«Їм нічого не допоможе, ні Афон, ні Кирил»

  • 07.09.12, 11:11

Письменника і поета Павла Мовчана за останні десятиліття ми звикли більше сприймати як політика і народного депутата, а не автора поезій і прозових творів. Навіть українська «Вікіпедія» називає його в першу чергу громадським діячем, публіцистом, журналістом, головою товариства «Просвіта» та членом Центрального проводу УНП і лише наприкінці лаконічно згадує, що він ще й поет, перекладач, сценарист. Але незабаром творчості Павло Михайлович зможе приділяти більше часу. Він вирішив покинути політику, оскільки не бачить себе в парламенті, який приймає антиукраїнські закони і руйнує те, що Україна цеглина за цеглиною будувала впродовж двадцяти років. Одначе в майбутнє нашої держави він дивиться з оптимізмом. Бо все — в Божих руках. Про наші нинішні реалії та перспективи ми розмовляємо з Павлом Мовчаном в офісі Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

«Кінцевий план мовного закону — розчленування України»

— Павле Михайловичу, після ухвали мовного закону, нiби за принципом доміно, в регіонах почали надавати російській мові статус регіональної. Водночас не чути, щоб десь регіональною стала румунська, болгарська чи кримськотатарська. Прогнозоване зросійщення України йде повним ходом. А яких ще наслідків і небезпек ви очікуєте від цього закону?

— Очевидно, що цей законопроект розроблявся не в Україні. Коли я проаналізував його, то зрозумів: закон не можна відредагувати або внести поправки. Він дуже цілісний. Наприклад, змінимо ми пропорції — дозволимо надавати статус регіональної мови, якщо в регіоні живе не 10% нацменшини, а 30 чи 40% — це все одно нічого не дає. Тому що всі дев’ять суперечностей, які існують між Конституцією і цим законом, вивищують його над Основним законом. Отже, він — антиконституційний. Усвідомлюючи, що у Верховній Раді ніколи не буде 300 голосів, які б змінили Конституцію, вони свідомо обрали цей шлях — шлях фальшування. І тому я не випадково сказав, що Янукович до 8 серпня ще міг бути Президентом України, а не генерал–губернатором Малоросії, як це сталося після того, коли він завізував цей законопроект. Зустріч 7 серпня вселяла в мене якусь надію, що гарант усе ж вивищить Конституцію над політичними доцільностями (Павло Мовчан у складі групи української інтелігенції їздив у Крим до Віктора Янукович переконувати не підписувати законопроект. — Авт.). На жаль, обіцянки перед Москвою виявилися сильнішими. Цей закон — то вибух Чорнобиля в духовній ділянці. За своєю згубністю і радіоактивністю це значно серйозніше, ніж «харківські» чорноморські угоди. На мову ще ніхто ніколи так тотально не зазіхав, як зараз. Ніякі емські укази не можуть iз ним порівнюватися, бо тоді Україна була частиною імперії, а сьогодні вона — незалежна держава.

Перше, що дуже небезпечно, — вони пішли на порушення конституційного ладу України. Адже здійснено замах на основоположну статтю Конституції, яка є підвалиною держави. Тепер уже під це будуть підтягувати референдуми, результати їх будуть так само сфальшовані, як і вибори в жовтні. Ми вступили у дуже небезпечну фазу правового нігілізму, у фазу антиконституційних дій влади. Ось що мене найбільше тривожить. Конституцію відкинуто. Можна чинити з цією державою що завгодно.

Цей закон треба тільки скасувати. Змінити його не можна ніяк: одну ланку заміниш — з другого боку щось вилізе. У плані цілісності він зроблений дуже професійно. Для мене це підтвердження того, що над законом працювали не референти Колесніченка—Ківалова, а два аналітичні центри з Росії — Фонд Нарочніцкої та Інститут Затуліна.

— Це достовірна інформація?

— Я роблю такі висновки з того, як це все прописано. Як посол Росії Зурабов одразу ж запропонував свої послуги у фінансуванні російських програм iз русифікації України через освіту. Янукович не міг позбутися Табачника як людини за квотою Путіна в уряді України, хоча знаю: він мав серйозний намір це зробити. А не зміг! Тепер можу лише припускати, в якій залежності Президент України від Росії, які там зашморги, які пута!

На мою думку, кінцева мета того, що посіяв цей закон, — федералізація і розчленування України. Невипадково ж Крим уже хоче переглянути Конституцію. І мовне доміно, як ви кажете, це є політичне доміно по федералізації України, яке може призвести до серйозного протидійства. І не приведи Господи! Ось це і є найбільша небезпека цього закону.

«Вони зазіхнули на Боже»

— Ви — відомий дослідник природи мови. І в одній із праць висловили думку, що влада, яка зазіхнула на мову, приречена. На чому ґрунтується таке переконання?

— Моє глибоке переконання заґрунтоване в історію. Зразу вам моє контр–запитання: де латина? Де мова великої держави? Вона збережена сьогодні тільки як релікт у медицині. Чому Рим повинен був загинути? Він став наскрізь аморальним. От сьогоднішній стан нашої влади мені нагадує римські часи. Я не випадково простудіював цілий корпус літератури римської доби — все, що передувало появі Христа, його слову, божественній істині, все знищувалося. Якими жорстокими і розпусливими були останні імператори. І все, що зазіхало за часів Риму на інші мови, етноси, на їхню самобутність, все загинуло! Нема й сліду! Росіяни навіть не усвідомлюють, яку повинні понести плату за денаціоналізацію. Про це я у своїх статтях, зокрема в роботі «Мова — явище космічне», написав, посилаючись на вчення Потебні, Гумбольта і сучасних філологів–дослідників мови, — слово не можна знищити. Можна спалити книги, але не слово, бо воно всюди. Це така ефемерна субстанція, це щось і нічого водночас. Чужа мова мені ніколи не замінить моєї, бо вона глибинна, вона на рівні архетипу, це рівень ДНК. Мову дає Бог. І зазіхати на неї небезпечно. Ми не обираємо батьків, групу крові і не обираємо мову! Це їм здається, що вони можуть обирати мову своїми законами, вирішувати, як хто має говорити. А насправді це обирає Бог. І тут вони посягають на божественне!

Росія ще не усвідомлює, що на неї чекає. Бо не розуміє, що посіяла. Згадайте, як у радянські часи було знівельовано величезний відсоток українців — на Кубані, Слобожанщині, Курщині, Воронежчині. Але потім несподівано з’явився Горбачов, який зруйнував «нєрушиму» імперію. Це був Господній план.

Також свого часу Хрущов намагався влізти в російську мову: у 1964 році з його ініціативи змінили російський правопис, за яким почали писати і говорити «зайци», «огурци» замість «зайцы», «огурцы». В тому ж році доба Хрущова закінчилася... І таких прикладів в історії — безліч. Тому невідомо, які ще Господні сюжети чекають на Росію. Їм здається, що за короткий термін можна русифікувати Україну. Але ніхто не знає, як і коли з’явиться, умовно кажучи, новий горбачов і все полетить шкереберть! Один Господь відає!

Слово — це Господня сфера, воно Богом дане і сформоване. А ківалови та колесніченки зважилися зазіхнути на Господнє. І оце вони перемогли? Та нічого їм не допоможе, ні Афон, ні Кирил, доля буде та, якої вони заслуговують. А для нас — це чергове випробування. Треба все робити вчасно. Не зробили — платіть. Досі здавалося, що ми ніби все зробили для своєї незалежності. А коли у 2008 році запропонував прийняти закон про мови, автором якого я є, і другий закон про статус української мови як державної, мене не послухали. Той закон давав можливість уникнути того сюжету, що є зараз. Віктор Андрійович подумав, що йому треба перемагати на виборах, Юлія Володимирівна про свої інтереси дбала. І ви знаєте, чим це закінчилося. Я вмовляв: поставте на розгляд, 228 голосів було на той час у більшості, троє «регіоналів» — Тарас Чорновіл, Сергій Головатий і Ганна Герман — сказали, що будуть голосувати за ці закони, десять литвинівців дали згоду, в тому числі Володимир Михайлович. Я до кожного депутата підійшов, особисто переговорив. Ми мали 241 голос! А закон навіть не поставили на погоджувальну раду. Бо вибори!

«Я не містик, я реаліст»

— До речі, про вибори. Я не знайшла вашого прізвища на сайті ЦВК серед тих, хто балотується до Верховної Ради нового скликання...

— А я не йду!

— Чому? Ви ж були депутатом п’яти із шести скликань...

— Я не бачу доцільності. Цей склад Верховної Ради довго не протримається.

— Звідки така переконаність?

— Знаєте, в політиці такого немає, але в людей творчих завжди є таке передчуття — чуйка називається. Я не містик, я реаліст. І якщо людина не наділена провіденційністю, то нема чого займатися політикою. Тому я, власне, і запропонував прийняти ті закони в 2008 році. Бо знав, що може бути. І от моє теперішнє передчуття свідчить, що ця Рада довго не протримається. Не хочу вдаватися в аналітику, бо аналітика — це не завжди обґрунтування того, що ти передчуваєш. По–друге, там нічого зробити неможливо. Де мені там бути, з ким? Якщо туди пройде з десяток чесних, високопорядних людей, з якими колись починали творити незалежну Україну, то добре. Маю на увазі Степана Хмару, Івана Зайця та ще кількох безсеребреників. Критикувати опозицію не хотів би, адже вони все ж протидіють тому сатанинському племені, яке нині при владі, й хотів би, щоб успіх їм сприяв. Але, якщо розібратися, то це ж вони не хотіли мого закону, вони не зупинили цю навалу. Вони могли зірвати голосування, але їх не було в залі. Їх виводили! А тим, хто виводив, я ціну знаю. То що, мені з ними бути? Ну, дай Боже, щоб «Свобода» пройшла. Але не для того вони пропорції складу окружних виборчих комісій порушили, щоб їх пустити.

— Але ж на вибори голосувати ви підете?

— Безперечно, піду. Ви вже могли вирахувати мої політичні симпатії, за кого голосуватиму. На жаль, оця сіра зона, в яку ввійшла Україна, буде ще кілька років. Але це — наші випробування, через які треба пройти. Повірте, ситуація переміниться. В Господа Бога немає нічого неможливого.

— Чим плануєте займатися, коли підете з парламенту?

— А тим, чим і займався (сміється). От «Просвіта» знімає багатосерійний пізнавальний фільм «Логос», автором якого я є. За десять років вдалося зробити тільки 68 серій із 365. Це фільм, присвячений національному календарю, цікавим місцям в Україні, нашим рідним символам, знакам, звичаям, обрядам. Їх ми досліджуємо в своєму фільмі. У цьому році, якщо подужаємо, хочемо встигнути зробити ще 14 серій. Одна з них, наприклад, буде присвячена Кам’яній Могилі, дивовижну енергетику якої ми намагаємося розгадати. А скільки ще задумів та ідей письменницьких, які я відклав через роботу в парламенті, чекають! От до них нарешті я й повернуся...

 

ДО РЕЧІ

— Свого часу за вашою ініціативою було знято мультфільм «Лис Микита»...

— ...І не тільки...

— Тоді ж ви поділилися ідеєю створити мультфільм про Тараса Бульбу. Яка доля цього проекту?

— Цей проект не став загальнонаціональним. Ми зробили першу пілотну серію, художник, який працював над «Лисом Микитою», Едуард Кирич створив прекрасні образи героїв. Ми хотіли презентувати стрічку до 200–річчя Гоголя. Ну хай би був український варіант Тараса Бульби! Хай Бортко робить своє, а ми своє. Але фінансування так і не отримали. Самі ж не могли потягнути такий проект. Високоякісна мультиплікація зараз дуже дорога, недешево коштують відповідні технології, комп’ютерна робота. З кінокомпанією «Фрески», що співпрацює з телеканалом «Малятко», єдиним україномовним, ми спільно розробили цілу низку мультиків. І це, зауважу, було в чотири рази дешевше, ніж та продукція, яку роблять на державне замовлення державні компанії. Але вони виготовляють не український продукт... Ще на презентації «Лиса Микити» ми оголосили, що маємо в планах зробити мультик «Котигорошко». Я й сценарій написав. І от з’ясовується, що хтось такий мульфільм уже клепає в російському варіанті. Я знаю, скільки скачано копій «Лиса Микити». Спочатку хотіли протидіяти цьому, але потім вирішили — хай уже, аби тільки дивилися українське! І його дивляться в зросійщених Криму, Одесі, Миколаєві. А якби був хоч маленький відсоток державної підтримки цих проектів! Та ніякі табачники нам були б не страшні.

http://umoloda.kiev.ua/number/222/0/76140/


Порівняльний аналіз політики Івана Брюховецького та В.Януковича



Напевне, всім відомий вислів про те, що історія повторюється. Та не одразу ж можна згадати про факти, які мали місце колись і знову спостерігаються у сьогоденні. Нещодавно мені довелося попрацювати над біографією одного з найвідоміших козацьких гетьманів – Івана Брюховецького, і це був саме той випадок, коли минуле до біса нагадує наш час.

Саме той випадок, коли один очільник держави повторює шлях іншого, неначе хоче підтвердити відому фразу Гегеля про те, що “історія нічого не вчить”. Отож, хочу вам відрекомендувати двох наших героїв: Гетьман Війська Запорозького (1663-1668) Іван Мартинович Брюховецький та президент України (2010-?) Віктор Федорович Янукович.

