хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Дожились!

У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної.
У парламенті Криму заяву сприйняли несерйозно. Фото: kievskaya.com.ua
У парламенті Криму заяву сприйняли несерйозно. Фото: kievskaya.com.ua

Дев'ять громадських організацій Криму звернулися до спікера кримського парламенту Володимира Константинова і прем'єр-міністра автономії Анатолія Могильова з закликом оголосити українську мову регіональною на півострові "нарівні з російською і кримськотатарською".

Серед організацій, які приєдналися до звернення, кримське відділення Всеукраїнського товариства "Просвіта", організація "Український дім", Всекримське товариство "Україна-Світ", а також організація "Комітет з моніторингу свободи преси в Криму", повідомляє BBC.

"Вимагаємо передбачити в республіканському бюджеті АРК кошти на розвиток поряд з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури і української освіти", - йдеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після підписання "мовного" закону Україна опинилася в зоні ризику"

Як пояснив один з авторів звернення, голова організації "Український дім" Андрій Щекун, українське населення автономії вважає себе "меншиною в меншості", а тому "знаходиться під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин".

"Українців в Криму проживає 24% населення, тому ми маємо право на 24% україномовних шкіл і садків, 24% від мовного бюджету на розвиток української мови. Зараз ми не маємо навіть 1% ", - заявив Щекун.

Віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе вважає, що своїм зверненням проукраїнські організації Криму "вирішили проявити свою дотепність" і викликати політичний шум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі російська мова отримала статус регіональної

"Я не бачив цього звернення, хоча кожен день переглядаю пошту. Але навіть якщо воно існує, я б порадив цим людям уважно прочитати закон про мовну політику, який був прийнятий. Він чітко передбачає, що у нас українська мова є єдиною державною і не вимагає ніякого іншого статусу ", - сказав Іоффе.

Крім того, віце-спікер зазначив, що в Криму програми розвитку української мови та культури фінансуються в достатньому обсязі, а парламент автономії "прийняв кілька постанов, які цьому сприяють". Зокрема, каже він, на фінансування Всеукраїнського культурно-інформаційного центру в Сімферополі з бюджету щорічно виділяється близько мільйона гривень. Також фінансується і організація "Просвіта".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" й комуністи конкурують в антиукраїнськості

Нагадаємо, минулого тижня голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов заявив, що у зв'язку з набранням чинності закону "Про основи державної мовної політики" найближчим часом в автономії регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови.
 

(С)

30

Коментарі

Гість: Рус с kija

115.08.12, 07:39

    215.08.12, 08:11

    СМІХОТА бо АСОБЕННАригіональний може бути толко ПРиблудний ЯЗИК для ПУТІНзадолизів а в УКРАІНЦІВ навіки була і буде одна МОВА державною і славною ЩАСЛИВОhttp://blog.i.ua/user/4400999/СОКОЛАМИ тримаймося РАЗОМ ПРОТИ гадів ЗЛА і вірмо в ПОВСТАННЯ І ПЕРЕМОГУ УПА з Богом ! СЛАВА УКРАІНІ

      315.08.12, 10:00

      Нонсенс - на території України доводиться боротись за українську мову

        Гість: Жидостьоб

        415.08.12, 10:14Відповідь на 3 від serg020777

        Нонсенс - на території України доводиться боротись за українську мовунічого дивного, коли держава не українська.....

          515.08.12, 10:23

          то таки точно - дожились

            615.08.12, 10:27Відповідь на 4 від Гість: Жидостьоб

            Нонсенс - на території України доводиться боротись за українську мовунічого дивного, коли держава не українська.....Держава українська, але наразі окупована

              715.08.12, 10:30

              Дожились...:

                815.08.12, 10:37

                невже чиновникам доведеться її вивчити?
                вони ж так надіялися, що пронесе!

                  915.08.12, 12:13

                  мій внесок у боротьбу за мову:
                  http://blog.i.ua/user/655694/1043974/
                  http://blog.i.ua/user/655694/1028333/

                    1015.08.12, 14:15

                    закон чітко передбачає, що у нас українська мова є єдиною державною то чому ж у Криму всі чиновники спілкуються рагульською російською мовою, мовою окупантів

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна