хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Вацлав Гавел: Україна збивається з шляху

Колишній президент Чеської республіки Вацлав Гавел, письменник, драматург, у минулому дисидент, написав велику статтю в англомовному російському виданні Moscow Times з аналізом внутрішньополітичної ситуації в Україні за президентства Віктора Януковича.

Вацлав Гавел

Вацлав Гавел - колишній президент Чехії - вважає, що ЄС недостатньо чітко формулює політику щодо України

Стаття колишнього чеського президента вміщена в рубриці "Точка зору" газети.

Пан Гавел пише, що Україна - надто велика і стратегічно важлива держава для Заходу, аби ЄС міг ігнорувати тривожні тенденції минулого року в українській політиці.

"Від обрання президента Віктора Януковича у 2010 році Україна пережила значне і тривожне погіршення демократичних засад. Підвалини демократичного суспільства - свобода висловлювань, зібрань і преси - потрапляють під дедалі більший тиск. Понадто, переслідування членів опозиції, кульмінацією якого став арешт колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під час судового процесу, визнаного на Заході політично вмотивованим, лише підтверджує, що верховенство права ігнорується", - починає свою статтю Вацлав Гавел.

Автор далі викладає найбільш тривожні, на його думку, чинники, які підкреслюють відхід України від демократії:

1. Консолідація влади в руках президента Януковича після скасування поправок до Конституції України.

2. Корупція, яка поширена в ешелонах влади. Обсяги прямих іноземних інвестицій падають, а ЄС заморозив 100 млн доларів фінансової допомоги унаслідок неспроможності України подолати корупцію в сфері держзакупівель.

3. Посилення активності силових відомств. Окремі особи, неурядові організації та журналісти стають об'єктами або відвертих погроз, або нагляду.

4. Залякування опозиційних партій і незалежних ЗМІ. Більшість телеканалів контролюються чотирма групами, які тісно пов'язані з владною Партією регіонів. Валерій Хорошковський поєднує контроль над медіа-групою Інтер із посадою голови СБУ та члена наглядової ради НБУ - приклад явного конфлікту інтересів.

5. Олігархічне правління. (Великі сектори економіки України - експорт, енергетика і медіа - контролюються невеликою групою людей, які або мають відкрито злочинну пов'язаність, або прямі зв'язки з Партією регіонів.)

6. Слабке громадянське суспільство

Україна досягла роздоріжжя. Один напрямок веде до демократії, інший - до автократії, наголошує Вацлав Гавел. Переважна більшість українських громадян, на його думку, віддає перевагу членству у ЄС, але їхній ентузіазм наражається на відсутність чіткої політики ЄС щодо України.

А в цей час адміністрація Януковича проголошує бажання вступити до ЄС, але не запровадила змін, необхідних для виконання критеріїв вступу. Вацлав Гавел пише, що результатом цієї непослідовності стане те, що в найближчому майбутньому Україну не запросять починати переговори про членство у ЄС.

Пан Гавел висловлює стурбованість тим, що зближення Києва з Москвою після підписання "харківських угод" матиме очевидні, як він пише, наслідки для енергетичної безпеки багатьох країн ЄС.

Але завершує колишній чеський президент порадою для Євросоюзу: життєвим інтересам ЄС відповідає вироблення активнішої політики щодо України, пише Вацлав Гавел. Тому Польща має скористатися своїм статусом президента ЄС і підтримати демократію в Україні так само, як самих поляків Захід підтримав у минулому, - вважає автор статті і закликає не жертвувати підтримкою України задля політичної доцільності чи простої економічної вигоди.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/press_review/2011/08/110830_havel_ukraine_it.shtml

5

Коментарі

анонім

131.08.11, 17:52

Старая гвардия всё понимает...

Н о мне кажется, что всё намного серъёзнее...

Горбачев был соцал-демократом и он запустил механизм освобождения..

Путин же захватчик... и он не остановится из-за угроз пальчиком, что бы ему противостоять моральной поддержки недостаточно...

    Гість: lyo Dnepr

    231.08.11, 17:56Відповідь на 1 від анонім

    Янукович сам загнал себя в угол и теперь Путин с него не слезет, пока тот не сдаст всё

      31.09.11, 20:00

      Яник зі своею політикою сидить в глибокій дупі,потрібно більш жорсткіша політика що до Росії.