянского озера Комо. За ее забор проникли неизвестные. Они разбрызгали красную краску на стены, окрасили в красный же цвет воду в бассейне. А у входа написали "Убийца".





Активісти поміняли написи на цінниках в польському магазині компанії Leroy Merlin, що продовжила працювати на російському ринку, незважаючи на розпочату агресором війну в Україні та масові бойкоти бізнесу.
На відрах зараз надпис — «ємність для людських останків», на молотках — «товари для вбивства, Leroy підтримує геноцид в Україні», на щітках для підлоги «набір для замітання почуття провини».
Пароль – «Паляниця»

Решающую роль в зверствах в Буче сыграли боевики ЧВК Вагнера, которые продемонстрировали особенную степень жестокости еще в ходе их участия в войне в Сирии - радиоперехват переговоров по радиосвязи российских военных Федеральной разведывательной службы Германии (BND).
Немецкая разведслужба 6 апреля проинформировала об этом соответствующие парламентские инстанции в Берлине.

Россия планирует заседание Совбеза ООН на тему «биолаборатории США в Украине».

Представители ЕС, Британии и США предлагают пригласить на заседание ведущих психиатров и клинических психологов для диагностирования болезни у представителей РФ. Ну, вот, теперь россияне выглядят, как шизофреники, уже почти официально.



 

Наша Канада

На самом деле русский народ одержал только одну победу - победу над собой: ему удалось убить в себе всё умное, порядочное и человеческое.

 

Йозеф Кнехт

Ті рашисти, яких вивели з України, вже не можуть зупинитися, гвалтують дівчат в Білорусі. Щойно бачив новину з Мозиря.

 

Тетя Роза

Жириновский держался. Долго держался. Но когда он вышел из комы и узнал, что Киев, несмотря на все старания, не смогли взять за 40 дней, испустил дух.



 

Профессор Талк

Теперь уже можно открыть тайну: согласно пророчеству Ванги, России наступит конец, когда её покинут Пугачёва, Жириновский и Чубайс.



 

В детской библиотеке Якутска разрешили кричать, но только гадости про НАТО.

Поезд прибыл на станцию Дурка.

 

Догоняй!

Гонка на лафетах обьявляется открытой.

 

Мы из ОПы

Українофоб Жиріновський блискуче уособлює собою українське прислів'я "Не вмер, так здох".

 

Йозеф Кнехт

Друзі запрошують на концерт путіна, лаврова, пєскова, 200 тис простих росіян, які зайшли в Україну, ну і взагалі всіх рашистів.

 

Профессор Талк

Я уже не удивлюсь, если узнаю, что Путин спит в фуражке Гитлера.



 

Наша Канада

Знаете ли вы, что если за голову Путина объявить награду в 10 килограммов сахара - крыса долго не протянет?

 

На России нет элиты - есть «элитные подразделения», которые умеют расстреливать женщин и детей.

 

Великая Отечественная война Украины закончится полным разгромом фашистских орд, Парадом Победы и международным судом над главными российскими преступниками и их подельниками.

 

ІнфоВійська України

Оказывается, в россии декриминализировано мародерство, но криминализирована "дискредитация российских военных".

Это многое объясняет.




 

  

Російська культура мародерства



Російська культура мародерства

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, я оці кадри з мародерствуючими росіянами спеціально збирав би, аби демонструвати всім тим, хто буде розповідати про російську культуру і про те, що “не всі такі”. Угу, не всі. А 71% росіян, що підтримали війну, з іншої галактики прилетіли чи як?

Оце вояцтво з чужими прикрасами та годинниками в кишенях, з електрочайниками, памперсами та жіночими прокладками й трусиками в рюкзаках, з дитячими іграшками, сковородками, мікрохвильовками, планшетами та бензопилами в БТРах викликає просто якусь підсвідому огиду. Угу, визволяти вони нас прийшли. “Вазвращать в лоно рускава міра”. Точнісінько як Червона армія у Галичині, де чекісти швендялися містом в модних макінтошах і кирзових чоботах, а дружини офіцерів заявлялися в театр у пеньюарах. Дуньку в Європу пустити можна, а от Європу в Дуньку…

Я ці кадри показував би кожному росіянину, який плакатиме, що його чимось скривдили в Європі або на Близькому Сході через антиросійські санкції. Збирав би у 10-хвилинні ролики і тлом до них пускав би вірші різних Ларентьєвих, Жень Більченок і подібних, з їхнім блювотним “брат на брата”, “тікаєте від долі російської”, “лакеї Європи” і подібного. Та всіх їх, від шовіністичних віршиків пізнього Пушкіна починаючи.

Російський солдат у лахах від Юдашкіна, з кишенями набитими мародеркою – от їхній істинний кумир. Хай жеруть, допоки не вдавляться.

Я давав би дивитися такі кадри всіляким Овсянніковим і Нетребкам, що плачуться, ніби у війні винний один лише Путін, а росіяни не мусять нести колективну відповідальність і страждати від санкцій. Агов, то Путін особисто набивав кишені цих гоблінів золотими ланцюжками, потертими павербанками та жіночими ліфчиками? Чи вони самі?

Ці кадри – крапка у дискусії винні росіяни в злочинах Путіна чи ні? Так. Винні. Не відмиються.


День тридцять сьомий...















Елена Подгорная



Херовый я блогер. Прогуляла свою очередь читать с вами новости и желать вам доброго утра. Но у меня есть несколько уважительных причин. Сейчас про них в общем доступе писать нельзя, но я вам потом книгу напишу. Наверное. Если не забуду.
Доброе утро, пані та панове. 🌤
🐚 Вчера был день тишины. И правда - у нас было изумительно тихо. Но это с нашей стороны. В Киеве таки что-то сбили и была воздушная тревога, арта работала, просто дальше. Но даже с этими нюансами всё равно - было изумительно и звеняще тихо.
🌷Из земли проткнулись все весенние луковицы. Цветут крокусы, вот-вот зацветут нарциссы и гиацинты, за ними тюльпаны и пионы. Весна вступает в свои права. Прилетели лелеки, трактора наконец занялись своими прямыми обязанностями - готовятся к посевной.
Не знаю, как у вас, а у меня именно в эти дни, после ветра, окончательно укрепилась уверенность в том, что мы не просто выстоим. Мы вернём всё своё, отстроимся и станем именно тем Центром Европы, которым являемся по праву и счастливому месторасположению. Большой, сильной процветающей страной со слегка ебанутым народом. Народом, давшим пиздов империи.
🐷🐶 Кстати об империи. Президент всея лаптей путин подписал указ о том, что отныне все расчёты за газ должны быть в рублях, а не в этих ваших богомерзких евро. А иначе он газ обещает всем перекрыть.
Правительства Великой Британии, Германии и Франции послали путина нахуй. Дипломатично, конечно. Но очень твёрдо.
Так что газа этого в россии теперь будет просто завались. Можно всю сжечь.
🚗 28% граждан Венгрии считают, что нужно эмигрировать из страны, в случае, если правящая партия "Фидес" и премьер-министр Орбан победят на выборах. Выборы в Венгрии состоятся в ближайшее воскресенье, 3-го апреля.
Это очень показательно, я считаю. Можно сказать, что у граждан Венгрии включается потихоньку инстинкт самосохранения.
🤷‍♀️А вот ещё один пример того же инстинкта.
Часть военнослужащих из самопровозглашенной Южной Осетии отказались участвовать в боевых действиях на территории Украины и самостоятельно вернулась в Цхинвали.
Буквально - пошли домой пешком. Потому что мозоли на ногах лучше, чем без мозолей и вообще без ног. Да и пакетов мало, домой даже частями не привезут.
🇺🇸Президенту США задали вопрос о том, действительно ли путин дезинформирован советниками. Байден заявил: "Это открытый вопрос. Есть признаки того, что президент уволил или посадил под домашний арест некоторых своих советников. Но сейчас я не хочу слишком верить в это, потому что у нас не так много веских доказательств". (с)
Это осторожная версия. А я скажу не осторожную - путин не просто самоизолировался, наказав всех, кто под руку подвернётся, он ещё и бздит не по детски. Ведь как только его выковыряют из бункера - ему тут же свернут шею. Удивительно, что бункер ещё бетоном не залили... Странные эти русские. И это - про душу пиздёж оказался. Нет там души. А если есть - то это не очень русский.
🖕Т. Толерантность.
Microsoft не будет полностью уходить из россии. Компания не хочет лишать поддержки тех, кто "ни в чём не виноват". Она продолжит сотрудничать с российскими клиентами, против которых не введены санкции, в том числе с больницами и школами. (с)
Мимими. Ну ничего. Подождём. Если не общественного мнения, то первого сотрудника компании, которого загрызут на улицах голодной москвы.
🙃 Жители и посетители Вышгорода вчера немножко обосрались, вместо того, чтобы обрадоваться. Да чего греха таить - и я очканула.
То ли спикер оговорился, то ли как обычно - журналисты не то и не так поняли, но ближе к вечеру объявили, что Вышгород наш, его отбили и лаптей там больше нет. Оказалось, что речь шла о Вышеграде Макаровского района. А Вышгород - это оговорка. Он и так наш. Милый мой Вышгород, как я за тобой соскучилась. И за Лютежем, и за Демидовым. За Козаровичами, за Сухолучьем... Скорее бы вычистить погань с нашей земли.
🏠 Журналисты проекта "Схемы" нашли тайную дачку Портнова под Киевом стоимостью примерно 2,5 миллиона долларов.
Это дом площадью около тысячи квадратных метров находится в закрытом коттеджном поселении на берегу Днепра в поселке Козин.
Кстати, там безопасно. И можно размещать беженцев из Ирпеня, Бучи, Гостомеля. Пусть люди отдохнут в хороших условиях. Пока их дома не зачистят и не отремонтируют.
Да и в конце концов, почему только с Шуфричем флешмоб? Давайте подключим Портнова. Он точно заслужил.
🦥 Моя личная боль - минизоопарки. И не только мини.
Волонтеры проводят эвакуацию животных из Ясногородской фермы под Киевом, пострадавшей из-за боев.
Уже удалось вывезти двух верблюдов, двух буйволов и ишаков. На очереди – остальные жители экопарка.
Прямо рядом с этим экопарком - страусиной фермой - мог быть мой дом. Там у нас был участок на берегу ручья. Я не захотела там строиться. Неуютно мне там было.
Зоопарк в Демидове - тоже мой сосед. Рядом наш пока несостоявшийся городок. Наша земля.
И тоже моя боль. Зоопарк оказался в оккупации, животные гибнут от голода. Я с таким нетерпением жду, когда твари из роZZии уберутся с моей земли и мы сможем спасти ещё живых и оплакать не дождавшихся.
☢️ И я жду не зря. Потому что новости пишут - лапти ушли с территории Чернобыльской АЭС. Буквально лучась радостью победы. Победы над разумом, естественно. Кто-то из лапотного командования выдал лаптям счётчики радиации. Типа сделал вид, что заботится о личном составе. Личный состав заботу не оценил, радиацию не увидел, на запах она не ощущалась и по сусалам не стучала. Потому девайсы были сняты и выброшены за ненадобностью. Можно было бы замерять степень лучистости лаптей, но счётчики эти древние, как жопа мамонта. И как с этого всего снять показания сейчас - хз. Потому мы просто будем знать для себя, что ещё несколько десятков лаптей умрут. Просто дома и медленно. Мучительно медленно.
🆘 Эти твари забрали с собой наших нацгвардейцев, которые охраняли АЭС. Оно и понятно - это обменный фонд. Я себе думаю, что и работников станции могли забрать заложниками, но представитель МАГАТЭ обозначился в Украине и недвусмысленно дал понять, что наблюдает за ситуацией очень внимательно.
⚔️ Вчера Британия и союзники договорились об отправке дополнительной военной помощи в Украину для защиты от российского вторжения.
Об этом заявил глава минобороны Соединенного Королевства Бен Уоллес после проведения второй Международной оборонной конференции с участием стран-доноров для поддержки Украины. В Украину будет направлено военное оборудование, включая системы воздушной и береговой обороны, зенитные вооружения, боеприпасы и бронетехнику. (с)
Это прекрасная новость. Нам всё это нужно, чтобы продолжить охоту.
🙃 Попалась новость и я чёто ржу.
У Пентагона нет больше информации о судьбе российской колонны под Киевом. А ведь была. Писали, что протяжённость у неё несколько километров и стояла она к северу от Киева. Просто наши в ту сторону постреливали.
"Я даже не знаю, существует ли она до сих пор… Они так и не смогли выполнить свою миссию", - ответил представитель МО США Джон Кирби.
Раньше сообщалось, что колонна "застопорилась" из-за проблем с топливом. И мостом.
А потом колонна просто проебалась куда-то. И только трактора украинских фермеров удовлетворённо похрюкивают на отдыхе.
💰В Швейцарии власти решили заморозить криптовалютные активы российских и российских санкций списке Европейского Союза из-за вторжения в Украину РФ. За эту неделю были идентифицированы и заморожены банковские счета и активы 223 россиян. (с)
Яка сумна новина. Я вот только не пойму - это репарации или контрибуции?
👀В России весной призовут в армию 134,5 тысячи человек
Призыв будет длиться с 1 апреля по 15 июня.
По заверением минобороны лаптей "это ежегодная процедура". Абсолютно не связанная с войной против Украины.
Всем, кого эта новость тревожит, я хочу сказать: то, что вы видели за этот месяц, все эти бомжи - это "элиточка". Лучшие части и техника.
Техники больше нет. Частей тоже. И что там нам нового пришлют - ну я даже не знаю...
💣 Вслед за Белгородом в ощип попал Курск. Там жалуются, что вдруг внизапна прозвучал мощный взрыв и теперь много дыма и пострадавших.
Насколько это правда - сказать сложно. Потому что лапти утверждают, что мы обстреливаем лагерь беженцев. А мы лаптей знаем - беженцев могут обстреливать только они.
Тем не менее в области объявлена эвакуация. Да, так бывает, когда твоя страна развязывает войну. Кажется, что ты ни при чём и вне политики, и война далеко, не на твоей территории. А потом вдруг пропадают лекарства, еда и вжух - ты уже едешь в эвакуацию с одним рюкзаком. А твой дом грабят местные мародёры. Потому что у лаптей мародёрство и воровство в крови прошито. Мы знаем. Мы видели.
☄️А, вот ещё, кстати. К нам летит астероид. И говорят, что столкновение Земли с ним очень даже возможно. Прилетит он к нам примерно 6 мая. Но рассаду моя мама всё равно посеяла. И цибулю на посадку купила.
Считаю, что нам нужно брать пример и тоже что-то садить. Потихоньку приходить в себя. Бизнес начинает работать, люди возвращаются в Киев. Это приятно видеть.
Мы боремся каждый день. И даже каждую ночь. И всё у нас будет.
Обнимаю вас, смелых людей. Хорошего вам дня. 💛💙


















Геополітичний лузер

Геополітичний лузер: Чому навіть вороги Заходу відсторонилися від путіна.

Усі спроби росії стати значним світовим гравцем були і залишаються провальними. Путін війною в Україні прагнув спричинити глобальний конфлікт Заходу із антизахідними режимами в низці країн. Проте реально його підтримали лише сирійський терорист Асад і самопроголошений президент білорусі Лукашенко



Протягом багатьох років Москва у різний спосіб намагалася реалізувати проекти на противагу колективному Заходу. Їх було кілька, і жоден із них не спрацював. Згадаємо ті з них, навколо яких, за задумом кремля, мали скластися вигідні для нього геополітичні розклади. 15 червня 2001 року у Шанхаї на платформі створеної у 1996 році "шанхайської п’ятірки" заснували організацію співробітництва, до якої увійшли Китай, росія і її, як висловлювався Олександр Солженіцин, "підчерев’я" - Узбекистан, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Серед завдань ШОС проголосили зміцнення стабільності та безпеки на просторі, що об'єднує держави-учасниці, боротьбу з тероризмом, сепаратизмом, екстремізмом, наркотрафіком, розвиток економічного співробітництва, енергетичного партнерства, наукової та культурної взаємодії.

Перші роки після створення в рамках ШОС спостерігалися активні процеси – проходили форуми, напрацьовувалися документи, в якості спостерігачів до організації долучилися Монголія, Іран, Індія, Пакистан. Дві останні у 2015-му стали членами ШОС, спостерігачами в об’єднані є ще білорусь, Афганістан, ціла низка країн виявила бажання бути її партнерами. До речі, Віктор Янукович у 2012 році ледь не втягнув Україну в Шанхайську організацію. З 2005-го по 2009-й в її рамках відбулося кілька антитерористичних навчань "Місія миру", де першу скрипку грали росія і Китай. Однак повноцінною безпековою організацією в регіоні ШОС,  так і не стала. Вона навіть не спромоглася разом протидіяти викликам тероризму. Це політичний дискусійний клуб, учасники якого при зустрічі скаржаться на недружній Захід і спільно надувають щоки перед телекамерами. Тому на сьогодні ШОС скоріше напівмертва, аніж жива. Жодна з її країн-учасниць не підтримала російську агресію проти нас. Китай зайняв позицію "зійтися посередині", інші просто мовчать.

Наступна геополітична ініціатива Москви – Євразійське економічне співтовариство (ЄАЕС), до 2014 року – ЄврАзЕс. Її мета – об’єднання у спільний економічний простір колишніх республік СРСР. Такий собі аналог Євросоюзу. Його створили у жовтні 2000 року 5 країн – росія, білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. У 2006 році приєднався Узбекистан, але у 2008-му вийшов зі складу. Україна до 2014 року була в ЄврАзЕс спостерігачем. У рамках цього об’єднання у перші роки також було багато різних декларацій, угод, проте повноцінною політико-економічною альтернативою ЄС він так і не став. По-перше, занадто слабкі сумарно ринки країн-учасниць. По-друге, міждержавні стосунки між ними куди ефективніші, зайва надбудова лише заважала.

Третя ініціатива, в якій Росія прагне отримати домінуючу роль – Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ). Вона найстаріша, договір про її створення підписали у Ташкенті ще 15 травня 1992 року. Зараз до неї входять рф, білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан. Узбекистан остаточно вийшов зі складу ОДКБ у 2012 році, встигли побувати в ній Азербайджан і Грузія. Але обидві країни відмовилися брати участь у російських геополітичних іграх у 1999-му. До 2020 року колективні сили ОДКБ були лише на папері. Життя у напівмертву структуру вдихнула росія, ініціювавши кілька спільних навчань. Останнє, "миротворче", відбулося у Татарстані у листопаді минулого року. Очевидно, вже тоді Путін мав намір втягнути союзників по ОДКБ у війну в Україні, яку він планував давно. Придушувати протести росіяни потренувалися і на казахах, котрі на початку року збунтувалися проти своєї влади. Та, як виявилося, лише білорусь, з якою у путіна "союзна держава" - геополітичне об'єднання двох злочинців - стала на бік росії. Інші учасниці "Ташкентського договору" злочинну авантюру путіна не підтримали. Ні військами, ні політично.

Тут не зайвим згадати, як Азербайджан показав членам ОДКБ, зокрема Вірменії, що рф нездатна їх захистити. Нещодавно азербайджанські військові зайшли в зону відповідальності російського "миротворчого" контингенту на території Карабаху і виставили спостережний пост. Москва у притаманному їй хамському стилі спробувала наїхати на Баку і отримала різку відповідь: "На території Азербайджану немає адміністративно-територіальної одиниці під назвою "Нагірний Карабах". Тобто Алієв послав росіян слідом за їхнім кораблем. І вони туди пішли.

Не важко спрогнозувати, що після поразок окупантів в Україні остаточно розвіється міф про "другу армію світу". І Москву з її апетитами посилатимуть все частіше. У тому числі й союзники по ШОС, ЕАЕС і ОДКБ. А щоб процес рухався швидше, Україна та її партнери мають активніше добиватися визнання рф державою-терористом. Чия стратегія спрямована або на захоплення окремих територій сусідніх країн і створення там сепаратистських анклавів. Або на поглинання таких держав, як білорусь, які самі відмовляються від суверенітету. Себто путін принципово нічим не відрізняється від своїх вояків. Тільки ті крадуть все, від трусів до унітазів, а він тимчасово відкушує окремі землі.

Днями трибунал у Гаазі почав слухання у справі про геноцид в Україні внаслідок російської агресії. З цього моменту фактично запущено процес міжнародного засудження путінського терористичного режиму. Трибунал може тривати довго, але це не біда, навпаки, судові засідання та їхнє висвітлення у світовій пресі не даватимуть забувати окремим політикам і цілим державам про те, що злочини росіян в Україні не мають терміну давності. І вести справи з кривавими вбивцями вже скоро стане моветоном навіть для країн-ізгоїв.