Про співтовариство

Це співтовариство створено з метою просування політичних статей.
Учасниками можуть стати блогери, які мають різні політичні уподобання, та публікують замітки на політичну тематику.Цензура з боку модераторів відсутня.Модератори повинні бути з різними політичними уподобаннями.Модерація проводиться тільки на основі колегіального рішення, та після обговорення учасниками.
Вид:
короткий
повний

Лента блогеров.

Інформаційний бюлетень.

  • 12.01.12, 23:18
Випуск №115 від 12 січня 2012 року



Украина в рейтинге экономических свобод попала в категорию репрессивных стран.

Ситуация хуже, чем в России и Беларуси Россия опустилась на одну строчку, набрала 50,5 балла и получила оценку «в основном несвободной» экономики. По сравнению с 2010 годом показатели России не изменились, ухудшение позиций связано с продвижением вверх некоторых азиатских и африканских стран. Украина и Белоруссия, набравшие 46,1 и 49,0 баллов соответственно, смогли набрать больше баллов, однако этом им не позволило выйти из разряда «несвободных» государств. При этом в Европе почти 80% из 43 стран имеют рейтинг «в основном свободные» и «относительно свободные». В этом списке выделяются только две страны – Украина и Белоруссия, которые характеризуются, как «несвободные», отмечается в пресс-релизе организаторов рейтинга. При этом Украина опустилась на одно место, а Белоруссия наоборот поднялась в рейтинге на две ступени.
http://censor.net.ua/news/193868/ukraina_v_reyitinge_ekonomicheskih_svobod_popala_v_kategoriyu_repressivnyh_stran_situatsiya_huje_chem

Справа проти Авакова є свідченням політичного терору, - заява Президії Політради «Батьківщини»

Кримінальна справа, порушена щодо керівника Харківської обласної організації партії «Батьківщина» Арсена Авакова, є яскравим свідченням політичного терору в Україні і пов’язана з переведенням лідера партії Юлії Тимошенко до харківської колонії.
Про це йдеться в заяві Президії Політради партії «Батьківщина», зачитаній у Верховній Раді народним депутатом Володимиром Філенком.
«Харківська обласна адміністрація звернулася до обласної прокуратури з проханням провести перевірку діяльності Арсена Авакова 3 січня - в перший робочий день після того, як Юлія Тимошенко була переведена до Качанівської колонії», - наголосили в партії.

http://byut.com.ua/news/9531.html

Опозиція вибрала місце і час для об'єднання

У День Соборності, 22 січня на Софійській площі Києва буде підписано документи про об’єднану опозицію.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу народний депутат Сергій СОБОЛЄВ (фракція "БЮТ-Батьківщина").
Він зазначив, що акція розпочнеться 22 січня о 12.30.

Б ільше про це читайте: http://www.unian.net/ukr/news/news-479254.html

Офшори Юри Єнакіївського заробили ще чверть мільярда на зерновій держкорпорації

ПАТ «Державна Продовольчо-Зернова Корпорація України» 28-30 грудня за результатами тендерів уклала низку угод на придбання різних товарів та послуг на загальну суму 219,06 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».
Всі компанії – переможці тендерів і їх тендерні асистенти – було засновано за участі офшорних фірм з Віргінських островів «Оледо Ассосіейтед С.А» та «Бінкрофт ЛЛП», які після смерті гендиректора ФК «Шахтар» Жигана Такташева (контролював групу «Вік-системс») знаходяться в сфері впливу народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенко.

Більше про це читайте: http://nashigroshi.org/2012/01/12/ofshory-yury-enakijivskoho-zarobyly-sche-chvert-milyarda-na-zernovij-derzhkorporatsiji/

Донецкие чернобыльцы зовут к себе Азарова: Пусть покажет где увеличение выплат и докажет, что 100 гривен больше тысячи В Донецке более 200 чернобыльцев проводят митинг возле регионального управления Пенсионного фонда.

Они требуют выплаты им пенсий в соответствии с решениями судов.
Как сообщает Цензор.НЕТ, чернобыльцев возмутила первая выплата в этом году, которая по словам премьер-министра Николая Азарова * должна быть повышенной. Пересчитанная пенсия у многих чернобыльцев оказалась значительно ниже предыдущих выплат.
- Мы будем требовать от руководства, чтобы на внеочередную сессию приехал Азаров, пусть он нам сам объяснит, что больше 100 гривен или тысяча, - сказал один из участников акции.

Більше про це читайте: http://censor.net.ua/video_news/193850/donetskie_chernobyltsy_zovut_k_sebe_azarova_pust_pokajet_gde_uvelichenie_vyplat_i_dokajet_chto_100_griven

Партія регіонів має намір перед виборами узурпувати Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації

Про це в інтерв'ю журналістам сказав народний депутат, голова цього комітету Андрій Шевченко (фракція «БЮТ-Батьківщина»), повідомляє УНІАН.
За його словами, ситуація щодо звільнення його з посади голови комітету пов'язана з «персональними амбіціями першої заступниці голови комітету (члена фракції Партії регіонів Олени Бондаренко - ред.), яка сподівається до виборів покерувати комітетом».
Він наголосив, що також владу «не влаштовує позиція, яку займає комітет». «Ми завжди були трибуною, коли йшлося про свободу слова, а перед виборами такий комітет точно не потрібний», - переконаний він.

Більше про це читайте: http://www.telekritika.ua/news/2012-01-12/68679

Інформаційний бюлетень.

  • 11.01.12, 21:11
Випуск №114 від 11 січня 2012 року


Будівничий Генпрокуратури будуватиме дорогу до Євро за 600 мільйонів

На будівництво транспортної розв’язки на примиканні проспекту Науки до Столичного шосе у Голосіївському районі Києва витратять понад 675 мільйонів гривень
Про це повідомляє Вісник державних закупівель від 10 січня.
Роботи замовило національне Агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012.
Проектування будівництва транспортної розв’язки виконає АТЗТ "Київсоюзшляхпроект", яке отримає 15 493 129.96 грн.
ЗАТ "Укратоменергобуд" будує нове приміщення Генпрокуратури за 280 мільйонів гривень. До цього ця компанія виграла тендер на будівництво дороги до Жулян. В Інтернеті компанію часто називають "прокладкою".

Більше про це читайте: http://www.pravda.com.ua/news/2012/01/11/6902881/

Хілларі Клінтон: ми продовжимо відстоювати звільнення Юлії Тимошенко

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявляє, що Сполучені Штати Америки продовжуватимуть відстоювати необхідність належного процесу судочинства в Україні, а також звільнення Юлії Тимошенко та інших ув'язнених колишніх урядовців.
"Ми продовжимо відстоювати необхідність належного процесу судочинства, а також звільнення Вас та інших ув'язнених колишніх чільних урядових осіб, як надзвичайно важливий крок у такому процесі. Крім того, будьте певними у нашій прихильності проведенню вільних виборів за участі усіх легітимних політичних кандидатів та партій України. Це є ще одним критично важливим кроком до європейської інтеграції та справою, яку Ваша країна успішно здійснювала у минулому. Сподіваюся, що так буде і під час парламентських виборів у жовтні", - написала Гілларі Клінтон у листі, адресованому Юлії Тимошенко.

Більше про це читайте: http://www.tymoshenko.ua/uk/article/o353s5an

Євгенія Тимошенко: Батько рятувався від репресій

Євгенія Тимошенко сказала, що рішення її батька попросити політичного притулку в Чеській Республіці було викликане загрозою репресій з боку української влади. За словами Євгенії, цей крок став необхідністю по тому, як її батька разом з дідусем викликали на допит у зв'язку з поновленням кримінальної справи довкола ЄЕСУ.
В ексклюзивному інтерв'ю ВВС Україна Євгенія Тимошенко назвала переслідування її родини засобом тиску на її матір, але наголосила, що сама вона планує боротися за звільнення Юлії Тимошенко в Україні.

Більше про це читайте: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/01/120110_tymoshenko_interview.shtml

Водій Луценка отримав квартиру законно – свідок

Водій колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Леонід Приступлюк отримав квартиру законно.
Про це заявив начальник відділу по розподілу житла МВС Ігор Котик у Печерському районному суді Києва, повідомляється на сайті "Народної самооборони".
"Приступлюк отримав житло за рішенням житлової комісії МВС. Всі документи, за якими він отримав право на заселення відповідають закону", – ствердив Котик.
На запитання адвокатів свідок запевнив, що Луценко не чинив жодного тиску ані на житлову комісію, ані на нього самого як свідка у справі.

Більше про це читайте: http://www.pravda.com.ua/news/2012/01/11/6901596/

Рада Європи спіймала Януковича на брехні

  • 11.01.12, 21:02
Сегодня, в 14:12 Віталій Червоненко, «Главком» В 2012 році на Україну продовжать сипатись розгромні резолюції. Не встигнемо отямитись від новорічно-різдвяних свят, а політики від показового купання в ополонках на Водохреще, як Рада Європа виплесне на Україну чергову порцію критики.

Одним з основних питань найближчої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в кінці місяця стане саме Україна, а 26 січня з українського питання вже заплановане ухвалення надзвичайно жорсткої резолюції. «Главком» вже писав про зміст цього документу на 14 пунктів, проте нещодавно ми отримали повний звіт Моніторингового комітету Ради Європи щодо функціонування демократичних інститутів в Україні. В ньому європейці надзвичайно відверто та в найяскравіших фарбах змальовують ситуацію з дотриманням прав людини в Україні, звичайно, надаючи особливої ваги політичним переслідуванням опозиції. Документ перед ухваленням ще може зазнати змін, проте навряд чи головні його положення будуть переписані, навіть під тиском представників української влади.

Читати більше http://glavcom.ua/articles/5843.html

Грецька авантюра на Півдні України

  • 08.01.12, 21:13
Інтервенція грецьких військ в південних регіонах України тривала чотири місяці і закінчилася повною поразкою без жодних геополітичних надбань для колишніх господарів причорноморських колоній

Королівство Греція було втягнуте лише у завершальний етап Першої світової війни. Попри це, перспективи розподілу багатого спадку Четвертного союзу швидко гіперболізували зовнішньополітичні амбіції Еллади. Але на українське Причорномор’я греків привела насамперед не ностальгія за колишніми багатими колоніями чи захист залишків незначної своєї громади причорноморських міст, а знову ж таки союзні зобов’язання з Антантою. Ще 23 грудня 1917 року в Парижі було підписано таємний договір про зони відповідальності на теренах Російської імперії, відповідно до якого Франція мала відповідати за землі, що пролягали на захід від лінії Стамбул – Керч – Ростов-на-Дону – Курськ, тобто Україну з Кримом та Молдавією. Ці домовленості були деталізовані на конференції в Яссах, що відбулася 16–20 листопада 1918 року. Серед інших рішень в меморандумі йшлося про потребу заміни німецьких військ в Україні на сили Антанти з метою збереження стабільності в країні.

Якраз греки і мали стати однією з тих сил, на плечі яких мало лягти це нелегке завдання. Щодо того, чи прагнула Еллада цього сама, варто згадати спомини українського дипломата Ф. Матушевського, який 1919 року саме перебував у Греції. «Щодалі незадоволення проти Антанти, особливо Франції, зростає серед них, – описує свої враження дипломат. – На Грецію напосілися. Боязливий цей народ». За цих умов відмовити союзникам у спільній акції у Причорномор’ї греки не мали змоги. Кити Антанти, Англія та Франція, вирішили долучити до своєї нової геополітичної місії – інтервенції на українські землі – якомога більше учасників. Причина цьому була вкрай простою – виснажені тривалою війною англійці та французи не бажали брати участі у будь-яких нових військових діях, як згодом з’ясується, навіть не цураючись бунту (на дії на теренах колишньої Російської імперії не вдавалося схилити навіть тубільні війська).

Зі священиками проти більшовизму

26 листопада 1918 року на рейді Одеси з’явився перший англійський міноносець, а двома днями раніше на рейді Севастополя з’явилися 22 французькі, грецькі, англійські та італійські кораблі. У Севастополі, який став у листопаді 1918-го року головною базою союзників серед інших військ, висадилися 2 тис. грецьких вояків. Це були перші сили королівства, які ступили на землі Північного Причорномор’я. Відповідно до планів інтервенції на Півдні України мав опинитися один із трьох корпусів грецької армії. В Криму розпочалася повна заміна німецьких військових гарнізонів на антантівські, так само Антанті було передано і залишки Чорноморського флоту. Грецький уряд, готуючись до боротьби з більшовизмом, навіть розглядав можливість відправки доПричорномор’я, крім військ, також трьох єпископів, чотирьох архімандритів і сорок священиків з кліром обраних людей, які б володіли російською мовою з метою духовного та пропагандистського впливу на населення.

Загалом у Таврії, на Одещині та в Криму діяв 1-й експедиційний грецький корпус генерала Нідера Константіноса у складі двох піхотних дивізій: 2-ї (командуючий генерал Влакопулос) та 13-ї (командуючий генерал Манетас) зі штабами в Одесі. Якщо 2-га дивізія мала розгортатися в Одесі та довколишніх портах, то сили 13-ї опинилися в Криму. Загальна чисельність греків у Північному Причорномор’ї сягала 30 тис. вояків.

Просування суходолом відбувалося поступово. Лише тоді, коли на території Криму зосередилося 22 тис. військ Антанти, 3 тис. греків рушили до Перекопу. Союзне командування робило спроби розібратися у складній мішанині місцевих політичних угруповань, при цьому намагаючись не допустити одноосібного зміцнення якогось із них. Водночас представники Антанти не приховували й негативного ставлення до більшовиків та навпаки позитивного до прихильників ідеї неподільності колишньої Російської імперії, звісно, з власних інтересів.

Але, крім більшовиків, у греків та Антанти виявився ще один серйозний супротивник – українська повстанська стихія, котра, крім соціальних більшовицьких, часто озброювалася на додачу лозунгами з новітнього симбіозу анархо-козацьких гасел і традицій. Готуючись до боротьби з більшовизмом, антантівцям судилося опинитися у конфліктній ситуації із харизматичними українськими революційними отаманами. Сподіваючись на допомогу країн Антанти, Петлюра від імені Директорії віддав розпорядження в грудні 1918 року залишити Одесу, хоч командувач військ Директорії Іван Луценко ще тоді пропонував просто скинути союзників у море. А от звільнити Миколаїв та Херсон отаман Матвій Григор’єв не поспішав. 25 січня 1919 року грецькі, а також французькі та англійські сили висадилися в Миколаєві, 29–30 січня відбулася висадка в Херсоні. У портах розпочалися вуличні бої між революційними силами та інтервентами. Греки разом із союзниками просунулися на 100–150 км вглиб українських земель, утримуючи фронт по лінії Тирасполь – Бірзула – Вознесенськ, вибивши на сході повсталих з Миколаєва, Колосівки та Херсона.

До лютого 1919-го військові сили Антанти в Одесі сягали 12 тис. багнетів. Також очікували, що до Одеси прибуде ще до 40 тис. грецьких вояків. Але одна дивізія 1-го грецького корпусу загубилася десь у Греції, так і не діставшись до України. На початку лютого 2 тис. грецьких вояків і французи висадилися в Херсоні, де вже й без того перебували 500 вояків Антанти. У Миколаєві кількість французьких зуавів (легкої піхоти) і грецьких військ досягла 3 тис. багнетів. На всіх залізничних станціях від Одеси до Херсона союзники розміщувалися дрібними загонами по 30–40 вояків. На значних станціях, таких, як Колосівка, Роздільна, Березівка, гарнізони Антанти нараховували по 400–500 бійців. Більшовики надто переймалися тим, що греки погано йшли на контакт із місцевими мешканцями і відповідно не дуже піддавалися революційній агітації. Отже, греки разом із союзниками опинялися в причорноморському степу, контролюючи лише населені пункти незначної приморської смуги проти активного, революційно налаштованого ворога, при цьому не маючи підтримки населення. На відміну від французів та інших військ греки поводилися найбільш відособлено, остерігаючись революційних настроїв та ворожого ставлення місцевого населення.

Союз Григор’єва з Тютюнником

Це був лише початок бойових дій греків в Україні. Заволодіти симпатіями місцевого селянства та портових робітників антантівці були не в змозі. Вилучення продовольства у селян Одеського повіту спричинили в лютому 1919 року повстання селян Наддністрянщини. Це стало серйозним ударом для фронту інтервентів і засвідчило нездатність їхніх військ боротися з українськими повстанцями.

Але фактично наступ червоних військ на позиції греків та інших військ Антанти залежав від успіху перемовин більшовиків із Григор’євим. На півночі загрозу для них становили війська УНР, які наближалися до Києва. Розірвавши відносини з Директорією, Григор’єв переформував свої сили в Першу бригаду 1-ї Задніпровської дивізії Українського фронту більшовиків, кинувши всі сили українських повстанців проти Антанти. В лютому 1919-го до нього прибув колишній організатор вільного козацтва Юрій Тютюнник. Він, будучи боротьбистом, був направлений на південь для посилення впливу червоних над недавнім ворогом – загонами українських повстанців відомого отамана. Тютюнник взявся за штабну роботу в бригаді, в яку Григор’єв не втручався, не заважаючи новому помічнику. Сам Тютюнник у біографії згодом напише, що наступати на десант Антанти було його мрією, втілювати яку він і почав наприкінці лютого 1919-го.

27 лютого Григор’єв, почавши загальний наступ на Херсон, відбив Вознесенськ. Частинам Антанти довелося створювати чималий фронт уздовж залізниці Миколаїв – Херсон. Проти сил Антанти Григор’єв міг виставити лише близько 6 тис. погано озброєних селян – повстанців з вісьмома гарматами. Проте сталося неймовірне. Частини Антанти, покинуті в зимовому херсонському степу, не змогли стримати мінімального натиску селянських загонів.

З 3 березня 1919 року Григор’єв починає облогу Херсона, щодня ведучи обстріл міста з гармат. Того самого дня отаман мав пряму телефонну розмову з грецьким комендантом: «Якого чорта ви, греки, прийшли на Україну», – та намагався схилити його до здачі міста. На запитання, чи будуть вони битися, греки відповіли, що самі нікого не зачіпатимуть, але коли їх хтось зачепить, то битимуться по-грецьки. Отже, зіткнення між українськими повстанцями та грецькими частинами стало неминучим. Наказ григор’євським військам на штурм міста був підписаний Юрком Тютюнником, який взяв на себе всю відповідальність про наслідки операції. В цей час по позиціях повстанців вела вогонь артилерія ескадри Антанти. В місті перебували 3 тис. греків та 2 тис. французьких вояків. Після п’яти днів наполегливих боїв 8 березня григор’євці пробилися до міста, витіснивши греків у порт. На вулицях відбувалися завзяті штикові бої з грецькими військами. Боротьба точилася мало не за кожний дім. Проте 10 березня місто було взяте. Після падіння Херсона Григор’єв здобув величезні трофеї.

В боях за Херсон стійкий опір чинили лише греки, тоді як французи та німці опиралися посередньо. Грецькі війська втратили понад 300 солдатів і офіцерів убитими і полоненими (кожного восьмого солдата), причому більшість бранців розстріляли повстанці, хоча грецькі вояки здалися на ласку переможця. Загони грецької піхоти, які обороняли Херсон, підтримувалися гірською артилерією на мулах, не пристосованою до зимових боїв у місті. Попри поразку своїх військ, грецький полковник назвав полеглих «спартанцями», а битву за Херсон – «новими Фермопілами».

Сусідній Миколаїв від наступу повстанців також обороняли греки та німецькі частини. Кількість грецьких військ, які перекидали із заходу, незабаром досягла 7 тис. Відповідно атаки на місто 5–7 березня були успішно відбиті союзниками з великими втратами для повстанців. Спочатку антантівці вірили, що зможуть відстояти Миколаїв. Проте французьке командування, не зважаючи на цю перемогу, зовсім невиправдано вивело з нього війська. 12 березня місто було здане повстанцям Григор’єва без бою. Отже, Одеса залишалася єдиним центром союзницької присутності на Півдні України, не враховуючи Крим. Варто наголосити, що грекам, як і їхнім антантівським спільникам, доводилося протистояти саме повстанським відділам в повному значенні слова. Дисципліна у військах Григор’єва підтримувалася виключно його особистим авторитетом, відчувався брак командного складу, командири називали свої відділи чи то батальйон, чи то рота, чи навіть дивізія, незважаючи на реальну кількість бійців, гвинтівки в повсталих були шести різних систем, але людські резерви були необмеженими.

Останній оплот Одеса

Вирішальний вплив на успіхи грецьких та інших військ на Півдні України мали початок Паризької мирної конференції, на якій було ухвалено загальне рішення країн Антанти евакуювати війська з Одеси, а також зміна уряду Франції, який виступив проти продовження інтервенції. Втім, боротьба тривала. Вже 15 березня григор’євці здійснюють наскок на станцію Роздільна, що за годину руху від Одеси.

Крім того 16–17 березня 1919 року відбулися перші серйозні бої на станції «Березівка». Григор’євці, обійшовши з флангів союзницький сектор оборони, змусили інтервентів відступити. Таким чином, союзники залишили найважливішу вузлову станцію на залізничній колії з Миколаєва до Одеси за 53 км від міста. Не маючи сил стримувати дедалі сильніший тиск повстанців, союзники намагалися об’єднати в боротьбі проти більшовиків якомога більше сил від білогвардійців, яких відправили на передову, до Директорії, з якою велися переговори. Грецькі війська чисельністю в тисячу багнетів продовжували прикривати тили союзницької позиції вздовж залізниці Миколаїв – Одеса.

14 березня 1919-го було оголошено, що Одесу обступили облогою, а французький генерал д’Ансельм узяв на себе всю повноту влади в одеському регіоні. Грецькі війська були розташовані в районі стратегічної станції Сербка на північний схід від міста та низці довколишніх сіл: Поповці, Коблевому, хуторі Іжицькому, Мар’ївці, Корсунці та Буялиці. Але доля Одеси внаслідок тиску повстанців з півночі мала вирішитися саме на станції «Сербка». У боях за неї, що точилися 25–31 березня, було вбито і важко поранено до 600 бійців союзницьких військ, серед яких переважно французи та греки. Хоча втрати повстанців також були серйозними і війська потребували відпочинку, але втрата Сербки відкривала залізничний шлях на Одесу.

У цей час у Криму французькі, англійські і грецькі війська використовували лише для підтримки порядку, патрулювання, охорони військових об’єктів. Кілька тисяч грецьких військ командування спробувало перекинути під Перекоп напередодні його штурму червоними військами. Грецький міноносець «Пантера» діяв біля Перекопа і Хордів, підтримуючи свої війська обстрілом скупчень більшовицьких сил. За свідченнями командуючого Українським фронтом більшовиків Володимира Антонова-Овсієнка, до одеського угруповання союзників в цей час все ще входило майже 15 тис. грецьких солдатів та численні союзники. Тож Антанта володіла в місті великою силою, здатною зупинити будь-яких повстанців. Але перебіг подій визначався насамперед не на збройному, а на дипломатичному фронті. Відповідно до рішень, ухвалених у Парижі, а також, зважаючи на невтішну перспективу подальшої оборони міста, брак харчів та відсутність підтримки населення, 2 квітня 1919 року генерал д’Ансельм оголосив про евакуацію сил Антанти з Одеси протягом 48 годин. 5 квітня 1919-го французьке командування передало владу, а наступного дня до міста тріумфально увійшли війська повстанців, комендантом якого було призначено Юрка Тютюнника. Останнього за організацію операції з вигнання військ Антанти було нагороджено орденом Червоного прапора.

Однак, штурмуючи велике місто, прикрите артилерією союзного флоту, повстанці не мали шансів. Але союзницьке командування розуміло, що за умов подальшого зволікання прогодувати війська в мільйонному місті буде неможливо. Та найголовнішим було й те, що досвідчені ветерани фронтів Першої світової без належної мотивації та відірвані від рідних теренів виявилися безпорадними перед українським революційним селянством та його стихійним і погано дисциплінованим проводом.

У Криму грецькі загони також показали себе неспроможними тримати оборону. Після прориву більшовиків грецькі полки були відведені від Перекопа до Севастополя. Вже 9 квітня 1919-го в Севастополі почалася загальна евакуація з Криму союзників і цивільних осіб, зокрема, і залишків грецьких військ. Війська Антанти в боях з частинами Червоної армії, григор’євцями та іншими повстанцями втратили убитими близько 3 тис. осіб, а греки, зокрема, понад 1 тис.

Грецька одіссея до українського Причорномор’я виявилася нетривалою – трохи більше чотирьох місяців та без будь-яких вагомих дивідендів. Єдиним зиском для Греції від чорноморської авантюри стали незначні майнові захоплення по південноукраїнських портах, однак і в них греки брали участь лише за залишковим принципом. Приміром, при розподілі решток Чорноморського флоту грекамдістався всього лише один корабель. Загалом можна констатувати, що локальний характер розташування військових сил Антанти, їхня відносна нечисельність та пасивна військова поведінка визначили неможливість досягнення початкової поставленої мети – суттєво вплинути на політичні процеси в українських землях.

Андрій Кукурудза

УТ

Як Центральна Рада втратила шанс створити українське військо

  • 08.01.12, 21:07

У червні 1917 року ІІ Всеукраїнський військовий з’їзд зібрав депутатів від 1 млн 390 тис. вояків-українців, що перебували в російській армії. А вже у лютому 1918-го Центральна Рада практично не мала військ. Семи тисячам червоних бійців командарма Муравйова під Києвом протистояла збірна команда з різних загонів чисельністю трохи більше ніж 2 тис. осіб

Найбільшим із тих загонів (400 осіб) були Київські вільні козаки (цивільні добровольці). Командував обороною отаман Київського вільного козацтва інженер Михайло Ковенко – цивільна людина. Чому так сталося? Відповідь на це запитання дає ознайомлення з долею найчисельнішої й боєздатної частини УНР того періоду – 1-го Українського корпусу генерал-лейтенанта Павла Скоропадського.

Генерали-українізатори

У середині липня 1917 року командувач 8-ї російської армії і майбутній Верховний Головнокомандувач російської армії генерал від інфантерії Лавр Корнілов наказав командувачу 34-го армійського корпусу і майбутньому гетьманові Української Держави генерал-лейтенанту Павлу Скоропадському українізувати підлеглий йому корпус. Генерал Скоропадський у відповідь зазначив, що українізацію корпусу він вважає зайвою, навівши низку аргументів. Проте командувач армії його побоювань не поділив. «Ви українізуєте свої дивізії, я вам поверну 56-ту і у вас буде дивовижний корпус», – запевнив командувач армії.

Така дивна ситуація, коли генерал-росіянин наказує генералові-українцеві українізувати його війська, а той опирається, склалася невипадково. Кожен із генералів керувався своїми мотивами. Генерал Корнілов на той час уже стикнувся зі стихійною українізацією окремих частин російської армії і знав украй цікаву обставину – українізовані частини виявлялися напрочуд стійкими до більшовицької пропаганди. «Українці як у 70-й дивізії, так і в частинах 21-го корпусу (майже цілком українізованого) різко вирізнялися серед інших товаришів своїми розумом і врівноваженістю та трималися осторонь, не піддаючись більшовизму», – свідчив командувач 37-го армійського корпусу генерал Будберг.

Проте з дзвіниці генерал-лейтенанта Скоропадського, українця і нащадка давнього гетьманського роду, ситуація виглядала дещо інакше. По-перше, він бачив, що головними провідниками українського руху були соціалістичні партії з Центральної Ради, ідеологія яких сіяла лише анархію та хаос. Генерал аж ніяк не хотів, щоби під вивіскою українізації в його корпусі закріпилися б соціалістичні агітатори, які швидко б підірвали дисципліну, що, у свою чергу, призвело б до невиправданих втрат на передовій. «Для мене важливо, якщо українізувати, то щоби це справді була українізація, тобто щоби до мене прийшли люди, просякнуті ідеєю українства, щоби були хорошими бійцями, а не якимось непотребом, як-то дезертирами тощо, які, прикриваючись всілякими вивісками, думають лише про те, як би не потрапити під вогонь противника», – писав генерал Скоропадський в листі до генерал-квартирмейстера Південно-Західного фронту генерала Раттеля.

А підстави не довіряти Центральній Раді у генерала Скоропадського були неабиякі. Інший сучасник тих подій, командувач 6-го армійського корпусу і майбутній Військовий міністр УНР генерал Олександр Греков своє відвідування Генерального Секретаріату з військових справ Центральної Ради описав так: «Генерал Бобровський… якоюсь мірою, але вкрай обережно, схарактеризував мені первинний хаос, що панував у Секретаріаті. Виявляється, тут кожен діяв на свою голову без будь-якої правильної організації роботи, підлеглості та звітів… Петлюра… прийняв мене офіційно і холодно-шанобливо. В кімнаті були ще п’ять чи шість людей різного віку, які, не соромлячись присутності «отамана», курили і гучно спілкувалися між собою».

По-друге, і це теж було важливе, генерал Скоропадський чудово розумів, що захоплення генералів-росіян українством могло дуже швидко вщухнути. Звинувачення у сепаратизмі тоді посипалися б не лише на нього, а й на його підлеглих. І він не помилився. Вже за місяць командувача корпусу викликали до штабу Південно-Західного фронту, де генерали Марков і Денікін (майбутній лідер Добровольчої армії) вимагали від нього пояснень. Генерал Скоропадський згадував: «На моє щастя, я… наказав ад’ютантові вести з собою детальну справу українізації корпусу… Тому, коли Марков у присутності головнокомандувача Денікіна звертався до мене із питанням: «А на яких підставах ви це зробили?», я мовчки вказував на папірець, підшитий до моєї справи… Обидва ці генерали були вкрай незадоволені українізацією корпусу».

У вересні 1917 року, після провалу Корнілівського заколоту, Тимчасовий уряд скасував рішення про українізацію військових частин російської армії. Центральна Рада на це не відреагувала. А генерал Скоропадський продовжував українізацію корпусу вже на власний страх і ризик.

Український корпус

Не можна сказати, що українізація відбувалася гладко. 34-й армійський корпус – близько 30 тис. солдатів та офіцерів, мав у своєму складі три стрілецькі дивізії – 104-ту, 153-ту та 156-ту. 104-та дивізія була дивізією 3-ї черги – сформованою вже під час війни у зв’язку з потребами фронту. 153-та та 156-та дивізії були дивізіями 4-ї черги. «Дивізії 4-ї черги були мертвонародженими. Якби компанія 1917 року відбувалася за нормальних умов, вони все одне нічим себе не проявили б», – так схарактеризував їх історик Антон Керсновський. Такі характеристики говорять самі за себе. 34-й корпус не мав ані якогось якісного особового складу, ані давніх традицій, ані досвідчених командирів середньої ланки.

Власне, й управління 34-го армійського корпусу теж було сформоване під час війни. Те, що генерал Скоропадський після командування елітною 1-ю гвардійською кавалерійською дивізією потрапив саме на такий корпус, можна пояснити якраз бажанням командування посилити не надто боєздатний корпус досвідченим командувачем. Корпус зіткнувся з тими самими проблемами, що й вся армія в той час: падіння дисципліни, спроби уникнути передової, мітинги у частинах тощо. Саме в таких умовах 25 липня 1917 року корпус генерала Скоропадського був відведений у Меджибіж, де розпочалася його українізація.

Усіх офіцерів було наказано передати у 41-й армійський корпус та замінити їх офіцерами-українцями. Павло Скоропадський підійшов до наказу творчо і відправив з корпусу всіх членів полкових комітетів – росіян. Командирів-росіян він передав не всіх, а лише бовдурів та впертих «єдинонеділимщиків».

Перші українські поповнення порадували командувача. «Було особливо приємно, що серед цих українців не було озлоблених, невдоволених, розпропагандованих осіб, всі дивилися весело і хотіли працювати. Запеклі націоналісти, та й годі», – читаємо в мемуарах майбутнього гетьмана. Проте невдовзі до корпусу стали надходити призовники, добряче розбурхані соціалістичною пропагандою. Спалахнули сутички між новоприбулими офіцерами-українцями (переважно молоденькими прапорщиками) та старожилами дивізій. Щоби усунути ці проблеми, в корпусі були створені офіцерські курси та посилені унтер-офіцерські школи. Молодим офіцерам давали поглиблені знання військової спеціальності, і недовіра між ними та дивізійними старожилами помалу стерлася.

Незабаром це дало чудові результати: «Якийсь агітатор встиг зібрати мітинг… але тут українське національне почуття взяло гору. Негайно поїхали і прапорщики, і солдати з усіх комітетів, казали відповідні промови, а коли не допомогло й це, то попросили послати військову силу, і мітинг був розігнаний». Ахіллесовою п’ятою корпусу було дуже погане постачання та брак досвідчених офіцерів середньої ланки – з інших частин їх просто не надсилали. Нестачу командирів командувач корпусу виправив особисто, поїхавши до Генерального Секретаріату і набравши всіх офіцерів-українців, згодних служити під його рукою. Постачання ж, яке мала забезпечувати Центральна Рада, так і лишилося жалюгідним.

На заваді червоним

7 листопада 1917 року у Києві дізналися про більшовицький переворот у Петрограді. Вже 10 листопада на вулицях Києва точилися бої між прибічниками червоних та Тимчасового уряду. Центральна Рада в таких умовах обрала нейтралітет – командувач Київського військового округу підполковник Віктор Павленко зібрав вірні Україні загони біля будинку, де засідала ЦР і надіслав сигнал українізованим частинам на фронт. 13 листопада, коли прибічники Лєніна та Кєрєнського уже виснажили одне одного, до Києва залізницею прибули полки імені Хмельницького, імені Полуботка, імені Грушевського та 413-й та 414-й полки 1-го Українського корпусу генерала Скоропадського. Такій військовій силі більшовики просто не мали що протиставити. Перемога Центральної Ради була тверда і переконлива.

Проте закріпити свою перемогу соціалісти з Центральної Ради не забажали. Більшовицькі комітети не зазнали жодних репресій – для соціалістів з ЦР вони були ідейними товаришами. Напівлегально вони існували в Києві аж до січня 1917 року. Тоді вони завдали удару в спину українським солдатам, що вже відбивали атаки червоних горлорізів Муравйова. А тим часом генерал Скоропадський опинився у вкрай непростій ситуації. З одного боку, його корпус лишався штатною частиною Російської армії і продовжував отримувати накази від її командування. З іншого – як Український корпус він мав узгоджувати свої дії з Генеральним Секретаріатом Центральної Ради. Командування армії вимагало відправити корпус на фронт. Генеральний секретар ЦР з військових справ Симон Петлюра офіційно жодних заперечень проти цього не висловлював. Власне, ніякої незалежності у той час Центральна Рада не вимагала, навіть ІІІ Універсал заявляв про автономію України у складі Росії.

Проте водночас посланці Петлюри приїздили в батальйони корпусу, поширювали соціалістичну пропаганду і закликали солдатів їхати не на фронт, а до Києва. Центральна Рада заходилася формувати з українізованих частин дві Сердюцькі дивізії. Поповнення для цих дивізій вона явно вирішила добути коштом корпусу Скоропадського. Тим часомв арміях Південно-Західного фронту утворилися більшовицькі Військово-революційні комітети. 4 грудня штаб 1-го Українського корпусу дізнався, що 2-й Гвардійський корпус (разагітований більшовиками на чолі з Євгенією Бош) залишив фронт і концентрувався біля Жмеринки, маючи метою наступати на Київ.

Рішення ухвалювати треба було негайно. І генерал Скоропадський, старий дисциплінований служака, на свій страх і ризик віддав наказ частинам корпусу зайняти оборону на шляху більшовицьких сил. Дві бригади 104-ї дивізії опанували залізниці Шепетівка – Старокостянтинів і Фастів – Бердичів. Полки 153-ї дивізії взяли під контроль Житомир, Смілу, Васильків та Вінницю. 156-та дивізія була виведена зі складу корпусу і перекинута на Лівобережжя.

18 грудня два ешелони Волинського полку були оточені бійцями Скоропадського. Роззброєні солдати-більшовики без розмов були загнані у потяги і відправлені до Росії. 27 грудня до Вінниці наблизилися передові полки 2-го Гвардійського корпусу. Їх спіткала така сама участь. Більшовики намагалися вступити з українськими солдатами у переговори, з метою потягти час та вплинути на українців пропагандою. Але ті категорично відкинули такі пропозиції. «Десятки потягів обеззброєних нами частин були відправлені у Великоросію. В переговори з ними не вступали. Я заборонив це робити, бо знав, чим зазвичай закінчувалися такі переговори», – згадував генерал Скоропадський.

Транспорт і зв’язок, що обслуговували полки корпусу, працювали ідеально. Залізничні комісари Центральної Ради виказували повне сприяння частинам Скоропадського і водночас часто-густо заганяли потяги більшовиків у тупики. Українці виказували дива свідомості. «Всі комітети затихли, вся пропаганда в перші часи теж припинилася. Частини жили у вагонах, навіть не у теплушках, оскільки Київ не давав нам печей, і, попри стужу, ніяких ремствувань не було». Наступ більшовиків було зупинено. Перший етап протистояння з більшовиками українці блискуче виграли.

Сумний фінал

Все, що сталося потім, неабияк дивує і наводить на питання, а чи справді Центральна Рада опиралася більшовикам? Логіка подій створює стійке враження, що інтернаціоналісти-соціалісти з ЦР насправді в союзі з більшовиками свідомо нищили загони українського війська, ладного битися за свою землю. «Частини в більшості випадків жили в огидних умовах, у сильну зимову хурделицю вони знаходилися у неопалюваних вагонах. Як я не клопотав, але абсолютно нічого не міг добитися від Києва. Мені це навіть здалося підозрілим: чи не бажає секретаріат, спостерігаючи за моїми успіхами, добитися того, аби в мене корпус в таких умовах почав бешкетувати?» – згадував Скоропадський. Генерал навіть не здогадувався, як він був близько до істини. «Якогось генерала над нами поставить. Ми вже, мовляв, з французької революції знаємо, до чого цей мілітаризм доводить. Ми до цього ніколи не допустимо», – так описував настрої в лавах Центральної Ради лідер партії хліборобів-демократів Сергій Шемет.

І таки не допускали. Більшовики вже зайняли Харків і Катеринослав, а голова Секретаріату Володимир Винниченко наголошував: «Формування сердюцьких полків не в інтересах ні селянства, ні робітників, є затією буржуазних кіл громадства та їх прихвоснів, і тому вся демократія мусить об’явить цим буржуазним намірам найрішучішу війну». 26 грудня був відправлений у відставку творець Сердюцьких дивізій, начальник Київського військового округу підполковник Павленко. На його місце було призначено штабс-капітана Шинкаря, який під час боїв за Київ просто зник з міста. У січні 1919-го він очолював вже більшовицький загін.

Командувати обороною Лівобережжя Центральною Радою було призначено фактично дезертира й авантюриста підполковника Юрія Капкана. За висловом його помічника прапорщика Чеботаріва, Капкан весь час боротьби з більшовиками не виходив з київських ресторанів. Певно, поцікавитися його минулим на думку не спало нікому. 31 грудня 1917 року у відставку було відправлено Генерального секретаря з військових справ Симона Петлюру. Останній і сам чимало попсував життя офіцерам-українцям. Але він бодай розумів серйозність становища і намагався не заважати військовим виконувати їхні прямі обов’язки. Новий Генеральний секретар з військових справ економіст Микола Порш одразу «порадував» дозволом на відновлення в частинах солдатських рад, а також наказом про створення українського війська, згідно з яким вже наявні штатні частини армії підлягали демобілізації. Віднині солдати могли розбігатися по домівках на підставі указу Центральної Ради.

У таких умовах 156-та дивізія 1-го Українського корпусу, яка не мала надійного командування, розбіглася по домівках. Інші дві дивізії після місяця сидіння на морозі в неопалених вагонах без гарячої їжі та теплого обмундирування, теж протрималися недовго. Генерал Скоропадський намагався якось виправити ситуацію. 4 січня він особисто зустрівся з міністром Поршем, вимагаючи, щоби корпус забезпечили теплими речами, харчами, пальним та спорядженням. Центральна Рада мала все необхідне – київські склади ломилися від припасів. Проте корпус не отримав нічогісінько.

В цих умовах Павло Скоропадський подав у відставку, передавши командування корпусом генералу Якову Гандзюку – командувачу 104-ю дивізією. Але від штабу корпусу Павло Петрович нікуди не поїхав. У Білій Церкві, разом зі штабом перебувала і Генеральна рада Вільного козацтва, чиїм отаманом генерал Скоропадський був обраний ще в жовтні 1917-го. По суті, генерал намагався перетворити організацію Вільного козацтва на альтернативний Центральній Раді тил для своїх військ. Швидке просування більшовиків не дало змоги втілити ці плани.

Під час оборони Києва залишки Українського корпусу ще знаходилися біля Мотовилівки, але від Генерального Секретаріату вони не мали взагалі жодної інформації. Щоби з’ясувати, що коїться в Києві, командувач корпусом генерал Гандзюк, начальник штабу корпусу генерал Сафонов і начальник оперативного відділу штабу полковник Гаєвський поїхали до Києва і… потрапили до рук більшовиків. Генералів Гандзюка і Сафонова було розстріляно. Обезголовлений корпус не став чинити опору більшовикам і швидко саморозпустився.

Після відходу українців з Києва голова Генерального Секретаріату ЦР Володимир Винниченко покинув свою посаду та поїхав до Бердянська, вже зайнятого більшовиками (!). «Я під той час уже не вірив у особливу прихильність народу до Центральної Ради. Але я ніколи не думав, що могла бути в йому така ненависть. Особливо серед салдатів. І особливо серед тих, які не могли навіть говорити по-руськи, а тільки по-українськи», – згадував Винниченко.

Не дивно, коли за два з половиною місяці селяни-хлібороби, вільні козаки та колишні офіцери й солдати 1-го Українського корпусу проголосили генерала Скоропадського гетьманом Української Держави, крім галицьких Січових Стрільців, на захист Центральної Ради не встала жодна організація.

Дмитро Калинчук

УТ

Це не репресії? Чехія надасть політичний притулок О.Тимошенку.

  • 06.01.12, 11:54
Чоловік колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, який зараз перебуває в Чехії, попросив політичного притулку в цій країні. За даними чеської газети Pravo, відповідне прохання він подав ще в останні дні 2011 року. 
Видання повідомляє, що міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце у середу обговорив це питання з міністром закордонних справ Карелом Шварценберґом.
Юлія Тимошенко засуджена в Україні до семи років позбавлення волі – за перевищення влади і службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією 2009 року. Опозиція в Україні і західні країни називають це рішення політично мотивованим.

51-річний Олександр Тимошенко ніколи не був активним учасником політичного чи громадського життя. Він став регулярно з’являтися на публіці лише в серпні 2011 року, коли його дружина була взята під варту. Як один із її захисників він був присутній на засіданнях Печерського районного суду Києва.

За інформацією газети Pravo, прохання Олександра Тимошенка про надання політичного притулку, найімовірніше, буде задоволене. Рік тому Чехія надала політичний притулок колишньому міністрові економіки в уряді Тимошенко Богдану Данилишину. Тоді це призвело до значного охолодження відносин офіційних Праги і Києва.

Капитуляция России на историческом фронте

  • 03.01.12, 12:56
Историк Владимир Веретенников. 

В Москве в Институте всеобщей истории РАН состоялось первое заседание российско-латвийской комиссии историков. Данное событие, равно как и сам факт создания подобной комиссии, вызвало неприкрытую радость у правящих кругов Латвии. По их мнению, все свидетельствует о том, что российская власть как никогда близка к тому, чтобы исполнить их застарелую мечту - признать "оккупацию 1940 года".

Это сладкое слово - оккупация!

К слову сказать, данные события, вызвавшие нездоровый ажиотаж в Латвийской Республики, прошли фактически незамеченными для широкой публики в РФ. Во-первых, руководство российской части исторической комиссии в лице Александра Чубарьяна долгое время не сообщало российским же СМИ о сроке, на который было назначено ее первое заседание. Опять же, российская пресса, в отличие от латышской, не получила аккредитации на данное заседание. Какую же очередную сдачу интересов страны готовит ее руководство, коль потребовалась такая секретность?

Постулат о "сорока семи годах советской оккупации" с самого начала был положен в основу идеологии Латвийской Республики. Соответственно, сегодняшняя историческая наука в Латвии выполняет заказ власти. Если ты хочешь иметь деньги, почет и ученые степени, то будешь подпевать официозной точке зрения. А она немудреная. Нужно доказывать, как хорошо мы жили до 1940 года, а потом, в 1940-м, пришли "злые русские" и случился "страшный год" (Baigais gads). Затем появились "хорошие немцы", прогнавшие "злых русских". После этого, в 1944-м, опять пожаловали "злые русские" и наступила "ужасная эпоха советской оккупации".

С самого начала латвийский правящий режим оказался заинтересован в том, чтобы вырвать у России признание оккупации. Во-первых, это полностью оправдало бы политику апартеида, проводимую по отношению к латвийским русским. В 1991 году более 700 тысяч из них были наделены унизительным званием "негражданина", лишены многих элементарных прав. Даже те из русских, кто гражданство получил, по умолчанию все равно считались как бы людьми второго сорта. Но если бы даже их историческая родина признала их "оккупантами" и "детьми оккупантов" - это разом сняло бы все возможные претензии к латвийскому государству за обращение с 40 процентами собственного населения. Об этом в 2005 году совершенно откровенно дала понять председатель комиссии по иностранным делам Сейма ЛР Вайра Паэгле: "Если мы отказываемся от концепции оккупации, то ставим под угрозу нашу политику в отношении гражданства, в отношении неграждан и их прав и других ключевых вопросов. Понятно, что на такой шаг мы пойти не можем".

Во-вторых, в Латвии с 2005 года начала действовать так называемая Комиссия по подсчету ущерба от оккупации, финансировавшаяся государством. Правда, в 2009-м ее деятельность пришлось приостановить. Тогда на страну накатил жестокий вал мирового кризиса, окончательно добивший ее экономику (разрушать ее начали еще в 90-х, когда пустили под нож истинное наследие советской оккупации - высокоразвитую промышленность Латвийской ССР) и вынудивший прекратить финансирование даже таких "священных коров", как эта самая Комиссия. Правда, позже ее члены продолжили свою деятельность на общественных началах. Данная комиссия уже успела насчитать умопомрачительную сумму в 100 миллиардов латов, которую, по ее мнению, должна выплатить Россия Латвии - и это всего лишь "по предварительным расчетам". Что и говорить, кусок лакомый! Признание РФ оккупации означало бы получение полных прав на то, чтобы его у нее потребовать.

Что касается совместной комиссии историков, то говорить о ее создании начали давно. Еще в 1997 году эту возможность предложил тогдашний посол России в Латвии Александр Удальцов. Его инициатива была одобрена тогдашними президентом Латвии Гунтисом Улманисом и председателем Сейма Алфредом Чепанисом. Они встретились с директором Института всеобщей истории РАН академиком Александром Чубарьяном и пообещали содействовать работе комиссии. Чубарьян тогда же радостно заявил, что, дескать, сотрудничество историков двух стран может помешать укоренению негативных стереотипов в сознании подрастающего поколения, по-настоящему открыв молодым латышам и русским их совместную историю.

Однако межгосударственная комиссия историков тогда так и не была создана. В этих условиях Чубарьян дал согласие войти в состав Комиссии историков при президенте ЛР - в качестве ее зарубежного члена. К слову, в 2006 году этот самый Чубарьян "прославился" тем, что в вышедшем под его редакцией российско-литовском сборнике документов советская оккупация прибалтийских стран была признана! С точки зрения латышей - идеальный российский историк!

"Не отступим ни на сантиметр!"

Год назад, 20 декабря 2010 года состоялись переговоры между президентами России и Латвии Дмитрием Медведевым и Валдисом Затлерсом. Именно в их ходе и была достигнута договоренность, что Россия и Латвия создадут специальную комиссию историков, "которая должна проанализировать исторические события прошлого и получить доступ в архивы, которые пока были закрыты".

В Риге эту договоренность восприняли, как невероятную свою победу. Свидетельствует известнейший историк русской общины в Латвии, рижанин Игорь Гусев:

"В латышской среде царит эйфория и ожидание того, что "наконец-то мы навяжем русским свои взгляды". И у них есть основания так думать. Они крепко надеются, что либеральная Россия в очередной раз "даст слабину". Поверьте, я был бы рад ошибиться в своих прогнозах! Но на протяжении уже двух десятков лет мы видим, как российские представители последовательно сдают свои позиции, принимая точку зрения оппонирующей стороны. Даже когда есть реальная возможность для аргументированного спора, для отстаивания интересов страны, "официальные" россияне безропотно принимают то, что им навязывается. И в первую очередь принимается то, что ставится в укор, заставляет чувствовать вину. Особенно это касается так называемых "преступлений сталинского режима".

Нынешнее трудное положение Латвийской Республики отнюдь не побудило ее власти пойти хоть на какие-то идеологические уступки. Недавно председатель Комиссии историков при президенте ЛР Инесис Фелдманис (некогда - правоверный советский историк) откровенно заявил, что "большая часть жителей Латвии должна смириться с тем, что они являются потомками оккупантов, но они не должны нести за это ответственность и сами же должны меньше говорить об этом... Оккупация является красной линией нашей истории. Мы от этого дела никогда не откажемся". Чуть позже он высказался еще более резко: "Что тут еще мусолить? Факт оккупации неоспорим! Почему деятельность СССР надо оценивать иначе, чем деятельность нацистской Германии?" Стоит напомнить, что Фелдманис известен своими утверждениями по поводу того, что-де лагерь смерти в Саласпилсе (под Ригой), где в ходе войны гитлеровцы и их местные приспешники убили более 100 000 заключенных, на самом деле являлся обычной "тюрьмой", где погибло не более тысячи человек.

Именно сей персонаж и возглавил латвийскую часть совместной комиссии историков, созванной с благословения президента Медведева. Пятеро его коллег (Антонийс Зунда, Хейнрихс Стродс, Айварс Странга, Дайна Блейере, Ирене Шнейдере) также давно известны активным выполнением госзаказа на раскручивание "оккупационной" риторики и выставление политико-финансовых требований к России. Плюс, к комиссии с латвийской стороны в пропагандистских целях приплюсовали русского по национальности профессора даугавпилсского университета Александра Иванова.

А кто им противостоит? Помимо уже упомянутого Чубарьяна, среди членов комиссии с российской стороны оказались историк из Кировской области, научный руководитель тамошнего губернатора Никиты Белых (который был обвинён в плагиате, поддерживает тесные контакты с послом Латвии в Москве и де-факто признал "советскую оккупацию") Виктор Бердинских, а также находящаяся в дружбе с официальными органами Латвии Евгения Назарова. Стоит ли удивляться, что при наличии таких "оппонентов" главный латышский историк уже составляет победные реляции? По результатам первого заседания комиссии, Фелдманис подчеркнул, что оно прошло "в очень конструктивной атмосфере". Так что, беспокоиться уже не о чем - ведь "российская сторона знает, что мы от своих основных принципов по вопросам истории Латвии не отступим ни на сантиметр. Кроме того, очень многие российские историки признали факт оккупации. Признали и многие российские высокопоставленные политики. Признание факта оккупации - всего лишь вопрос времени, и я думаю, что наша комиссия будет способствовать этому процессу, возможно даже ускорит процесс". Также, Фелдманис добавил - если Россия официально признает оккупацию, у "пострадавшей стороны" будут права предъявлять претензии. Возможно, это одна из основных причин, почему РФ - пока еще! - затягивает с признанием оккупации, предполагает он.

Готовится новая Катынь?

Коллега Фелдманиса А. Зунда также смотрит на вещи очень оптимистично: "....между Советским Союзом и Польшей тоже стояла очень серьезная проблема - Катынь. Тут можно провести параллель с Латвией в том плане, что в период Советского Союза СССР отрицал тайные приложения к пакту Молотова-Риббентропа и отрицали катыньские преступления, говоря, что поляков расстреливали немцы. Теперь они это признали, и это большой прорыв".

О том же, хотя и с противоположной позиции говорит Игорь Гусев: "Тут действительно уже есть показательный прецедент, к тому же совсем недавний - Катынь. История с расстрелом польских офицеров очень мутная и все здесь не столь однозначно, как это пытаются нам представить. Существует немало убедительных доводов в пользу того, что тех поляков расстреляли немцы, а не советские спецслужбисты. Об этом свидетельствуют многие специалисты по истории 40-х годов, опирающиеся на конкретные факты и улики. Но вместо того, чтобы досконально разобраться во всех обстоятельствах, российские власти предпочли однозначно признать вину - со всеми вытекающими последствиями. Вот и сейчас, некоторые российские историки либерального толка в кулуарных беседах твердят, как мантру: "Да, мы виноваты перед латышами, мы их оккупировали и совершили против них ужаснейшие преступления..." Если эта позиция возобладает, то история с Катынью может повториться в новом качестве. Тогда новые претензии будут расти как снежный ком. К тому же, если Россия покается и попросит прощения у латышей - последствия окажутся катастрофичны с точки зрения национального русского самосознания. Будет сделан очередной шаг по пути разрушения русской государственности. Ведь разве может заслуживать чего-то хорошего по отношению к себе страна, вся история которой состоит из тьмы, крови, преступлений и мерзости? "Под раздачу" попадет и русская община в Латвии. Правящие круги получат все необходимые моральные (и юридические) оправдания к тому, чтобы притеснять и дискриминировать русскоязычных: мол, "оккупанты" и потомки "оккупантов" и не заслуживают ничего лучшего.

Действительно, происходящее подтверждает самые худшие опасения. Похоже, что и в самом деле Россия готова экспертно (устами своих историков) и политически (устами президента) подтвердить то, что в Латвии политически давно уже предрешено: предъявление РФ правовых и материальных претензий за "оккупацию". И если это произойдет, то следующими в очереди на получение дани от капитулянтской российской власти встанут Литва, Эстония, Грузия, Польша, Венгрия, Молдавия и даже Украина.

 http://www.regnum.ru/news/1485565.html#ixzz1iOLDnnNH 

Мое пожелание..."гаранту"!

Дорогой наш президент! (не в смысле что "ты нам дорог", а в смысле "ты непосильно дорого обходишься народу")...послушал я твое пожелание народу Украины, и в ответ мне захотелось и тебе пожелать того что ты заслуживаешь...по делам и деяниям своим: http://www.wz.lviv.ua/image/4601/articles/100914-178x122.jpeg НОВОГОДНЕЕ ПОЖЕЛАНИЕ!!! Хочу от всей души тебе пожелать такой же достойной старости, которой ты обеспечил свой народ (не обещал, а сделал!) Дай Бог, чтобы ты болел и не мог позволить себе купить гречку, овсянку - именно те продукты, которые необходимы деткам и больным старикам, потому что эти "кашки" стали дороже курицы, сала и колбаски.
Картинка 11 из 9635
Пусть дети твои и внуки, учатся лучше всех в классе, пусть стараются, ездят на все олимпиады, а после получения аттестата узнают, что продолжать учёбу шансов у них нет, если нет денег. Впрочем, у нас и косноязычный, малограмотный, может стать президентом. А бурное бандитское прошлое даже поможет ему в его преступных деяниях, но уже на "законных" основаниях, т.к. отныне "законы" для воров власть предержащих и пишутся!!! Желаю чтобы ты выстоял многодневную очередь в пенсионный фонд и узнал, что тебе в этой стране вообще уже ничего не положено (только сдохнуть!). Чтобы никакой соцпомощи ты не получал по твоим же законам!!! И, конечно, чтобы по твоему же закону ты и пожаловаться никуда не смог!!! От всего сердца желаю тебе, чтобы кто-нибудь из родных попал в больницу с жуткими болями, и чтобы за сутки к ним врачи подошли три раза: сначала с "меню" нужных лекарств, а потом два раза с вопросом: - Ну что, деньги есть? (хотя именно этот вопрос самым первым и задаётся в больнице! Всегда!). Если ты отвечаешь, что нет, то тебе говорят: - Ну, тогда лежи. И не то, что не помогли, а даже не укололи хотя бы анальгином пока твой родной человек корчился от боли и терял сознание. А ты всё это видел и понимал, что твой ребёнок, например, может сейчас умереть просто от болевого шока, а ты ничем, совершенно ничем помочь не можешь!!! И пусть твоё сердце разрывается, обливаясь кровью... Желаю тебе получить какой-нибудь сложный перелом, и чтобы тоже не было денег. Тебе помогут, увидишь...Наложат гипс на то, что раздроблено, смещено и т.п...завезут на каталке в...коридор, а через день дадут под зад коленом: никому ты тут не нужен с бесплатной медициной... Желаю всеми фибрами своей души, чтобы ты и вся твоя свора хотя бы год прожил в тех достойных условиях, коими ты щедро обеспечил стариков, больных и всех малоимущих... Если же банки, где лежат твои сбережения, не обанкротятся, имущество твоё не отберут, и голова о завтрашнем дне (что кушать и чем детей кормить...) болеть не будет, то желаю тебе мучительной и долгой смерти, чтобы никакие наворованные тобой миллионы-миллиарды не смогли тебе помочь! Думаю, что очень многие люди, которые столкнулись с твоей "законной" справедливостью и беспределом, творящимся в стране, не просто присоединятся к моим пожеланиям, а и много чего к ним добавят! От всей души и открытого сердца!(с)

Головний тюремник: "грійтеся думкою про повернення додому"

  • 30.12.11, 21:37
Лісіцков визнав, що рік був "не зовсім простим, але й плідним для служби". Лісіцков також побажав ув'язненим терпіння і мужності Голова Державної пенітенціарної служби (ДПС) Олександр Лісіцков привітав своїх колег і тих, хто перебуває в ув'язненні, з наступаючим Новим 2012 роком. "Від усієї душі бажаю вам всім величезного людського щастя, міцного здоров'я, вдосконалення професіоналізму у складній службі - роботі з людьми з надламаним долями. Відродження їхніх душ і є оцінка нашої роботи", - йдеться у привітанні Лісіцкова, опублікованому на сайті Державної пенітенціарної служби в п'ятницю. Він побажав колегам, щоб 2012 виправдав "ваші добрі надії і прагнення, приніс достаток і добробут вашим сім'ям". Глава пенітенціарної служби також наголосив, що рік, що минає, "збагатив нас новим досвідом". "Цей рік був не зовсім простим, але й плідним для нашої служби. Він був насичений хорошими справами, благодійництвом, духовністю. Нам вдалося вирішити більшість складних завдань, які поставив перед нами Президент України і уряд держави", - підсумував глава відомства діяльність служби. Він додав, що "у нас одна мета - забезпечити виконання кримінальних покарань відповідно до законодавства України та міжнародних правових актів на принципах гуманізму, неухильного дотримання прав людини, з тим, щоб повернути суспільству здорових, працездатних і законослухняних громадян". Лісіцков також звернувся до тих, хто зустрічає Новий рік у неволі: "Вам випало нелегке випробування долі. Бажаю вам терпіння і мужності. Нехай віра, надія і мрія ніколи не залишають вас, підтримки вам рідних і близьких людей, бажання змінитися і бути оптимістами в житті. Нехай завжди зігріває думка про повернення в свою домівку і початок нового законослухняного життя. А новий рік буде світлою сходинкою у вашому житті до нових надій і успіхів ".

А ти купив захисний екран?

  • 28.12.11, 20:04
 Старі забуті захисні екрани.Одна китайська компанія відновила випуск цих раритетів, в зв'язку підвищеним попитом на ці гаджети в Україні, проте китайці у непорозумінні, українські дистриб'ютори, вимагають від виробників продукції нестандартні розміри, а саме 21, 32, 42 дюйми, і щоб з низу була невелика ринва, а сам екран видержував удар силою в удар пляшкою від шампанського. 
 Ситуацію на ринку, прояснив експерт в радіоелектроніці, професор, академік МАС, доктор економічних наук, кандидат технічних наук Єгоров Георгій Миколайович http://kekmir.ru/members/person_2898.html Виявляється, пише він на шпальтах науково-технічного журналу ChipNews  http://chipnews.gaw.ru/, українцям потрібні ці екрани не для захисту зору, а для захисту дорогої телевізійної техніки.Багато хто з українців в 2011 році, для того щоб вразити сусідів, зміг купити в кредит, новий плазмовий, або  LCD телевізор,  в зв'язку з тим ,що вони почали масово завозитись контрабандою, та значно по дешевіли. Тепер кредити вони віддати не можуть, і їм потрібні захисні екрани.Коли в Новорічну ніч їх буде поздоровлять президент України, потрібно щоб екрани їх телевізорів були не запльовані, та випадково не розбиті пляшкою від шампанського.
Тим кому терміново потрібен захисний екран звертайтесь за телефонами в Києві 044 295-14-295, гуртовим покупцям знижки. Покупцям з Півдня та Сходу України  інструкція до екрану, для зручності в  користуванні, виконана на російській мові, а самі екрани витримують навіть удар від шахтарської каски.