Ромашка (лат. Matricaria) – однорічна трав’яниста рослина з розгалуженим стеблом висотою до 50 сантиметрів з сімейства айстрові (Asteraceae).
Інші назви – роман, ромен, рум’янок, невістки. Це рослина з сильним ароматним запахом. Росте в бур’янистих та занедбаних місцях, в садах і вздовж доріг.
Ромашка поширена в Європі, Північній Америці та Азії. На території України зустрічається 4 види.
Ромашка – це лікарська рослина, яка часто використовується при різних захворюваннях. Її також вживають як напій у вигляді чаю з приємним смаком.
З відвару можна робити промивання і компреси на рани.
Для лікувальних цілей використовують квітки ромашки. Їх збирають в період цвітіння (з червня по серпень), відокремлюючи цілі квіткові кошики разом з невеликою частиною (близько 2 см) квітконосів і укладаючи в неглибокі кошики або рамки для сушіння трав.
Сушать їх у тіні або в духовці при температурі до 35 °С.
Висушені кошики (трава) мають приємний запах і злегка гіркий смак.
Зберігають у затіненому, сухому і провітрюваному місці.
Допускається вміст вологи не більше 15%.
Часто ромашкою (з ботанічної точки зору помилково) називають види рослин інших родів сімейства айстрові, таких як айстра, королиця, сугайник, гербера, хризантема, остеоспермум, триреберник, піретрум, пупавка тощо, для суцвіть-кошиків яких характерні білі або іншого забарвлення пелюстки і темніша центральна частина суцвіття.
Цікаві факти про ромашку:
• За сучасними уявленнями в світі існує близько 25 видів ромашки, частина з яких росте і на території нашої України.
Найбільш широко відома ромашка лікарська (або аптечна), яка отримала таку назву завдяки своїм цілющим властивостям.
Втім, інша її назва звучить набагато менш милозвучно – «ромашка обдерта».
• Ромашка до сих пір є однією з найбільш затребуваних і поширених лікарських рослин в світі.
Вона культивується в безлічі країн по всьому світу, і її посіви займають значні площі.
Ромашкова сировина дуже високо цінується за її антисептичні, протизапальні та інші властивості.
Препарати на її основі широко застосовуються для лікування шлунково-кишкового тракту та інших систем організму.
• У косметичній промисловості ця квітка теж популярна, екстракт ромашки входить до складу безлічі кремів для шкіри. Використовується ця рослина і для догляду за волоссям – регулярне ополіскування волосся ромашковим настоєм надає їм красивого золотистого відтінку.
• Ромашка пахуча відноситься до рослин-космополітів, за останні 4 – 5 століть вона поширилася по всіх континентах, крім Антарктиди, і виростає взагалі скрізь, правда, тільки у помірному кліматі.
Зазвичай вона вважається бур’яном, оскільки росте уздовж доріг, на звалищах і в покинутих місцях, а лікарські властивості у неї скромні.
Втім, в народній медицині вона вживається досить широко.
• Аптечна ромашка може розмножуватися тільки насінням.
Оскільки ця рослина культивується, насіння має значення для її подальшого розведення, і їх урожай збирають щороку.
З однієї рослини можна зібрати в середньому 5000 насінин, а з 1 гектара – близько 100 кілограмів.
При цьому в 1 кілограмі міститься близько 15 мільйонів насінин.
• За допомогою перегонки свіжих квіток ромашки отримують ромашкове масло, що має безліч застосувань.
Правда, у нього є одна особливість – його не варто зберігати у скляній тарі, оскільки воно до неї дуже сильно пристає, залишаючись на її стінках. Так що зберігають його зазвичай в металевих ємностях. Цікаво, що це масло має синій колір. Іноді воно навіть використовується для фарбування виробів з порцеляни.
• Людство використовує ромашку аптечну в якості лікарського засобу з давніх часів. Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.
• Аптечна ромашка є ключовим інгредієнтом складного експериментального трав’яного збору, покликаного мінімізувати наслідки радіаційного опромінення.
Застосування відвару з цього збору на ранніх стадіях розвитку променевої хвороби допомагає мінімізувати її наслідки.
• Ефірна олія ромашки застосовується і в харчовій промисловості, в основному в якості ароматизатора, що додається у деякі вина і лікери.
А її листя в сушеному вигляді використовується в якості прянощі, що входить до складу деяких продуктів харчування.
• Корови, що пасуться на полі, не їдять ромашку через її сильний і різкий запах. Воно й на краще – якщо ця рослина буде включена до їх раціону, молоко, яке ці корови дають, придбає специфічний неприємний присмак.)
(з мережі)
Коментарі
adamas
122.02.24, 10:15
Одна з моїх улюблених трав.
Голубка
222.02.24, 12:55Відповідь на 1 від adamas
І я люблю ромашку...