Оскільки події сьогодення доступні широкому загалу, то акцентувати на них увагу не будемо, а ліпше пригадаймо основні події другої третини XVII ст. Після початку Української революції середини XVII ст. на карті Європи постала нова держава – Військо Запорозьке (щоб спростити термінологічну складову статті, далі – Україна). Проте після смерті Богдана Хмельницького починається тривалий процес боротьби за булаву, в ході якого численні політики-демагоги призвели до поділу України між двома сусідніми державами. Одним з таких “великих синів України” і був Іван Брюховецький.

Перед тим, як безпосередньо порівнювати заходи Брюховецького та Януковича, хочеться наголосити на тому, що основну інформацію взято з відкритих джерел, доступних кожному, а тому не становить проблем при бажанні її перевірити. Тому, якщо вам заманеться перевірити певні дати та факти, вам буде легко це зробити. Автор статті не належить до жодної з політичних партій, а тому ця стаття не є політичною агітацією. Тепер можна братися до конкретних людей та конкретних фактів з їхнього життя.

Основний кар’єрний ріст Брюховецького припадає на Українську Революцію, коли він стає особою, наближеною до Богдана Хмельницького, займаючи посаду “старшого слуги”. У Януковича кар’єрне зростання спостерігається за президентства Кучми, коли він стає прем’єр-міністром. Після того, як Богдан Зіновій помирає, а гетьманом стає Іван Виговський, Брюховецький відправляється на Січ, де розгортає антигетьманську діяльність. В нього швидко з’являється широке коло прихильників – цьому сприяла не завжди продумана політика Виговського. Восени 1659 р. Січ обирає Івана Мартиновича кошовим отаманом.

Після Помаранчевої революції в Україні Янукович фактично очолює опозицію. Боротьба за посади в таборі помаранчевих та непродумані заходи в сфері реформування економіки спричинили зростання впливу Партії регіонів та її лідера. У серпні 2006 р. Янукович стає прем’єр-міністром.

В 1662 р. Іван Брюховецький розпочинає боротьбу за гетьманську булаву, заручившись підтримкою Московського царя Олексія.

Під час президентської кампанії 2010 р. Віктор Янукович наголошував на тому, що помаранчеві зруйнували добросусідські відносини з Росією, і тільки він зможе їх налагодити. Звичайно ж, Москва бажала бачити саме Віктора Федоровича на посаді президента України, підтримувала його, що виявлялось у сюжетах російських мас-медіа про вибори в Україні.

В 1663 р. Брюховецького обрано гетьманом на Чорній раді. Після цього він починає боротьбу проти своїх опонентів, вбиваючи Якима Сомка та Івана Золотаренка, які також були претендентами на булаву.

Після перемоги на президентських виборах 2010 р. Віктор Янукович також приступає до усунення своїх політичних опонентів. Під час його президентства було заарештовано екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та основного суперника на президентських виборах 2010 р., а після перемоги Януковича – лідера опозиції Юлію Тимошенко.

Всупереч обіцянкам, Іван Брюховецький проводить реформи, скеровані на централізацію управління і посилення гетьманської влади.

В 2010 році Конституційний суд відновлює дію Конституції України 1996 р., чим фактично сконцентровує всі важелі впливу на ситуацію в країні у руках Януковича. Україна знову президентсько-парламентська держава.

В 1665 р. відвідує Москву, де підписує Московські статті, що сильно обмежували самоврядування  України. Майже в усіх українських містах було розміщено російські гарнізони, російські воєводи в українських містах розширили свої права.

В 2010 р. було підписано так звану Харківську угоду, згідно з якою, термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі продовжено на 25 років з автоматичним продовженням на 5 років. Цим самим іноземній військовій силі в Україні розв’язано руки. В 2012 р. Янукович підписав закон про мови, який фактично дав зелене світло для пропаганди російської мови, культури та ідеології в Україні. Одразу ж практично по всьому Сході та Півдні російську мову роблять регіональною. Це фактично останній цвях у домовину української мови в регіоні.

Окрім того, період правління Івана Брюховецького супроводжувався небувалим свавіллям козацької старшини, збагаченням приближених до гетьмана осіб, зубожінням абсолютної більшості населення та жорстокими розправами над людьми, які не боялись критикувати владу.

Щось аж дуже схоже на події, які ми спостерігаємо сьогодні, правда? Невідомо, як складеться доля Віктора Федоровича, проте всі знають, як загинув Іван Мартинович (розгнівані політикою гетьмана козаки схопили Брюховецького і забили рушницями та списами “як скаженого собаку”). Проте ще трагічніше склалась доля України, яка вже ніколи не була такою сильною, як за Хмельницького, а згодом, ставши розмінною монетою в стратегічних планах сусідніх держав, взагалі припинила існування. Хоч би як там було, нам залишається сподіватися на те, що історія наших державних мужів чогось все-таки навчить, а самим – не забувати, якого ми роду.

Джерело: 
ZAXID.NET
Автор: О.Бондаренко


Директора школи в Криму "попросили звільнитись" через укр. клас

Директор школи № 4 міста Бахчисарая у Криму Світлана Фурт заявляє, що міське управління освіти змушує її звільнитися "за власним бажанням" через те, що вона дозволила відкрити недоукомплектований учнями україномовний клас. Чиновники від освіти назвали ці звинувачення "маячнею".

Це єдина школа у місті, де викладання ведеться російською та українською мовами., повідомляє BBC Україна

Цього року управління освіти зробило замовлення на відкриття чотирьох перших класів, усі з них - російськомовні. Заяви про відкриття україномовного класу написали батьки лише сімох першокласників.

Чиновники стверджували, що на утримання цього класу в муніципальному бюджеті немає грошей і вимагали його розформування.

"За законом я мушу відкрити клас навіть при наявності п'яти заяв. Від мене вимагали або закрити клас, або звільнитися, чи перевестися в іншу школу на посаду заступника директора. Зараз в управлінні відмовляються від цих слів, й кажуть, що мені все почулося", - сказала Світлана Фурт .

Начальник Бахчисарайського управління освіти Михайло Сергіїв запевняє, що Світлану Фурт ніхто не змушує звільнятися.

"Це все маячня, чутки та дурощі. На директорку ніхто не тисне, це вигадки журналістів. У нас і український клас буде великий, і директорка працюватиме надалі", - сказав він. Михайло Сергіїв пояснив, що україномовний клас доукомплектують за рахунок учнів з російськомовних класів, яких тепер буде три.

Громадська організація "Український дім", а також батьки дітей, що навчаються в україномовних класах 4-ї школи, звернулись до уряду автономії з вимогою звільнити з посади Михайла Сергієва "за некомпетентність", а також до президента Віктора Януковича з проханням сприяти відкриттю у Бахчисараї окремої україномовної школи.

http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?direktora_shkoli_v_krimu_poprosili_zvilnitis_cherez_ukrayinomovniy_klas&objectId=1264367


Севастополь визнали найнебезпечнішим містом України

КИЇВ. 4 вересня.УНН. Державна служба статистики вважає найбільш неблагополучними регіонами України Крим і Севастополь. Для отримання даних використовувалися такі критерії: рівень злочинності, чисельність тяжких злочинів і самогубств, кількість хворих на відкриту і активну форму туберкульозу, кількість психічних розладів, поширеність алкоголізму і наркоманії, рівень безробіття населення, чисельність ДТП, борги по заробітній платі, співвідношення шлюбів та розлучень, кількість дітей, народжених поза шлюбом. За даними статистики, п'ятьма найбільш небезпечнішими і найнеблагополучнішими стали регіони півдня та сходу України. У цю п'ятірку також потрапив Київ, пише УНН з посиланням на Новини Криму.

   Так, на 5-му місці з кінця виявилося Запоріжжя, на 4-му - Київ, на 3-му - Кіровоград, 2-м став Крим. Кіровоград може похвалитися високою народжуваністю поза шлюбом, а Крим - високим рівнем злочинності.

А от на 1-му місце опинився Севастополь - в місті високі показники заборгованості по зарплаті, злочинності, ДТП, алкоголізму, наркоманії та психозів.

За співвідношенням всіх даних найблагополучнішим визнано Івано-Франківськ. У цілому виявилося, що перші місця рейтингу зайняті саме західними областями України: Івано-Франківськ (1-е місце), Чернівці (2-е), Рівне (3-е), Закарпатті (4-е), Тернопіль (5-е ).

Дані регіони мають найкращі показники по криміногенній та соціальній статистиці. Так, в Івано-Франківську найнижчий рівень злочинності, Закарпаття може похвалитися стійкістю шлюбів, а в Тернополі найменше дітей, народжених поза шлюбом.

Також на Заході країни найменше хворих на психічні розлади, наркоманію та алкоголізм.

Джерело:  УНН

http://www.unn.com.ua/ua/news/897188-sevastopol-viznali-naynebezpechnishim-mistom-ukrayini/

Піар ПР для учнів Одеси виявився лажею.

885 комп’ютерами китайського виробництва, які передав 22 серпня глава Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук школам регіону в рамках програми «Народний бюджет», фактично не можна користуватися - до такого висновку прийшли напередодні нового навчального року комп’ютерні фахівці райдержадміністрацій.

Як стало відомо місцевим журналістам, ці комп’ютери оснащені нетиповою програмою, розробленою для збройних сил Китаю, що ввело в складну ситуацію фахівців РДА, що намагаються запустити нове отримане обладнання для 59 комп’ютерних класів місцевих шкіл.
безкоштовні
"Операційна система на цих ЕОМ - не звична. MS Windows, знайома будь-якому вчителеві інформатики, а якась Kylin - розроблена в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю", - повідомляє, зокрема, одеське інтернет-видання Думська.

До того ж "система створена на основі ядра Mach операційної системи FreeBSD з додаванням додаткових рівнів безпеки. Програмне забезпечення, що працює з Віндоус, на машинах з цією системою не працюватиме, - зазначають фахівці. - Сумісна Кілін хіба що з Лінукс.

Крім того, на китайських комп’ютерах встановлено офісний пакет Meo ShineOfiсev.5, який, хоч і підтримує кирилицю, але теж не простий у використанні.

Співробітник одного з районних відділів освіти не став приховувати від журналістів: "У такому вигляді машини впроваджувати у навчальний процес не можна. Ми думаємо над тим, щоб встановити на них Windows, проте ліцензійна система коштує грошей, які ще потрібно знайти. У бюджеті цих коштів зараз немає", - повідомляє інтернет-видання, прогнозуючи неминучі труднощі роботи понад півсотні комп’ютерних класів.
Журналістам також вдалося з’ясувати, яким чином на коробках з комп’ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми «Народний бюджет», з’явилися наклейки з прапором Китайської Народної Республіки та написом China aid (допомога Китаю). Як виявилося, техніка - частина гуманітарної допомоги, яку в серпні цього року надала Україні Піднебесна.

Всього китайці подарували нашій країні 16 тисяч комп’ютерів. Літак з ними приземлився у Києві 21 серпня, після чого машини розподілили по областях.

Від «Аратти». Показово, що у владі Одеської області та в системі освіти не знайшлося жодної світлої голови, яка б порадила встановити абсолютно безкоштовну (з відкритою ліцензією) операційну систему із родини Linux - ну, хоча б досить популярну Ubuntu. По секрету повідомляємо таємну адресу, де можна скачати дистрибутив цієї операційної системи - http://www.ubuntu.com/download/desktop) до складу якої входять всі необхідні для навчання програми, а також ще одну таємну адресу з офісним пакетом - http://www.openoffice.org/ru/. Всі дистрибутиви добре українізовані.

Підозрюємо, що чиновникам більш зрозуміле слово "відкат", чим "програма, що вільно розповсюджується", від якої жодного особистого зиску. А з ліцензійних Windows та MS Office можна щось і перехопити на "хліб з маслом".

Ну, й, звісно, не обійшлося без піару - популістичний «Народний бюджет» - це програма Партії регіонів під вибори. Чи знають суворі китайські комуністи та військові, що надаючи гуманітарну допомогу Україні, вони невільно сприяють партії, більшість представників якої, за законами Піднебесної, можна спокійно поставити до стінки за економічні та кримінальні злочини?

http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18234

МВС Грузії знищило 11 російських диверсантів

  • 30.08.12, 11:27
Під час спецоперації поблизу дагестанської ділянки російсько-грузинського кордону загинули троє і поранено п’ять співробітників загону спеціального призначення МВС Грузії.

Про це повідомляє «Грузія-Online» із посиланням на МВС Грузії.

В той же час, за даними МВС Грузії, знищено 11 членів російського збройного диверсійного угруповання. 6 диверсантів знаходяться в оточенні. Проводяться заходи з їх затримання.

За даними МВС, на території Грузії в районі грузино-російського кордону була виявлена озброєна група диверсантів. Проводиться операція з їх ліквідації.

Сьогодні вранці в ущелині Лопота були введені підрозділи грузинської поліції і спецназ.

Близько 13.00 години 29 серпня МВС Грузії опублікувало коротку заяву: «В ущелині продовжується антитерористична операція з метою знешкодження збройного угруповання. Під керівництвом прем’єр-міністра Вано Мерабішвілі створено Штаб по управлінню кризами, який об’єднує Міністерство ВС, юстиції та оборони. Розроблено план координованих дій між відомствами, який здійснюється Міністерством внутрішніх справ».

Аналогічну заяву опублікувало і Міністерство оборони Грузії.

Стали відомі імена загиблих під час спецоперації

Міністерство внутрішніх справ Грузії поширило також інформацію про загиблих під час проведення спецоперації проти російської диверсійної групи в Східній Грузії.

За даними МВС Грузії, під час спецоперації загинули два співробітники загону спеціального призначення Соломон Циклаурі і Арчіл Чохелі, а також військовий лікар Міноборони Грузії Володимир Хведелідзе. Під час проведення спецоперації також поранені п’ятеро співробітників силових відомств Грузії.

Як заявив міністр охорони здоров’я Грузії Зураб Чіаберашвілі журналістам, лише один з поранених військовослужбовців знаходиться в клініці Гудушаурі, інші чотири перерозподілені в міські клініки. Їхньому життю небезпека не загрожує.

http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18219

Немає підстав для песимізму: українська європейська більшість є

Самійло Ворс, Український тиждень (http://tyzhden.ua/)

Суспільство більше налаштоване на український європейський цивілізаційний проект, ніж це усвідомлюють політичні еліти.

Розгубленість та апатія, які панують серед знач­­ної частини українсь­­кого суспільства останнім часом, є наслідком історичних травм і в деяких випадках їхньою ж причиною. На нинішньому етапі панічні настрої пов’язані, по черзі, з успішною узурпацією влади антиукраїнськими силами, програною битвою (чи імітацією такої) дов­­кола закону про мови, на­­решті, з нав’яз­­ливим передчуттям поразки в битві за наступну Верховну Раду. Проте невротичні комплекси не єдине пояснення пасивності. Хіба не здається, що дехто з опозиціонерів цілком комфортно почувається саме в ролі лузера? Позиціонуватися як останній бастіон чи барикада, закликати, викривати, бути в авангарді ар’єр­­гарду і при цьому ні за що не відповідати! Що може бути комфортніше з погляду самоствердження?

Back in… куди?

Однак такій зручній позиції суперечить об’єктивний погляд на загальну розстановку сил у сучасній Україні. Передусім тому, що табір, перед яким готуються скласти зброю патріоти (це слово навмисно використовується тут без лапок і без жодної іронії), не такий сильний. Його головний ресурс – це саме розгубленість опонентів: що більша депресія одних, то міцніші позиції інших. Кролячий гіпноз демонізує удава, підносить його нахабство й заважає роздивитися його неміч, не кажучи вже про комічність.

У попередніх числах Тиждень уже розглядав стратегічні цілі олігархічної влади. Тексти, у яких вербалізовано програмні настанови, зокрема промови партійних лідерів під час передвиборчого з’їзду ПР, вражають порожнечею. Космічний вакуум пишних декларацій, популістських обіцянок та інвектив у бік попередників змушує згадати відповідні документи часів пізнього СРСР. «Подолання руїни – стабільність – добробут».

Звісно, ніх­­то ж не напише прямо, що їхня мета – повернення до Радянського Союзу! Тільки не до реального СРСР із його хай недолугими, але дієвими запобіжниками, а такого, який успішно реалізовано в сусідній РФ. Адже етап комуністичних фанаберій був лише епізодом в історії Росії – якихось 70 років із 300, при цьому він відрізнявся від основного магістрального шляху радше стилістично, аніж суттєво. Глибинний зміст імперії весь час залишався незмінним: всередині – кріпацтво, мілітаризм, асиміляція «інородців» та ідеологічна монополія; назовні – агресія та експансія «Русского міра». Недарма ж один із провідних ідеологів сучасної РФ публічно поставив знак рівності між «двома найбільшими російськими політичними проектами: Третім Римом і Третім Інтернаціоналом».

Відповідно різ­­ні вияви то­­го, що ми легковажно лаємо сов­­ком, є фактично формою існування російської цивілізаційної моделі. Ідентифікуючи їх як радянські релікти, таким чином виписуємо їм індульгенцію, бо нібито визнаємо їхню застарілість, неактуальність і безпечність. Насправді ж совок нікуди не подівся не через свою живучість, а через те, що він не є тим, чим здається. Досить назвати кішку кішкою, СРСР – Росією, а совєцьку ментальність – російською, як усе стає на свої місця. Основною загрозою існуванню України й українців залишається Росія внаслідок несумісності культурних парадигм, які накидають відповідні форми політичних, економічних та побутових відносин.

Країна мертвих

Це не означає, що всі українці усвідомлюють свою ворожість до імперської моделі, навпаки, дехто почувався й почувається в ній цілком комфортно, деякі абсолютно успішно реалізуються й роблять помітний внесок у її життєздатність, але в такий спосіб вони відмовляються від своєї ідентичності, перестають бути власне українцями й перетворюються на росіян, точніше, малоросів.

Сказати, що всі ті, хто голосує за ПР, є автоматично росіянами, було би перебільшенням або спекуляцією. Не всі вони здатні на внутрішню роботу з чесного й відвертого самоусвідомлення. Швидше за все, йдеться про ностальгію за тим, що нібито колись було: за порядком і зрозумілістю світо­­устрою. Люди, які розгубилися в сучасному безладі, схильні шукати порятунок в уявному та умовному минулому. У міфології різних народів є місце, куди вирушають душі після смерті.

У стародавніх греків це була Гераклітова «ріка мертвих»: там нічого не відбувається, нічого не змінюється, там час зупинився. Ось у такий мертвий час мріє повернутися частина населення України. Зовсім не обов’язково бути представником старшого покоління, щоби відчувати ностальгію за міжчассям, для цього достатньо лише не знайти собі місце в актуальній реальності, а в умовах, що склалися, це радше правило, ніж виняток. Не примарні, а цілком реальні анклави країни мертвих існують як у сучасній Росії (це, власне, вся вона, крім кількох великих міст), так і в її колишніх провінціях. Наприклад, Білорусь є прикладом існування поза часом. У нас такою територією є Донбас, така собі мікроРосія з глибоко законсервованими спогадами, рефлексіями й відносинами. Від уявної до справжньої Росії з усіма її принадами – один крок. У цій міфологічній реальності політичні кордони умовні й тимчасові.

Інша річ, що сама імперія переживає не найкращі свої часи. Цивілізаційний проект «Росія», який склався 300 років тому, себе вичерпав. Російська держава, найімовірніше, не загине й не розпадеться, доки не будуть остаточно висмоктані енергоресурси, що підтримують її життєздатність, проте забезпечити своїм мешканцям сенс існування й напрям розвитку вона вже не в змозі. Відповідно дрейф у її бік позбавлений будь-якого сенсу. Це неможливо розтлумачити нинішнім керманичам України: і не зрозуміють, і не повірять. Це також важко пояснити частині громадян: вони, як було сказано, перебувають в умовному часі-просторі. Але це можливо й необхідно донести до тих українців, які орієнтовані на майбутнє, незалежно від їхньої нинішньої мовно-культур­­ної орієнтації.

Майбутнє є!

Нещодавні баталії навколо мовного закону виявили цілком нову не лише лінгвістичну, а й соціально-полі­тич­ну реальність: розподіл відбувся не між російськомовними та ук­­раїномовними україн­цями, а між тими громадянами, які визнають Україну як окремий, альтернативний цивілізаційний проект та асоціюють себе з ним, і тими, хто спрямований у минуле. Феномен тимчасово російськомовних у побуті патріотів заслуговує на фіксацію й уважне вивчення. Мова, яка за інерцією в них усе ще залишається російською, не виступає у їхньому випадку куль­­турно-цивілізаційним ідентифікатором, а виклики часу ставлять їх у ситуацію вибору: остаточно визнати свою неросійськість або залишитися в мертвому минулому. Що ж до етнічної належності, то вона не має тут жодного значення (сучасна соціологія взагалі визначає її за фактом особистого вибору того чи іншого опитуваного). Українцем може бути людина з російським, польським, румунським, єврейським чи татарським прізвищем (за аналогією з україн­­ця­­ми-малоросами, ментальними росіянами) – тут не важить нічого, крім самовідчуття.

Можливість використання кризи як стимулу для подальшого розвитку не новина, це підтверджують приклади всіх успішних держав.

В Україні для цього є всі передумови. Переважно йдеться про потенційну готовність населення до прийняття українського (й відповідно відкидання російського) сценарію майбутнього. Її підтверджують соціологічні виміри різних дослідницьких груп, які піддаються перехресній перевірці й добре корелюють між собою: більшість українців стабільно визначають себе передусім як громадян власної держави, вони поділяють, принаймні теоретично, європейські цінності й воліють рухатися в європейському напрямку. Серед останніх – результати досліджень соціологічної групи «Рейтинг», які проводилися в липні – серпні 2012 року і засвідчили, що в Україні й далі зростає кількість людей, які вважають себе патріотами. Їхня частка в серпні 2012-го сягнула 82%. Абсолютна більшість (61% проти 57% у 2010-му) респондентів на запитання «Хто я такий?» відповіли: «Громадянин України» і лише 19% назвали своє етнічне походження. Найнижчою част­­ка таких є на Півдні (42%, насамперед за рахунок Криму) та Донбасі (53%), натомість у решті Східного регіону (Запорізька, Харківська та Дніпропетровська області) відповідний показник (59%) майже відповідає загальноукраїнському.

Показово, що 61% опитаних підтримали б проголошення незалежності України, якби перед ними постав такий вибір сьогодні, й тільки 26% – ні. Важливо, що прихильники незалежності становлять біль­шість (на Південному Схо­ді відносну) в кожному макрорегіоні України і їхня кількість значно вища поміж респондентів молодого покоління (68%). Це свідчить про те, що в процесі зміни поколінь рівень її підтримки і далі зростатиме. 54% опитаних україн­ців схвалюють європейський вибір, причому знову ж таки серед молоді таких значно більше. Тобто українська проєвропейська більшість стала реальністю, і її частка з об’єк­тивних причин зростатиме. Це мають зрозуміти і керуватися у своїх діях лідери опозиційних політичних сил, щоб не проґавити сприятливого моменту і не зануритися у невиправдану пасивність в обстоюванні українських інтересів, зміцненні національної ідентичності й прориві в напрямку модернізації та європейської інтеграції країни. Їм фактично потрібно уже навіть не вести, а наздоганяти суспільство, яке не вперше обігнало еліти й очікує від них чіткої артикуляції орієнтирів.

630 років тому хан Тохтамиш розграбував і спалив Москву

  • 26.08.12, 07:29

У 1382 році Тохтамиш з великим військом пішов до Москви. 24 серпня 1382 він підійшов до столиці. Великий князь Московський Дмитро Донський на бій не вийшов і втік з сім'єю до Костроми. Обороною Москви керував юний литовський князь остюків. ДМосквичі захищалися два дні, передає УНН.

Тоді Тохтамиш вирішив взяти Москву хитрістю, пославши на переговори нижегородських князів Василя Кірдяпу і Семена Дмитровича. Князі поклялися, що Тохтамиш помилує москвичів, якщо вони здадуться.

26 серпня 1382 Москва здалася. Підступний хан своєї обіцянки не виконав.

Безліч народу було перебито, місто було розграбоване і спалене.


http://www.unn.com.ua/

Несвяткове святкове

Україна прожила ще один рік у формі незалежної держави – у старих кордонах і з майже тією ж державною та політичною елітою. Що ж змінилося або додалося нового і чого чекати ближчим часом?

Змінилося багато. Попри те, що на останніх парламентських виборах ми мали можливість вибирати між «більшим і меншим злом» і результат цього вибору виглядав досить захищеним, тепер навіть про такий привілей говорити не доводиться. 

Напевно, в Україні вже не залишилося таких територій, де б населення просто вірило у свободу волевиявлення, а особливо – в гарантії незмінності його результату на шляху від скриньки у сільському клубі аж до Центральної виборчої комісії. Пострадянська Україна саме тим і відрізнялася від Росії, Білорусії та республік Середньої Азії, що зміна влади в ній відбувалася мирним, демократичним шляхом, тобто через процедуру виборів. Тепер ситуація істотно відрізняється від усіх попередніх років.

Треба пам’ятати, що теперішня виборча кампанія відбувається в умовах, коли харизматична лідерка опозиції сидить у тюрмі. Українська Феміда винесла їй однозначно політично вмотивований вирок: за такими ж звинуваченнями можна пересадити майже весь чинний український уряд і левову частину Верховної Ради. Історія з вироком для Юлії Тимошенко показала ще дві величезні проблеми України: відсутність незалежного суду, заанґажованість прокуратури та… політичну неспроможність партій лідерського типу. Бо що таке «Батьківщина» без її, повторюся, харизматичної лідерки?

Навіть якщо припустити, що партійні соратники Тимошенко виявляться стійкими до різноманітних спокус, які чигають на них на кожному кроці – то приміряти на себе роль лідера опозиції, то тихенько домовитися про щось з регіоналами, то закрутити інтрижку проти слабшого крила у самій партії – ефект буде той самий: не переконливо. Про харизматичність іншого в’язня сумління говорити не доводиться, бо він послідовністю і політичною принциповістю ніколи не відзначався. Він просто став заручником внутрішніх розборок, в яких сам так охоче брав участь. І Юлії Тимошенко, і Юрієві Луценку ми можемо закидати, що вони самі винні в тому, що свого часу, на вершині владної піраміди, нічого не змінили, а навіть навпаки – охоче користувалися важелями цієї системи. Та не про це сьогодні нам ідеться. Ми маємо розуміти, що теперішня владна верхівка брутально позбавила нас права вибору, оскільки на останніх президентських виборах за пані Тимошенко проголосували понад одинадцять мільйонів виборців, а це тільки трішки менше від відданих за чинного президента Україна голосів. Усунення у такий неправовий спосіб із виборчого процесу лідерів опозиції однозначно перетворює ці вибори на недемократичні.

Але політикам із Партії регіонів байдуже, вони не звикли до всіх цих демократичних церемоніалів і вважають їх зайвими. Це і є одна з підставових відмінностей між українською та донецькою політичною та управлінською культурами.

 

Природа політичної культури Донбасу

З методами і стилем управління вихідців із Донбасу в українській столиці вже стикалися не раз. Донецькі завжди вирізнялися не тільки кремезною статурою, дорогими позашляховиками, але й брутальною манерою спілкування та ведення ділових переговорів. Їхній стиль: нахрапистий і безпардонний. Це стиль керівництва шахтою або величезним індустріальним підприємством. Але чи аж так одноманітно виглядає весь Донбас?

Населення Донбасу може справді відрізнятися від своїх репрезентантів у столиці, але тамтешня система виробничих відносин, продиктована структурою промисловості, перетворилася на неписаний закон і оформилася в таку собі «донецьку» модель. В умовах, коли місто дорівнює підприємству і навпаки, про якусь громадянську ініціативу або незалежні профспілки не може бути й мови. А отже, не можуть з’явитися навіть паростки громадянського суспільства. Адже мова йде про тривіальне виживання. Для того, щоб вижити, люди мусять постійно підлаштовуватися під систему, при якій не допускається навіть натяку на якусь нелояльність до неї. Тому, хто збився з кроку, загрожує звільнення з підприємства, а це означає переведення в асоціальний статус, тобто життя без будь-яких засобів існування. Система, котра не допускає альтернативи, – тоталітарна система.

Пригадую розмову в одному з карпатських санаторіїв із двома інтелігентними жінками з Донбасу. За обідом найчастіше з їхніх вуст злітало слово «прєдпріятіє». Це траплялося так часто, що не могло не привернути моєї уваги. На моє здивоване запитання, що це за звір, що займає в їхньому житті аж таке важливе місце, вони в один голос відповіли: «Без «прєдпріятія» ви – ніхто, ви – не людина». Якщо, не дай Боже, вас звільнять, то ви не маєте шансів влаштуватися деінде на роботу, бо «прєдпріятіє» - воно скрізь. Воно розсипається містом незліченними філіалами, а це означає тотальну залежність від працедавця. Саме це автоматично перетворює багатотисячні колективи на слухняну масу, яка важко працює, мало заробляє і покірно голосує за тих, на кого вкажуть господарі життя.

Якби у нетрях Донбасу народився новітній Карл Маркс, то він мав би перед собою наочний приклад того, про що писав у середині ХІХ століття: пролетарів, яким більше нічого втрачати, окрім своїх ланцюгів (пригадайте шахтаря, який в розпачі зі сльозами на очах звертався до власників шахти: «Ви у нас все забрали, заберіть ще й робу, заберіть моє життя, воно і так нічого не варте»), про жахливу експлуатацію, яка приносить жменьці власників надприбутки, а робітникам – повне зубожіння, про відсутність робітничої партії, про потребу профспілок. Тобто все би дивовижно збіглося аж до останнього постулату його Маніфесту. Тільки привид комунізму, на щастя, тепер більше не блукає Європою, і тим більше Донбасом.

Європою він вже давно не блукає, бо частково втілився в реальність у вигляді соціальних гарантій громадянам. А от у робітничому Донбасі вже давно почала здійснюватися інша фантасмагорія, яку описав у романі "Машина часу" Герберт Велс. Можливо, йому привиділося саме майбутнє Донбасу, де пролетаріат заженуть у копанки, щоб не псував своїм виглядом «пейзаж» для елоїв, і той з часом деградує до рівня морлоків. Донбасівські морлоки не будуть кровожерливими канібалами, як і елої не стануть їхніми безборонними жертвами. Навіть навпаки, донецьким елоям вдасться вивести свою породу морлоків, які покірно працюватимуть на примноження статків елоїв і час до часу виходитимуть на поверхню, щоб віддати за них ще й свої голоси на виборах. Так елоям вдасться поставити собі на службу навіть демократію, перетворивши її на порожню формальність, бо що таке вибори без вибору? Модель виявилася безвідмовною, а завдяки кількісній перевазі Сходу над Правобережжям з’явився шанс поширити її на всю Україну.

 

Все буде Донбас!

Ось уже два роки, як донецькі регіонали вийшли на всеукраїнський масштаб і влада в державі безроздільно належить основній політичній силі Донбасу. Треба сказати, що більшість населення Правобережної України виявилася не готовою до такого повороту подій. Багато хто навіть у думках не міг допустити, що хтось у наші дні може спробувати задіяти такі брутальні технології управління суспільством. Були й такі, що сподівалися на те, що донецькі бульдозери пройдуться своїми гусеницями по м’якотілих «помаранчах», які так нічого і не зробили за час правління, а були здатні тільки чубитися між собою та під той шумок розкрадати все підряд. Єдиний Віктор Ющенко виявився найбільш послідовний і повністю виконав свою програму. Бо ж на Майдані він ані словом не обмовився про потребу економічних і соціальних реформ, а тільки й говорив про Трипільську культуру, скіфські кургани, козаків та Голодомор. За всю каденцію він так і не вийшов поза межі окресленого кола проблем. Не сталося також і «Юлиного» прориву: не допомогли ані виплати омріяної тисячі із радянських заощаджень, ані реприватизація «Криворіжсталі».

Спостерігаючи за недолугими діями президента-історика та його популістської візаві, навіть палкі прихильники Помаранчевої революції потайки потирали руки, що от прийдуть на коротко донецькі і надають цим бешкетникам по саме не хочу. Солодке задоволення від помсти «помаранчевим» неробам швидко минулося, а донецькі міцно засіли у владних фотелях. Ось тут і крилася основна хиба схожих розмірковувань. Бо ж кому ще було не зрозуміло, що донецькі рвуться до влади не для того, щоб побудувати справедливий лад та комфортні умови для всіх? Що вони прагнуть влади не на час і що не віддадуть її просто так через демократичну процедуру? Це було видно по тому, як вони управляли та господарювали у себе на Донбасі. Який рівень свободи підприємництва там панує, який рівень життя у громадян та наскільки вписуються їхні уявлення у нормальну правову систему? Дорватися до державного бюджету було основною метою донецького клану. Тепер, маючи в руках необмежений фінансовий ресурс держави, вони хочуть нав’язати свою «донецьку» модель усій країні.

Але раптом нахрапистий марш донецьких почав давати збої. І на заваді цьому криголамові стали не об’єднана опозиція з відсутністю будь-якої програми, не крайній націоналізм а-ля «Свобода», а зовсім інша ментальність людей Правобережжя. Що, наприклад, найбільше обурює господарів життя із Донбасу в масштабах усієї України? Їх дратує не вдаваний націоналізм Західної України і не непоступливість у мовному питанні. Їх злять набагато серйозніші речі. А саме – небажання західних українців працювати на їхніх підприємствах за копійки. Якось один із промислових магнатів Сходу пан Ландик обурювався, що «западенці» відмовилися гарувати на його підприємстві за ту зарплату, яка для маріупольців є за щастя. Він так і не збагнув, чому на Заході України люди не захотіли працювати на підприємстві, а віддали перевагу роботі прибиральницями та підсобними робітниками десь на будові в Італії або ж Іспанії.

На різноманітних форумах, де запекло воюють між собою «східняки» і «западенці», часто доводиться спостерігати аргументи про престижність і благородність праці робітника на підприємствах Донбасу і насмішки над західними українцями, які миють та доглядають стареньких європейців. Тільки насміхатися у цій ситуації треба не із тих галицьких чи буковинських жінок, які правдами і неправдами вирвалися до Європейського Союзу і важкою, але чесною працею заробляють на вартісне життя своїх родичів в Україні, а з тих засмаглих від вугільного пилу чоловіків, які так легко дозволили перетворити себе на рабів. Ось тут і виявляються ментальні різниці Сходу і Заходу України, а не у таких формальностях, як різномовність. Саме тут і виявляється, чи наявні елементи громадянського суспільства, чи допускається плюралізм думок і чи є у людини вибір. Мораль цієї історії проста: якщо людина має альтернативу і може нею скористатися, то її майже неможливо перетворити на раба. Безальтернативність та відсутність вибору виливаються у безперспективність, ведуть до духовного і психологічного занепаду, до перетворення людей на покірну біомасу.

 

Чи є світло в кінці донецького тунелю?

Як не крути, на роль єдиної сили, котра може зупинити насадження всій Україні «донецької» моделі, претендує тільки об’єднана опозиція. Але чи є вона альтернативою донецькій системі? Так, є трохи демократичнішою, трохи більше проукраїнською, декларує орієнтацію на західні цінності. Але на практиці всі ці люди присутні у політиці щонайменше останні десять років, і вони не пропонують нічого якісно нового. В опозиції нема програми – не тільки плану виходу із ситуації, що склалася, але навіть найменшого уявлення про стратегію на майбутнє. Агітація опозиції зводиться до двох речей: Україна в небезпеці та виберіть нас і буде вам щастя. Вони навіть не обіцяють нічого виборцям, а й надалі цинічно експлуатують порожні національно-патріотичні гасла, щоб набрати потрібну кількість голосів, посунути своїх політичних конкурентів від владного корита і якнайзручніше вмоститися там самим. Оце і вся програма і тактика об’єднаної опозиції.

Є ще план типу «заграніца нам поможет». Це ще одна біда українців – невіра у власні сили і вічне сподівання на когось, хто звідкись прийде і нарешті наведе лад у нашому домі. Ми не протестували, коли донецькі брутально потопталися по Конституції і буквально купили собі більшість у Верховній Раді. Ми не вийшли з протестами, а спокійно спостерігали за перетворенням судової системи на смішний фарс. Ми кожного разу тішилися, коли інші держави та міжнародні структури вказували українській владній еліті на недопустимість у цивілізованому світі таких практик, водночас залишаючись абсолютно пасивними спостерігачами: ніби це не нас обдурюють і ліквідовують рештки демократичної системи. Складається враження, що опозиційним лідерам вигідна така політика Партії регіонів, бо вони, не маючи за душею власного плану, можуть створити видимість боротьби з диктатурою. При цьому постійно апелюючи за допомогою до міжнародних структур.

Це не політики мають сподіватися на те, що американці і європейці заморозять рахунки наших злодіїв і заборонять їм в’їзд у свої країни, тим самим змусивши їх погодитися на демократичні поступки в Україні. Чесно кажучи, вони й не особливо наполягають на тому, бо може виявитися, що до тих злочинних списків потрапить більшість якнайопозиційніших наших політиків. Бо, дивлячись на їхню мальдівську засмагу за останнє літо, розуміємо, що в їхньому житті нічого особливо не помінялося.  Та й не личить активним політикам такими сподіваннями розписуватися у власній безпорадності. Такі мрії можуть собі дозволити тільки звичайні громадяни України, які аж ніяк не впливають на політичні процеси у державі. Бо ж хіба європейці та американці такі дурні, щоб різати курку, яка несе для них золоті яйця, навіть заради утвердження свободи і демократії в Україні? У цей непростий кризовий час їхнім національним економікам ой як потрібні фінансові інвестиції наших грабіжників-олігархів. І з якого дива вони мають підривати свою фінансову стабільність заради тих, хто спокійно дозволяє грабувати себе вдома? Злочин здійснюється в Україні, а отже й карати за це треба в Україні. Міжнародна спільнота може тільки підтримати борців із кримінальною системою в Україні, але боротися з нею, замість самих українців, ніхто не буде.

І в сухому підсумку виходить, що об’єднана опозиція виявилася насправді безідейною і політично корумпованою. Вона не захотіла прикласти найменших зусиль, щоб партійні списки формувалися прозоро, а не кулуарно. Навіть навпаки, наші опозиціонери пішли добре випробуваним шляхом, який нічим не відрізняється від донецького – вони оголосили себе єдиною «офіційною» опозицією (ще один український оксюморонний винахід) і знову напхали у список своїх жінок (дружина Луценка), коханок (дівчина регіонала Василя Горбаля), ставлеників олігархів (дружина Олександра Богуцького) та й решту «кожної тварі по парі». І вони хочуть, щоб виборці на це закрили очі? Цю історію ми вже проходили не раз, але від того нам чомусь не ставало жити ліпше, а Україна опинялася у ще більшій небезпеці.

Зрозуміло, що список об’єднаної опозиції не безрозмірний, а тому з’явилися політичні аутсайдери, що не потрапили до нього. Зрозуміло, що після такої непрозорої процедури формування опозиційного списку в аутсайдерів не могло виникнути жодних докорів сумління, коли порушили домовленості і пішли на вибори як самовисуванці. А в результаті від ідеї об’єднаної опозиції нічого не залишилося. Єдине, що залишається опозиціонерам – це не пересваритися до крові, не спалити мости, щоб, коли доведеться об’єднуватися в парламенті чи то в опозицію, чи то у владну більшість, це було ще можливим. А наразі виборчий процес нагадує перегони свиней до корита.

Чи знає опозиція, що має робити, коли прийде до влади? Чи готова вона здійснити кардинальні зміни в суспільстві і зламати хребет кримінальній системі? Навіть побіжний аналіз списків опозиційних кандидатів у депутати показує, що надії мало. Проте виборцям треба голосувати однозначно за опозиційні сили, щоб Україна не перетворилася на Донбас. Ви скажете, що цього замало, що це топтання на місці? Так, це той мінімум, який нам залишився. Далі – прірва, жодної альтернативи й жодного вибору, далі – вся Україна заселена елоями і морлоками.

Джерело: 
ZAXID.NET
Автор: Василь Расевич