хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Про фітотерапію

  • 05.10.17, 04:08


Сьогодні часто можна чути про неефективність фітотерапії, лікарські трави активно витісняються синтетичними хімікатами, що з точки зору бізнеса зрозуміло. Також однією з причин незастосування фітоліків, на мою думку, є неправильне використання лікарських рослин. Пригадались поради старих травознаїв.

Пощастило мені в дитинстві спілкуватись зі старими мудрими людьми, з тим поколінням, яке могло радіти і співати без хімічних подразників та зберігало в пам’яті неймовірну інформацію, що передавалась усно. Заробляв в шкільні роки собі на велосипеда, ходив обривати хміль. Поруч, на сусідніх рядах працювали дві наші сусідки – баба Василина та баба Пріська, обом було вже за 70. Василина була травознай та заспівувачка в народних гуляннях, а Пріська теж добре зналась в травах та вміла тлумачити сновидіння. День на обриванні хмелю довгий, робота монотонна, тож щоб розважити себе і мене, бабусі співали пісні, розказували різні історії, та ділились досвідом в траволікуванні. До речі, я був записав на магнітну касету цілу годину унікальних старовинних пісень, але одного разу не вистачало касети для модних шлягерів і я стер (мале-дурне!) ті пісні, про що дуже жалкую, бо більшість з них я й по сьогодні жодного разу не чув. Про лікування травами теж майже все вивітрилось з пам’яті, але ось пригадалось кілька бабусиних порад.

1.      Переважна більшість лікарських рослин – отруйні, ніколи не слід збільшувати концентрації настоїв. Особливо треба добре знати рослин-двійників, що схожі на лікарські, але можуть бути дуже небезпечними.

2.      Вкрай важливе значення має час збору трав. Надземна частина більшості рослин збирається в пору початку буйного цвітіння вранці, як тільки зійшла роса. Корені викопуються, коли засохне надземна частина. Якщо рослина невчасно зібрана, лікарські властивості її значно знижуються.

3.      Не можна користуватись травами, зібраними на пасовищах, там, де в грунті є свіжа сеча тварин. Вирощування лікарських рослин на удобрюваних грядках, тим більше із застосуванням хімічних добрив – профанація фітотерапії. Ніяких лікувальних властивостей такі рослини не мають.

4.      Кожній людині, в залежності від її фізіологічних особливостей, «підходять» різні трави. В селі бабусі знали кожну людину, її предків та родичів, знали схильність даного роду до різних хвороб і на основі цих знань підбирали індивідуальний рецепт з трав. 

6

Коментарі

16.10.17, 15:12

    26.10.17, 17:36

      Гість: adoman

      36.10.17, 19:55

        46.10.17, 21:42Відповідь на 3 від Гість: adoman

          58.01.18, 15:32

          Люблю лік трави, вірю в цілющу силу їх, власний досвід тому підтвердження. Таки лікує нас матінка-природа.Не згодна з тим, що фітотерапія в забутті - якраз навпаки все більші ліків створюється на основі рослин, і така тенденція в усьому світі. Ну і те, що більша частина рослин - отруйні, то також не є правда (при великій повазі до бабусь,) а от споживати ненормовано не можна, це так..Дякую за цікаву статтю!
          .

            68.01.18, 17:25Відповідь на 5 від фарм

            Дякую за відгук! Обережність (не упередженість) ніколи не завадить. Знаю багато прикладів, коли одні роздають направо-наліво поради, а інші, не роздумуючи, намагаються ними скористатись. Про це і попереджували бабусі.
            Зі святами Вас!

              711.02.18, 20:59

              Дійсно, не дивлячись на простоту лікування травами -- це вимагає знань і обережності.
              Перш всього вміти правильно зібрати сировину, правильно зберігати і правильно дозувати.
              Ви збирали хміль.А нас в школі возили в ліс, де ми збирали листя конвалії.

                812.02.18, 07:06Відповідь на 7 від Dalia

                Радий знайомству і Вашому візиту! Дякую за коментар!

                  912.02.18, 15:30Відповідь на 8 від Hrab

                  Радий знайомству і Вашому візиту! Дякую за коментар!І Вам дякую!

                    1013.03.18, 20:44

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна