хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Можливості, якими можна вразити ...

Наші тіла зберігають значно більше незвичайних явищ і загадок, ніж ми звикли думати. Деякі з них пояснюють, чому люди із заїканням не заїкаються, коли співають, і чому дихання — важливий чинник у боротьбі із зайвою вагою.

А наприкінці на вас чекає бонус, який докладно розповідає, як кожен із нас може змусити предмети рухатися за допомогою однієї сили думки.

Люди із заїканням не заїкаються, коли співають



Якщо ви попросите людину із заїканням заспівати щось, то з подивом помітите, що вона більше не заїкається. Вчені досі не можуть знайти достатньо точного пояснення цього незвичайного явища. Однак вони виокремлюють кілька ключових аспектів:



Людський зір важко назвати найвидатнішим: ми не здатні бачити дрібні предмети з висоти пташиного польоту, розрізняти інфрачервоне випромінювання чи радіохвилі. Однак, незважаючи на ці обмеження, наш зір все ж таки може похвалитися деякими досягненнями. Одне з них — чутливість до світла, що випромінюється. Перебуваючи в темряві, наші очі здатні побачити мерехтливе полум’я свічки на відстані близько 2,5 км.


Ви можете побачити світ перевернутим


 

Наші очі влаштовані таким чином, що насправді «бачать» всі навколишні предмети переверненими, але мозок обробляє цю інформацію і показує картинку як треба. Однак, якщо вам дуже хочеться спробувати побачити світ по-справжньому перевернутим, то можна скористатися окулярами, що інвертують зображення.

Спочатку бачення світу догори ногами викликатиме багато труднощів, але згодом мозок адаптується і картинка знову стане нормальною. Коли ви знімете пристрій з очей, світ знову буде виглядати перевернутим.

Людина не може проковтнути свою слину кілька разів поспіль


Якщо ви спробуєте проковтнути власну слину кілька разів поспіль, то зауважте, що після певної кількості спроб зробити це практично неможливо. Ваш організм ніби кричить: «Перестань знущатися з мене і займися справою!».

Проблема полягає не лише у зменшенні кількості слини. Справа в тому, що при ковтанні рідини або їжі м’язи горла скорочуються хвилеподібно для того, щоб проштовхнути шматочки їжі вниз стравоходом. Коли в роті нічого немає, крім слини, ця хвиля стає значно слабшою, що робить процес ковтання скрутним.

Якщо жінка виношує дівчинку, вона виношує і своїх майбутніх онуків


Кожна дівчинка народжується з усіма яйцеклітинами, які витрачаються протягом життя. Це означає, що яйцеклітина, з якої у майбутньому з’явиться дитина, формується ще в утробі. Виходить, що жінка виношує не лише свою дочку, а й частково майбутнього онука чи онучку.

При схудненні людина буквально видихає згорілий жир


Під час інтенсивних тренувань спалені жирові відкладення не перетворюються на тепло, енергію чи піт. Майже весь жир видихається як вуглекислий газ. При втраті 10 кг жиру через легені вийде близько 8,4 кг, а 1,6 кг, що залишилися, перетворяться у воду.

Ось як це працює: зайві вуглеводи та білки перетворюються на особливі хімічні сполуки і потім відкладаються у жирових клітинах. Позбутися їх допомагає кисень, який розщеплює їх на вуглекислий газ і воду.

Мозок приймає рішення до того, як ми усвідомлюємо це


Ймовірно, якщо запитати у будь-якої дорослої людини, чи має вона свою власну думку, свободу волі, вона з упевненістю відповість ствердно. Однак, це не зовсім так. Дослідження показують, що наш мозок приймає рішення про ту чи іншу дію за 10 секунд до того, як ми це усвідомлюємо. Цей принцип однаково працює як для механічних рішень, наприклад повернутися на лівий бік або на правий, так і для абстрактніших: з’їсти смачне тістечко зараз або залишити на ранок.

“Соплі”, які течуть під час плачу з носа, – це сльози


Напевно, ви не раз помічали прозору рідину, яка витікає з носа під час плачу. Зазвичай з носа течуть соплі, але в цьому випадку – це наші сльози. У момент плачу надлишок сліз по носо-слізному каналу потрапляє в носові пазухи, змішується зі слизом і потім виходить природним чином.

Людина завжди бачить кінчик свого носа, але мозок ігнорує це


Яким би не був ваш ніс: маленьким і акуратним або великим і видатним, він завжди знаходиться в полі зору ваших очей. Однак мозок просто ігнорує його.

Справа в тому, що наш мозок воліє відфільтровувати марну інформацію, щоб залишалося більше ресурсів на справді важливі речі. Саме до такої «непотрібної» інформації мозок відносить носа. Втім, якщо прямо зараз ви спробуєте сконцентруватися на цій частині обличчя, мозок її «помітить».

Після видалення татуювання лазером чорнило виводяться з організму із сечею і потом


Якщо ви хотіли зробити татуювання, то, напевно, чули від когось: «Це ж назавжди!». Сьогодні ж з упевненістю можна відповісти таким людям, що, якщо татуювання перестає подобатися, його в будь-який момент можна буде видалити лазером.

Однак куди дівається чорнило після процедури видалення? Все просто: лазер розщеплює пігмент на дрібні частинки, які потрапляють у кровотік, потім у нирки, а потім виводяться з організму природним чином через піт і сечу.


Людина має занурювальний рефлекс


 

Людина, як і інші ссавці, має занурювальний рефлекс. Завдяки йому наш організм миттєво пристосовується до змін довкілля. Коли мозок отримує сигнал про занурення тіла у воду, він уповільнює серцебиття, звужує судини в руках і ногах і перенаправляє кров до життєво важливих органів.

Якщо ви хочете перевірити наявність занурювальний рефлексу, затримайте дихання і опустіть обличчя в крижану воду. Ви відчуєте, що ваше серце стукає значно повільніше.

У процесі дихання одна ніздря завжди домінує над іншою


Якщо прямо зараз ви звернете увагу на своє дихання, то помітите, що через одну ніздрю повітря циркулює інтенсивніше, ніж через іншу. Якщо ви зробите те саме через кілька годин, то домінувати буде вже інша ніздря. Це називається назальний цикл.

Цей процес необхідний для поліпшення зволоження слизової і очищення повітря, що вдихається від забруднюючих його частинок.


Бонус: ідеомоторний ефект

 

Наш мозок теж має дивовижні навички. Один із них — ідеомоторний феномен. Суть його дуже проста: іноді достатньо лише уявити якийсь рух, щоби почати його виконувати. При цьому людина абсолютно не усвідомлюватиме, що сама виконує ці дії.

Ви можете випробувати ідеомоторний ефект на собі зараз. Візьміть кільце, просмикніть через нього стрічку і витягніть руку з ним уперед. Уявіть, що кільце розгойдується з боку на бік, і ви помітите, як кільце в руці почне повторювати ці дії. Подумки поміняйте рухи кільця на кругові – і ваш маятник зробить те саме.

Джерело


4

Коментарі

17.04.23, 17:10

    27.04.23, 19:15

    Голубка, у тебе не випадково медична освіта?

      37.04.23, 22:12Відповідь на 2 від NoTaRь

      Голубка, у тебе не випадково медична освіта? ні

        анонім

        48.04.23, 12:29

        "Результати численних досліджень можна сформулювати в просте твердження: мозок приймає рішення раніше...

        Це підтвердив такий експеримент (експеримент Бенджаміна Лібета)...

        Тобто: спершу мозок приймає рішення, потім людина його усвідомлює і приймає рішення, а потім діє...

        Виходить, що ми приймаємо рішення приблизно так:

        — в мозку, незалежно від нас самих, виникає потенціал готовності;

        — приблизно через 300 мс ми приймаємо рішення щось зробити;

        — через приблизно 100 мс іде сигнал, що запускає рух..."
        https://www.linkedin.com/pulse/ілюзія-вибору-хто-чи-що-насправді-приймає-ріш ення-за-нас-kadja
        17.01.19.
        https://ru.wikipedia.org/wiki/
        Альфред Меле критиковал эксперимент за то, что Либет использовал понятия «решение», «побуждение» и «желание» как синонимы, каковыми они не являются.

          анонім

          58.04.23, 12:37Відповідь на 4 від анонім

          В Вікі багато критики цього експерименту....
          Журналюги роздули 200мсек до 10 сек.
          Їх хліб - сенсація. "Піпл хавает."
          "Если на клетке слона прочтешь надпись: буйвол, — не верь глазам своим"
          К. Прутков
          Вск інше - клас!

            68.04.23, 16:50



              78.04.23, 17:00

              "Люди із заїканням не заїкаються, коли співають", --

              це загальноВідомий факт хоча би із фільму про Вольфа Мессінга
              (з яким я до речі спілкувався у підлітковому віці особисто під час гастролі Театра в місті мого народження)

              Трохи жалкую, що НЕ прийняв його пропозицію зустрітись для додаткового спілкування...