хочу сюди!
 

Лия

44 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 40-50 років

До того, як людина змінила їх ..

Людина – істота цікава і неймовірно вперта. Люди звикли сприймати природу як майстерню, в якій людина працює і постійно вносить свої корективи до навколишнього світу. Один із таких методів перекроювання природи – це селекція. Багато знайомих і улюблених нами фруктів та овочів стали такими не завдяки вищим силам, а лише через старання людей. Наприклад, банан спочатку був не особливо їстівною штукою і взагалі мало чим скидався на банан, який лежить у нас на кухні прямо зараз. І таких прикладів можна знайти ще чимало.

Огірок


Ранній предок огірка, завдяки своїм колючкам, більше скидався на кактус і був не особливо їстівний (навіть отруйний). Але роки старанної селекції зробили огірок таким, яким ми його знаємо сьогодні більш довгим і смачним.

Помідор...


Далекий предок дикого помідора був темнішого кольору і, судячи з скромних розмірів, більше був схожий на ягоду.


Банан

 

Банан – це найбільш вражаючий приклад селекції. Предками банана вважаються види Musa acuminata та Musa balbisiana. Вони відрізняються значно меншим розміром і великою кількістю кісточок.

Морква


До втручання людини морква була тоншою. Звичний помаранчевий колір теж вина людини. Предок сучасної моркви був білого чи фіолетового кольору.

Лимон


Відомий нам лимон з’явився на світ завдяки схрещування цитрону з різними сортами гіркого апельсина. Цитрон – це негібридний цитрус, що відрізняється бугристою шкірою.

Кавун

Усіх, хто цікавиться тим, як виглядав раніше предок кавуна, селекціонери відсилають до картини художника Джованні Станки, написаної між 1645 та 1672 роками. Можна помітити, що м’якоті в ньому було набагато менше, ніж у сьогоднішнього кавуна.

Баклажан


Батьки сучасного баклажана найчастіше були білого кольору (але бували і світло-синього та жовтого) і мали круглішу форму.

Кукурудза


Предком сучасної кукурудзи вважається рослина теосинте. Можна тільки уявити, скільки праці пішло у селекціонерів на те, щоб від цієї тоненької стеблинки прийти до сучасного качана кукурудзи.

Капуста


Дика та неїстівна рослина з жовтими квіточками Brassica oleracea є предком сучасної капусти.

Персик

Ранні дикі персики за розміром більше були схожі на ягоди і не відрізнялися особливим солодким смаком.

Джерело


12

Коментарі

17.07.23, 11:20

Генетично це настільки різні рослини, що під сумнів ставиться тотожність існуючих диких і культурних видів

    27.07.23, 14:32Відповідь на 1 від NoTaRь

    Народи американського континенту вирощували кукурудзу тисячі років тому і вона виглядала як сьогоднішня! У мене на грядках у прошлому році ( у цьому я її не сіяв бо запаси лишилися)росла і фіолетова кукурудза абсолютно такой ж структури як і оранжева. Зустрічається серед насіння , а висаджую тільки селекційне, і білозернова кукурудза.

      37.07.23, 15:01Відповідь на 1 від NoTaRь

      Генетично це настільки різні рослини, що під сумнів ставиться тотожність існуючих диких і культурних видівТяжко не погодитися

        47.07.23, 15:02

        Банан всему голова. После того как они в АТБ стали дешевле абрикоса и сравнимы с яблоками. Теперь утренняя овсянка без его долек немыслима! А потом бутерброд с колёсиками того же банана. Под цейлонский или китайский чай. Хай живе АТБ!

          57.07.23, 15:02

          По кукурузе нет данных! Нет её в дикой природе и сама она не размножается. Только нужно посадить в землю "бубочки". Отсюда выводы учёных о внеземном её происхождении. Ну и только в кукурузе присутствует Aurum (Au), 79.Так, читала раніше про це...

            67.07.23, 15:27

            Куди більша загадка, як їх одомашнили

              Гість: _Сонечко_

              77.07.23, 22:41

              дякую. вразило. дуже цікаво)

                88.07.23, 08:07

                  98.07.23, 09:40Відповідь на 7 від Гість: _Сонечко_

                  дякую. вразило. дуже цікаво)

                    108.07.23, 09:41Відповідь на 8 від Юрий Васильев

                    дякую

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна