Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Використання GPS (частина 1)

Розділ 4

частина 1

Використання GPS

Введення 
В цьому розділі ми ознайомимось з принципами роботи GPS, для чого він потрібен та як працює. Ви навчитесь як працювати з GPS пристроєм та як використовувати його для створення мапи. В цьому розділі ми пояснимо як працювати з Garmin eTrex Vista HCx, найбільш поширеним GPS-пристроєм, який використовується для картографування. Існує безліч інших пристроїв GPS, які роблять теж саме, отже, якщо ви працюєте з іншим пристроєм — не переймайтесь — принципи не змінюються. 

1.  Що таке GPS? 
GPS пристрій чимось схожий на мобільний телефон, за виключенням того, що він приймає радіосигнал не від компанії оператора мобільного зв’язку, а від супутників, які обертаються навколо Землі. Отримуючи ці сигнали від супутників, GPS пристрій може вирахувати своє місце знаходження на планеті. Він записує це місце у вигляді координат — двох довгих чисел. Одне число каже нам, як далеко ми на Захід чи Схід від нульового меридіану — довгота. Інше — як далеко ми знаходимось на Північ чи Південь від екватора — широта. Кожне місце на Землі має унікальні географічні координати. Наприклад:  -8.639298 Широта, 116.311607 Довгота — місце знаходження міста Ломбок, Індонезія.

Google Earth, показує координати міста Ломбок,Індонезія

Garmin eTrex Vista HCx

2.  Увімкніть GPS
  • Перед тим, як ви увімкнете ваш GPS, вийдіть на вулицю, туди де ви матимете чисте небо над головою. Тому що GPS визначає ваше місце положення отримуючи сигнал від супутників, він не буде працювати у приміщенні.
  • З правого боку вашого GPS, натисніть та утримуйте клавішу Power. GPS увімкнеться та покаже вам сторінку Satellites (Супутники). Ви повинні побачити щось схоже на малюнок знизу. Ваш GPS шукає сигнали від супутників. Коли він отримає сигнали від трьох чи більше супутників він зможе визначити місце вашого перебування.
  • Після того, як ваше місце знаходження буде визначене, сторінка Satellite (Супутники) зникне і ви побачите головне меню.
3.  GPS навігація
  • GPS має кілька різних екранів та меню, які дозволяють вам робити різні речі. Для переходу між екранами натисніть клавішу позначену “X”, відразу над кнопкою “power” на правому боці пристрою. Ця клавіша також дозволяє повернутись до попереднього екрану. Якщо натиснули щось помилково і бажаєте відмінити останню дію чи повернутись назад — натисніть кнопку “X”.
  • Натискаючи клавішу X, ви зможете переміщатись між різними екранами, які виглядатимуть схожим на ці:
  • Якщо ви повернетесь до сторінки  Satellites  (Супутники), ви зможете побачити, що ви отримуєте дані від трьох чи більше супутників. У верхньому лівому куті — ваші координати, довжина та довгота.
  • Перейдіть на сторінку Map (Мапа) і ви побачите на мапі де ви знаходитесь. Якщо ви додасте мапи від OSM у ваш GPS, ви зможете побачити дороги та інші місця. Якщо ні, мапа виглядатиме як чистий аркуш. Змінюйте масштаб натискаючи стрілки «вгору» та «вниз» на лівому боці GPS.
4.  Треки та точки шляху Ваш GPS записує два типи інформації, що є корисною для створення мап чи збереження координат різних місць. По-перше, він дозволяє вам зберігати ваше положення в пам’яті GPS. Коли ви зберігаєте положення, координати будуть збережені з певною назвою. Наприклад: ваше перша збережена точка буде називатись 001, друга 002 й так далі. Коли ви зберігаєте точку, ви можете записати її номер на клаптику паперу, щоб потім згадати що це таке, з будь-якими примітками. Збережене місце у вашому GPS буде називатись — waypoints (точка маршруту). По-друге, ваш GPS може зберігати те, що називається tracks (треки). В той час, як точка маршруту тільки вказує на певне місце, трек зберігає набір місць по яких ви рухаєтесь. Наприклад: трек записуватиме ваше місце знаходження кожної секунди, чи через кожен метр, і в результаті ви отримаєте шлях, який складається із послідовності точок в яких ви були. Треки корисні для нанесення на мапу об’єктів, які наносяться лініями, чи фігурами, таких як дороги чи поля.

GPS може записати як окрему точку так і шлях вашої подорожі.

Тут показані точки, в тому порядку, як вони  були записані.

Шлях, чи "трек" показано червоною лінією.

0

Коментарі

Гість: Stone Island

130.03.15, 12:18

Яб ще додав, що GPS можна використовувати порізному, знайшов додаток Drawtcraft в якому за допомогою GPS можна створювати різноманітні фігури та малюнки, які публікуються на саті madwillie.com
Кому інтересно додаток можете скачати її тут безкоштовно https://play.google.com/store/apps/details?id=com.madwillie.drawcraft

    230.03.15, 12:44

    Drawtcraft — це гарно але виходить за межі теми «збирання даних для ОСМ»