хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

4 Серпня - День шампанського

  • 04.08.21, 18:22

День народження шампанського відзначають в день його першої дегустації - 4 серпня.

Батьком ігристого вина є француз П'єр Періньйон, монах з абатства Отвільєр, що знаходилося на території міста Шампань. Чоловік керував фермою, пов'язаною з продуктами харчування, та підвалом. У вільний час П'єр проводив експерименти з виноваріння. Монах запропонував своїй братії ігристий напій в 1668 році, здивувавши дегустаторів.

Тоді скромний монах не підозрював, що шампанське стане символом романтики і напоєм закоханих. 

Цікаві і маловідомі факти з життя вина з бульбашками:

·         Саму назву - шампанське - можна давати не кожному ігристому вину, а тільки тому, яке виробляється у французькому регіоні Шампань.

·         У 1919 році французька влада видала закон, який чітко регламентує, що назву «шампанське» носять вина, виготовлені з певних сортів винограду - Піно Меньє, Піно Нуар і Шардоне. 

·         Найдорожче шампанське в світі- Shipwrecked 1907 Heidsieck.Цьому напою більше ста років. У 1997 році пляшки вина були знайдені на затонулому кораблі, що перевозив вино для королівської сім'ї в Росію.

·         В одній пляшці шампанського є близько 49 мільйонів бульбашок.

·         Голосно відкривати шампанське вважається моветоном, є етикет відкриття пляшки - робити це потрібно якраз акуратно і якомога тихше.

·         Бульбашки в келиху утворюються навколо нерівностей на стінках, тому винні келихи перед подачею натирають бавовняним рушником, створюючи ці нерівності.

·         Спочатку бульбашки в шампанському вважалися побічним ефектом бродіння і його «соромились». У другій половині XVII століття зовнішній вигляд бульбашок став відмінною рисою і гордістю.

·         Пробка з пляшки шампанського може вилетіти зі швидкістю від 40 до 100 км / год. У висоту пробка може стріляти до 12 метрів.

·         Фольга на шийці пляшки шампанського з'явилася в XIX столітті, щоб відлякувати щурів у підвалах, де зберігалося вино. Згодом від гризунів навчилися позбавлятися, а фольга залишалася частиною пляшки.

·         Пляшки для шампанського існують об'ємом від 200 мл до 30 літрів.

·         Тиск в пляшці шампанського становить приблизно 6,3 кг на квадратний сантиметр і дорівнює тиску в шині лондонського автобуса.

·         Шампанське слід наливати, злегка нахиляючи келих так, щоб струмок лився уздовж стінки посуду. Професійні сомельє розливають шампанське, нахиляючи пляшку на 90 градусів в рівно  поставлений келих, не торкаючись  шийкою пляшки його країв. 

·         Найбільша пляшка для шампанського має об'єм 30 літрів і називається Midas. Випускає таке шампанське будинок «Armand de Brignac».

·         Жінкам заборонено пити шампанське з пофарбованими губами, бо помада містить речовини, які нейтралізують смак напою.

·         У 1965 році була виготовлена найвища в світі пляшка шампанського висотою 1 м 82 см. Пляшка була створена компанією "Пайпер Хайдсек" для вручення акторові Рексу Гаррісону "Оскара" за роль у фільмі "Моя прекрасна леді".

·         Оскільки Вінстон Черчилль любив пити пінту шампанського на сніданок, спеціально для нього була зроблена пляшка об'ємом 0,6 літра. Виробником цього шампанського є компанія «Поль Роджер».

·         Дротяна вуздечка, що утримує заглушку, називається мюзле і має довжину 52 см.

·         Щоб зберегти смак шампанського і не перестаратися з обсягами виробництва, в Шампані встановлено максимально допустимий врожай на гектар - 13 тонн. 

  (З просторів інтернету)

 

3

Коментарі

15.08.21, 15:29

Так,фейсбук святкує...

    25.08.21, 19:24Відповідь на 1 від Голубка

      35.08.21, 20:38

      Ніяке інше спиртне так не залежить від температури подачі

        46.08.21, 02:59Відповідь на 3 від NoTaRь

        Ніколи не думала, що може бути стільки заморочок навколо ігристого вина

          59.01.22, 18:35

          Лише голосно. Тихе шипіння не надихає на добру забаву

            63.03.22, 10:24