хочу сюди!
 

Елена

46 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 47-57 років

Тягнибок :Прізвища списку опозиції потрібні нашим конкурентам

Олег Тягнибок, лідер "Свободи"

Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що опозиція не повинна поспішати із оприлюдненням кандидатів у депутати парламенту, оскільки влада тиснутиме на них і дискредитуватиме. Водночас, в інтерв'ю ВВС Україна він запевнив, що опозиційним силам легко вдасться домовитися про формат участі у виборах і про єдиних кандидатів у мажоритарних округах.

ВВС Україна: "Свобода" входить до опозиційного Комітету опору диктатурі. Чи ваша партія вирішила остаточно, чи піде вона на вибори окремим списком, чи домовлятиметься про об'єднання з іншими політичними силами?

Олег Тягнибок: Рішення про це ухвалюватиметься не лише партією, це буде наше спільне рішення із КОД. Ми зараз вивчаємо найоптимальніший формат участі у виборах. Щодо одномандатних округів, то це буде один кандидат від опозиції по усіх 225-и мажоритарних округах.

Наразі соціологія показує, що у разі формування єдиного партійного списку опозиція набирає менше, ніж коли йде кількома колонами. Тому може йтися і про варіант, за якого участь у виборах братиме кілька списків від опозиційних партій.

Ми розуміємо, що до парламенту ми можемо потрапити і самостійно, але тоді ми будемо в опозиції. А нас зараз цікавить, щоб "Свобода" була у складі більшості. Бо через більшість ми матимемо змогу усунути негативні наслідки діяльності режиму Януковича.

Відповідно, тут ми маємо прорахувати, що нам принесе більше користі.

Інша річ, що ми бачимо, що не можуть в одному списку бути партії із різними ідеологіями. Бо соціологія показує, що приблизно 40% виборців не голосуватиме або й не піде на вибори, якщо "Свобода" увійде в один список із іншими політичними силами. І відповідно не кожен виборець "Батьківщини" і "Фронту змін" захоче голосувати за єдиний список, якщо у ньому буде "Свобода". А наразі це сумарно десь 7% наших спільних голосів, які просто ми можемо втратити. Враховуючи, що у парламенті після виборів ми рахуватимемо мандати мало не плюс-мінус один, я не думаю, що ми можемо ризикувати сімома відсотками голосів.

ВВС Україна: Своїми коментарями ви підводите до висновку, що "Свобода" радше йтиме на вибори одна, ніж із кимось разом...

Олег Тягнибок: Я вас запевняю, що рішення остаточного немає. Воно ухвалюватиметься набагато пізніше, бо зараз є лише проміжні дані. Але якщо на момент ухвалення рішення атмосфера і соціологія буде саме така, то логічніше буде йти окремо.

Але ми все одно співпрацюватимемо у межах Комітету опору диктатурі, домовляємося про те, що не критикуємо один одного і агітуємо так: голосуйте за "Свободу", але якщо не хочете підтримувати "Свободу", але ви - проти режиму Януковича, то підтримуйте "Батьківщину" чи інший партійний список. Ми координуватимемо роботу спостерігачів, членів комісій, юристів, і, найважливіше – ми домовляємося про єдину політичну платформу.

ВВС Україна: Як ви оцінюєте доцільність злиття списків "Батьківщини" і "Фронту змін"?

Олег Тягнибок: Наразі, згідно із соціологічними дослідженнями, у разі об'єднання вони теж втрачають голоси.

ВВС Україна: Представники цих двох політичних сил заявляли, що кандидати у мажоритарних округах вже майже узгоджені. Але такі заяви лунають вже не один тиждень, однак про "стовідсоткові" домовленості ніхто не говорить.

Олег Тягнибок: Зараз відбувається процес. Остаточних домовленостей немає не тому, що ми не можемо домовитися, а тому, що немає потреби зараз озвучувати розподіл кандидатів по областях - навіть з тієї причини, що Центральна виборча комісія ще не визначила кількість округів у конкретних регіонах.

Ми ж не знаємо, скільки округів буде в Києві – 16 чи 13 - після рішення Конституційного суду. І до яких округів – у Донецьку чи в іншій області – будуть прив'язані виборці, які голосуватимуть за кордоном. І взагалі, по кожній області ми маємо великі питання.

Взагалі, я думаю, округи можна поділити протягом години часу. У нас є принципова домовленість, що буде єдиний кандидат. Коли прийде час, ми це озвучимо.

ВВС Україна: Тобто, ви вважаєте, що узгодити єдиного кандидата буде цілком реально і легко? Але ж був вже "обухівський варіант", коли на мера Обухова під Києвом балотувалося кілька кандидатів від опозиції, а мером став висуванець Партії регіонів.

Олег Тягнибок: В Обухові КОД виставив одного кандидата, представника "Батьківщини". Але був ще кандидат від УДАРу, і це проблема, яку треба було вирішувати.

Насправді, говорячи про Обухів, треба наголошувати на іншому. У цей день, 18 березня, вибори проходили у 58-и містах і селах по всій Україні. У 49-и виграли представники Партії регіонів.

І саме у той день Партія регіонів активно випробовувала найновіші механізми фальсифікацій, які можуть бути застосовані і на парламентських виборах. Але ніхто про це не говорить, всі, як на замовлення, говорять, що погана опозиція, яка не змогла домовитися.

ВВС Україна: Очевидно, вам відомий лист на адресу КОДу, який підписали представники низки громадських організацій, правозахисники, публіцисти, експерти. Вони закликали Комітет припинити співпрацю із "Свободою", твердячи, що ваша партія "розпалює сепаратистські настрої", не є толерантною і проєвропейською.

Олег Тягнибок: Знаєте, що впадає в око найбільше в цій заяві? Що у ній немає підписів Ганни Герман, Валіда Арфуша, Вадима Колесніченка і Олени Бондаренко. Тоді список підписантів був би повним. Бо саме вони останнім часом того й домагаються: щоб "Свободу" виключили із КОДу, щоб її потім зняли із реєстрації.

Я не хочу аналізувати список підписантів, але повірте, що там є різні люди. У тому числі і ті, хто має особисті образи, а також представники тих організацій, що виступають проти героїзації Степана Бандери і з якими діаспора воює вже не один рік; ті, хто пропагує проведення гей-парадів в Україні. Звісно, їм не подобається, що робить "Свобода", бо ми маємо інші погляди на ці всі речі.

Їхня мета, на мою думку, - розвалити КОД. Ідеологічно ми є конкуренти лібералам і "лівакам", які були і будуть проти нас. Якби ми не були у КОДі, вони би писали про те, що "Свобода" підігрує Партії регіонів, бо не хоче об'єднуватися.

ВВС Україна: Коли, на вашу думку, ваші виборці і ті, що схильні голосувати за опозицію, почують про формат участі партій у виборах? Коли може бути поставлено крапку, що лідери "Батьківщини" і "Фронту змін" обіцяли зробити до кінця квітня?

Олег Тягнибок: Між собою ми можемо поставити цю крапку у ці терміни. Але не йдеться про оприлюднення цієї інформації. Як тільки ми назвемо реального кандидата, слід чекати дискредитації, замовного компромату. Мені чомусь здається, що зараз цей список потрібен найбільше нашим опонентам

bbc

15

Коментарі

анонім

19.04.12, 21:27

как все понятно

    29.04.12, 21:48

    Заертілося як жаба з-під колеса. Падло!

      Гість: lyo Dnepr

      39.04.12, 22:12

      Очень путанный ответы. Чего только стоит эта фразочка: Ми розуміємо, що до парламенту ми можемо потрапити і самостійно, але тоді ми будемо в опозиції.Хотя во многом с ним согласен, кроме одного. Я считаю, что если идти на выборы единым списком, то голоса Свободы, Батькывщины и Фронта змин не перейдут к партии регионов или там к Клычку. Сужу по себе. Не знаю, как остальные. Надо у ВАРТовцев спросить.

        49.04.12, 22:26

        Є логіка.

          59.04.12, 22:32

          Щось схоже на якісь торги. Але мене він більше не нервує. Мене цікавить інша "опозиція" обрана партією регів. На всіх каналах і бігбордах - одне обличчя від "опозиції" Королевська!!! Так і хочеться спитати : "По чем нынче Родину продаем?"

            610.04.12, 10:41

            Здається логічно.

              710.04.12, 14:54Відповідь на 5 від ЯКриворожанка

              Щось схоже на якісь торги. Але мене він більше не нервує. Мене цікавить інша "опозиція" обрана партією регів. На всіх каналах і бігбордах - одне обличчя від "опозиції" Королевська!!! Так і хочеться спитати : "По чем нынче Родину продаем?"аналогічна думка. Інтер аж кишить її піаром

                Гість: Світанок

                810.04.12, 19:17Відповідь на 5 від ЯКриворожанка

                За 33 срібляки, перемножені на 100 мільйонів.

                  анонім

                  911.04.12, 09:23Відповідь на 2 від ab absurdo

                    1011.04.12, 11:49Відповідь на 6 від gatyla

                    посмотрим, посмотрим...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна