Святитель Артемон, епископ Селевкийский

  • 19.04.16, 18:54

Святитель Артемон, епископ Селевкийский, родился и жил в Селевкии Писидийской (Малая Азия). Он был благочестив и добродетелен, поэтому святой апостол Павел, придя в Селевкию, поставил святого Артемона первым епископом этого города, как наиболее достойного. Святитель Артемон мудро окормлял вверенную ему паству и снискал себе славу заступника бедных и гонимых. Скончался святитель Артемон в глубокой старости.
(В древних славянских святцах "Селевкийский" писалось как "Селеоукинский", из чего явилось "Селоунский". Впрочем, и в некоторых греческих памятниках святитель назван Солунским. Святитель Артемон (или Артемий) обозначался в месяцесловах или как Селевкийский, или как Солунский. Во 2-й половине XVII века эти два наименования ошибочно отнесли к разным лицам.)
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/FEyl8EgFkvM

Преподобномученик Никон, епископ, и 199 учеников его

  • 19.04.16, 18:47


Никон родился в Неаполе. Его отец был язычником, а мать - христианкой. Возмужав, Никон оставался язычником. Он служил воином и отличался необычайной храбростью и силой. Однажды Никон со своим отрядом был окружен врагами. В смертельной опасности он вспомнил христианские наставления матери и, осенив себя крестным знамением, помолился Богу, обещая в случае спасения креститься. Он избежал неминуемой смерти и, возвратясь домой, по благословению матери, отправился на поиски священника, что было нелегким делом во времена гонений. На корабле святой Никон добрался до ост Ангела, чтобы он посвятил преподобного Никона в сан епископа и велел переселиться со всеми иноками в Сицилийскую область. Епископ Феодосии исполнил это и, поручив святому Никону 190 иноков, скончался. Похоронив епископа Феодосия, святитель Никон отплыл с братией на корабле в Сицилию, спасаясь от приближавшихся варваров. По Божию произволению святитель Никон побывал в родном Неаполе. Он застал там в живых свою мать и провел вместе с нею последние дни ее жизни. Мать, увидев его, со слезами радости пала ему на грудь и целовала его. Сотворив земной поклон, она сказала: "Благодарю Пресвятое Имя Твое, Господи, что Ты привел меня увидать сына моего в Ангельском образе и епископском достоинстве; и ныне, Владыко мой, услышь меня, рабу Твою, и приими душу мою в Твои руки". Сотворив эту молитву, праведная женщина скончалась. Присутствующие прославили Бога и погребли ее с псалмопением.
По городу пронесся слух о приезде святого Никона, и девять воинов, его бывших соратников, пришли повидаться с ним. После беседы со святителем они уверовали и крестились и последовали за ним в Сицилию. Прибыв на остров, святитель Никон поселился вместе с иноками в пустынном месте, называвшемся Гигия, неподалеку от реки Асинос. Прошло много лет, и снова начались гонения на христиан. Правителю Сицилии Квинтиану сообщили, что неподалеку с многочисленной братией живет епископ Никон. Все 199 монахов были схвачены и обезглавлены, а святителя Никона оставили в живых, чтобы предать мучениям. Его жгли огнем, но он оставался невредим; привязывали за ногтрова Хиос, возшел там на высокую гору и 8 дней пребывал в посте и молитве, прося Господа помочь ему. В сонном видении святому Никону явился Ангел Божий, указавший ему путь. Святой Никон направился на гору Ганос, где скрывалось много иноков, возглавляемых Феодосием, епископом Кизическим. От епископа святой Никон принял таинство Крещения и Ангельский образ. Поселившись в пещерном храме, святой Никон был примером для всей братии. Когда преподобный Никон пробыл на горе три года, епископу было откровение ои к диким лошадям, чтобы волочить по земле, но лошади не трогались с места. Святителю отрезали язык, били его камнями и, наконец, обезглавили. Тело священномученика Никона было брошено на съедение зверям и птицам. Один пастух, одержимый злым духом, ходил на том месте и, найдя тело святого, тотчас упал лицом на землю, ибо нечистый дух, изгоняемый силой святого, поверг его на землю и вышел из него с громким воплем: "Горе мне, горе мне, куда мне бежать от лица Никонова?"
Исцеленный пастух рассказал об этом окрестным жителям. Епископ города Мессины тоже узнал об этом и вместе с клиром похоронил тело священномученика Никона и его учеников.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/iYFnByZWST0

4 квітня згадуємо священномученика Василія, пресвітера Анкирсько

  • 18.04.16, 19:24
4 квітня згадуємо священномученика Василія, пресвітера Анкирського.

Святий Василій був пресвітером в місті Анкирі Галатійській і попри велике поширенн аріанства твердо проповідував православ’я. За таку його позицію і викриття єресі аріанства його навіть були позбавили сану пресвітера та пізніше ж повернули йому цей сан. За його тверду віру і викриття єретиків його навіть називали ворогом імперії, а щоб зламати його дух і віру до нього було приставлено двох відступників. Та він не зламався і далі продовжував проповідувати .
Коли до влади над імперією прийшов Юліан Відступник до нього на суд привели свтого Василія,та попри вмовляння святий не зрікся віри і перед імператором проповідував православ’я а самого імператора назвав відступником . За таке Юліан наказав здерти з його спини шкіру і зробити ремені. Святий мужньо перетерпів цю муку. Та потім святого почали спалювати вогнем а в живіт його впихати озпечені металеві дроти Василій впав додолу і почав молитися до Христа. Відразу по тому як закінчив молитву він наче заснув,закрив очі і в ту ж мть віддав душу Господу. Це сталося в 362 році по Різдві Христовім. 
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/hEe5xGwEuJ0

Хрестопоклінна неділя

  • 18.04.16, 19:17
Хрестопоклінна неділя 
 
У Хреснопоклінну неділю посередині храму виставлений Господній Хрест. На ньому – Розп’яття Господа нашого Ісуса Христа. Дивлячись на св. Хрест, ми споглядаємо любов, яку на Голгофі виявив до людей Божественний Спаситель. Він, задля нашого спасіння, обрав Собі Хресну дорогу життя, сповнену турбот і принижень, яку закінчив смертю на Голгофі, де виявив свою безмежну любов до людей. Він узяв на Себе гріхи всього світу. Все Його земне життя було безперервним подвигом любови. Однак на Голгофі Його любов засяяла дивним Божественним світлом, перед яким померкло навіть сонце. Його невинно прибили до хреста, а Він благав Свого Небесного Отця: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять».
Перед своїми хресними стражданнями Господь Ісус Христос говорив учням: «Немає більшої любові ніж та, коли хтось життя своє віддає за своїх друзів». Він сам показав на хресті – приклад самовідречення в ім’я любови, добра і правди, сам віддав своє життя задля спасіння людей. 
У Хрестопоклінну неділю ми співаємо: «Христу Твоєму поклоняємось, Владико і святеє воскресіння Твоє славимо». Цим співом ми вшановуємо ті терпіння, які Ісус переніс задля нашого освячення й спасіння. 

http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/PgOkG-5TuRM

2 квітня споминаємо преподобних мучеників убитих сарацинами

  • 18.04.16, 19:09


У восьмому столітті по Різдві Христовім сарацинии дуже часто скоювали напади на Єрусалим та монастирі на його окраїнах. Часто вони нападали і на обитель святого Сави , та за Божої ласки монастир цей тримав оборону.Та все ж напередодні Вербної неділі сарацини все таки увірвалися до обителі і погрожуюч монахам забажал аби ті віддали все дорогоцінне,що мають.Монахи не мали нічого окрім невеликого запасу харчів та одягу,що не мав жодної цінності.Почувши таку відповідь сарацини почали стріляти по монахах і багато з них було вбито.Сарацини ж, взявши дещо з монастря поспішили втекти бо побачили багато людей,що прямували до обителі і подумали що то військо.
Та за кілька днів вони повернулися. Їх було значно більше і вони хотіли таки забрати те чого їм не вдалося раніше.
Всіх монахів що не встигли заховатися катували та ніхто з них не зізнався про те де вони ховають цінності.Власне з цінностей було лиш церковне начиння .Кілька монахів змогли заховатися в печері ,решту ж сарацини катували аж до їх смерті. Коли вони пішли залшившись ні з чим ті монахи що ховались в печері вернулися до монастиря і почали ховати тіла своїх братів.
Сарацини були покарані раптовою хворобою і повмирали дуже скоро,їхні ж тіла були зїджені звірами.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/DVeYowySUwQ

1 квітня згадуються святі Хрисант та Дарія

  • 18.04.16, 19:03

Святий Хрисант був народжений в заможній язичницькій сім’ї. Отрмавши дуже хорошу освіту він багато часу проводив за книгами, в котрих було багато написано про християнство. Щоб більше зрозуміти і вивчити Христову віру він знаходить книги Нового Завіту, прочтавши які він отримує просвітлення і знайшовши пресвітера що переховувався від переслідувань приймає від нього хрещення.
Щоб відвернути сина від християнської віри батько одружує його зі жрицею Афіни, та Хрисант зумів і її охрестити у християнстві. Одружившиь вони приймають рішення жити непорочно а по смерти батька Хрисанта живуть в різних будинках.Навколо них починають гуртуватись люди.
Через їхні проповіді, що пропагували безшлюббя жителі міста почали скаржитись на них та коли їх покарали і побачили що вони стійко витримують любі муки люди почали й самі ставати християнами.
Святу Дарію як в покарання віддали в публічний дім,та жоднй чоловік не посмів її торкнутись,адже її оберігав лев і щойно хтось намагався занепастити її як лев кидався на них, проте залишав їх живими. Ті ж люди потім послухавши проповідей Дарії теж ставали християнами. 
Хрисанта кинули до помийної ями і через сморід там навіть важко було дихати та милістю Божою сморід враз обернувся приємним запахом.
Потім правитель наказав катувати святих і після довгих катувань їх ще живими закопали в сиру землю. 
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/bOd7kMTs3k8

31 березня ми споминаємо святого Кирила, архиєпископа Єрусалиму.

  • 18.04.16, 18:57


Народився він у місті Єрусалим в 315 році по Різдві Христовому. Його виховували строгим християнином тож ставши дорослим він прийняв монашество. В 31 рік його висвятили у пресвітери а вже за чотири роки по смерти попереднього архиєпископа Максима він сам стає на чолі кафедри Єрусалимської.
Святий багато боровся проти аріанської єресі за що неодноразово виганявся з Єрусалиму і з посади, адже в певний час аріанство підтримувало дуже багато єпископів і навіть імператор.Та попри те що його винялали він всяко допомагав жителям рідного міста під час голоду та й під час звичайного часу. Він витратив практично все своє майно на допомогу своїм людям.Після того як до влади прийшов Юліан Відступник ситуація начебто покращилась і Кирило зміг повернутися до своєї пастви та ненадовго бо зовсім скоро Юліан відступився від Христа і після пророцтва Кирила про те що всі плани Юліана зруйнуються його знову вигнали з Єрусалиму. Туди він повернувся по смерті Юліана та його повернення не було надто довгим адже зовсім скоро до влади прийшов імператор Валент.
Остаточно архиєпископ повернувся до своєї роботи під час правління Феодосія Великого а згодом після повернення взяв участь у Другому Вселенському соборі де засудив єресь Македонія і затвердив символ віри.
Помер святий у віці 71 році в 386 році.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/uODKcTOU1HA

30 березня ми споминаємо преподобного Олексія

  • 18.04.16, 18:51


Преподобний Олексій народився в одній заможній та благочестивій християнській родині. Його батько, сенатор, та мати багато допомагали нужденним та хворим та й сина виховали щирим християнином. Коли виріс він вони знайшли для нього наречену з поважного роду та вночі одразу по заручинах він покидає молоду дружину і відпливає кораблем на схід. Важкий шлях його пройшов до Едеси, де позбувшись залишків майна і гарної одежі він починає жебракувати. Наступні майже двадцять років він проживає у бідності, вживає лише хліб і воду а ночами не спить, проводячи весь час у молтві і роздумах. У той час батьки його посилають кілька слуг, щоб розшукати сина. Та вони не впізнали в ньому господаря і подавши милостиню пішли геть.
Через деякий час про нього почали ходити чутки що він є святим а сторожу одному було видіння Матері Божої яка сказала що Олексій є чоловіком Божим. Олексій же злякавшись тої слави хотів втікти до Тарсу . Він сів на корабель та сталася біда і корабель за кілька днів прибився до берегів Італії. Він повернувся до Риму і навіть зайшов до свого рідного дому та батьки не впізнавши його все ж дозволили йому заночувати поруч. Наступні 17 років він жив у домі своїх батьків,які годували його та вдягали не знаючи що це їх син. Він же весь час перебував у молитві.
Одного разу батько його пішов до храму на святу Літургію і зявився голос Господній що сказав людям шукати праведника щоб той помолився за місто Рим і за людей його. Та ніхто не знав де його шукати тож на наступній літургії Бог казав народу що його треба шукати в домі чоловіка на ім’я Євфимій.Той дуже здивувався бо не знав що живе в однім домі з чоловіком Божим. Слуга Євфимія здогадався про кого казав Господь і розповів господарю 
Євфимій щодуху біг додому та Олексій будучи вже мертвим сяяв яскравим світлом та тримав у руці сувій. Як не намагалися витягти з руки Олексія цього сувою, нічого не виходило аж поки Папа Інокентій не спитав у померлого святого дозволу на це. Коли ж сувій був відкритий всі здивувались адже там було написано, що Олексій це і є їх син.
Тіло його було виставлено на центральній площі і там же біля його домовини відбулися численні зцілення. Його було поховано в церкві святого Петра. 
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/ExBXsbt9Pf0

29 березня 2016 року згадуються мученики Саввин та Папа.

  • 18.04.16, 18:45


В часи управління імперією імператором Діоклитіаном в Єгипті було невеличке містечко Єрмополь яким в той час правив Саввин.Та щойно імператор оголосив про переслідування на християн як Саввин табагато мешканців Єрмополя сховались від його вонів , які несли з собою страх і смерть.Та середтих хто сховався зааївся зрадник який щойно воїни зайшли до міста відразу жрозповів їм про місце схову .Не зупинило йогоі те що Саввин багато йому допомагав адже той був бідний і часом не мав навіть чим харчуватись.
Їх усіх відразу почали сташенно катувати а коли побачили що вони не зрадять віри і не поступляться навітьзаради власного життя то втопили їх в ріці Нілі.
Мученик же Папа постраждав за Христа в часи правління Максиміана .Цей імператор правив з Діоклитіаном практичноодночасно і так само як Діоклитіан був страшенним ненависником християн.Папа так як і решта вірних християн відмовився від зречення через що його довго мучили а коли почали вести до суду то забили йому в підошви цвяхи та привязали до сухого дерева.Подорозі до суду він і помер а те дерево до якого його привязали воїни хоч і було сухе та згодом ожило.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/LjEKnhMLJQY

28 березня день памяті святих мучеників Агапія, Тимолая, Олексан

  • 18.04.16, 18:38


Всі вони жили за часів правління злісного імператора Діоклітіана, який ненавидів усіх християн і жахливо катував всіх, хто проповідував Слово Христове. Всі ці чоловіки походили з різних міст та все ж християнство їх зєднало. В той час імператор віддав наказ щоб кожного християнина, що тільки трапиться примусити до ідолопоклонства та відання божкам поганським жертв. Мученики ці не захотіли відрікатися від Бога навіть попри страшні муки, що завдавали їм кати, і мужньо трималися віри Христової. Бачучи , що вони не підкоряться ігемон наказав відсікти їм голови. 
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/zK3T7KQ9JUg