15 квітня ми споминаємо преподобного Тита чудотворця.

  • 20.04.16, 18:37
15 квітня ми споминаємо преподобного Тита чудотворця.

Преподобний Тит з юнацтва обрав шлях монашества і згодом в 9 столітті осів у Студитській обителі неподалік Константинополя.
Перебуваючи весь час у молитві та пості, будучи дуже послушним та живучи скромним монашим життям він заслужив неабияку повагу та любов у своїх братів і згодом, за їх наполегливістю, його було висвяченоу сан пресвітера.
Тит активно боровся з іконоборцями в час їхнього становлення і всяко підтримував поклоніння та молитви до ікон святих.
За своє доброчесне життя та любов до Господа, Бог нагородив преподобного дарами зцілення та чудотворства.
Помер преподобний Тит будучи в старечому віці.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/3yRbL1eBSks

Преподобная Мария Египетская

  • 20.04.16, 18:30


Преподобная Мария, прозванная Египетской, жила в середине V и в начале VI столетия. Ее молодость не предвещала ничего хорошего. Марии исполнилось лишь двенадцать лет, когда она ушла из своего дома в городе Александрии. Будучи свободной от родительского надзора, молодой и неопытной, Мария увлеклась порочной жизнью. Некому было остановить ее на пути к погибели, а соблазнителей и соблазнов было немало. Так 17 лет Мария жила в грехах, пока милостивый Господь не обратил ее к покаянию.
Случилось это так. По стечению обстоятельств Мария присоедини-лась к группе паломников, направлявшихся в Святую Землю. Плывя с паломниками на корабле, Мария не переставала соблазнять людей и грешить. Попав в Иерусалим, она присоединилась к паломникам, направлявшимся в храм Воскресения Христова.
Люди широкой толпой входили в храм, а Мария у входа была остановлена невидимой рукой и никакими усилиями не могла войти в него. Тут поняла она, что Господь не допускает ее войти в святое место за ее нечистоту.
Охваченная ужасом и чувством глубокого покаяния, она стала молить Бога простить грехи, обещая в корне исправить свою жизнь. Увидев у входа в храм икону Божией матери, Мария стала просить Богоматерь заступиться за нее перед Богом. После этого она сразу почувствовала в душе просветление и беспрепятственно вошла в храм. Пролив обильные слезы у гроба Господня, она вышла из храма совершенно другим человеком.
Мария исполнила свое обещание изменить свою жизнь. Из Иерусалима она удалилась в суровую и безлюдную Иорданскую пустыню и там почти полстолетия провела в полном уединении, в посте и молитве. Так суровыми подвигами Мария Египетская совершенно искоренила в себе все греховные пожелания и соделала сердце свое чистым храмом Духа Святого.
Старец Зосима, живший в Иорданском монастыре св. Иоанна Предтечи, промыслом Божиим удостоился встретиться в пустыне с преподобной Марией, когда та уже была глубокой старицей. Он был поражен ее святостью и даром прозорливости. Однажды он увидел ее во время молитвы как бы возвысившейся над землей, а другой раз — идущей через реку Иордан, как по суше.
Расставаясь с Зосимой, преподобная Мария попросила его через год опять прийти в пустыню, чтобы причастить ее. Старец в назначенное время вернулся и причастил преподобную Марию святых Тайн. Потом придя в пустыню еще через год в надежде видеть святую, он уже не застал ее в живых. Старец похоронил останки св. Марии там в пустыне, в чем ему помог лев, который своими когтями вырыл яму для погребения тела праведницы. Это было, приблизительно, в 521 году.
Так из великой грешницы преподобная Мария стала, с Божией помощью, величайшей святой и оставила такой яркий пример покаяния.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/t1sY7rmaQuE

Священномученик Ипатий, епископ Гангрский

  • 20.04.16, 18:24
Священномученик Ипатий, епископ Гангрский

Священномученик Ипатий, епископ Гангрский, был епископом города Гангры в Пафлагонии (Малая Азия). В 325 году он принимал участие в I Вселенском Соборе в Никее, на котором была предана анафеме ересь Ария.

Когда в 326 году святитель Ипатий возвращался из Константинополя в Гангры, в пустынном месте на него напали последователи раскольников Новата и Фелициссима. Еретики изранили его мечами и кольями и сбросили с высокого берега в болото. Подобно первомученику архидиакону Стефану, святитель Ипатий молился за убивавших его. Одна женщина-арианка ударила святителя камнем по голове, и он скончался. Убийцы скрыли тело мученика в пещере, где его обнаружил крестьянин, хранивший там солому. Опознав тело епископа, он поспешил сообщить об этом в город, и жители Гангр с честью погребли мощи своего любимого архипастыря.
После смерти мощи святителя Ипатия прославились многочисленными чудотворениями, в особенности изгнанием бесов и исцелением болезней.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/XptKDS5I31I

Іван Ліствичник

  • 20.04.16, 18:16
У четверту неділю Великого просту Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Іоана Ліствичника (649). 

