www.zarvanycia.cc.ua 13 січня відзначаємо день святої Меланії Ри

  • 24.01.16, 18:21

www.zarvanycia.cc.ua 13 січня відзначаємо день святої Меланії Римлянки.

Свята Меланія була народжена в добрій християнській родині де вона вже змалку чула про Бога і багато молилася. Коли була вона підлітком, в 14 років її примісово видали заміж за доволі знатного хлопця на імя Апініан.Весь час від самого початку шлюбу вона просила чоловіка аби вона залишалася цнотливою або як ні то хай відпустить її, та чоловік відповідав що задля того аби передати комусь майно вона мусить народити дітей а далі вони зможуть відректися від світу. Незабаром преподобна народила дівчинку а ще пізніше вдруге завагітніла хлопчиком та через важкі пологи хлопчик помер а Меланія сама ледь не загинула.Побачивши муки дружини Апініан дав Господові обіцянку що якщо він збереже його коханій життя то Апініан буде решту спільного з нею життя жити в непорочності.
Меланія вижила і вони почали жити зовсім іншим життям.Після смерті їхньої доньки вони цілком вирішили присвятити себе Богові та батьки їх ніяк не могли змиритись з цим аж поки батько Меланії не захворів і не побачив що був неправий боронячи доньку і її чоловіка від Бога.
Святі відійшли з Риму і продавши все майно що нажили розпочали допомагати бідним,недужим,відвідували вязниці,лікарні ,допомагали чим могли.Згодом вони вирушили до Африки а саме до Єгипту та Єрусалиму .Подорожуючи і роздаючи золото бідним людям вони знайомилися з багатьма старцями , після чого Меланія зачинилася в самотній келії і почала молитися там.Згодом це місце обросло більшою кількістю келій і стало жіночим монастирем, де Меланії запропонували бути ігуменею. Та Меланія відмовилася бо більше їй до душі була молитва на самоті.
Під опікою святої було збудовано чимало монастирів та молитовних домів . Також за її молитвами відбувалося багато чуд. Померла свята у 439 році у монастирі який колись збудувала.

Свята Маланія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 12 січня день памяті святої мучениці Анисії

  • 24.01.16, 18:11

www.zarvanycia.cc.ua 12 січня день памяті святої мучениці Анисії

В часи правління жорстокого до християн імператора Максиміана жила собі дівчина на імя Анисія.
Дівчина зростала у християнській родині і змалку знала слово Боже . Коли померли її батьки дівчина все своє майно продала а гроші що взяла за все те роздала бідним. Дівчина рідко виходила з дому кудись погуляти, бо більше любила весь час проводити за молитвою. Одного разу вийшовши із храму де вона молилася підійшов до неї римський воїн і запропонував їй піти з ним на свято язичників та почувши відмову розлютився і намагався здерти з неї покривало та вона знову заперечила йому і віН взявши меч проштикнув її ним наскрізь.Дівчина померла а її тіло поховали за містом, де згодом звели молитовний дім.Тпер же мощі святої Анисії знаходяться в храмі святого Дмитрія в Салоніках, що у Греції.

Свята мучениця Анастасія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 11 січня вшановуємо память дітей убитих Іро

  • 24.01.16, 18:04

www.zarvanycia.cc.ua 11 січня вшановуємо память дітей убитих Іродом у Вифлеємі.

Всі ми памятаємо з Євангелія про те як три волхви, що побачили зірку на небі яка значила народження царя іудейського. Вони зібрали з собою найкращі дари і попрямували за зорею аби привітати новонародженого і без жодної думки що може статися лихо пішли до царя Ірода. Та почувши цю звістку з вуст волхвів він не зрадів а дуже розсердився бо ніхто не може панувати на цій землі окрім нього.Він задумав вбити дитинча і сказав волхвам аби ті на зворотньому шляху прийшли до нього і повідомили де ж воно знаходиться щоб і він зміг привітати його.
Та ангел що зявився волхвам попередив їх про намір Ірода і вони пішли іншим шляхом. Зрозумівши що волхви підвели його кровожерливий цар наказав усім катам своїм убити всіх немовлят яких тільки знайдуть. протягом доби було вбито чотирнадцять тисяч немовлят. Та й ця кров не могла спинити Ірода.
В боротьбі за владу Ірод знищив власного брата, дружину, трьох синів своїх та близько 70 мудрих чоловіків з Синедріону та й не помилував старого Симеона , що кожного разу з радістю свідчив про народження месії.
Так, ці 14000 маленьких діток стали найпершими мучениками за Ісуса Христа.

Згадуються вбитті діти:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 10 січня память мучеників спалених у Нікоми

  • 24.01.16, 17:57

www.zarvanycia.cc.ua 10 січня память мучеників спалених у Нікомидії

Найбільших гонінь церква християнська в давні часи була переслідувана за часів імператорів Діоктеліана і Максиміана. В перші роки правління Максиміана церква вже досить міцно стояла на ногах, слово Боже проповідувалось по всіх усюдах і навіть проникало до царських палат тим самим відвертаючи навіть найближчих до імператора людей від язичництва і привертаючи їх до християнської віри. Дізнавшись про те імператор задумав лихе-знищити всіх християн на своїй землі, та перш ніж зруйнувати внутрішнього ворога він пішов на зовнішнього бо назрівала війна з ефіопським народом.
Як тільки Максиміан покинув землі свої аби поринути в війну християнство ще більше почало поширюватись по землі всій. Дійшло воно і до молодої Домни , яка за наказом царя зберігала цноту і була головною жрицею в його язичницькому храмі. Та якось потрапив до неї Новий Завіт , вона прочитала його і душа молодої дівчини наповнилась світлом і вона вирішила дізнатися про цю віру більше, жаліючи що досі була сліпою у вірі язичництва. Вона закликала до себе доньку одного вельможі яка теж була християнко. і отримавши від неї певні настанови вночі попрямувала до місцевого митрополита Кирила, який більше розказав їй про християнство, назвав її оглашенною а потім вже й охрестив її в вірі християнській разом із вірним їй євнухом Індісом. З того часу повернувшись в палац вона неперестанно молилась а все своє багаточисельне золото віддала Кирилу аби вінвсі виручені з цього кошти роздав бідним людям. Скоро митрополит Кирило помер та вона памятаючи всі його вчення не переставала молитись і постити та якось про її з Індісом піст дізнався головний євнух. Та замість того щоб подивуватися їхній вірі ,самодисципліні він жорстоко побив їх. Потім він обшукав їхні кімнати та не знайшовши нічого окрім хрестів та писань святих він розсердився і наказав заперти їх в темниці де їх жолрстоко бюили та морили голодом та згодом управитель побачив що вони не тільки не захворіли і не вмерли а веселяться і співають відпустив їх жити у їхні кімнати.Згодорм Домна пішла до жіночого монастиря.
Та тут з війни повернувся Максиміан,гордий перемогою він наказав роздати людям срібло і приготувати свято з поклоніннями до язичницьких божків. Та натовп людей помалу розходився і це геть вивело імператора з рівноваги. Він пішов до храму християн і почав погрожувати їм розправою якщо вони не вернуться до язичництва та вони відповіли йому що хай які будуть катування вони не зрадять віри і не підуть з ним поклонятися ідолам.
Розлючений імператор наказав спалити усіх цих християн за непокору.
Дізнавшись про загибель братів своїх Домна пішла до тіл їхніх аби захоронити їх та її розшукували люди імператора.Коли ж найшли вони її то зчинили суд над неюі прийняли рішення відсікти її голову а тіло її спалити.
Чмсло мучеників спалених тоді перебільшувало двадцять тисяч.

Мучеників спалених у Нікомедії:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Святий первомученик Стефан походив з юдеїв

  • 24.01.16, 17:50

www.zarvanycia.cc.ua Святий первомученик Стефан походив з юдеїв що проживали за межами землі святої.Таких іудеїв в той час називали елліністами,через те що в їх культурі дуже сильно вбачався вплив грецької культури.

По сходженню Духа Святого на апостолів розміри церкви почали стрімко збільшуватись, через що виникла необхідність в людях що могли допомагати бідним, вдовам та слабким людям, що щойно прийняли християнство як свою віру. Апостоли запропонували народу обрати сім добрих мужів, які будуть їм допомагати і потім висвятили тих мужів в диякони тобто помічники.
Серед помічників тих,що дияконами названі були, найбільше своєю вірою і богословям відзначався диякон Стефан, який потім отримав назву архидияком, тобто старший диякон.
Він проповідував слово Господнє в Єрусалимі підтверджуючи кожне слово певними знаками Божими та чудесами і через те отримав дуже велику популярність у народу, та водночас тим самим викликав неабияку заздрість у фарисеїв. Вони схопили його і притягли до Сінедріону(найвищий суд у євреїв того часу), де привівши кількох лже свідків котрі звинуватили його в тому що він ображає Господа в проповідях своїх а також і Мойсея. На те Стефан чітко відповів їм згадавши історію народу юдейського коли вони не хотіли приймати Слова Божого і вбивали пророків ,що були послані їм . Та юдеї не хотіли чути правди ,крім того правдиві слова все більше злостили їх.Та тим часом Стефан помітив як над ним відкрилось небо і крикнув у натовп що бачить відкриті небеса і сина людського що стоїть праворуч біля Бога.
Це ще більше розлютило євреїв і вони вивели його за місто щоб там,згідно закону їхнього закидати його камінням. Під вагою каміння,що падало на нього Стефан попросив Господа щоб він забрав душу його до себе і щоб не вважав він юдеям цього вчинку за гріх, і в ту ж мить взяв Бог до себе душу його.
Так і став Стефан первомучеником в 34 рік по народженню Христа.
Потому на землі святій почались переслідування християн яке змусило втікати їх в інші країни і вже там проповідувати християнство.

Святий Степан:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Христос рождається!

  • 12.01.16, 20:52

www.zarvanycia.cc.ua Христос рождається!

Шановні користувачі та друзі інформаційного блогу-порталу Зарваниця!
Хочемо Вам надати графік Богослужінь з нагоди святкування Обрізання Господа Нашого Ісуса Христа та спомину святого Василія Великого.
Святкування в середу 13 січня 2016 року Божого
8.00год. – Божественна Літургія
10.00год. –Божественна Літургія
18.00год. – Велика Вечірня з Литією
Колядки, щедрівки, вертепи і «Маланка»
22.00год. – Архиєрейська Літургія, яку очолить Високопреосвященний Архиєпископ та Митрополит Кир Василій Семенюк

Святкування Старого Нового року
Святкування в четвер ,14 січня 2016 року Божого.
8.00год. – Утреня
9.00год. – Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Високопреосвященний Архиєпископ та Митрополит Кир Василій Семенюк. Освячення води
12.00год. – Божественна Літургія. Освячення води
14.00год. – Божественна Літургія
17.00год. – Вечірня

Графік Богослужінь:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Собор Пресвятой Богородицы

  • 12.01.16, 20:40

www.zarvanycia.cc.ua Собор Пресвятой Богородицы

На другой день по Рождестве Христове празднуется Собор Пресвятой Богородицы, память святого Иосифа ОбручникаЖитие.. Святой Иосиф Обручник.Икона. Иосиф Праведный, ОбручникМолитвы, царя ДавидаЖитие.. Святой царь и пророк Давид.Икона. Царь Давид (предка по плоти Господа Иисуса Христа) и святого ИаковаЖитие.. Апостол Иаков, брат Господень.Икона. Иаков брат Господень, апостолМолитвы, брата Господня, сына от первого брака святого Иосифа Обручника. Святой Иаков сопровождал вместе с отцом своим Иосифом Матерь Божию и Богомладенца Иисуса при бегстве в Египет.

Собор Пресвятої Богородиці:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 5 грудня є днем вшанування десяти мучеників

  • 12.01.16, 20:32

www.zarvanycia.cc.ua 5 грудня є днем вшанування десяти мучеників з Криту.

Якось імператор Римський Декій назначив на правління Критом собі одноіменного Декія який крім імені був схожим на імператора ще й ненавистю і переслідуванням християн тому щойно приїхавши до Криту він наказав віднайти всіх християн, схопити ї увязнити їх. Декій розважався тим що вигадував різні катування для християн а ще способи їх вбити.Зовсім скоро до нього привели і десятьох молодих чоловіків що паоходили із різних міст та однаково прагнули царства Божого.Звали їх Феодул,Саторнін,Євпор,Геласій та Євнікіан,Зотік,Помпій ,Агафопус , Василій та Єварест.
Юнаки були надзвичайно твердими в вірі своїй, адже вся фантазія Декія спрямована на їх катування скінчилася бо вони перетерпіли всякі муки та лишилися вірними християнству.
Та Декій ніяк не міг вгомонитися і на суді вирішив знову піддати їх страшним катуванням.Катування за катуванням хлопці все твердили що являються християнами а Декій все більше злостився відчуваючи що правда все таки стоїть за цими терпеливими мучениками. Та терпіння правителя увірвалося і він наказав усім відсікти їхні голови. Хлопці дуже молилися до Бога в час смерти і навіть раділи що скоро побачуть його.
Після того як цим мученикам відсікли голови правитель і судді та кати пішли звідти, натомість місцеві християни взяли тіла юнаків цих і поховали їх .
Пізніше їх тіла були перенесені їз Алонії в Гортину.

Про мучеників з Криту:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Великомучениця Анастасія.

  • 12.01.16, 20:25

www.zarvanycia.cc.ua Великомучениця Анастасія.

Великомучениця Анастасія народилася в Римі за часів правління імператора Діоктеліана. Вона була донькою сенатора на ймення Претекстат , що був язичником , і матері,таємної християнки Фавсти. Матір хотіла щоб донька виросла християнкою і тому доручила її виховання святому Хрисогону. Дівчина виросла гарною і мудрою, принаймні така слава ходила про неї в самому Римі. Згодом померла її матір і батько язичник не враховуючи думки своєї доньки вирішив видати її заміж на силу, за такого ж язичника як він ,з іменем Помплей. Та попри те що її видали заміж довго зберігала цноту кажучи що вона невиліковно хвора.
В той час в вязницях було багато християн і Анастасія приходила до них аби нагодувати та перевязати рани їхні а ще підтримати духовно. Коли ж про це дізнався її чоловік то відразу ж сильно побив її та приставив до її кімнати ,де і зачинив святу, охорону аби та не втекла. Та після смерті батька Анастасії стало ще гірше адже Помплій зазіхнув на її спадок і все частіше став мучити її. Часом свята писала листи до свого вчителя Хрисогона який втішав її і навіть напророкував близьку смерть її чоловіка. Скоро Помплія відправили послом до персів та на морі зчинився шторм і він потонув. Анастасія знову змогла допомогати полоненим . Зовсім скоро її вчителя Хрисогона відвезли на суд і стратили а Анастасія і далі продовжувала подорожувати і допомагати християнам.Та якось до імператора донеслась вістка що вона християнка.Діоктеліан почувши що всі свої кошти і все золото вона роздала бідним відправив її до верховного жреця аби вона вибрала між багатством та муками і Анастасія обрала муки.Та перш ніж почати катувати її жрець вирішив осквернити її, та щойно він торкнувся її тіла відразу ж осліп і згодом помер.
Анастасія знову стала вільною і знову ж служила християнам. Та зовсім скоро її знову увязнили і мучили як могли та побачивши що жодні муки не впливають на неї розтягнули її тіло над вогнем , привязане між чотирма стовпами і так вона і померла, хоч тіло її лишилось цілим.

Великомучениця Анастасія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 3 січня день вшанування мучениці Юлії

  • 12.01.16, 20:17

www.zarvanycia.cc.ua 3 січня день вшанування мучениці Юлії

Мучениця Юлія народилась в християнській родині в місті Карфаген та ще будучи підлітком потрапила до полону персів.Перси завезли дівчинку до Сирії та продали її як рабиню. Її господар був язичником і часто вмовляв дівчину зрадити християнство і перейти до язичництва та дівчина була твердою в вірі,адже щоденно молилась, постила , виконувала всі заповіді та й дівоцтво берегла.
Одного дня господар зібрався до Галлії продавати свій крам , та й дівчину прихопив з собою. Пропливаючи острів Корсику, на якому в той час відбувалося якесь поганське свято господар вирішив приєднатися до нього.Місцеві язичники споїли господаря і його товаришів і коли ті поснули вивели Юлію з корабля .Дівчина знала що то за люди і яку віру вони сповідують та не побоялась і зізналась що є християнкою. П'яні та розлючені язичники з ненависті до її віри розіп’яли дівчинку на хресті.
Вночі про смерть молодої християнки ,що померла за віру Христову ангел повідомив послушникам монастиря , що знаходився неподалік. Вони забрали тіло мучениці і поховали в храмі при монастирі. Близько 760 року мощі святої були перенесені у жіночий монастир міста Бресчії.

Мучениця Юлія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,