Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Душа України виявилася найбільшою у світі!

  • 30.09.13, 00:16

Це геніальна відповідь Метра на потуги адептів Русскаво міра в Україні та його внесок у творення Українського світу. Українське може і повинне бути найкращим!

Зі свого боку уявляю собі перекошені від безсилої люті обличчя авторів безглуздих опусів (ляпсусів) на кшталт Конец суверенитета Ukraine.

Так тримати, Метре! З нетерпінням очікуємо презентації анонсованого альбому "Україна".


Free Speech. Свобода Слова. Сайт Сергєя Мельнікофф. Українські артисти на генеральній репетиції шикування для найбільшої в світі світлини Душа України. Фото Володимира Каткова (© MFF Europe)

Душа України виявилася найбільшою у світі!


MFF виконав найбільшу фотографію в світі у Києві. Фотопанорама "Душа України " присвячується майбутній асоціації України з Євросоюзом - кульмінаційній точці чотирьох століть української боротьби за гідний статус у Європі!

З офіційного прес-релізу компанії-власника всесвітньої мережі готелів Інтерконтиненталь: 28, вересня з території Михайлівського Золотоверхого Собору підніметься в небо тепловий аеростат , щоб закарбувати унікальний знімок Михайлівській площі, де поруч із пам'ятником княгині Ользі збереться більше 500 співаків і музикантів, що представляють національне українське мистецтво: Академічний народний хор ім. Григорія Верьовки; Національний академічний ансамбль танцю ім. Вірського , Капела бандуристів України та Національний академічний оркестр народних інструментів.

З нагоди святкування свого п'ятиріччя, готель InterContinental Kiev підтримав ініціативу відомого американського фотографа Сергєя Мельнікофф створити найбільшу світлину в світі. Неприборкана творча натура дозволила майстру високохудожньої фотографії набрати півтисячному масовку провідних українських артистів у національних українських костюмах з музичними інструментами для єдиного історичного кадру.

Панорама «Душа України» буде надрукована на артистичному полотні розміром 8 х 2,7 м з одиничного слайда. Це дає право заявити таку художню роботу, як найбільшу за розмірами не тільки в Україні, а й у всьому світі. У такому форматі буде створений єдиний екземпляр світлини, що дає право її власнику звернутися за реєстрацією до Книги рекордів Гіннеса.

Проект «Душа України» виходить далеко за рамки згадки у всесвітній книзі рекордів. InterContinental покаже унікальну панораму у всіх 170 готелях мережі InterContinental на п'яти континентах. Також з оригінального діапозитива буде віддруковано лімітовану кількість номерних копій меншого розміру для VIP-гостей. Вже наприкінці цього року панорама «Душа України» буде виставлена в Раді Європи на персональній виставці фотографа і відкривати унікальний фотоальбом « Україна ».

Роботу Метра фотомистецтва висвітлюють найбільші світові агентства, в тому числі Discavery, CNN, BBC World і національне телебачення України.

"Душа України" ФОТОРЕПОРТАЖ зі знімального майданчика У ЦЕНТРІ КИЄВА Ви бачите роботу MFF зі створення найбільшої в світі фотографії


Політ до Книги Рекордів Гіннесса!

http://tsn.ua/kyiv/unikalne-foto-dusha-ukrayini-mozhe-potrapiti-do-knigi-rekordiv-ginnesa-313364.html

Репортаж телевізійної служби новин

Бюджет для зйомок одиничного кадру "Душа України" склав 15000 Євро. Компанія, яка володіє мережею готелів Інтерконтиненталь, офіційно оголосила, що викупить Full Copyright на панораму MFF "Душа України", зробивши авторську роботу американського Майстра одним із найдорожчих фотографічних творів світу.

Переклав за http://ipvnews.org/ Юрко Антоняк

Отруєне місто

  • 30.08.13, 20:47
Поки політики визначають, куди має йти Україна – в Європу чи в протилежний бік, в серці Західного Донбасу, шахтарському місті Павлограді, схоже створюється серйозна екологічна проблема. Мешканці міста скаржаться на те, що, приблизно два тижні тому, їх почали турбувати їдкий запах та дим. З 23.00 до 6.00 у повітрі відчувається запах гару неорганічних речовин.  Це негативно впливає на стан здоров'я - болить голова, шкрябає в горлі. Особливо страждають люди із захворюванням дихальних шляхів та схильні до алергічних реакцій. Інколи доводиться викликати і «швидку». Так, Анастасія, яка розмістила свій коментар на одному з павлоградських сайтів пише: «Мені 16 років і я жахливий алергік. Кожну ніч мені дуже погано і стан все погіршується. У всіх членів моєї родини болить голова. Вікна розкрити не можна, тому що сморід страшенний…» Ці слова підтверджують також інші мешканці міста. Так, мешканка Павлограда Марина, яка проживає на мікрорайоні ім. 40 років Жовтня, повідомила про сморід щовечора й до ранку, через який неможливо відчинити вікна. Враховуючи, що її помешкання на 5 поверсі, в квартирі жарко, а провітрити неможливо. І це повинні терпіти ще й її двоє діток, молодшій з яких всього 4 роки! Ще одне свідчення мешканки Павлограда Людмили: «О 6 ранку, сьогодні, 29 серпня 2013 закрила фрамугу вікна, тому що гар відчувався в повітрі як і минулого тижня, незважаючи на тиху погоду з підвищеною вологістю. Живу я в центрі міста, недалеко від колишньої військової частини».
З розмов зрозуміло, що павлоградці не вірять у повідомлення МНС та міської влади про те, що сморід пов'язаний із горінням сміття та сухої трави, адже запах має хімічний присмак. Мають місце нарікання на роботу деяких підприємств міста, зокрема на Мега-дизайн, Хімзавод, ПМЗ. Однак, деякі свідчення вказують і на найбільш вірогідне джерело смороду. Так, у коментарі на сайті павлоград.dp.uaдописувач Єгор повідомив: «Судячи з того, що «ароматна» хмара поширюється з ПМЗ, мікрорайону ім. 40 років, ПЗТО і далі рухається на центр міста, хімзавод накриває в останню чергу, те джерело знаходиться на промзоні. Найвірогідніше, цей Сектор Газа - підприємство Мега Дизайн, яке належить туркам. Вони використовують технологію гарячої гальванізації (оцинковки) металоконструкцій. Можливо слід уточнити ситуацію навколо цього підприємства…» Інформацію про застосування технології гарячої гальванізації підтверджує і офіційний сайт MEGA-DESIGN (Павлоград). Він повідомляє, що у штаті підприємства понад 250 чоловік персоналу, а три виробничі лінії дозволяють здійснювати механічну обробку до 10 000 тон сталі щорічно. Потужність комплексу з гарячої гальванізації сягає 24 000 тон на рік.
Схоже, що мова йде про процес, описаний у Вікіпедії, як електролітичне (гальванічне) цинкування, тобто про гальванічне покриття в кислих, сірчанокислих або лужних ціанистих ваннах. На сайті MEGA-DESIGN (Павлоград) відсутня інформація про те, які саме сполуки використовуються в технологічному процесі, але враховуючи, що серед подібних сполук є високотоксичні (наприклад, ціанистий калій KCN – смертельна отрута миттєвої дії), варто було б до ситуації з цим дивним чадом і смородом віднестись дуже уважно. Набагато більш уважно, ніж це робить зараз міська влада та відповідальні державні органи. А реакції – НУЛЬ, хоча люди звертались уже в різні інстанції - міські та обласні - і, навіть, телефонували до Кабінету Міністрів.
Зараз мешканці міста збирають підписи під вимогою до міської влади перевірити роботу підприємств міста і розібратись із причиною виникнення смороду та диму. Однак, такий спосіб боротьби з цим нещастям є неефективним, особливо якщо припустити, що у діях посадових осіб, які відповідають за санітарну та екологічну ситуацію в місті, є корупційний інтересПисати звернення у цій ситуації – це давати змогу посадовцям розтягнути процес на місяці, а то й роки. Причому – у повній відповідності з законодавством України, адже відповідь (не обов'язково позитивна) може бути надана через місяць після звернення («Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження…» Стаття 20 Закону України «Про звернення громадян»).
Більш ефективним у цій ситуації може бути звернення до міліції, СБУ, прокуратури (спочатку до міських і до всіх одночасно, а у випадку неприйняття відповідних заходів – то й вище «по інстанції») з заявою про злочин, ознаками якого є сморід і дим, вірогідно, техногенного походження, а наслідком може стати хвороба або й повільна смерть внаслідок хімічного отруєння. Потрібно також вказати й на найбільш вірогідне джерело забруднення. На мою особисту думку (хоча я радий був би помилитися), це підприємство MEGA-DESIGN (Павлоград). Не треба однак думати, що написавши заяву, ви повністю виконали свою місію. На жаль, дуже добре відомо, як такі ситуації вирішуються в Україні (і не тільки в Павлограді) – без інтенсивного контролю громадськості справа може бути «спущена на гальмах». Але «порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих», тому тим, хто не хоче дихати невідомо чим, варто об'єднатись, створивши щось на зразок «Громадського комітету самозахисту населення». Від імені цього комітету можна звернутись до всіх згаданих вище органів з вимогою перевірити роботу підприємства MEGA-DESIGN щодо дотримання санітарних та екологічних вимог. Для того, щоб уникнути зайвих підозр у їх порушенні, керівництво підприємства має бути зацікавлене в повній прозорості процесу перевірки і допуску на територію підприємства представників громадськості та ЗМІ, а також у максимальному інформуванні мешканців Павлограда про те, що там відбувається.
Дуже надіюсь, що підозри щодо MEGA-DESIGN виявляться необґрунтованими. Однак, при зволіканні перевірок і спробах адміністративного чи іншого тиску, варто поставити питання про негайне закриття підприємства – адженову роботу ще можна знайти, а от нове здоров'я або, хоча б, нові легені собі і своїм дітям чи внукам – дуже сумнівно. Ніхто нам не допоможе, крім нас самих!
Микола Осіпчук,
голова координаційної ради
 ГР «Лелека»

P.S. Тих, хто боїться, що це чергова «разводка» однієї з українських партій, спішу запевнити – не є членом жодної і жодну не підтримую. Ті, хто хочуть написати щось з цієї теми, можуть розраховувати на те, що матеріал буде опублікований наLELEKA NEWS та на інших наших інтернет-ресурсах.
На завершення цього допису, ще раз повідомляю контактні дані для зв'язку зГромадським комітетом самозахисту населення Дніпропетровщини:
Сергій Філіпенко (Дніпропетровськ, тел. +380991760103, електронна адреса [email protected])
Володимир Степаненко (Павлоград, тел. 0501654047, електронна адреса [email protected]),
Анатолій Коваль (Новомосковськ, 0964767086) Артур Литвиненко (Новомосковськ, тел. 0509077535).
у Дніпродзержинську:
 Широкий Володимир: 067 969 9861, 093 186 4660
Бондар Олександр: 098 036 1816, 063 661 1306
Матеріали по темі:

Павлоград з висоти пташиного польоту

http://lelekanews.blogspot.com/2013/08/blog-post_29.html

Чи відшкодує Росія збитки за окупацію України?

  • 14.07.13, 21:26

Чи піде Україна по прикладу Прибалтики, чи й надалі буде маріонеткою у чужих іграх.

Кажуть, Конституційний суд Литви кілька місяців тому оголосив службу в радянській армії, на яку призивали жителів республіки, незаконною.

Суд визначив, що згідно з міжнародним правом, яке було відновлене 1990 року, проти Литовської держави з 15 червня 1940 СРСР застосував свою агресію. Тому вважається, що служба громадян Литви в Радянській армії була незаконною.

То ж зараз постало питання відшкодування збоку Росії збитків, заподіяних радянською окупацією.

Ось де поле діяльності для законодавчого органу України.

Росія силою штиків встановила окупаційний режим у нашій країні після державного перевороту 1917 року. Насаджувала власну історію, культуру, мову. Знищила кілька десятків мільйонів мешканців України, зокрема й еліту держави.Насильно русифікувала українців, а територію України частково, якщо по простонародному, просто вкрала.

Але у нас чомусь знаходиться більше 100 депутатів від Партії регіонів та комуністів, котрі просять (лише в банановій республіці подібне можна уявити!!!!) сейм Польщі признати Волинську трагедію геноцидом поляків?

Невже може таке бути: депутати захищають інтереси іншої держави, а не власної.А чому ж не прийняли закон про признання насильницьке вторгнення військ Росії в Україну окупацією?

Тим більше, що Росія стала спадкоємницею "почившого" СРСР. Як активи, так "захапали", а як відповідати за окупацію, то в Україні, виявляється, ще й на сьогодні діє потужне лобі сусідньої держави.

А й дійсно, чи не зрада це національних інтересів України і чи не повинні люди подібного ґатунку нести кримінальну відповідальність за відстоювання інтересів сусідніх держав?

Якщо була окупація гітлерівської Німеччини, то чи не те ж було при ленінсько-троцько-сталінській  Росії? Правда, у більших маштабах.
То ж коли все таки ОКУПАЦІЮ України назвуть ОКУПАЦІЄЮ?

P.S.

Ось тут деякі "русскоозабочєнниє"доводять, що написане- від хворої  голови.

А згадаймо Німеччину. Німці не лише покаялися за дії своїх попередників. Вони познаходили тих, кого вивезли на примусові роботи у фатерлянд і виплатили компенсації за 1 чи 2-3 роки примусових робіт. Хоч вивозили на ці роботи нібито добровільно.

Росія ж не лише не вибачилася за окупацію та репресії. Вона й досі ховає архіви, що стосуються тисяч репресованих та виморених голодом. Таємною залишається інформація про діяльність ОУН-УПА в плані захисту національних інтересів України. Під 7 замками інформація про тих, у кого вилучали та хто вилучав останню зернину, спонукаючи на смерть та канібалізм, ведучи до отупіння нації, про чорні дошки та кількість сіл, ізольованих від світу.

А може Росія дійсно не цивілізована країна. І прагнення поневолювати, асимілювати, нав'язувати "русскій мірок" іншим через так звану співдружність держав (де Росія за старшого брата),через таможенний союз( де та ж Росія за найстаршого брата й кума)  у крові нащадків татаро-монгол.

Але тоді виникає запитання: а хто ж такі комуністи із регіоналами та що роблять в європейській країні?

P.S.Стаття Миколи Марченка нехай і дискусійна, але принаймні змушує задуматися



Львів — у десятці найкращих міст Європи

  • 14.01.12, 15:55
Присвячується деяким юзерам і їхнім клоникам які постійно обгаджують Львів і львів*ян
Згідно з дослідженням Financial Times
Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

 

У перші дні нового року львів’яни мали надзвичайно приємне повідомлення: згідно з дослідженням міжнародної бізнесової газети Financial Times, місто Лева — одне з найкращих європейських міст. «Львів увійшов у десятку найкращих європейських міст та регіонів майбутнього 2012/2013 років у категоріях «Найбільша економічна ефективність ведення бізнесу» і «Найкраща стратегія залучення прямих іноземних інвестицій» серед найбільших європейських міст, — зазначила в листі до львівського мера представник відділу маркетингу fDi Intelligence газети Financial Times Бенджі Елімелех. — Отож хочу привітати місто з цим фантастичним досягненням і запросити до участі в церемонії нагородження, що відбудеться 7 березня в Каннах».

Нам треба, нарешті, визначитися

  • 02.04.11, 12:53

Ігор Лосев

...Я отримав премію імені Джеймса Мейса за громадянську позицію. Саме вона примушує мене сьогодні висловитися на правах рядового читача газети «День». Дуже багато духовних і соціальних виразок сучасної України, як у краплі води, відбивається в ставленні нашої ліберальної інтелігенції до українського збройного національно-визвольного руху. З одного боку, ці люди позиціюють себе як патріоти України, але водночас не визнають учасників визвольної війни 1940 — 1950 рр. на західних землях за те, що вони діяли «неліберально», «недемократично», «нетолерантно». Наскільки в принципі можуть бути «ліберальними» будь-які рухи, що ведуть збройну боротьбу, чомусь не запитують.