Про походження преподобного Іоана майже не збереглося відомостей. Існує передання, що він народився близько 570 року і був сином святих Ксенофонта і Марії, пам'ять яких святкується Церквою 26 січня. В шістнадцять років отрок Іоан пішов в Синайський монастир. Наставником і керівником преподобного став авва Мартирій. Після чотирьох років перебування на Синаї святий Іоан Ліствичник був пострижений в інока. Один з присутніх при постриженні, авва Стратигій, передбачив, що він стане великим світильником Церкви Христової. Протягом 19-ти років преподобний Іоан трудився в послусі своєму духовному наставнику. Після смерті авви Мартирія преподобний Іоан вибрав усамітнене життя, віддалившись в безлюдне місце Фолу, де провів 40 років в подвизі безмовності, пості, молитві і сльозах покаяння.

Про спосіб життя преподобного Іоана відомо, що харчувався він тим, що не заборонялося уставом постового життя, і вміру. Не проводив ночей без сну, хоча спав не більш того, скільки необхідно для підтримки сил, щоб безперестанним неспанням не погубити розуму. "Я не постив надмірно, - говорить він сам про себе, - і не вдавався до посиленого нічного пильнування, не лежав на землі, але упокорювався.., і Господь скоро спас мене".

Обдарований високим проникливим розумом, навчений глибоким духовним досвідом, він з любов'ю повчав тих, хто приходив до нього, ведучи їх до спасіння. Але коли з'явилися деякі люди, які через заздрість дорікали йому в багатослівності, яку вони пояснювали пихатістю, то преподобний Іоан наклав на себе подвиг мовчання, щоб не подавати приводу для засудження, і мовчав протягом року. Заздрісники усвідомили свою помилку і самі звернулися до подвижника з проханням не позбавляти їх духовної користі співбесіди.

Приховуючи свої подвиги від людей, преподобний Іоан іноді усамітнювався в печері. Але слава про його святість розповсюдилася далеко за межі місця подвигів, і до нього невпинно приходили відвідувачі, які жадали почути слово повчання. У віці 75-ти років, після сорокалітнього подвижництва, преподобний був поставлений ігуменом Синайської обителі. Близько чотирьох років управляв преподобний Іоан Ліствичник святою обителлю Синая. Господь наділив преподобного до кінця його життя благодатними дарами прозорливості і чудотворіння.

Під час управління монастирем на прохання святого Іоана, ігумена Раїфського монастиря (пам'ять в Сирну суботу), і була написана відома "Ліствиця". Знаючи про мудрість і духовні дарування преподобного Іоана, Раїфський ігумен від імені всіх ченців своєї обителі просив написати для них керівництво для духовного вдосконалення. Преподобний Іоан, який відрізнявся скромною про себе думкою, спочатку зніяковів, але потім через послух приступив до виконання прохання раїфських ченців. Своє творіння преподобний назвав "Ліствицею". Мета цього творіння - навчити, що досягнення спасіння вимагає від людини нелегкої самопожертви і посилених подвигів.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/5QUx1gXR

прп. Марка, єп. Аретусійського

  • 20.04.16, 18:10


Святий Марко Аретусійський був єпископом у місті Аретусі в Ліванських горах. Завдяки його святому життю й апостольській ревності багато поган навернулися до Христа. За правління імператора Юліана, відступника від правдивої віри, почалося жорстоке переслідування християн. 
Коли Марко довідався, що ув'язнили багатьох його вірних, то добровільно здався своїм ворогам. Розлючені погани знущалися над ним, катували, однак він, терплячи жахливі муки, зберігав великий спокій. Побачивши таку геройську чесноту Марка, погани за наказом імператора випустили його на волю. Він закінчив своє праведне життя 362 року.

http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/0KiBOMeL1jo

10 квітня згадується преподобний Іларіон Новий

  • 20.04.16, 18:00


Іларіон народився в побожній родині, яка з самого його малечку привчала до віри християнської і навчали його Святого Письма тому вже в двадцятирічному віці він приймає монаший постриг . Спершу він перебував у Ісихійській обителі та згодом перейшов до Далматської , де після певного часу ним було прийнято велику схиму. Там же його згодом висвятили у пресвітери і по смерті настоятеля на його місце хотіли обрати Іларіона та він,дізнавшись про це, віддалився до Візантії.
Та монахи не відступили і наступні 8 років Іларіон був настоятелем обителі цієї.
Згодом на імператорський престол стає іконоборець Лев Вірменин, служники якого не одноразово змушували святого ставати проти святих ікон та він відмовлявся ставати іконоборцем і через те він дуже багато потерпав. Його часто кидали до вязниці та морили голодом. Та ось одного разу Далматські монахи прийшли до імператора і попросили відпустити їхнього ігумена навзамін того що вони стануть іконоборцями. Та повернувшись монахи не стали іконоборцями що дуже розлютило імператора тож він знову закрв Іларіона в вязниці.
Щоправда зовсім скоро і сам імператор загинув від мечів своїх же воїнів на тім же місці де осквернив першу ікону.
Після приходу нового імператора Іларіона звільняють і він зачиняється у келії. Відомо що коли помер Теодор Студит Іларіон бачив як ангели забрали на небо його душу.
Згодом до влади приходить новий імператор який також як і Лев Вірменин був іконоборцем. Він знову зачиняє Іларіона у вязниці а згодом засилає на острів Афусію. Звідти Іларіон повертається вже за правління імператриці Теодори . Він відправляється в Далматську обитель і знову стаючи там настоятелем помирає в 845 році.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/lt-jM5K32ts

9 квітня згадуємо святу Матрону Солунську

  • 20.04.16, 17:52


Свята Матрона пала жертвою боротьби з християнством близько 3 чи 4 століття нашої ери. Матрона була рабинею заможної євейки на ім’я Павтіла, що була дружиною місцевого воєначальника. Господиня дуже часто силувала служницю до зради хистиянства і прийняття юдаїзму, та дівчина,яка вже змалку була християнкою не збиралася цього робити ба навіть в часи відсутності господині таємно ходила до хистиянського храму.
Та одного разу Павтіла дізналася що вона ходить до храму і жорстоко покарала її побивши її і закривши в темній тісній кімнатці, та на другий день вона побачила, що дівчина якмось чином звільнилась.
Це озлютило її ще більше і вона знову побила дівчину,мало не до смерти і знову її зачинила в тій же кімнатці та так, що ніхто з людей не міг їй допомогти і відчинити.Дівчина була там кілька днів без жодного шматка їжі та води. Коли ж Павтіла знову відчинила двері то побачила що Матрона з вільними руками стоїть навколішки склавши руки у молитві. Господиня її знову побила цього разу деревяними палками і знову ледь не до смерті і знову зачинила її там. Цього разу дівчина померла.Павтіла побачивши що та померла наказала кинути її бездиханне тіло до міської стіни. Згодом місцеві християни підняли її тіло і з честю поховали. За деякий час епископ Солунський звів в честь мучениці цієї храм,де і лежали її мощі.
Господиня Матрони в скорім часі теж померла, оступившись на тому ж місці де вона кинула тіло Матрони.\http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/qKUpgPC5_b0

Собор Архангела Гавриїла

  • 19.04.16, 21:34
Собор Архангела Гавриїла

Ім’я Архангела Гавриїла з єврейської перекладається як Сила Божа.
В Святому Письмі Архангел Гавриїл часто описується як ангел, що приносить важливі звістки. Так, він являється матері Предтечі Єлизаветі щоб повідомити її що скоро вона народить сина.Також Архангел Гавриїл являється Марії та повідомляє що зовсім скоро вона,непорочна,стане матір’ю Сина Божого.Також Архангел сповістив Марію про день її успіння.
Зазвичай його зображають з лілією, так як ажається що саме з нею він прийшов до Богоматері з благою звісткою. 
https://twitter.com/Zarvanycia ,

Благовіщення.

  • 19.04.16, 19:14
Слава Ісусу Христу!
Інформаційний блог-портал Зарваниця щиро вітає Вас з великим святом Благовіщення.

Це свято є одним із найважливіших в церковному календарі, багато хто вважає це свято важливішим за Різдво та Великдень. Яка ж історія цього свята?
Після заручин з святим Йосипом до Діви Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй радісну новину про те, що скоро зачне вона в утробі своїй дитя і назветься дитя це Сином Божим і буде царювати над народом Ізраілю. Марія,що дівою була спитала як це можливо як незнає мужа але Гавриїл відповів їй що Дух святий зійде над нею і так зачне вона маля.
Марія не сміла перечити і сказала що нехай буде Божа воля.
На місці,де за переказами це відбулося зараз стоїть храм в честь цієї великої події.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/1v50rk03BrU

Благовіщення.

  • 19.04.16, 19:04
Слава Ісусу Христу!
Інформаційний блог-портал Зарваниця щиро вітає Вас з великим святом Благовіщення.

Це свято є одним із найважливіших в церковному календарі, багато хто вважає це свято важливішим за Різдво та Великдень. Яка ж історія цього свята?
Після заручин з святим Йосипом до Діви Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй радісну новину про те, що скоро зачне вона в утробі своїй дитя і назветься дитя це Сином Божим і буде царювати над народом Ізраілю. Марія,що дівою була спитала як це можливо як незнає мужа але Гавриїл відповів їй що Дух святий зійде над нею і так зачне вона маля.
Марія не сміла перечити і сказала що нехай буде Божа воля.
На місці,де за переказами це відбулося зараз стоїть храм в честь цієї великої події.
http://www.zarvanycia.cc.ua/
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/1v50rk03BrU