хочу сюди!
 

Татьяна

57 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

ДОВКОЛО ШАХІВ і жахів у Львові

Програма "Шахи в школах Львова": чиновники купують шахи за завищеними цінами
ДОВКОЛА ШАХІВ 27 серпня 2015, 09:45

ЛЬВІВ

Статус шахової столиці України, підсилений потенційним чемпіонським матчем між львів'янкою Анною Музичук та китаянкою Хоу Іфань, покладає на Львів неабиякі очікування в плані розвитку шахів. Тож цілком слушно 14 липня цього року Львівська міська рада виділила 425 тис. грн. на матеріально-технічну базу Програми розвитку шахів у школах, тим самим підсумовуючи "шахам у львівських школах - бути"!

Розберемося у фінансовому питанні. Для забезпечення роботи шахових гуртків у 118 школах передбачалося придбання 118-ти демонстраційних шахових дощок на загальну суму 150 000,00 грн та 
комплектів для гри в шахи для 118-ти шкіл на загальну суму 250 000,00 грн. За консультацією до Шахи.укр звернувся головний спеціаліст міського управління молоді, сім'ї та спорту Петро Гошовський. Отримавши від нас прямі контакти виробників, Управління обрало оптимальний комплект шахів та демонстраційних дощок українського виробництва, які потрібно закупити, провело переговори з виробником та вийшло на ціну, значно нижчу за ринкову.


Володимир Шнайдер, за такими професіоналами майбутнє
 

Особливо варто відзначити Володимира Шнайдера, керівника управління молоді, сім'ї та спорту Львівської міської ради. Ідея "Шахів у школі" належить саме йому. Відчувається, що людина - патріот та професіонал, цінує кожну гривню громади.


Зоряна Довганик купує шахи за завищеними цінами 

На цьому, власне, хороші новини закінчуються і починається непрофесійна/непрозора робота чиновників. З невідомих причин Зоряна Довганик, в.о. начальника управління освіти, вирішила закупити польські шахи, нехтуючи всіма напрацюваннями. Все б то нічого, можливо, звичайний непрофесіоналізм чиновника, який не зміг розібратися у незнайомій для себе сфері, - скажете ви. Однак ціни на шахи польського виробництва виявилися завищеними, а процедура вибору постачальника - непрозорою. Редакція Шахи.укр неодноразово наголошувала, що ціна на шахи завищена і пропонувала прямі контакти цього разу вже польських виробників. Все марно. Постачальником виявився Андрій Матвійчук – віце-президент Федерації шахів Львівської області, який на зауваження про завищену ціну на іноземні шахи прокоментував: "425 тисяч гривень, всі хочуть відкусити шматок такого пирога". 

Щоб львівські чиновники надалі не допускали очевидних промахів, ми підготували досвід реалізації схожої програми нашими західними сусідами.   


ДОСВІД ПОЛЬЩІ


Цілком ймовірно, що про подібну програму розвитку шахів у школі не йшла б навіть і мова у Польщі, якби не результати міжнародних досліджень PIRLS і TIMSS. Згідно з ними 2012 року у польських десятиліток були найгірші у Європі показники успішності з математики та знання основних питань природничих наук. Проблему взялися вирішувати колективно – спільно з Європейським Союзом і їхньою нещодавньою освітньою інновацією – «Шахи в школі». Наші західні сусіди оперативно дослідили вплив «королівської гри» на розвиток дитини – і були приємно вражені. Проведена експертиза у Гожуві Великопольському показала, що шахи впливають не тільки на інтелектуальний розвиток дитини, а й на психічний, суспільний і загальний. 

Користь, яку отримують діти від гри у шахи на різних освітніх етапах підтвердила також заява Європейського Союзу від 15 березня 2012 року у справі впровадження в систему освіти ЄС програми «Шахи в школі». Читаємо: «незалежно від віку дитини шахи можуть покращити її концентрацію, збільшити терплячість і витривалість, а також розвинути творчу уяву, інтуїцію, пам'ять, здібності аналітичного мислення і прийняття рішень…».


Польські освітяни негайно ж приступили до дій і подбали про запровадження пробного проекту «Шахи в школі». Програму запустили у вересні 2013 року і запрацювала вона наступним чином: за принципом тристоронності співпрацю налагодили федерація шахів Польщі та обласні федерації, уряд та безпосередньо початкові школи, в яких запускається програма. Загалом для  старту проекту обрали 3 воєводства: мазовецьке, підліське, святокшизьке (mazowieckiepodlaskie, witokrzyskie) та ще декілька районів додатково. 

З вересня 2013 року шахові заняття були запроваджені у 152 школах, що охоплюють 4500 учнів 1 і 2 класів. До речі, це прерогатива польського досвіду: міністерством рекомендується, щоб панівною формою занять були саме розвага, ігри та ситуації із завданнями для учнів 1-3 класів початкової школи, на яких, власне, і орієнтується програма. В 4 воєводствах проект поки що у стадії підготовки. В рамках освітньої шахової інновації вже встигли підготувати понад 300 вчителів. До речі, на веб-сторінці інформаційної підтримки проекту регулярно з’являються оголошення про дво-, трьоденні семінари кваліфікаційної допомоги в тій чи іншій області, до яких може долучитися будь-який охочий вчитель.

Наприклад, в мазовецькому воєводстві, яке завбільшки з Рівненську область, проект реалізований у 83 школах. У самій Варшаві, яка кількістю населення дещо перевищує Львів, залучені 72 початкові та 154 громадські школи, підготовлено 146 педагогів. Траплялися випадки, що в деяких школах проект стартував не так під тиском Відділу освіти, як самих батьків. Воно й не дивно, 1 година занять в тиждень стала для дітей великим задоволенням, про що свідчать хоча б ці відгуки школярів.

Шахи навчили мене поважати інших дітей. Бо навіть якщо граю з кимось слабшим, то програю, якщо зроблю помилку – Кшишь, 6 років

Шахи вчать нас як вигравати і програвати – Зося, 8 р.

Шахи - не тільки наука, але також чудова розвага – Зузя 7 р.


Серія підручників для наймолодших «Граймо у шахи»

Редакція Шахи.укр бажає львів'янам натхнення в реалізації дуже правильної шахової програми. Ми сподіваємося, що і в інших регіонах України за підтримки шахових активістів та зацікавлених батьків схожі програми будуть, як мінімум, обговорюватися.  

http://xn--80aq2bk.xn--j1amh/chess/2015/08/27/chess-at-schools-lviv.html

0

Коментарі