Дивно, але саме тільки до українського Резистансу висуваються надпідвищені морально-етичні вимоги, про які ніхто не згадує, коли йдеться про всіх інших: наскільки гуманними були голландські «гези», котрі боролися проти іспанських окупантів, наскільки гуманними були «лібертадори» Південної Америки Болівар і Сан-Мартін, італійські «червоносорочечники» Джузеппе Гарібальді, угорські повстанці 1848 року, балканські антитурецькі гайдуки, антифранцузькі партизани Алжиру та Індокитаю, єврейські партизани британської підмандатної Палестини, солдати й офіцери польської Армії Крайової, антианглійські ірландські бойовики та багато інших. Зате від ОУН-УПА вимагають, щоб там кожен був мало не Махатмою Ганді.

Цікаво б виглядав цей індійський гуманіст де-небудь у Західній Україні якого-небудь 1947 року в... катівні радянських каральних органів. Звісно, НКВС-МДБ, СС і гестапо виглядали феноменально людинолюбними, — на їхньому тлі ОУН-УПА, звичайно, програє. А треба було розпочати дискусію з товаришем Сталіним і партайгеносе Гітлером про права людини, ліберальні цінності, громадянське суспільство і про інші хороші речі. Це — рівень розуміння проблем певною частиною нашої інтелігенції.

Ось тут нещодавно шанований академік-філософ подарував товаришам комуно-москвофілам іще один «аргумент»: виявляється, крім усіх інших її «гріхів» ОУН була членом якогось «Міжнародного фашистського інтернаціоналу». За допомогою друзів, зокрема й професорів-істориків, я перерив усі енциклопедії та Вікіпедії, але нічого не знайшов. І ніхто з істориків не зміг мені допомогти. Адже якщо подібна організація будь-коли існувала, то вона повинна була мати керівні органи, статутні та програмні документи, штаб-квартиру, пресу, проводити якісь з’їзди, конгреси, конференції тощо.

Ніде нічого... Жодних слідів. Зате всі комуністичні інтернаціонали: і перший, і другий, і другий з половинкою, і Комінтерн, і четвертий на чолі з Львом Троцьким — на місці, з усією їхньою бурхливою діяльністю. Певна річ, кожен індивід може мати свої переконання, смаки та уподобання, але з фактами треба поводитися акуратно.

Деякі інтелектуали приголомшують політичною наївністю. Ось, наприклад, «відкриття»: «З другого боку — і про це нам зараз вести мову вкрай складно, — в ім’я української нації та державності були скоєні злочини». На жаль, певна частина української інтелігенції переживає нині свій дитячий період розвитку. Давайте порахуємо, скільки злочинів було скоєно в ім’я російської нації та держави, в ім’я польської, угорської, іспанської, англійської, французької і так далі. Але там подібні факти переважна більшість суспільства не сприймає як підставу для тотальної дегероїзації борців за національні інтереси. Нехай надсуворі критики ОУН-УПА назвуть хоча б один «стерильно чистий» збройний рух за незалежність. Що, Армія Крайова була безгрішною? Але в нинішній Польщі це однозначно героїчна організація. Інтелектуали, що зібралися під обкладинкою книжки «Пристрасті по Бандері», принаймні деякі з них, закликають «розпочати деконструкцію тих міфів, які ділять схід і захід», на практиці радячи нам, визнаючи незалежність України, одночасно зректися тих, хто за цю незалежність жертвував собою. Але народ, який зрікається своїх героїв, завжди буде бидлом. Наше небажання дати чесну оцінку своєму минулому та героїчній епопеї ОУН-УПА — це показник нашої холуйської безпринципності (від якої не рятує й проживання в демократичній заокеанській діаспорі) і відповідь на запитання, чому ось уже 20 років ми живемо в такому лайні: економічному, політичному, соціальному та духовному. Нас закликають: «виробити історичний дискурс, що служив би всім громадянам України, незалежно від етнічного походження...». Зокрема й тим, хто люто ненавидить Україну, на кого словосполучення «українська держава» діє, мов червона ганчірка на колгоспного бугая?

Не сумніваюся, що люди, котрі мислять категоріями пристосовництва, капітуляції, догоджання створять такий «історичний дискурс», уже створили. Ті, хто вічно сидить на двох стільцях, спраглі догодити «і нашим, і вашим», примирити жертву й ката, окупанта й окупованого, героя й покидька, пропонують сьогодні викинути з української історії найгероїчніші її сторінки. Що ж, полку Д.В. Табачника прибуло. Хто-хто, а ліберальствуюча частина нашої інтелігенції не повинна ображатися на цього діяча тому, що сама недалеко від нього пішла.

А схід і захід в Україні — проблема швидше штучно створювана політиками й антидержавними силами, ніж реальна. Скаржаться наші псевдоукраїнські ліберали, мовляв, на сході не сприймають Петлюру, Бандеру, Коновальця, Шухевича й так далі А що, панове, ви розповіли жителям південного сходу про українську історію? Адже ці території з милості ледачого, боязкого та бездарного офіційного Києва були на два десятиліття віддані в оренду кремлівській пропаганді, через яку українському голосу було так важко пробитися. Але коли він усе-таки пробивався, відгук завжди був. Кілька років тому автор цих рядків придбав видану в Харкові російською мовою книжку «Степан Бандера. Биография». Видавництво обійшлося без компліментів і прокльонів, усе там викладено сухо й об’єктивно. Книжку відвіз до свого рідного Севастополя. Вона пішла по руках з квартири до квартири, стала бестселером, і один місцевий великорос, коли її прочитав, сказав про лідера ОУН: «Так він же був великою людиною!» Чому я на свою доцентську зарплату можу вести таку роботу, а видатний хоружівський патріот з усією своєю камарильєю за п’ять років президентської каденції нічого подібного не зробив? Більше того, сприйняття громадянами лідера революційної ОУН, за оцінками соціологів, за ці роки навіть погіршилося — не інакше як через те, що в Ющенку почали бачити бандерівця.

А видавати укази про присвоєння Героя Бандері за п’ять хвилин до того як підеш з посади — багато розуму й героїзму не треба. Йдеться про те, щоб, усе-таки, доклавши колосальних зусиль, змінити суспільні настрої у сприятливий для України бік, виграти велику битву ідей, а не про те, щоб препарувати свою історію на догоду тим, хто жодної України в Україні не хоче.

Наші історики-малороси — люди безмірно наївні. Вони думають, що зможуть утихомирити українофобів, здавши їм усі принципові українські позиції в історії. Не утихомирять. Менше ніж на ліквідацію української держави українофоби не погодяться. І спроби наших «усесвітньочуйних», але глухих до самої України інтелектуалів усидіти своїм задом на всіх стільцях, закінчаться падінням на підлогу. Я наведу знаменитий уривок з тексту Івана Франка, на підставі якого наші «общечеловеки» від історії зможуть звинуватити його в «ксенофобії» й «агресивному націоналізмі»: «Все, що йде поза рами нації це або фарисействує людей, що інтернаціональними ідеалами раді б прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді б широкими «вселюдськими» фразами прикрити своє духовне відчуження від рідної нації. Може бути, що колись надійде пора консолідування якихось вільних міжнародних союзів для осягнення вищих міжнародних цілей. Але це може статися аж тоді, коли всі національні змагання будуть сповнені й коли національні кривди та неволення відійдуть у сферу історичних спомінів».

«Пристрасті по Бандері» є віддзеркаленням тих хитань і метань, що властиві нашій майже демократичній інтелігенції, яка досі не може чітко визначитися з незалежною Українською державою. З одного боку, вона «за», з другого... Той, хто є послідовним патріотом своєї країни, не може відрікатися від тих, хто боровся за її незалежність. Ніде в світі борців за незалежність не піддають остракізму. Це відбувається лише в Україні. І це ненормально. А в ненормальному суспільстві не може бути нормального життя. Може, досить уже бродити «пустелею»?

У статті «Я вчуся розуміти» її автор кримчанин Павло Казарін пише: «Мені, онукові двох ветеранів Великої Вітчизняної, ніколи не будуть близькими ідеали (незалежна Україна! — І.Л.) і методи ОУН-УПА та Степана Бандери». Вочевидь, моєму землякові близькі методи та ідеали сталінських партизанів, від яких місцеві жителі страждали не менше, ніж від нацистських карателів, про що свідчить безліч радянських архівних документів? Або ідеали Червоної Армії, а ще більше методи Червоної Армії 1945 року у Східній Пруссії?

Ось уривок з книжки спогадів, виданої в Москві 2009 року. Вона називається «Война все спишет. Воспоминания офицера связиста 31-й армії». Її автор — колишній радянський лейтенант Леонід Рабічев. Цитую: «Да, это было пять месяцев назад, когда войска наши в Восточной Пруссии настигли эвакуирующееся из Гольдапа, Инстербурга и других оставляемых немецкой армией городов гражданское население. На повозках и машинах, пешком, — старики, женщины, дети, большие патриархальные семьи медленно, по всем дорогам и магистралям страны уходили на запад. Наши танкисты, пехотинцы, артиллеристы, связисты нагнали их, чтобы освободить путь, посбрасывали в кюветы на обочинах шоссе их повозки с мебелью, саквояжами, чемоданами, лошадьми, оттеснили в сторону стариков и детей и, позабыв о долге и чести и об отступающих без боя немецких подразделениях, тысячами набросились на женщин и девочек. Женщины, матери и их дочери, лежат справа и слева вдоль шоссе, и перед каждой стоит гогочущая армада мужиков со спущенными штанами. Обливающихся кровью и теряющих сознание оттаскивают в сторону, бросающихся на помощь им детей расстреливают. Гогот, рычание, смех, крики и стоны. А их командиры, их майоры и полковники стоят на шоссе, кто посмеивается, а кто и дирижирует, нет скорее, регулирует. Это чтобы всех их солдаты без исключения поучаствовали... Полковник, тот, что только что дирижировал, не выдерживает и сам занимает очередь, а майор отстреливает свидетелей, бьющихся в истерике детей и стариков... До горизонта между гор тряпья, перевернутых повозок трупы женщин, стариков, детей... Получаем команду расположиться на ночлег. Мне и моему взводу управления достается фольварк в двух километрах от шоссе. Во всех комнатах трупы детей, стариков, изнасилованных и застреленных женщин». (С.193 — 195). «Визвольна» місія в натурі... А ці ідеали й методи Червоної Армії близькі внукові двох ветеранів Великої Вітчизняної Павлу Казаріну?

То допоки ж у нас пануватимуть подвійні стандарти, коли в Україні триває розпочатий комуністами, НКВС—МДБ—КДБ процес шельмування ОУН-УПА, а Червона Армія залишається «священною коровою», святою та непогрішимою? І обговорювати злочини Червоної Армії не можна, це абсолютне табу, це той «скелет», який не можна виймати з шафи. Як же на тлі подібних демонстративно-зухвалих подвійних стандартів можна говорити про об’єктивність і прагнення правди історії? Об’єктивність починається там, де до будь-яких явищ застосовується одна й та сама шкала оцінок, а не там, де злочини, скоєні симпатичною політичною силою, розглядаються як доброчесність або замовчуються, а скоєні ідейними опонентами — засуджуються повністю й без будь-якої уваги до обставин. Об’єктивність можлива там, де немає виправдувального та звинувачувального ухилу залежно від політичних симпатій.

Нам треба нарешті визначитися. Якщо ми не визнаємо національно-визвольного руху в Україні, то ми не повинні визнавати і його найвищу мету — державну незалежність нашої країни. Від зречення героїв визвольної боротьби до зречення України як нації та держави — один крок. Лукаві ж голоси політичних і псевдонаукових «сирен»: відмовтеся й тоді вам стане легше жити — чергова диявольська спокуса, піддавшись якій можна втратити все, в ім’я чого впродовж століть приносилися величезні жертви. Хто став на шлях капітуляції, закінчить повним крахом. Почитайте в «Дні» №42—43 статтю одеського політолога Павла Ковальова (http://www.day.kiev.ua/979/), в якій яскраво показується, до чого призводять толерантність і загравання з сепаратизмом і українофобією. Протягом 20 років я спостерігав усі ці сюжети у себе вдома, в Криму. Толерантність до антидержавних сил дуже часто закінчується не миром, а великим кровопролиттям. Якщо ми не хочемо бути молотом, то неминуче станемо ковадлом... Так дуже часто було в нашій історії.

Сторінки:
1
2
попередня
наступна