хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Юрист подав до суду за нерозірвання “газового контракту”

КИЇВ. 10 березня. УНН. Директор юридичної компанії Lions Litigate, к.ю.н. Станіслав Батрин звернувся з позовом до Кабміну та Фонду держмайна щодо визнання недійсними контрактів на поставку газу від 19 січня 2009 року між ВАТ “Газпром” та НАК “Нафтогаз України”. Про це йдеться у повідомленні, яке є у розпорядженні УНН.

“6 березня 2013 р. директор юридичної компанії Lions Litigate, к.ю.н. С.В. Батрин звернувся з позовом до Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України (справа про визнання недійсними контрактів на поставку газу, укладених 19.01.2009 р. між ВАТ “Газпром” та НАК “Нафтогаз України”) .Основна позовна вимога викладена в наступному вигляді: “Зобов’язати Кабінет Міністрів України вжити заходів з реалізації господарської компетенції через скликання позачергових загальних зборів акціонерів Національної акціонерної компанії „Нафтогаз України“ та шляхом включення в порядок денний позачергових загальних зборів питання про розірвання (або визнання недійсними) контрактів на поставку газу, укладених між ВАТ „Газпром“ та НАК „Нафтогаз України“ від 19 січня 2009 року № КП та про обсяги і умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік від 19 січня 2009 року № ТКГУ”.

За словами С.В. Батрина, специфіка управління НАК “Нафтогаз України” полягає в тому, що держава в особі Кабінету Міністрів України реалізує господарську компетенцію по відношенню до компанії. Водночас, особи, які володіють часткою в статутному капіталі НАК “Нафтогаз України” у розмірі, принаймні 10%, вправі (а держава зобов’язана), в узгодження з положеннями статуту компанії, ініціювати проведення позачергових загальних зборів, а також внести в порядок денний таких зборів питання про розірвання газових угод, або ж визнання їх недійсними. Тільки за наслідком прийняття рішення керівним органом НАК “Нафтогаз України”, цей суб’єкт господарювання вправі звернутися до Арбітражного інституту Торгової палати м. Столькгольм щодо розірвання чи визнання недійсними контрактів на поставку газу. Аналогічно, тільки НАК “Нафтогаз України” може стати ініціатором і стороною перемовин з контрагентом ВАТ “Газпром” в питаннях про внесення змін до діючого контракту.

Перемовини між президентами двох країн щодо ціни на газ є прямим свідченням втручання органів державної влади у діяльність самостійних суб’єктів господарювання. Газові угоди від 19.01.2009 р., укладені не між державами “Україна” та “Росія”, а між ВАТ “Газпром” та НАК “Нафтогаз України”, як самостійними господарюючими суб’єктами. Всі рішення з боку НАК “Нафтогаз України” повинні прийматися органом управління цієї компанії, а не суб’єктом владних повноважень. Це також означає, що якщо Президент України самостійно вирішує питання про ініціювання перегляду газових угод, то він перевищує владні повноваження з наслідком, подібним до наслідків у справі Тимошенко.

Стосовно позовних вимог, слід констатувати, що Вироком Печерського районного суду міста Києва у справі № 1-657/11 від 11.10.2011 (суддя: Кірєєв Р.В.) встановлено, що підписання та виконання умов Контрактів на поставку газу спричинило тяжкі наслідки державі на суму 194 625 386,70 доларів США, або 1 516 365 234,94 грн. Зрештою, станом на 26 січня 2013 року, підтверджено, що ВАТ “Газпром” виставив до НАК “Нафтогаз України” вимогу про сплату 7 млрд. доларів США за недобір газу, який Україна не отримувала у 2012 році, — спираючись на положення Контрактів, виконання яких завдає шкоди інтересам держави та народу України, становить загрозу національній безпеці України.
15

Коментарі

110.03.13, 14:26

    210.03.13, 14:35

    Мені здається,що нічого з цього не вийде.

      310.03.13, 14:42Відповідь на 2 від Davigadoff

      Мені здається,що нічого з цього не вийде.Навіть якщо "нічого не вийде" то це є певним попередженням янукОВОЧУ, що втручання у перемовини по ціні на газ пахнуть для нього ТЕРМІНОМ!
      Прийде ПРОУкраїнська влада і відповідно до законів України нинішнього "царя" судитимуть ( за втручання органів державної влади у діяльність самостійних суб’єктів господарювання (чого ніколи не робив Ющенко, але ВРОБИЛА вєлікорАзумная капітельман)).

        410.03.13, 14:48Відповідь на 2 від Davigadoff

        Мені здається,що нічого з цього не вийде.....і, як результат посадять юриста........

          510.03.13, 15:20Відповідь на 4 від Francisk02

          Там забагато людей працює, усіх не пересадять.
          Чи ти думаєш, що вони зберуть 7 млрд. щоб віддати?

            610.03.13, 15:24Відповідь на 5 від Sunny Side

            Там забагато людей працює, усіх не пересадять.
            Чи ти думаєш, що вони зберуть 7 млрд. щоб віддати?
            Якщо добре "потрусити", то зберуть і більше...

              анонім

              710.03.13, 15:24

              Важливою є сама подача позову. А увага до нього гарантована.

                810.03.13, 15:24Відповідь на 4 від Francisk02

                Мені здається,що нічого з цього не вийде.....і, як результат посадять юриста........Це буде його зірковий час. (Наступний Павліченко)...
                Але ж і наша ВЛАДА БУДЕ!?
                Чи у тебе сумніви???

                  910.03.13, 15:26Відповідь на 8 від Julia Taneta

                  Мені здається,що нічого з цього не вийде.....і, як результат посадять юриста........Це буде його зірковий час. (Наступний Павліченко)...
                  Але ж і наша ВЛАДА БУДЕ!?
                  Чи у тебе сумніви???
                  Буде! Мусить бути!!!

                    1010.03.13, 15:28Відповідь на 6 від Francisk02

                    То що... завтра ідем трусити???

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна