Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

МІЙ ЩОДЕННИК ВІЙНИ 3,4,5

ВІДНОСИНИ
Перші дні в замкненому просторі іде притирання. Всі одразу починають встановлювати лідерство. Мама, що вважає хату своєю територією і чоловік, що є головою прайду ніяк не можуть поділити корону. Мене починає все відверто бісити, але я всіма силами намагаюсь стати між ними миротворцем, що, признаюся, виходить досить хреново. На все це накладається ще те, що моя мама росіянка і провину за все вона намагається перекласти на себе, але робить це, як завжди, на свій манер. Її захист переростає в шалену агресію. Вона вкладає собі в голову, що ми її тепер різко всі ненавидимо, їй починає здаватися, що хтось щось не те сказав, що онуки тепер якось не так на неї дивляться, саме через те, що зять їх так налаштовує (при цьому даю 100%, що це її особисті фантазії), потім вона згадує радянський союз, в якому всі жили дружньо, кляне Путіна і одночасно обзиває мене "махровою бандерівкою". Мамі 84 роки. Всіх скопом хочеться послати на #уй, але стримуюся, бо не на часі і я маю бути сильна. Хмизу у вогонь додає сусід дядя Володя, коли видає мамі просту фразу, що все через дурних кацапів, яким мало свого, то вони лізуть до чужого. А хто у нас кацап?! Мама звісно вирішує, що вона.
В один момент мама театрально починає помирати, вона лягає, складає руки на грудях і відмовляється їсти. Так вона лежить майже добу. На ранок вона встає, як ні в чому не бувало і навіть здається, що здоровий ґлузд повернувся в її голову.
* * *
їЖА
Голова забита постійним пошуком їжі, проблеми з нею вимальовуються все яскравіше. Прогодувати шість людей, хоча би два рази на день, це стає задачею номер один.  В селі магазину немає. Треба їхати в сусіднє місто, в якому є "Сільпо". Товар весь вигребли. Про крупи, цукор і макарони вже не може бути й мови. Ми скуповуємо шоколадних батончиків, вафель і халви майже на тисячу гривень, люди їх поки не беруть, нам відверто щастить, бо шоколад і халва це нормальні такі собі калорії, ще й смачні. Потім я цими солодощами не раз затикатиму писки своїм хлопцям.
Приблизно через тиждень, нарешті, місцева влада прокинулася і почала підвозити хліб, який продавали по дві булки на двір, незалежно від кількості проживаючих там. Хліб завозився не частіше двох разів на тиждень і на наш циганський табір його не вистачало, тому виручав сусід, який віддавав нам право на покупку додадкової хлібини, він жив один і йому вистачало однієї. Ми, в свою чергу, забезпечили сусіда банками з закрутками, яких в нашому погребі було вдосталь. 
Ще частину банок я рознесла по людях, які не мали можливості ні поїхати в місто, через відсутність автобуса, ні купити щось в селі за налічку, бо у більшості всі гроші зберігались на картках. Мої закрутки люди приймали з такою подякою, наче я їм принесла щось неймовірне. Пишу це не для того, щоб хтось прочитав, яка я хороша... ні, я хочу сказати, що українці зовсім не вміють просити про допомогу. Навіть коли повна срака проблем і пустий холодильник, то наша людина ніколи не піде щось вимагати від влади. Ми весело рядочками ходим на вибори, обираємо чергових довбнів, рвем за них глотки і потім нічого від них не вимагаємо. Тому в Україні бути депутатом так легко і вигідно. Тому всі покидьки так рвуться до корита, бо нам нічого ніколи від них не треба. Ми звикли розраховувати тільки на себе. Але ще я побачила і таке, якщо у простого українця є лишок, то він сам знайде, кому його віддати. 
Так у нас в селі з'вився своєрідний ланцюг добра. Хтось ділився рибою, хтось овочами, хтось зайвим хлібом, хтось закрутками. Звістки про те, де можна надибати продукти, розліталася миттю по селу від одного до іншого. Поповнення холодильника провізією здавалося певною радістю і святом. Я розумію, що цей прояв ейфорії від здобування їжі, не є ні чим іншим, як перемогою примітивного над вищим, такий собі привіт від моїх волохатих предків, які приблизно так само раділи черговому вбитому мамонту.
* * *
БОМБИ
Не пам'ятаю якого точно числа, але це було у вісім вечора, наша хата загула та затрусилася і через пару секунд пролунало, один за одним, два шалено потужних вибухи. У вікні ми побачили стовп вогню. За секунду ми вже бігли в погріб і прямо над нами пролетів ворожий літак. Потім ми почули, як він зробив другий захІд і скинув ще дві бомби. А можливо це був другий літак, який прилетів одразу за першим. Бомби скидали на військову частину Десна, яка знаходилась менше десяти кілометрів від нас і явно влучили чи в склад ГСМ, чи в щось таке, що вибухнуло і загорілося.
Мама лізти в погріб навідріз відмовилася, вона гордо заявила, що готова померти. Часу на вмовляння у мене не було, тому я згребла малого разом з першим ліпшим пледом і вскочила в укриття не ступаючи сходами. Чоловік і старший син при народженні були явно недоукомплектованими почуттям самозбереження, бо вони вдвох стояли на вулиці і обговорювали, куди хто полетів і що це може горіти. Періодично вони скидали нам в підземний бункер ковдри, одежу, павербанки, їжу і навіть обігрівач. З часом там стало навіть комфортно і ми з малим навіть задрімали. Середній син звично залип в смартфоні за грою.
Нас розбудив голос нашого тата, який відкрив двері погріба і дивився на нас зверху вниз:
- Харе ховатись. На вихід!
- А можна ми тут будем спати?
- Ні. Спати будем в хаті. Погріб може стати нам могилою, бо баба Люба нас не відкопає. Навряд кацапи будуть лупити по селу. Наше все село коштує дешевше за їхню бомбу. Вони покидьки, але не дурні.
Ми один за одним полізли з підземелля. В ліжка полягали вдягнені. Єдине на що я погодилася, так це зняти куртки. Тато наш чи то має залізні яйці, чи в знак протесту, але ліг спати в одних трусах. Якщо до цієї ночі я ще хоч якось спала уривками, то цю і наступні я була жінка-сова, але не та сова, яка полює вночі і шурхає крилами, перелітаючи з гілки на гілку, а сова, яка втягнула голову майже в дупу і при цьому лежить під ковдрою в спортивному костюмі і носках, прислухаючись до кожного звуку. Ніч рідко давала мені привід розслабитись. Російські військові люблять починати свої гімняні справи в точні години, особливо вони люблять 00:00, 3:00, 5:00. Саме через три хвилини після цього спрацьовує ППО. Отже, якщо знати відправну точку, то можна приблизно вирахувати відстань і швидкість ракети або літака. Якби знати цю відправну точку, то ніч, може, була би трохи "цікавішою". Я люблю розв'язувати різні математичні задачі, рішати судоку чи японські кросворди саме тоді, коли треба заспокоїти нерви.
* * *


Я не знаю якої холєри фотки вставляє боком. Це ми в погрібі. 
P.S. Всіх люблю.
25

Коментарі

110.08.22, 08:27

І ми тебе.

    210.08.22, 08:40

    Підтримую вислів про корито,вони не довбні,а хапуги...

      310.08.22, 08:47

      Ми тебе теж.

        410.08.22, 09:17Відповідь на 1 від Syrena27

          510.08.22, 09:19Відповідь на 2 від nebosklon

          Підтримую вислів про корито,вони не довбні,а хапуги...Хочу вірити, що ми всі доживем до справедливого суду над ними.

            610.08.22, 09:20Відповідь на 3 від nasinynka

              710.08.22, 09:36

              Радий, що у вас все норм і радий тому, що ти повернулася.

                810.08.22, 09:39Відповідь на 7 від TotgeKot

                Радий, що у вас все норм і радий тому, що ти повернулася.І я рада. Сподіваюся, що всі наші поступово вийдуть на зв'язок.

                  910.08.22, 09:41Відповідь на 8 від muxa-xa-xa

                  Радий, що у вас все норм і радий тому, що ти повернулася.І я рада. Сподіваюся, що всі наші поступово вийдуть на зв'язок.Дивився зараз відео з мого міста. Що сказати... воно поступово перетворюється на частину оркостану.

                    1010.08.22, 10:11

                    Спасибо, что сохраняешь юмор в трудные времена.
                    Спасибо, за здравый смысл!
                    Береги себя и своих близких.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна