Україна-Молдова: куди побіжать» співзалежні " капітани з потопаю

  • 30.10.21, 09:17

Ще в січні поточного року президент України Володимир Зеленський і президент Молдови Майя Санду під час переговорів у Києві визначили енергетику серед пріоритетних сфер, що сприяють «загальному економічному імпульсу».
Тоді ж Зеленський обнадійливо написав у Twitter про зустріч з Санду: "Нас об'єднують спільні цінності і позиції з питань загальноєвропейського порядку денного. Ми цінуємо, що президент підтримує український суверенітет і територіальну цілісність і не боїться називати Крим українським». Також президент України відзначив напрацювання для поглиблення співпраці в енергетичній сфері: збільшення обсягів зберігання природного газу молдавської сторони в українських сховищах, проекти транзиту європейського газу територією Молдови в Україну, відновлення поставок електроенергії в Молдову і транзиту електроенергії з України в Румунію, який пройде територією Молдови.
За цими висловлюваннями просвічувало явне прагнення Зеленського знайти опору в особі свого найближчого сусіда, зміцнити енергетичну співпрацю, а також використовувати політичний досвід і стратегію самої Майї Санду...
Правда, експерти обґрунтовано зазначають, що у нової української влади в особі Зеленського у відносинах з Молдовою спостерігається «комплекс слабкої держави». Це як в шкільному класі, коли не дуже красива дівчинка вибирає собі в подруги ще більш негарну і дружить з нею, щоб відтінити свої недоліки в очах хлопчиків. Створюється відчуття, що за цим принципом Україна вибрала собі в подруги і Молдову.
Загалом, як то кажуть в психології « "співзалежна" парочка…
Тому, коли восени ситуація з енергобезпекою Молдови змінилася і Політика Санду стала більш агресивною, це проявилося і в поведінці другого члена зв'язки-Зеленського.
Адже обидва президенти вперто не хочуть визнавати, що запаси газу в Європі стрімко виснажуються. Спроби відмовитися від вугілля і перейти на більш чисті джерела енергії лише посилюють залежність від газу, який обігріває будинки і приводить в дію цілі галузі промисловості. Але газу сьогодні не вистачає, щоб забезпечити відновлення економіки після пандемії і наповнити спустошені сховища до настання зимових холодів. Багаті країни пропонують все більш високі ціни в спробі забезпечити постачання палива, і в міру зниження температури ситуація буде тільки посилюватися.
У цих умовах влада Молдови повідомила про підписання контракту з польською нафтогазовою компанією PGNiG на пробну закупівлю 1 млн кубометрів природного газу, і таким чином Молдова вперше ризикнула придбати газ не у російського постачальника.
Допомогу Молдові пообіцяла надати і Україна. Але за оцінкою експертів, у разі укладення контрактів з сусідніми європейськими країнами Молдова навряд чи зможе забезпечити себе газом в колишніх обсягах. Зокрема, Україна є енергодефіцитною країною, і вона погодилася виділити лише 15 млн кубометрів газу – це дуже маленький обсяг (для порівняння, «Газпром» постачав до Молдови близько 3 млрд кубометрів газу на рік). Румунія також є енергодефіцитною країною з точки зору газових поставок. Ніхто не може запропонувати газ за ціною нижче «Газпрому», до того ж поставки в Молдову підірвуть їх власну енергобезпеку протягом опалювального сезону.
Важливим тригером складності ситуації стало введення в Молдові надзвичайного стану, який діятиме з 22 жовтня по 20 листопада. Прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця заявила, що в жовтні потреба в газі покрита тільки на 67%, а на ринку газу в Республіці зареєстрований дефіцит близько 16 млн кубометрів.
У цій ситуації зговірливість і однодумність двох президентів били всі рекорди. Але з урахуванням того, що Санду, скоріше за все, просто втече з Молдови в разі сильних і тривалих морозів, то Зеленському повторити її «подвиг» буде складніше.
Мабуть, бажаючи заздалегідь мати шляхи відходу в разі форс-мажорних ситуацій в ході управління країною, Майя ще до обрання її президентом відмовилася вважати проблемою наявність у неї румунського громадянства. "Це не проблема-мати два паспорти", - відповіла тоді Санду на питання місцевих журналістів, чи відмовиться вона від громадянства Румунії, зайнявши пост глави держави. Водночас у світі практично одиниці країн, де президент має громадянство іншої держави. Навіть у країнах Британської Співдружності націй немає керівника, у якого було б британське громадянство.
У президента України справи в цьому відношенні йдуть гірше. У разі холодної зими йому нікуди буде тікати з України, так як у нього не тільки немає поки другого громадянства, як у Санду, але тепер немає і «теплої» нерухомості за кордоном.
Адже у вересні Зеленський виставив на продаж свою віллу у Форте-дей-Мармі (Італія). Згідно з декларацією про доходи за 2018 рік український лідер і його дружина Олена стали власниками будинку площею 413 кв.м ще влітку 2015 року, віддавши за нього понад 88,56 млн грн. (3,164 млн євро за тодішнім курсом). Минуло три роки, але президент тільки зараз вирішив позбутися заморської вілли. Джерело з італійського агентства з нерухомості ексклюзивно повідомило, об'єкт виставили за 4,5 млн євро. Правда, є ще квартира у Великобританії площею 91,9 квадрата, яку Зеленський разом з дружиною чи то орендують, чи то купили за 21 млн гривень. Але в» Туманному Альбіоні " президенту все одно не зігрітися, особливо з урахуванням того, що острів також страждає дефіцитом газу через нестачу сховищ.
Хто куди поїде ми скоро дізнаємося. Кишиневу зараз потрібно діяти швидко, тому як, якщо молдавській владі не вдасться вирішити газові проблеми в найближчій перспективі, то Санду та інших жителів Молдови безумовно чекає холодна зима. Те ж саме стосується і Зеленського з Україною, тому що, на жаль, співзалежність призводить співзалежних до однакових результатів…

Бути корисним для Заходу – суть сучасної політики України

  • 29.10.21, 11:04

Вперше за 50 років Україну запросили на участь у засіданні комітету Північноатлантичної ради НАТО з питань озброєнь – Конференції національних директорів озброєнь. З 1966 року координує реалізацію політики НАТО у галузі розвитку озброєння та військової техніки. Це засідання називають Радою директорів озброєнь, тобто на ньому ухвалюють рішення про те, яку зброю виробляти та розробляти, а головне – хто це робитиме. Раніше, 19 жовтня, міністр оборони США Ллойд Остін відвідав з візитом Україну, під час якого обговорив з українським колегою Андрієм Тараном взаємодію у військовій сфері. Оскільки Україна має статус розширеного партнерства з НАТО, вона також буде інтегрована у процес розробки та створення зразків озброєння для країн-членів НАТО. Це означає наступне: буде задіяно весь український військово-промисловий комплекс (ВПК) та науково-технічний потенціал. Спектр можливостей для виробництва в України дуже широкий. Наприклад, 16 жовтня до супутників Юпітера вирушила ракета Атлас, основним розробником та виробником якої став український Південмаш. Крім того, Україна здатна самостійно створювати системи наведення та навігації. Як приклад, із нуля за три роки на замовлення Саудівської Аравії українські інженери розробили ракетний комплекс «Грім». Звісно, новин про успішне застосування даних комплексів немає, проте замовлення виконано вчасно. Тобто Україна має величезний потенціал і він безперечно буде використаний. До того ж розробити та виробити ракету, використовуючи українські ресурси в рази дешевше, ніж зібрати її в США чи Німеччині. Тому присутність України на зустрічі директорів озброєнь є дуже важливою для всіх країн-учасниць. З одного боку, НАТО продовжує євроінтеграцію країни у свої структури, а з іншого – Альянсу економічно вигідно використовувати Україну як країну-виробника (навіть якщо окремих частин чи комплектуючих). Однак є й мінуси. Якщо в Україні розпочнеться розробка озброєння за світовими стандартами, це лише сприятиме ще більшій залежності країни. Об'єктивний рівень українського ВПК не повністю здатний реалізувати замовлення західних партнерів. Це зближення не означає, що Україну одразу приймуть до НАТО, навіть навпаки. Її використовують у своїх цілях, оцінять вигоду, і якщо результат не виправдає очікування, процес євроінтеграції відкотиться назад (у гіршому випадку припиниться). Нині український уряд не здатний виставити власних вимог для інших держав на міжнародній арені, наша країна залишається свого роду інструментом західних організацій, причому корисним. Незважаючи на всі плюси перспективного науково-технічного прогресу та підвищення обороноздатності країни внаслідок співпраці з Альянсом, влада в результаті не прийматиме самостійних рішень. Можливо, у майбутньому ми зможемо висувати свої вимоги і на рівних брати участь у світових процесах, але поки що є. І для України сьогодні це не найкращий, але таки вихід.

Нескінченний процес інтеграції України до ЄС

  • 29.10.21, 10:45

25 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі у відеоформаті зустрівся з молдавськими та українськими колегами з питань подальшої активізації співробітництва у форматі «Асоційованого тріо» (Молдавія, Україна та Грузія) програми ЄС «Східне партнерство». Під час відеоконференції прем'єр-міністри трьох країн наголосили на необхідності активізації діалогу та співробітництва з питань європейської інтеграції на основі меморандуму, підписаного членами «Асоційованого тріо», включаючи обмін досвідом у реалізації угод про асоціацію. Прем'єр-міністри позитивно оцінили зусилля, і спільні зустрічі з високопосадовцями ЄС, продовження яких є важливим для сприяння процесу європейської інтеграції трьох країн. «Асоційоване тріо» було створено у травні 2021 року. 24 липня у Брюсселі відбулася зустріч голів зовнішньополітичних відомств Молдови, України та Грузії, вони скоординували позицію щодо загальної «загрози безпеки» в Чорноморському регіоні, яка виходить, на їхню думку, від Росії. Як не дивно, міністр оборони США Ллойд Остін, під час своїх візитів, акцентував увагу саме на безпеці в Чорноморському басейні і на тому, як можуть допомогти Грузія, Україна та Молдова захистити себе від «російської агресії». У результаті це було єдине серйозне «посилання» його зустрічей. Тема подальшої інтеграції України до ЄС давно стала одним із каменів спотикання. Україні, Молдові та Грузії справді необхідно прискорити європейські реформи. Але ЄС та його членам також слід якнайшвидше підготувати значно більш амбітний порядок денний для нового імпульсу інтеграції до ЄС держав «Асоційованого тріо». Поки що очевидно – «Східне партнерство» втрачає геополітичну складову, а ЄС не має серйозних політичних стимулів для підтримки реформ навіть у найбільш «проєвропейських» країнах. Через це реформи в країнах партнерства сповільнюються, а сторони вважають за краще працювати у звичному режимі, коли лише на словах декларується інтерес до зближення. Однак є привід і для радості, адже США ставлять більше на Україну, ніж на Грузію. І про це свідчить затвердження президентом США пакету військової допомоги Україні на 60 млн доларів та постачання їй протитанкових комплексів Javelin. Більше того, зовнішньополітична орієнтація уряду Грузії, що діє, Заходу поки що до кінця не зрозуміла. І якщо постане питання заміни Туреччини як партнера у Чорноморському басейні, США зупинять свій погляд швидше на Україні, ніж на Грузії. Колись, тринадцять років тому, Леонід Кучма у своєму посланні до Верховної Ради під назвою «Європейський вибір» заявив, що Україна увійде до складу ЄС у 2011 році. А потім були ще Ющенко, Янукович, Порошенко. Вони також, як і чинний президент, присягалися і божилися, що євроінтегрують країну. Але надворі вже 2021 рік. При владі Зеленський. І українці знову чують клятві обіцянки. Однак чи стала Україна з часів Кучми хоч трохи ближче до Євросоюзу? Риторичне питання, чи не так? Утім, українську еліту можна зрозуміти. Їй нема чого запропонувати своєму народу, крім «надцінної ідеї – євроінтеграції».

Початок глобального похолодання в Україні

  • 18.10.21, 11:31

Три області України повідомляють про критичну ситуацію зі споживчим газом. Львівська, Закарпатська та Хмельницька ОДА розглядають введення надзвичайної ситуації у зв'язку з критичною нестачею газу для опалення бюджетних установ на осінньо-зимовий період 2021-2022. Відповідні заяви були опубліковані після засідання обласних комісій ТЕБ та НС у зазначених областях.
Керівник паливно-енергетичного департаменту Львівської ОДА Богдан Кейван повідомив, що на території Львівщини працює 825 бюджетних установ та понад 4000 пунктів обліку газу, з них на сьогодні включено лише 986, що становить 23,4%. Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій повідомляє, що необхідно провести переговори з "Нафтогазом" для зниження ціни Постачання споживчого газу для бюджетних установ по 13,6 грн без ПДВ.
Складна ситуація, за повідомленнями місцевих чиновників, також у Дніпропетровській та Одеській областях.
Надії на Західну допомогу в тиску на "клятих" володарів газу для справедливого, з української точки зору, розподілу вуглеводневих потоків, теж немає. На саміті Україна-ЄС, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вивів рівень європейської підтримки України на новий щабель: на наше прохання Єврокомісія вивчала законність нового газового контракту Росії та Угорщини і дійшла висновку – двосторонній контракт на постачання газу в обхід України не порушує законодавство ЄС.
"Наскільки мені відомо, в угоді між Угорщиною і» Газпромом» немає нічого протизаконного, нічого, що суперечило б європейському законодавству", - заявив Боррель.
В таких умовах уряду потрібно шукати вихід з ситуації, що склалася патової ситуації з поставками газу в Україну. Резерву часу і грошей - немає. Обіцяної європейської допомоги-немає. Але еліта, на те і еліта, щоб знайти вихід.
Хід за Вами, пане Президенте!

Підсумки саміту Україна-ЄС, чи досягнутий успіх?

  • 12.10.21, 09:41

12 жовтня в Києві відбувся саміт Україна-ЄС-щорічний захід, на якому вищі посадові особи обох сторін за зачиненими дверима обговорили вдосконалення та встановлення нових пріоритетів співпраці та європейської інтеграції України.
Про головне символічне досягнення було відомо заздалегідь: на саміті Україна і ЄС нарешті підписали угоду про Спільний авіаційний простір (Угода про "вільне небо"), згадка про нього була ще в 2013 році, за часів Януковича. Сім років ЄС відкладав його через суперечку Великобританії та Іспанії щодо статусу аеропорту Гібралтару. Вирішити дану проблему вдалося лише після Brexit, і до досягнень останнього року це точно не віднесеш.
На саміті також оголосили про плановану підтримку Євросоюзу, це має залучити кілька мільярдів інвестицій в Україну. Планується запуск інвестиційного пакету на 6,5 млрд євро, який допоможе українському уряду стимулювати приватно-державне інвестування в економіку.
Однак слід зазначити-це не означає надходження від ЄС саме такої значної суми. Інвестплан буде розроблений за форматом, який діє для всіх держав Східного партнерства і передбачає гранти, кредити і насамперед банківські гарантії, які, за очікуваннями ЄС, дозволять залучити майже вдесятеро вищу суму інвестицій. До того ж уточнену суму кредитів, гарантій і грантів в ЄС озвучать пізніше.
"Ми розподілили інвестиційний план для всього Східного партнерства, виділивши з нього складові для різних країн", - пояснив представник ЄС.
Тема подальшої української інтеграції в ЄС давно стала одним з каменів спотикання у взаєминах двох сторін. Цього року, 11 вересня, під час візитів в Україну, президент Естонії Керсті Кальюлайд двічі повторила жорсткі заяви про те, що Україні не вступити в ЄС раніше 2040 року і заявила "країна знаходиться на відстані світлових років від виконання копенгагенських критеріїв".
Глава МЗС України Дмитро Кулеба тоді відреагував на це чітким посилом - джерелом проблем є відсутність у ЄС політичної волі запропонувати Україні перспективу членства. Пізніше в інтерв'ю британському "The Independent" він також сказав - в Україні більше не вірять обіцянкам заходу.
Україні, Молдові та Грузії дійсно необхідно прискорити європейські реформи. Але ЄС і його членам також слід якомога швидше підготувати значно більш амбітну Порядок денний для нового імпульсу інтеграції в ЄС держав "асоційованого тріо".
В даний час очевидно - "Східне партнерство" втрачає геополітичну складову, а ЄС не має серйозних політичних стимулів для підтримки реформ навіть в найбільш просунутих країнах "тріо". Через це реформи в країнах партнерства і їх зближення з ЄС сповільнюються, а сторони воліють працювати в звичному режимі, коли лише на словах декларується інтерес до зближення.

Українське реаліті-шоу "Кулебівщина" української дипломатії

  • 11.10.21, 12:54

У відносинах з Пекіном Київ виступатиме як частина західного політичного простору - так вважає міністр закордонних справ України Кулеба. Що про це думає сама Західна спільнота, останнім часом яскраво демонструють виступи тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін, президента Естонії Керсті Кальюлайд і прес-секретаря Білого дому Джен Псакі.
"Я думаю, що у китайців взагалі є певний азарт щодо України, тому, що їм просто цікаво, що це за країна така, в якій вони досі не змогли досягти того, що досягли в інших країнах", – заявив Кулеба.
Об'єктивно кажучи, Пекін для початку планує пригадати Києву За "Мотор-Січ": 3,6 млрд доларів – це не жарти. До того ж українська земля, яку намагається розпродати уряд країни, теж на дорозі не валяється.
Більш того Кулеба назвав Китай провідним для України торговельним партнером: «Китай є торговим партнером номер один. З Китаєм потрібно розвивати відносини і дружити, в тому числі, для стримування Росії».
Що сказати? Геніальне мислення-дружити з головним союзником Росії для стримування Росії. При цьому паралельно оспівуючи оди Заходу, що знаходиться, на думку Кулеби, в жорсткому протистоянні з китайським світом: "Євроінтеграція – це зараз інструмент зміцнення України...навіть якщо завтра в Брюсселі хтось вийде і скаже, що Україна ніколи не стане членом ЄС, це не означає, що ми повинні припинити впроваджувати європейські правила і рухатися до більш тісної інтеграції саме з Європейським простором, так як ці правила і ця інтеграція зміцнюють Україну зсередини і роблять нас більш стійкими, сильними і близькими західному світу, який зайшов у жорстке протистояння з китайським світом".
Втім, абсолютно очевидно, що такі, як Дмитро Кулеба є втіленням абсолютного непрофесіоналізму прийшли до влади в результаті збройного перевороту. Тому діючий МЗС України - не перший і не останній представник так званого українського істеблішменту, який регулярно озвучує абсурдні речі, що, безумовно, негативно впливає на міжнародний імідж країни, який в даний час на "нулі". Сучасна українська влада - так уже повелося в постмайданній Україні-в більшості своїй складають комічні персонажі, і українське МЗС не є винятком.
Глава МЗС України займає свою посаду півтора року-рівно стільки він очолює це міністерство. Паралельно міністр є членом РНБО і віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Власне, який міністр-така й інтеграція. Заяви Кулеби можна відразу ж розбирати на цитати і використовувати в шоу-програмах "Кварталу 95", хоча, в принципі, все, що відбувається в Кабміні, офісі президента і Верховній Раді України – не що інше, як наймасштабніше шоу під керівництвом і за участю Зе-команди.
"Потрібно вести переговори з Росією у всіх можливих форматах про припинення війни. Ми активно створюємо разом з партнерами умови, які змусять Росію її припинити. Навіть якщо для цього нам доведеться створити для неї серйозні проблеми", – заявив нещодавно Кулеба.
Які саме проблеми він, звичайно ж, не пояснив. Тому подібна промова з вуст міністра закордонних справ виглядає як незграбна спроба" наїзду " на того, чия позиція стовідсотково виграшна. На переконання Кулеби, Володимир Зеленський розмовлятиме з президентом РФ Володимиром Путіним з наступальних позицій, тому для російського президента це буде "складна розмова", оскільки, виявляється, Україна "активно працює над створенням умов, які змусять Кремль піти на серйозні переговори щодо припинення агресії".
З одного боку, щоб розмовляти з Путіним хоч з якихось позицій (не кажучи вже про наступальні), для початку необхідно організувати переговори двох президентів. А про це поки мови не йде. Але, нагадаємо, Кулеба - не середньостатистичний блогер, який постійно коментує все в мережі. Він-глава МЗС України. На жаль, такий рівень української дипломатії…

Готувати введення паспортів "негромадян" в Україні можуть тільки

  • 08.10.21, 16:11

Впливовий представник партії "Європейська Солідарність", депутат Одеської міської ради Андрій Вагапов в ефірі телеканалу" Думська ТВ "(належить одному з наближених Петра Порошенка - Олексію Гончаренку) зажадав ввести паспорти" негромадян " для тих жителів України, які доброзичливо ставляться до Росії.
У відповідь на "патріотичну" репліку ведучої телепередачу -" з країни необхідно вивезти всіх тих, хто досі підтримує Росію, а саме половину Бессарабії, половину індустріальних районів", Вагапов заявив:
"Вивозити нікого не потрібно, потрібно просто ввести паспорт негромадянина України, як це зроблено в таких країнах, як Латвія, Литва, Естонія".
Однак щодо Литви український націоналіст помилився: при розпаді СРСР все населення цієї республіки отримало громадянство незалежно від национальности.(https://cyberleninka.ru/article/n/litovskiy-natsionalizm-i-polozhenie-russkih-v-litovskoy-respublike-v-postsovetskiy-period/viewer)
Теза про негромадянство, що прозвучала на телебаченні, була вкинута цілком цілеспрямовано. Його підхопили провідні українські ЗМІ, включаючи близьке до Володимира Зеленського та Ігоря Коломойського інформаційне агентство УНІАН. (unian.ua)
Дискримінуючий громадян колишнього СРСР Інститут "негромадянства" був введений в 1990-і роки в Латвії та Естонії. Позбавлені громадянства цих " нових незалежних держав "були ті, хто при перепису населення вказав національність"Російська". Так, в Латвії в 1990-і роки з 2,6 млн населення близько 700 тис.були позбавлені права брати участь у виборах, вступати в політичні партії, працювати державними службовцями, нотаріусами, адвокатами і навіть фармацевтами. Влада даних держав перетворила росіян в людей другого сорту, в "людей-тіней". Однак міжнародна громадськість все це проковтнула.
Після державного перевороту 2014 року ідея запровадження інституту "негромадянства" почала циркулювати і в Україні. Спочатку її обговорювали представники маргінальних ультраправих угруповань і представники соросівських НКО (некомерційні організації). Однак в 2018 році схожі думки щодо населення Донбасу висловив був на той момент міністром внутрішніх справ Арсен Аваков, який запропонував позбавити донеччан права голосу і провести для них перевипуск паспортів, не підтверджуючи громадянство для "неблагонадійних". Режим Порошенка не зважився на цей захід. Натомість Зеленський підійшов до справи більш ґрунтовно. Хто б міг подумати таке про популярному коміку?
У 2020 році український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що офіційний Київ розглядає варіант легалізації практики подвійного громадянства для жителів України, за винятком тих, у кого є паспорти Російської Федерації. На початку 2021-го члени партії "Слуга народу" подали до Верховної Ради пакет законопроектів, що передбачають введення подвійного громадянства для володарів західних паспортів і паралельно поразку в правах для громадян України, які є одночасно громадянами Росії. За приховування наявності російського паспорта Зеленський запропонував карати українських громадян позбавленням волі на строк до п'яти років.
Тепер українській владі, судячи з усього, вже недостатньо поразки в правах одних тільки власників російських паспортів. На тлі прийдешньої тарифної катастрофи, яка найближчим часом може опустити рівень життя більшості населення до злиднів, уникнути краху існуючого режиму буде важко. Тому команди Порошенка і Зеленського, по всій видимості, об'єдналися, просуваючи в інформаційному просторі ідею введення паспортів "негромадян".
У разі прийняття подібного закону з суспільного життя будуть викреслені мільйони людей, якщо тільки вони не погодяться відмовитися від імені Російської. Позбавлені права обирати, бути обраними і займатися соціально значущою діяльністю. Отже, самостійна держава готується обзавестися ще однією ознакою фашистської держави? Чи залишиться світ спостерігати осторонь?

Президент Ізраїлю відмовився вітати ЗСУ бандерівською кричалкою.

  • 08.10.21, 11:01

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог під час зустрічі з українським колегою Володимиром Зеленським у Києві біля Маріїнського палацу не став вітати почесну варту словами "Слава Україні".
Президент України на килимовій доріжці особисто зустрів ізраїльського гостя. На початку церемонії прозвучали гімни двох країн, після чого глави держав оглянули стрій воїнів Почесної варти України. Президент Ізраїлю Герцог підійшов до мікрофона і зазвичай привітав українських військових. "Героям слава!"- чомусь відгукнувся почесний караул.
Ізраїльський лідер став першим главою держави, який не вітав український лад гаслом " Слава Україні!"
Під час свого візиту з бандерівським привітанням до варти звертався турецький президент Ердоган. При цьому президент Туреччини читав транскрипцію по Шпаргалці. Також "Слава Україні" кричала президент Молдови Майя Санду, грузинський лідер Саломе зурабішвілі, президент Польщі Анджей Дуда і багато інших глав держав.
Іцхак Герцог прибув до Києва на запрошення Зеленського для участі в пам'ятних заходах з нагоди річниці трагедії Бабиного Яру. Варто звернути увагу, законопроект Про зміну військового вітання "Здоров'я бажаю" на слова: "Слава Україні-героям Слава!"(СУГС) був прийнятий Верховною Радою в першому читанні восени 2018 року.
Раніше історик і політолог Володимир Корнілов вказував, історично "СУГС" – це клич "Союзу українських фашистів", що діяв в Чехословаччині і на території сучасної України в 1920-і роки. Пізніше він активно використовувався українстсвующімі гітлерівськими колаборантами різних мастей в період Великої Вітчизняної війни і в післявоєнні роки. Висновок напрошується сам собою.

Президент України артистично йде від податків. Прийшов час йти і

  • 07.10.21, 08:53

Новий грандіозний скандал розгорається після публікації розслідування "The Pandora Papers" ("досьє Пандори", проведено міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ)), в якому розповідається про те, як політики, спортсмени, бізнесмени і зірки шоу-бізнесу йдуть від податків через офшорні компанії. Отже, серед 35 діючих і колишніх світових лідерів, а також понад 300 чиновників і зірок затесався і наймолодший президент України Володимир Зеленський.
За підсумками розслідування, компанію Зеленському склав аж Джозеф Цай-співзасновник китайського IT-гіганта Alibaba Group. Як передає канадська газета Toronto Star, Джозеф контролює цілу мережу офшорних фірм.
За даними консорціуму журналістів-розслідувачів OCCRP, президент України Володимир Зеленський і його партнери по "Студії Квартал 95" володіли мережею офшорних компаній, пов'язаних з їх бізнесом і розташованих на Британських Віргінських островах, Кіпрі і в Белізі. Крім того, перший помічник Зеленського Сергій Шефір, а також глава Служби безпеки країни Іван Баканов також входили в офшорну мережу. Причому, Шефір і ще один діловий партнер використовували офшорні компанії для покупки дорогої Лондонської нерухомості.
Так, в 2019 році, до свого обрання, Зеленський передав свої частки в ключовій офшорній компанії Шефіру, і вони тоді, схоже, домовилися, щоб сім'я Зеленського продовжувала отримувати гроші від офшору.
Журналісти "The PANDORA Papers" продовжують розкривати серію витоків документів про офшори, включаючи "файли FinCen", "Райські документи", "Панамське досьє"і" люксембурзькі витоку". При цьому Україна посідає почесне перше місце (!) серед більш ніж 90 країн світу з показником в 38 політиків, що використовують офшорні схеми.
У той же час Українське агентство з попередження корупції цинічно заявило, що врахує дані Pandora Papers при перевірці декларації Зеленського. "Проводимо повну перевірку декларації президента. Під час перевірки використовуємо в тому числі дані ЗМІ, співпрацюємо з журналістами. Так що ця інформація також буде врахована... Перший помічник президента на громадських засадах - не є особою, яка подає декларацію, а отже, ми не можемо перевірити декларацію. Начальника СБУ перевіряємо", - повідомив керівник НАЗК Олександр Новіков.
Так що, Зеленського будуть " знімати з посади»?
Адже Соровські розслідувачі, ймовірно, вирішили продовжити традиції: історія з офшорами Порошенка у спадок повторилася і у його наступника, а інформацію про це вже опублікувало агентство Guardian.
Виходить, що Зеленський приховував свої доходи в офшорах, щоб не платити їх в Україні. А його партнер Шефір, ДО РЕЧІ, купив і оформив на себе дуже дорогі квартири в Лондоні. Одну з них на Бейкер-стріт, прямо біля музею Шерлока Холмса.
Цікаво, що компанії, які перерахували офшорам Зеленського 40 млн доларів - це ті самі, які фігурують у справі про виведення коштів з Приватбанку та їх відмивання. І це структури, пов'язані з олігархом Коломойським. Тобто, цілком може бути, що фірми Зеленського були учасниками схеми з розграбування Приватбанку.
Тепер перед нами у всій красі постав Зеленський в образі корупціонера і схемника, який не тільки ухилявся від податків через офшори (як це робив Порошенко), але і, швидше за все, брав участь у кримінальних схемах Коломойського з виведення коштів з Приватбанку. Зв'язка Зеленського і Коломойського ще раз підтверджена, і на Заході стане тепер аксіомою.
Заодно стане аксіомою і те, що Зеленський продовжує покривати Коломойського, незважаючи на негативну реакцію США. Зневірити в цьому Захід Зеленський може хіба що заарештувавши Коломойського і всі його активи у справі Приватбанку. Правда, в цьому випадку Коломойський вивалить такий масив інформації про Володимира Олександровича, що «досьє Пандори» про офшори здасться невинною дитячою казкою.
Без сумніву, публікації про Зеленського на Заході і в Україні продовжаться. З одного боку, це буде елементом шантажу (щоб президент робив те, що вимагають), з іншого боку - підготовкою грунту під його відхід з поста президента. Як це, втім, було свого часу і з Порошенком.

Слідом за Угорщиною. "Газпром" почав постачати газ Хорватії

  • 06.10.21, 09:55
З 1 жовтня, крім Угорщини, російський газ йде і в Хорватію — в обхід території України. На черзі Сербія. Про це повідомляє "Газпром".
"Сьогодні почалися поставки російського природного газу в Угорщину і Хорватію за новим маршрутом — через газопровід "Турецький потік" і далі по національних газотранспортних системах Болгарії, Сербії та Угорщини", — сказано в повідомленні.
Поставки за цим маршрутом стали можливі завдяки будівництву нового магістрального газопроводу компанією FGSZ Ltd. на території Угорщини і завершенню розширення в Болгарії та Сербії національних газотранспортних систем, де оператори «Булгартрансгаз» ЕАД і GASTRANS D.o.o. Novi Sad ввели компресорні станції.
Наступною країною, яка оформить прямі поставки газу в обхід України, буде Сербія. Сербська державна Srbijagas і угорська компанія FGSZ заявили про з'єднання своїх газових трубопроводів у червні 2021 року.
Нагадаємо « "Газпром" з 1 жовтня почав поставляти газ в Угорщину в обхід України за довгостроковим контрактом, укладеним 27 вересня. В українській компанії Оператор ГТС заявили, що Угорський напрямок був одним з найперспективніших для імпорту газу в режимі віртуального реверсу на Україну. Проте, незважаючи на істеричну реакцію українського МЗС, глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко визнав, що «Газпром» має таке право, згідно з контрактом.
На Україну тим часом тривають істерики, пошуки винних і виправдань.
Особливо розчулило про те, що Угорщина не створила умови для реверсу російського газу на Україну, після того як Зеленський розповідав, що "смердючий корумпований російський газ" на Україні не потрібен. Виявляється, дуже потрібен і забезпечити його постачання повинна чомусь Угорщина, яка раніше вже відкритим текстом заявила, що їй в общем-то плювати, що Україна думає з приводу її контрактів з Росією на поставку газу.