хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

14.11.08 Дрогобицькі новини. Нова добірка

  • 13.11.08, 22:58


У Дрогобичі запроваджують практику відновного правосуддя

Коаліція громадських організацій міста Дрогобича спільно із відділом у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради у співпраці з Українським Центром Порозуміння започаткували впровадження у нашому місті практики відновного правосуддя, яке  зародилося у середині 70-х років XX сторіччя як рух за зміну поглядів на злочин та покарання.

Зі слів одного з керівників проекту Марії Николаїшин, підхід, що лежить в його основі, орієнтований на надання можливості сторонам конфлікту і суспільству в цілому самим впоратися із наслідками злочину. Серед програм, які втілюють у собі підходи відновного правосуддя, найбільш поширеною є медіація потерпілих та правопорушників, або програма примирення.

 «Наразі відновне правосуддя розглядають як рух за справедливість, який доповнює офіційну форму правосуддя, залучає самі сторони та громадськість до владнання наслідків злочину, сприяючи таким чином соціальній реінтеграції правопорушника і зменшенню кількості кримінальних покарань, - каже Марія Николаїшин. - Відновне правосуддя покликано не відмінити офіційне правосуддя, а лише надати йому відновного характеру за рахунок використання певного способу вирішення кримінальних ситуацій. Зазвичай реалізація програм відновного правосуддя відбувається завдяки партнерству громадськості і системи правосуддя: визначається порядок подання та розгляду випадків, юридичне значення результатів проходження сторонами такої програми».

Довідка.

У рамках проекту «Підтримка реформи системи  кримінальної юстиції України: впровадження прийомів медіації в діяльність органів прокуратури» у Дрогобичі функціонує Центр відновного правосуддя. Координатором цього центру є Марія Николаїшин. Професійні медіатори, застосовуючи примирні процедури, проводять медіації, внаслідок яких обидві сторони укладають угоду про примирення та домовляються  про форми усунення наслідків, спричинених злочином або кримінальним проступком.

Окрім того, впровадження ідей відновного правосуддя на  Дрогобиччині здійснюється з врахуванням різних вікових категорій населення. У школах починають працювати шкільні служби примирення, які проводитимуть медіації, сімейні конференції, круги цінностей. Юні медіатори вирішуватимуть конфлікти та запобігатимуть їх переростанню у  злочини на фоні помсти.

Згідно з нормами чинного законодавства, суд може використати результати примирення для звільнення від кримінальної відповідальності на підставі п.1, 2, 3, 4 ст.7-1 Кримінально-процесуального Кодексу України (КПК) (закриття кримінальної справи у звязку з дійовим каяттям, з примиренням підсудного з потерпілим, із застосуванням до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру, з передачею особи на поруки колективу підприємства, установи чи організації). Суддя також може використати результати примирення для закриття справи на підставі п.1 ст.27 КПК, у випадку примирення потерпілого і підсудного у справах приватного обвинувачення. Крім того, суддя може врахувати примирення сторін як обставину, що пом’якшує покарання під час винесення вироку (п.2 ч.1 та ч.2 ст.66 Кримінального Кодексу України).

 Важливо, що Генеральна Прокуратура України підтримує застосування ідей відновного правосуддя. Про це свідчить той факт, що Генеральна Прокуратура України надіслала  усім прокурорам листа “Щодо використання процедур примирення у кримінальному провадженні та розширення альтернативи кримінальному переслідуванню” від 01.08.08. Між Дрогобицькою міжрайонною прокуратурою та Дрогобицьким Центром відновного правосуддя започатковано ефективну співпрацю.

А нещодавно у Львові відбувся семінар на тему «Запровадження відновного правосуддя на досудовому етапі розгляду кримінальних справ» за участю представників Національної академії прокуратури України, прокуратури Львівської області, районних прокуратур м. Львова і прокуратури міста, прокуратур регіону, фахівців із питань проведення програм примирення між потерпілими та правопорушниками у кримінальних справах, зокрема представників: Благодійної організації «Український Центр Порозуміння» (м. Київ), коаліції громадських організацій  міста Дрогобича та Благодійного фонду «Простір без конфлікту» (м. Львів). Доречно додати, що даний проект на Всеукраїнському рівні реалізовується  Українським Центром Порозуміння спільно з Генеральною Прокуратурою України, Національною академією прокуратури за  підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва.

Отак, ламаючи стереотипи мислення та застосовуючи  ідеї відновного правосуддя, формують  активісти громадських організацій у співпраці із органами прокуратури мирне середовище для життя і розвитку кожного громадянина. А також дають можливість  тому, хто ненароком оступився, вирівняти свій крок та йти прямою життєвою стежиною.

Іван Тихий

 

У Дрогобичі розпочалася акція «Святий Миколай в кожному з нас»

Благодійний фонд “Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української греко-католицької церкви розпочав акцію збору коштів для допомоги обездоленим дітям під назвою: «Святий Миколай в кожному з нас».

Волонтери працюють у місцях, де найбільше скупчення людей. У супермаркетах, крамницях, банках  встановлено скриньки для збору пожертв. Роботу організовано так, щоб усі охочі мали можливість прилучитися до благородної справи.

Акція триватиме протягом листопада-грудня. Зібрані кошти насамперед буде використано для придбання подарунків бідним дітям до Дня святого Миколая.

Іван Тихий

 

У Дрогобичі вшанували майстра спорту міжнародного класу з кікбоксінгу Андрія Шевчука

 



Учора, 13 листопада, у сесійній залі Дрогобицької міської ради вшановували майстра спорту міжнародного класу з кікбоксінгу Андрія Шевчука.

Секретар міської ради Алла Гладун в урочистій обстановці за участю депутатів міської ради вручила Андрію посвідчення майстра спорту міжнародного класу і нагрудний знак, які надійшли до Дрогобича з Києва, а також грамоту міської ради за високі досягнення в спорті та прославлення міста на всеукраїнському і світовому рівнях і квіти.

Андрій – чемпіон світу з кікбоксінгу серед спортивних клубів, член збірної України з цього виду спорту. А працює він тренером Дрогобицького спортивно-оздоровчого центру «Еней».

Дідусь Андрія Ярослав Шевчук в лавах Української Повстанської Армії виборював волю Україні, а юнак тепер прославляє її високими досягненнями у спорті.

За останні 10 років у Дрогобичі троє спортсменів стали майстрами спорту міжнародного класу. Раніше цей титул здобули акробатка Оксана Грицик-Стретенцева та велогонщик Ярослав Попович. Кожного з них також урочисто вшанували в сесійній залі міської ради.

Іван Тихий

 

2

Коментарі