Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

lykasha

51 рік, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 38-50 років

Редагування OpenStreetMap в JOSM

Розділ 6

Редагування OpenStreetMap в JOSM

Вступ

В розділі 3 ми встановили JOSM та розпочали креслити власні перші точки, лінії та фігури. Ви застосували шаблони для цих об’єктів для того щоб додати інформацію про них. І наприкінці ви змогли накреслити власну мапу в JOSM.

Креслення мап в Розділі 3 було вправою для вивчення JOSM та того як додавати об’єкти на мапу. Але наша мапа вийшла досить неточною, тому що ми не обрали місце де вона знаходиться. В останніх двох розділах ми випробували два інструменти: GPS та Walking Papers, які дозволяють нам збирати актуальну інформацію про місцевість. Ця місцевість визначається координатами.

Створення справжньої мапи де всі точки, лінії, фігури знаходяться на своїх місцях не відрізняється від того, що ми робили в Розділі 3. Але тепер ми будемо використовувати наші точки та треки з GPS та інформацію зібрану щ допомогою Walking Papers для того щоб створити справжню мапу з коректним розташуванням об’єктів на планеті.

В цьому розділі ми навчимося як редагувати мапу в OpenStreetMap та додавати власні покращення. Ми дізнаємось про базовий цикл картографування в OSM:

1) завантаження поточних картографічних даних з OSM

2) їх правка з використанням GPS, Walking Papers та зібраних нотаток

3) збереження змін в OpenStreetMap

В кінці цього розділу ми зможемо побачити наші доповнення на мапі OSM. 1. Підготовка JOSM
  • Для запуску JOSM, клацніть на кнопку Пуск у нижньому лівому екрану комп’ютера та серед програм знайдіть JOSM.
  • Тепер завантажте ваш файл gpx та Walking Paper. Вам не потрібно відкривати їх обидва, але ви можете зробити це, якщо треба. Зверніться до попередніх розділів, якщо не пам’ятаєте як це робити в JOSM.
2. Завантажте дані OSM
  • Пам’ятаєте цикл процесу редагування в OpenStreetMap описаний на початку цього розділу? Завантаження, правка, збереження. Перед тим, як починати правити мапу, ви повинні завантажити існуючі в OSM дані для обраної території.
  • Коли ви відкриваєте ваші gpx-треки або Walking Paper, у вікні мапи буде показано те що ви відкрили та мапа переміститься до правильних координат. Після того, як ви відкрили ваші файли, подивіться у нижній лівий кут JOSM. Ви побачите довготу та широту (координати) місцезнаходження курсора миші.
  • Тому що наше вікно з мапою вже показує ділянку, яку ми бажаємо правити, дуже легко завантажити для неї дані з OpenStreetMap. Клацніть “File” (Файл) зверху ліворуч в меню JOSM та оберіть пункт “Download from OSM” (Завантажити з OSM). Буде відкрите вікно для завантаження. Ви також можете відкрити це вікно просто клацнувши на значок завантаження на панелі інструментів:
  • Коли буде відкрите вікно завантаження ви повинні побачити мапу з рожевою рамкою на ній.Якщо ви не бачите мапу, клацніть на вкладку “Slippy map”(Мапа).
  • Рожевою рамкою позначено ділянку для завантаження даних, яку ви бажаєте редагувати. Якщо ви пересували мапу після того як ви відкрили ваш файл GPS або Walking Papers, рамку потрібно обвести навколо потрібної ділянки.Однак, якщо ви хочете завантажити велику ділянку, ви можете створити нову рамку. Для створення нової рамки, клацніть на мапі, натисніть ліву кнопку миші та потягніть мишу, виділяючи потрібну ділянку. Відпустіть кнопку миші для закінчення виділення.
  • Коли ви задоволені розміром та місцем вашого виділення натисніть кнопку “Download” (Завантажити) внизу вікна. JOSM отримає дані для цієї ділянки з OpenStreetMap та покаже їх у вікні мапи для редагування.
3. Редагування
  • Наступним кроком в редагуванні мап є додавання нових об’єктів. Це не завжди легко з початку, але практикуючись ви будете робити це краще і краще. 
  • Якщо вам треба пересунути точку, лінію, чи фігуру використовуйте інструмент виділення. Клацніть на об’єкт та перетягніть його на потрібне місце. Цей прийом може використовуватись для виправлення положення елементів, які були розташовані у неправильному місці.
  • Використовуйте інструмент креслення для додавання нових точок, ліній та фігур. Обписуйте ці об’єкт обираючи для них шаблони з меню Presets (Заготовки), так само як ви робили це в Розділі 3.
  • Запам’ятайте, що ваші точки GPS та мапи з Walking Papers не попадають автоматично на мапу OpenStreetMap. Вам потрібно додати їх до мапи OSM в цифровому вигляді, використовуючи інструмент креслення. Але ваші точки, треки та мапи Walking Papers можуть бути показані в якості фону для подальшого обведення.
  • Давайте припустимо, що ви зберегли точку на вашому GPS з ім’ям 030, і ви записали у записній книжці, що 030 це школа. Для того, щоб додати цю точку в OpenStreetMap, вам потрібно вибрати інструмент креслення, та подвійним клацанням поставити точу поверх точки 030 в основному вікні з мапою. Таким чином ви додали точку. Потім із меню Presets (Заготовки) оберіть шаблон для школи. Введіть назву школи та натисніть на кнопку “Apply Preset” (Застосувати заготовку). Робіть теж саме для ліній та фігур.
4. Надсилання змін
  • Після того як ви зробили купу змін для покращення мапи, їх треба зберегти у OpenStreetMap. Для збереження змін нам потрібне наявне з’єднання з інтернетом, тому що фактично будемо надсилати зміни на сервер OpenStreetMap.
  • Клацніть меню “File” (Файл), потім оберіть пункт “Upload Data” (Надіслати дані на сервер). Ви побачите вікно для надсилання. В також можете дістатись до нього у більш простий спосіб, клацнувши на кнопку   надсилання змін на панелі інструментів.
  • У вікні для надсилання даних ви побачите перелік об’єктів, які будуть додані змінені або вилучені на сервері. У полі внизу вікна введіть короткий опис того що ви зробили.
  • Клацніть “Upload Changes”  (Надіслати зміни).
  • Якщо це ваш перший раз коли ви робити збереження змін в OpenStreetMap, вам буде запропонований ввести ваше ім’я користувача та пароль, які ви створили в Розділі 2. Введіть їх у вікні, що з’явиться. Якщо ви поставите прапорець у цьому вікні, ваші ім’я та пароль будуть бережені і вам не потрібно буде вводити їх знов наступного разу. Клацніть “Authenticate” (Автентифікація).
  • Вам треба зачекати кілька секунд доки ваші зміни надсилаються, і все — готово ! Ви зробили ваші перші правки в OpenStreetMap. Ви можете продовжувати редагувати додаючи всі ваші точки, які забажаєте. Завжди переконайтесь у тому, що надіслали свої зміни на сервер перед тим як закрити JOSM.
5. Перегляд ваших змінна мапі
  • Відкрийте ваш веб-оглядач на перейдіть на openstreetmap.org
  • Пересуньте мапу на ділянку, яку ви редагували.
  • Ви повинні побачити ваші зміни на мапі! Якщо ні, натисніть CTRL+R для оновлення сторінки. Іноді мапа на сторінці не оновлюється так як треба та потребує перезавантаження.
  • Що робити коли ви не бачите ваших змін? Не хвилюйтесь — може пройти кілька хвилин до того, як ваші зміни будуть показані на мапі. Також, перевірте те що ви додали в JOSM, щоб переконатись, що немає помилок. Добре загальне правило, якщо ваша точка в JOSM показана значком, вона повинна з’явитись і на мапі сайту OpenStreetMap.
Підсумки

Отже ви побачили як додавати об’єкти у OpenStreetMap, що ж далі? Запам’ятайте, що мапа OSM стає кращою з часом. Кожного разу, коли ви вносите покращення на мапу, вони роблять її краще і краще. Ви також можете покращити те що додали інші люди, а вони можуть покращити те що додали ви.

У наступному розділі ми розглянемо деякі більш складні прийоми JOSM.  Ми дізнаємося, як краще малювати фігури, як використовувати різні інструменти, і всі і кнопки, що оточують вікно з мапою!

1

Коментарі