Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Як зеленський втратив антикорупційний рух

  • 20.03.20, 12:33
  • зе

ЯК ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВТРАТИВ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ РУХ

 (Washington Post, США, 17 березня 2020 року)

"Здається, [Зеленський] втратив здатність бачити правду. Зеленському знадобилось 9 місяців, щоб втратити нашу довіру."

"Це лише питання часу, коли проросійські та проолігархічні сили повністю захоплять президента"

КИЇВ, Україна - Максим Мельниченко пройшов перший етап випробувань, який мав на меті вилучити корумпованих та некомпетентних співробітників із сумнозвісної прокуратури України. Він відповів на 100 комп’ютерних запитань за 100 хвилин, отримавши високий бал. Через два тижні він пройшов другий етап, тест на IQ, отримавши оцінку 116.
Потім був третій етап: інтерв'ю. Дев’яносто хвилин запитань про його закордонні поїздки та майно дружини, матері та тестя було достатньо, щоб викликати «розумні сумніви» у його доброчесності, повідомила слідча комісія. Мельниченка, як і сотні інших прокурорів, було звільнено з посади.

Антикорупційні активісти називають це найбільш актуальною реформою системи прокуратури в історії України. Для Мельниченка, 37 років, батька трьох маленьких дітей, а також сотень інших прокурорів, які оскаржують свої звільнення в суді (де судді також відомі за корупцію) - це пародія.
Зараз антикорупційні активісти бачать іншу пародію: звільнення Руслана Рябошапки. Генерального прокурора, який проводив боротьбу з корупцією, замінила у вівторок Ірина Венедиктова, колишній радник президента Володимира Зеленського та депутат від його партії.
Рябошапка був звільнений парламентом 5 березня після шести місяців роботи. Його усунула група партії «Слуга народу» Зеленського, яка, на думку антикорупційних активістів та політичних аналітиків, є близькою до могутнього олігарха Ігоря Коломойського (Сам Коломойський та законодавці заперечують будь-які зв’язки).

Зеленський - колишній комік, який грав президента у телевізійному шоу "Слуга народу" до того, як здобути цю посаду у квітні минулого року. Шоу виходило в ефір на каналі Коломойського.
Зеленський сказав, що Рябошапка не дав результатів. Але звільнення шокувало оглядачів. Його напад на корупцію в прокуратурі прихильники належного управління розглядали як сейсмічну реформу. Аж тут популістський президент - людина, широка політична підтримка якої дала йому найкращий шанс за десятиліття модернізації закостенілих та корумпованих політичних та правоохоронних органів України - різко відхилилась від важливої реформи прокуратури. . . Чим саме?
Звільнення Рябошапки відбулося одразу після того, як Зеленський усунув молодого прем'єр-міністра-реформатора Олексія Гончарука та більшість його уряду після менш, ніж року роботи.
"Сором - єдине слово, яке я можу використати, щоб описати те, що сталося в парламенті, - журналістка Крістіна Бердинських написала твіт на початку цього місяця. - Зеленський зробив різкий поворот, очевидно, в неправильному напрямку".
Дарія Каленюк, керівник українського Центру протидії корупції, заявила, що ці кроки сигналізують про те, що Зеленський "може звільнити людину, яка піддає себе ризику, правильно чинячи, і звинуватити цю людину в неефективності".

"Відчувається, що його порядок денний вибудовують або дуже некомпетентні сили, або дуже пролігархічні та проросійські сили, - сказала Каленюк для The Washington Post. - Я думаю, що це лише питання часу, коли проросійські сили та проолігархічні сили повністю захоплять президента".
Прес-секретар Зеленського не відповіла на запитання щодо критики звільнення Рябошапки. Прес-секретар Юлія Мендель 4 березня надіслала уривок із звернення Зеленського, в якому заявив, що не впливає на роботу прокурорів, і закликав їх працювати швидше та притягувати до відповідальності більше людей.
"Як довго українське суспільство повинно очікувати результатів у найбільш резонансних справах? - запитав він. - Ми пообіцяли громадянам перемогу над корупцією. Зараз це навіть не нічия».

Заміна Рябошапки, проголосована парламентом у вівторок, розчарувала антикорупційних активістів. Каленюк назвала Венедиктову, директора Державного бюро розслідувань, "цілком непридатною", прогнозуючи у своєму пості у Facebook, що вона буде робити все, що Зеленський захоче.
"Ті, хто завжди кажуть "так", просто підведуть і президента, і країну до глибокого, глибокого дна", - сказала вона.
Зеленський заявив у вівторок парламенту, що професіоналізм та доброчесність Венедіктової забезпечать припинення корупції та розслідування важливих справ.
Венедіктова сказала парламенту, що вона буде дотримуватися закону та забезпечить, щоб прокуратура відповідала міжнародним стандартам.
"Я обіцяю не продавати кримінальні справи, не саботувати їх і не поновлювати прокурорів-перевертнів, - сказала вона. - Нам потрібна справедливість, як повітря, і ми її відновимо".
Вона відкинула звинувачення в тому, що їй призначено для того, щоб розпочати політичне переслідування: "В Україні немає політичного переслідування, але злодій повинен бути у в'язниці".
У минулому році Зеленський похвалився президенту Трампу в телефонній розмові, яка викликала суперечки, щодо того, що Рябошапка буде "на 100% моєю людиною".
Розмова 25 липня, в якій Трамп попросив Зеленського розпочати розслідування щодо свого політичного суперника Джо Байдена та його сина Хантера, призвів до його імпічменту (Він був виправданий Сенатом.)
Тиск Трампа здійснювався у делікатний для України час, коли Рябошапка та інші реформатори працювали над тим, щоб позбавити країну від десятиліттями корумпованого, некомпетентного управління. Заява Зеленського про те, що Рябошапка був на 100% його людиною, нанесла шкоду країні, де прокуратура вже давно використовувалася як політичний інструмент радянського типу для переслідування політичних конкурентів.
Рябошапка, знаючи, що кругом політичні супротивники, швидко розпочав реформувати службу. Першим, що він зробив, було звільнення двох заступників та керівників прокуратур у 17 регіонах України.
Коли Трамп тиснув на Зеленського, Рябошапка публічно заявив, що не бачив жодних доказів злочинної діяльності Хантера Байдена. Він розпочав аудит щонайменше 15 розслідувань української газової компанії "Бурісма" в епоху до того, як Хантер Байден ввійшов до Наглядової ради.

Віктор Чумак, заступник Рябошапки, і до вівторка його тимчасовий наступник, називав свого колишнього керівника "найуспішнішим прокурором в історії України".
"Ви розумієте, до приходу Рябошапки прокуратура була інструментом репресій і тиску, - заявив Чумак в інтерв'ю перед призначенням Венедиктової. - І це був інструмент політичних ігор. Це був інструмент тиску на політичних опонентів».

«Тим, хто зламав цю систему, був Рябошапка. Все почалося робитись відповідно до закону».
Чумак звинувачував у звільненні Рябошапки "політиків", "олігархів" та "регіональних діячів, які тривалий час перебували при владі і мають довгострокові корупційні зв'язки з місцевими правоохоронними органами".
"Рябошапка був неприйнятним, оскільки він не виконував жодних політичних вимог", - сказав він.

У 2015 році тодішній віце-президент Джо Байден та європейські партнери підштовхували Україну до боротьби з корупцією. Вони закликали президента України Петра Порошенка звільнити Генерального прокурора Віктора Шокіна, якого західні дипломати сприймали таким, що протистоїть реформам.
Колишній мер Нью-Йорка Рудольф У. Джуліані, особистий адвокат Трампа, каже, що Байден домагався звільнення Шокіна, щоб захистити «Бурісму» та Хантера Байдена.
"Я не знаю, що Байден сказав Порошенку, - сказав Чумак. - Але усунення Шокіна була дуже правильним кроком для країни, а не для Байдена".
Олександр Леменов, засновник групи громадянського суспільства State Watch, назвав Рябошапку "батьком антикорупційної стратегії в Україні". Леменов є членом комісії, яка екзаменує і проводить співбесіди з прокурорами.
"Шість місяців Рябошапка відмовлявся використовувати прокуратуру в політичних цілях», - сказав Леменов. Головною проблемою, за його словами, була близькість Зеленського до могутніх олігархів. Намагатися завершити реформи зараз - це «як народжувати на третьому місяці вагітності».

"Здається, [Зеленський] втратив здатність бачити правду. - сказав Леменов. – Зеленському знадобилось 9 місяців, щоб втратити нашу довіру".
Зусилля Рябошапки почалися згори, з Генеральної прокуратури Києва.

Більше половини прокурорів столиці - 729 з 1339 – були звільнені з посад. Серед прокурорів областей 780 з 3161 досі не дійшли ще до стадії співбесіди.
"Це найсерйозніша реформа прокуратури в історії України. - сказав Чумак. - Якби у нас було ще півроку, ці реформи були б незворотними".
Венедіктова сказала у вівторок, що важливо продовжувати зусилля. Але вона також висловила стурбованість проблемами з персоналом, викликаними звільненнями стількох прокурорів.
Мельниченко, звільнений прокурор, зараз шукає роботу адвоката. Він каже, що його досвід - проходження двох комп'ютерних тестів, але потім невдача на співбесіді від людей на основі "розумного сумніву" в його доброчесності – перевертає звичайний правовий стандарт невинуватості, поки не буде доведена вина.
"Коли комп'ютерна система вас пропускає, а потім повністю упереджені люди на основі надуманих причин провалили вас і вас звільнили, ця система буде усунута через суд. - сказав він. - Практично кожен, хто цього не пройшов, звернувся до суду".
За його словами, інтерв'юери повинні були бути бездоганними людьми з безперечним авторитетом та доброчесністю. Але він сказав, що деякі були причетні до тіньових майнових угод або брали гроші за появу на російському телебаченні або притягувались до відповідальності.

Антикорупційний активіст Каленюк заявила, що чистка корупції не є ідеальною. Але вона розглядає звільнення Рябошапки, Гончарука та інших як вражаючий поворот щодо українських надій на зміни.
Чумак планував боротися доти, доки міг продовжувати реформи Рябошапки. У вівторок він опублікував заяву про відставку на ім’я Зеленського в Інтернеті.
"Усім, хто вірив у нас і підтримував нас, - написав він, - хочу ще раз подякувати вам від нашої команди".



 



9

Коментарі

120.03.20, 12:49

Гончарук - це молодий премєр реформатор (с)
Рябошапка- борець з корупцією
----------
Від творців імпічмента Трампу

    220.03.20, 13:00

    "Це лише питання часу, коли проросійські та проолігархічні сили повністю захоплять президента"
    А шо, цей слуга олігарха ще не захоплений?

      320.03.20, 13:42

      страшно далеки они от народа (С)
      эти западные обозреватели

        420.03.20, 14:37Відповідь на 1 від NoTaRь

        Гончарук - це молодий премєр реформатор (с)
        Рябошапка- борець з корупцією
        ----------
        Від творців імпічмента Трампу
        Шо поробиш, оптимісти...

          520.03.20, 14:39Відповідь на 2 від ЖЁЛТЫЙ

          "Це лише питання часу, коли проросійські та проолігархічні сили повністю захоплять президента"
          А шо, цей слуга олігарха ще не захоплений?
          Захоплений, захоплений. Але певні правила не дозволяють журналістам писати, що він маріонетковий дебіл.

            620.03.20, 14:39Відповідь на 3 від ahead

            страшно далеки они от народа (С)
            эти западные обозреватели
            От нашего нарита все страшно далеки.