хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Кіношники нам нахабно брешуть

Хто з нас, переглядаючи черговий фільм про Середньовіччя, не мріяв жити у шикарному замку. З блакитних екранів нам демонструють розкішне життя в багато обставлених покоях, чудові вбрання та всілякі страви на красиво накритих столах. Але чи так красиво все було на той час?

Ми зібрали факти про середньовічні замки та палаци, які розходяться з образами, нав’язаними нам кіношниками.

  • Для початку уточнимо, що замок і палац — це не одне й те саме. І різниця між ними полягає зовсім не в наявності башт. Замки, крім іншого, зводилися для захисту, що передбачає наявність товстих стін, важких воріт, веж для спостереження, оборонних ровів. Палаци ж є спорудою для мирного життя. У них є приміщення для балів, обідні та тронні зали, розкішно прикрашені кімнати.
  • Тому припустити, що замок може бути затишним, складно. Замки були величезними, холодними будівлями, де гуляли протяги, а ще весь час було темно. Світло надходило з маленьких вікон, часто зовсім без шибок: у ті часи їх могли дозволити собі не всі.
  • Замки не з’являлися немов за помахом чарівної палички. На їх будівництво були потрібні величезні вкладення та час. У середньому, щоб звести замок, потрібно було 10 років.

  • Спочатку замки були дерев’яними. Дивно, але вони служили 5-6 століть. На жаль, донині вони не збереглися.  

  • Каміни з’явилися лише до середини Середньовіччя. До цього у замках було дуже холодно.
  • Коли приміщення стали обігрівати камінами, щоб зберегти тепло, стіни драпірували тканинами та завішували гобеленами. А щоб захистити сплячих людей від протягів, над ліжками встановлювалися балдахіни.
  • На гобеленах спочатку зображувалися історичні та релігійні сюжети. Одна з переваг таких прикрас для стін полягала в тому, що їх легко транспортувати. За бажання такий килим можна було перевішати в іншу кімнату. Господарі замків і палаців часто брали їх в подорожі.
  • У версальських спальнях стояли дуже короткі ліжка, наче для дітей. Насправді у замку не жили коротуни. Просто в ті часи люди спали переважно напівсидячи. Як правило, вони спиралися на спинку ліжка чи подушки. Є думка, що такий спосіб вибирали для того, щоб було легко дихати, а також для того, щоб поліпшити процес травлення.

  • У більшості замків не було підземель. Підземелля — популярна тема у фільмах, проте загалом у замках не було кімнат, призначених для ув’язнених. Основна частина приміщень насправді були комори або житлові кімнати, а підземні кімнати призначалися для укриття під час облоги. І людей зазвичай теж не катували. Їх просто тримали, доки доглядачі не вирішували, що з ними робити.
  • Оскільки вся робота по дому виконувалася вручну, у замках та палацах проживала велика кількість слуг, особливо якщо господар знаходився вдома. Графиня Джоан де Валенс, наприклад, містила у своєму невеликому замку Гудрич близько 100 слуг.
  • Крім високопоставлених осіб та прислуги у замках жило безліч інших людей. Часто у палацах був свій священик.
  • Через таку кількість голодних ротів кухарям доводилося важко працювати. У тому ж замку Гудрич кухар графині годував 200 людей двічі на день.
  • Король Генріх VIII вважається одним із найохайніших правителів. Щоб слуги не ходили в туалет у саду, Генріх VIII намалював на «проблемних» місцях червоні хрестики. У відповідь слуги, навпаки, почали ходити «у справах» у місця, відзначені королем.

  • Ми звикли, що у фільмах середньовічні замки найчастіше зображують у похмуро-сірих тонах. Насправді все було зовсім не так — зсередини їх часто оздоблювали, фарбуючи яскравими фарбами. Просто кам’яні стіни чудово збереглися до наших днів, а ось фарби ні.
  • Туалети в замках зазвичай вбудовували в приміщення, що виступають у стінах. Таким чином, відходи потрапляли відразу в замковий рів. Вбиральні на той час називали «гардеробами», бо в кімнатах, що служили туалетами, у замках зберігали одяг. Його вішали туди, щоб запах відлякував комах, які можуть пошкодити речі.
  • У замках та палацах водилися щурі. Наприклад, в Букінгемському палаці намагалися їх позбавитися ще з часів правління королеви Вікторії. Тоді навіть існувала спеціальна професія – щуролов. У боротьбі із шкідниками використовувалися пастки, отрути, а також кішки. Звичайно, щуролови не застосовували для лову гризунів дудочки – це ще один поширений міф.

Очманіти.
6

Коментарі

19.01.24, 18:12

Щось мені перехотілося жити в ті часи. Насправді я люблю читати романи про ті часи, коли ще жили королі і королеви. Але ж уявляти, читаючи книгу і жити в ті часи - зовсім різне. Дуже цікаво. Особливо про туалети. Я часто задавалася питанням, які були у них туалети.

    29.01.24, 22:30Відповідь на 1 від matveeva_olga

    Щось мені перехотілося жити в ті часи. Насправді я люблю читати романи про ті часи, коли ще жили королі і королеви. Але ж уявляти, читаючи книгу і жити в ті часи - зовсім різне. Дуже цікаво. Особливо про туалети. Я часто задавалася питанням, які були у них туалети. Мені теж перехотілося...

      Гість: Наталя

      310.01.24, 00:56

      І це ще не все.... Це тільки опис будівель...
      Розмірковуючи про те, чи хотілося б вам жити у ту епоху, перш за все треба подумати ким би ви там були... Служницею чи правителькою?
      А ви знаєте що заможні дами і кавалери в середньовіччі не милися й не чистили зуби? Це було не модно й вважалося шкідливим для здоров'я...

        Гість: Наталя

        410.01.24, 00:59

        Крім того статус жінки в ті часи був складний.... Дітонародження, смертність, церква, полювання на відьом.... Це далеко не повний перелік....
        Кінематограф то розвага.... Але є й документальні фільми й дослідження істориків....

          512.01.24, 00:40

          Раніш сукня пахла гівном, зараз нафталіном

          Тобто усередині палац із тріхоманадними кішками, а навколо стіни замку, а усередені, площа, ринок, школа, церква, хати ремесленіків, колодязь. За стінами замку річка, де миються і переть білизну, порт, ліс, в'язниця, трактир, та інші радощі? Десь так?

            612.01.24, 00:49Відповідь на 1 від matveeva_olga

            Та то нічого. Пішла на балкон, сіла і великий політ твоїй какашця, а ось роди без анестезії і медиціна уцілому..... хоча, маючи гарне здоров'я я б погодилась. Заборонити митися і чістити зуби мені б ніхто не забороняв. А яке чисте там повітря і вода. І я не рижа,.на відьму не схожа. Чом би й ні!?

              715.01.24, 14:34Відповідь на 3 від Гість: Наталя

              У 60-х я служив строкову на території Кахстану. Так у нас в підрозділ привезли трьох "молодих" казахів які навідріз відмовлялися митися в бані під тим приводом що "щастя своє змиють". Їх наказано було старшині ПОМИТИ . Мили насильно , плачу і виття було ! Їх мили так щотижня два місяці, а потім звикли самі митися.