хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Брехня від ГШ

У Генштабі розповіли подробиці подій під Іловайськом

Угруповання сил АТО наприкінці серпня 2014 року не здійснювало прорив з оточення під Іловайськом, а виходило під гарантії військових ЗС РФ, які на той момент вторглися в Україну. Однак, ці гарантії були порушенні російськими військовими, які впритул розстрілювали наші колони, що є нічим іншим, як військовим злочином.

Про це йдеться в документі, підготовленому Генштабом Збройних Сил України спільно з Центральним науково-дослідним інститутом ЗСУ, щодо аналізу ведення АТО та наслідків вторгнення підрозділів РФ в Україну у серпні-вересні 2014 року.

"Генеральний штаб ЗСУ наголошує, що це не був прорив із оточення. Інакше українські війська не йшли б колонами, а проривалися б найбільш безпечними напрямками та здійснювали його вночі кількома маршрутами у відповідному бойовому порядку на широкому фронті. На практиці цього не було, оскільки це був вихід під гарантії російської сторони. Таким чином, ці дії військових РФ повинні кваліфікуватися як військовий злочин", - йдеться у документі.

Згідно з ним, враховуючи, що обстріли з боку бойовиків та підрозділів ЗС РФ не припинялися, у підрозділів сил АТО в Іловайську закінчувалися боєприпаси, а командири добровольчих підрозділів, "не бажаючи тримати оборону в місті, в ультимативній формі вимагали негайного відходу", штаб АТО розробив замисел з деблокування цього угруповання.

"На той момент у резерві перебувало до півтора аеромобільного батальйону (близько 800 осіб)... Передбачалося залучити для деблокування угруповання в районі Іловайська 79-у та 95-у аеромобільні бригади з додатковою чисельністю близько 2 тисяч осіб, завдати уражень угрупованню військ ЗС РФ та закінчити виконання спеціальних дій у районі Іловайська. Але, у зв'язку з тим, що підрозділи (3-я батальйонна тактична група 72-ї механізованої бригади), які прибули на посилення сектору Б, не виконали завдання з захоплення і утримання визначеного рубежу та затримкою підходів резерву 79-ї аеромобільної бригади, було прийнято рішення провести цю операцію 1-2 вересня 2014 року", - повідомили в Генштабі.

Водночас затримка проведення операції з деблокування була пов'язана з різким загостренням обстановки у районі Луганська, де внаслідок вторгнення 4 батальйонних тактичних груп ЗС РФ була реальна загроза блокування наших військ в районі населених пунктів Лутугине та Георгіївка з подальшим виходом в тил нашому угрупованню в районі міста Дебальцеве.

"Активна фаза бойових дій між нашими військами та підрозділами ЗС РФ і підтримуваними ними бойовиками відбулася 25-26 серпня. Враховуючи завдані їм втрати, було зроблено висновок, що вони будуть уникати втягування у затяжні бої. З одного боку, це пояснювалося загрозою збільшення втрат, які важко було б приховати від суспільства, а з іншого - могло бути розцінено міжнародною спільнотою як акт агресії проти України та використано для застосування санкцій", - зазначається у документі.

Саме тому, переконані у Генштабі ЗСУ, Російською Федерацією були застосовані дипломатичні шляхи для припинення бойових дій та ведення вогню: "Не припиняючи обстрілювати українські війська в районі Іловайська, російська сторона запропонувала їм припинити опір, скласти зброю, здати військову техніку і вийти з оточення. Такі умови були відхилені".

В подальшому, була досягнута домовленість керівництва сектору Б з представниками ЗСУ РФ про вихід з технікою та зброєю. Згідно з домовленістю, на світанку 29 серпня 2014 року після прибуття 2 БТРів зі складу ЗС РФ (один в Многопілля, другий - в Агрономічне) передбачалося здійснити супровід за двома маршрутами двох колон українських підрозділів до рубежу Старобешеве - Новокатеринівка.

Близько шостої ранку 29 серпня в район Многопілля прибув БТР зі складу ЗС РФ, де російським офіцером було повідомлено начальнику розвідки оперативного командування "Південь", що умови виходу змінено і вони дозволять вихід українських підрозділів за одним маршрутом, який вони вкажуть, та без зброї, боєприпасів, бойової та іншої техніки. На запитання українського офіцера: "В чому причина зміни домовленості?", російський офіцер телефонував невстановленому абоненту та кілька разів відтягував час по півгодини.

Читайте також: Щоб назвати винних в Іловайській трагедії слідству треба ще часу

Зрештою, було підтверджено дозвіл на вихід сил АТО з зачохленим озброєнням. "За цей час підрозділи ЗС РФ  зайняли вигідні позиції, та під час виходу впритул розстріляли колони українських військ, які виходили з Іловайська", - наголошується у документі.

Незважаючи на критичні обставини, багато українських бійців прийняли цей нерівний бій і знищили значні сили ЗС РФ. Одночасно керівництвом АТО було задіяно літаки для ураження супротивника. В ході завдання ударів один літак був уражений, льотчик катапультувався. Завдяки героїчним діям українських льотчиків було надано приблизні координати розташування російських військ і по ним було нанесено удари артилерією сил АТО.

При цьому протягом 2-5 вересня 2014 року резерв, який готувався для деблокування Іловайська, здійснив рейдові дії в районі населених пунктів Комсомольске - Тельманове - Новоазовськ - Староласпа для зупинення подальшого наступу противника на Маріуполь. Активні бойові дії велися до 5 вересня 2014 року включно. Тоді ж відбулися переговори на рівні керівництва держав, які завершилися оголошенням режиму припинення вогню та встановлення лінії розмежування сторін задля пошуку дипломатичного рішення. На керівництво РФ за збройну агресію проти України були накладені міжнародні санкції.

На сторінці 20 звіту є карта по виходу з Іловайська.
5

Коментарі

116.08.15, 20:09

ГШ ніколи не признае своеї бездарності.